Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Τι έκανες εκεί ρε XBOX αλλά... | Game Recap #167»
Exoprimal
Exoprimal

Exoprimal

Πόσους δεινόσαυρους... αντέχετε;

Release Date
14/07/2023
Played on
PS5
PLATFORMS
PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Microsoft Windows
Developer
Capcom
Publisher
Capcom

Ένα από τα πράγματα που λάτρευα μικρός και νομίζω σχεδόν όλοι μας ήταν οι δεινόσαυροι. Ο λόγος, τι άλλο, η ταινία Jurasic Park και ότι υπήρχε γύρω από αυτό. Επηρεάστηκα μάλιστα τόσο πολύ που για πολλά χρόνια είχα αποφασίσει ότι θέλω να γίνω παλαιοντολόγος και αρχαιολόγος. Επίσης, για να περνάμε και στο θέμα μας σιγά σιγά, παιχνίδια όπως το Dino Crisis και η σειρά Turok ήταν από τα αγαπημένα μου. Αυτή τη φορά έχουμε κοντά μας το Exoprimal το οποίο δεν έχει μεταξύ μας και πολλές ομοιότητες με τα προαναφερόμενα. Ένας τίτλος που είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό και αρκετοί αρχικά πιστέψαμε ότι ίσως να έχουμε το πνευματικό παιδί του Dino Crisis, αφού η Capcom είναι πίσω από αμφότερα. Το Exoprimal αποτελεί λοιπόν δημιούργημα της Capcom η οποία προσπάθησε να δώσει μία νέα νότα στην αγορά η οποία είχε ξεχάσει τη λέξη T-Rex και είναι ένας καθαρά online multiplayer τίτλος.

Αρχικά να αναφέρουμε πως το σενάριο είναι αρκετά «ρηχό» και θυμίζει μία απλή ταινία φαντασίας, διαστήματος και προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης. Εδώ αρχίζει λίγο το ψάρι και βρωμά καθώς δεινόσαυροι και διάστημα δεν είναι και ο πιο… ιδανικός συνδυασμός. Βρισκόμαστε στο έτος 2040 και σε ένα παράλληλο σύμπαν οι δεινόσαυροι εμφανίζονται σε πλανήτες μέσω μαύρης τρύπας και σπέρνουν τον πανικό. Η εταιρεία Albius χρησιμοποιεί την Α.Ι. Leviathan με την οποία στέλνει στρατιώτες (Exofighters) για να κατατροπώσουν τους δεινοσαύρους στο νησί-πλανήτη Bikitoa. Εκεί βρεθήκαμε μετά από μία περίπολο που κάναμε και φυσικά κάτι πήγε στραβά.

Το σενάριο εξελίσσεται σταθερά και βασανιστικά, μέσω cut-scenes μετά από την πραγματοποίηση αποστολών. Διάλογοι που αν δεν είσαι συγκεντρωμένος, δύσκολα καταλαβαίνεις τι συμβαίνει. Σε συνολική διάρκεια περίπου τριάντα ωρών, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως πέρασε αρκετή ώρα μέχρι να καταλάβουμε πως είτε χάσουμε είτε κερδίσουμε στις μάχες, η ροή του σεναρίου συνεχίζεται μέσω των Objectives που βρίσκονται στο χάρτη του παιχνιδιού.

Όπως προαναφέραμε, το Exoprimal αποτελεί ένα καθαρόαιμο Online Multiplayer το οποίο απαιτεί και τις απαραίτητες συνδρομές ανά περίπτωση για να παίξει κανείς. Υπάρχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, δύο βασικά Modes στο παιχνίδι,το Dino Survival και το Savage Mode (αφού γράφτηκαν αυτές οι γραμμές έχει προστεθεί και Exoprimal Co-op Challenge Mode ‘Savage Gauntlet’). Μέσω του Dino Survival Mode εξελίσσεται η ιστορία με τα cut-scenes ενώ αντιμετωπίζουμε διάφορα σενάρια και objectives με μία τυχαία ομάδα συνολικά πέντε ατόμων. Επί της ουσίας, θα σας ζητηθεί να αμυνθείτε σε ένα σημείο ή μία περιοχή, να προστατέψετε κάτι και άλλα πολλά. Παράλληλα με εσάς ανταγωνίζεται μία ακόμα ομάδα πέντε ατόμων την οποία μπορείτε να την ανταγωνιστείτε χρονικά ή να την κοντράρετε σε PVP mode βάζοντάς της εμπόδια στην ολοκλήρωση των Objectives. Το Savage Mode λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα ακόμα Ranking mode για τους παίκτες με πιο ολοκληρωμένα loots και end game περιεχόμενο.

Το Exoprimal αποτελεί ένα Third Person Shooter, με αρκετά καλό shooting, απλό χωρίς περιττά χαρακτηριστικά που να κουράζουν. Γενικά το gameplay είναι αρκετά καλό και δεν κουράζει σε κανένα σημείο. Αντί για ορδές ζόμπι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε άλλο παιχνίδι, φανταστείτε Horde από δεινοσαύρους τους οποίους πολεμάμε σε μία τρομερή και έντονη από χρώματα, φώτα και εκρήξεις μάχη. Φαντασμαγορικό gameplay που πραγματικά το χάρηκα. Επί των τεχνικών δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο farmedrop ενώ οι Servers λειτούργησαν άψογα στο Matchmaking με μικρά loading screens. Η αναμονή ήταν σχετικά μικρή και γενικά δεν κολλήσαμε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού.

Κάτι το οποίο πρέπει επίσης να αναφέρουμε, είναι το βάθος που προσπάθησε να δώσει η Capcom στο gameplay του παιχνιδιού. Καθώς ο τίτλος θυμίζει Dungeon fight game, οι παίκτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε Tank Spec, Assault και Support τα οποία έχουν αρκετά ακόμα SubSpecs. Όπως λοιπόν στο Warcraft (όχι που δεν θα το ανέφερα) έχουμε τον Tank ο οποίος τραβά τους αντιπάλους και αντέχει το περισσότερο Damage, κάπως έτσι και εδώ γίνεται κάτι το αντίστοιχο. Πάντως ότι και να επιλέξετε, οι αναβαθμίσεις γίνονται με In game Currency, το οποίο αυξάνεται με τις διάφορες αποστολές τις οποίες φέρνετε εις πέρας.

Κάτι το οποίο δεν μας άρεσε στο τίτλο είναι η διασπορά αμέτρητων Microtransactions στο παιχνίδι. Για ένα τίτλο που κοστίζει full price στην αγορά ως ένας αντίστοιχος AAA τίτλος, το να έχεις Microtransactions φαίνεται κάπως αρνητικό. Η αλήθεια είναι πως αυτές οι μικρο-συναλλαγές αφορούν μόνο Cosmetics, όμως και πάλι δε ξέρω αν η εικόνα αυτή είναι καλή.

Εν κατακλείδι, το Exoprimal είναι ένας Online Multiplayer-Third Person Shooter τίτλος ο οποίος φέρνει απέναντι δύο ομάδες πέντε παικτών, στην αντιμετώπιση ορδών από δεινοσαύρους. Στα θετικά του τίτλου κατατάσσεται αρχικά το gameplay το οποίο είναι αρκετά απλό αλλά διασκεδαστικό, με το πιστολίδι να είναι άφθονο και φαντασμαγορικό. Επιπλέον, τα γραφικά του παιχνιδιού είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ σημεία όπως οι Servers λειτούργησαν άψογα στη εμπειρία που είχαμε. Μέσα στα θετικά τοποθετούμε και το γεγονός πως οι Exofighters μπορούν να διαφοροποιηθούν σε διάφορα classes ακόμα και μέσω του εκάστοτε γύρου στο παιχνίδι.

Στα αρνητικά του παιχνιδιού τοποθετούμε το σενάριο, καθώς προσωπικά για εμένα ήταν ρηχό, ενώ η εξέλιξή του ήταν πιο αργή και από χελώνα. Επίσης η μουσική του παιχνιδιού είναι παντελώς αδιάφορη ενώ η παρουσία Microtransactions μας έκανε να πάρουμε διπλή δόση αντιισταμινικών. Θεωρούμε επίσης πως η αρχική τιμή του παιχνιδιού είναι λίγο τσιμπημένη με την εταιρεία ίσως να σκεφτεί μελλοντικά να χαμηλώσει τη τιμή και να δώσει στο παιχνίδι διάφορα updates με νέο υλικό. Αυτού του είδους τα παιχνίδια έτσι κι αλλιώς ζουν και πεθαίνουν από την υποστήριξη που θα συνεχίσουν να έχουν από την ομάδα ανάπτυξής του.

Ευχαριστούμε τις CD Media και Capcom για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

Exoprimal
ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Φαντασμαγορικό gameplay
Αψεγάδιαστοι Servers και κανένα frame drop
Όμορφα γραφικά
Τα Classes δίνουν βάθος στο τίτλο
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Ρηχό σενάριο και αργή η εξέλιξή του
Επαναληψιμότητα και λίγα modes
Αδιάφορη μουσική
Microtransactions
6
OK

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!