eFootball PES 2020_20190917131002

eFootball PES 2020

Βάζει γκολ από νωρίς

Release Date
10/09/2019
Platform
PS4, Xbox One, PC
Developer
PES Productions
Publisher
Konami

Αν κάτι παραμένει μόνιμο και σταθερό όλα αυτά τα χρόνια για τον μήνα Σεπτέμβριο στην gaming κοινότητα είναι η κυκλοφορία των δύο ποδοσφαιρικών τίτλων του Pro Evolution Soccer και του FIFA όπου συγκεντρώνουν τα βλέμματα και πολλές φορές επικρατεί το ερώτημα για ποιος τίτλος κάθε χρόνο είναι καλύτερος. Είναι κοινό μυστικό πλέον όμως πως το PES προσπαθεί να βρει την «χαμένη του αίγλη» που είχε παλαιότερα και θέλει απεγνωσμένα να ξαναγίνει ο βασιλιάς στο ψηφιακό χορτάρι.

Οι άνθρωποι της KONAMI και του studio ανάπτυξης φέτος αποφάσισαν να κάνουν και ένα βήμα προς την eSport πλευρά και έτσι βλέπουμε δίπλα από το PES 2020 το εμφατικό eFootball. Τώρα αν αυτό το εγχείρημα θα έχει επιτυχία θα εξαρτηθεί φυσικά από τον χρόνο και από την διάθεση του κόσμου να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά με την σειρά καθώς υπάρχει και εκεί ανταγωνισμός με το αντίπαλο δέος. Σε ένα άλλο γνωστό σημείο που πάσχει η σειρά εδώ και χρόνια είναι και οι επίσημες άδειες, των πρωταθλημάτων όπου όσες φιλότιμες προσπάθειες και αν γίνονται πάλι δεν μπορούμε να πούμε πως θα ικανοποιήσουν τους πάντες εκεί έξω. Όμως αξίζει να αναφέρουμε φέτος πως η KONAMI έχει έρθει σε εκ νέου νέες συμφωνίες με την Bayern Μονάχου με την Juventus με την Manchester United κλπ όπως και με άλλους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης και όχι μόνο και έτσι έχουμε την πλήρη αναπαράσταση αυτών από τις επίσημες φανέλες μέχρι και τις εμβληματικές έδρες όπου αναπαρίστανται με κάθε λεπτομέρεια.

Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που η Juventus χάνει τα δικαιώματα της από την σειρά FIFA και έτσι βλέπουμε την ΚΟΝΑΜΙ να κάνει ανοίγματα σε νέες συμφωνίες. Επίσης κρατήστε ένα άλλο θετικό πως θα έρθει μελλοντικά εντελώς δωρεάν με DLC το UEFA Euro 2020 όπου η Ιαπωνική εταιρεία έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα. Ναι οκ θα μου πείτε πως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη ως προς τα δικαιώματα αλλά ας αναγνωρίσουμε και την προσπάθεια της εταιρείας καθώς ακούει και την κοινότητα που ακολουθεί τόσο καιρό τη σειρά. Μην ξεχάσω να αναφέρω πως φέτος βλέπουμε και πάλι τις τέσσερις ελληνικές ομάδες (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Παναθηναικό).

Tα modes του παιχνιδιού παραμένουν ως έχουν βλέποντας πάλι το γνωστό σε όλους Master League, τα MyClub και MyLegend όπου μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας παίχτη. Φέτος συναντούμε και το Matchday όπου μπορείτε να παίξετε διαδικτυακά αγώνες οι οποίοι εξελίσσονται και στην πραγματικότητα με τα stats των παικτών να έχουν live ενημέρωση. Αλλαγές κυρίως βλέπουμε στο Master League όπου φέτος για πρώτη φορά βλέπουμε την προσθήκη μεγάλων προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου όπως τους Ντιέγκο Μαραντόνα, Γιόχαν Κρόιφ, Ρομάριο, Ρομπέρτο Κάρλος κλπ όπου επιλέγοντας έναν από αυτούς θα μπορέσουμε να ηγηθούμε την αγαπημένη μας ομάδα. Επίσης τα cutscenes έχουν γίνει πιο Interactive βάζοντας μας έτσι στο κλίμα της ομάδας, δημιουργώντας ένα ωραίο συναίσθημα καθώς η όλη προσπάθεια δείχνει αρκετά προσεγμένη. Μπορούμε να πάρουμε τυπικές αποφάσεις σε διάφορες ερωτήσεις οι οποίες θα έχουνε ένα τυπικό αντίκτυπο στην ομάδα. Η ηχητική ομιλία απουσιάζει αλλά στην τελική δεν ενοχλεί και τόσο.

Εκτός από αυτές τις προσθήκες που αναφέραμε το υπόλοιπο mode είναι όπως το ξέρουν οι φίλοι της σειράς χωρίς να φέρει καινοτόμες αλλαγές ή κάτι νέο στο mode. Όπως είπαμε και στην αρχή του κειμένου οι άνθρωποι της Konami φέτος τονίζουν εμφατικά το eSports όπου όμως στο online κομμάτι τα πράγματα μέχρι στιγμής δεν είναι ότι καλύτερο μιας και το matchmaking δεν είναι και το καταλληλότερο και το lag ήταν εμφανές σε πολλές περιπτώσεις. Γενικώς θεωρώ πως αν η εταιρεία θέλει επενδύσει σε αυτόν τον τομέα νομίζω πως χρειάζεται ριζική ανανέωση και ως προς τα menu αλλά και ως προς το λειτουργικό κομμάτι γιατί μην ξεχνάμε πως σε ποδοσφαιρικό τίτλο όταν παίζεις online αν κάτι δεν πάει καλά σου καταστρέφει ολόκληρη την προσπάθεια. Επίσης τα φίλτρα για την online αναζήτηση δεν έδειχναν να είναι λειτουργικά και έτσι δεν μπορούσαμε να βρούμε εύκολα αντίπαλο.

Αφήνοντας τα modes του τίτλου πηγαίνουμε στο κομμάτι που το PES τα πήγαινε ανέκαθεν καλά και αναφέρομαι στο gameplay. Φέτος η εταιρεία είχε αποκλειστική συνεργασία με τον Andres Iniesta για να μας εισάγει στο νέο σύστημα «Finesse Dribbling» στο οποίο έχουμε την πλήρη ελευθερία μεταξύ του παίκτη και της μπάλας. Αυτό πρακτικά σημαίνει και θα το δείτε και μέσα στο παιχνίδι όπου αν έχουμε έναν παίχτη με την κατάλληλη τεχνική κατάρτιση θα μπορέσουμε να διασπάσουμε μία άμυνα με μία πανέμορφη ντρίπλα ή να βρούμε άνοιγμα για ένα σουτ. Όλα αυτά δένουν πολύ ωραία και με την αμεσότητα του χειριστηρίου στον έλεγχο του παίκτη καθώς το παιχνίδι ανταποκρίνεται πλήρως στις εντολές που του δίνουμε. Ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση από τα πρώτα δευτερόλεπτα στο παιχνίδι είναι και η ταχύτητα και ο ρυθμός που πλέον αγγίζει τα πραγματικά επίπεδα. Δεν είναι μόνο εμείς που ελέγχουμε τον παίκτη αλλά αν προσέξετε και οι εκτός φάσεις παίχτες κινούνται τόσο ρεαλιστικά και αληθινά που σου αφήνει την αίσθηση ενός πραγματικού αγώνα.

Φυσικά μέσα σε όλα αυτά που αναφέρουμε η KONAMI έρχεται να εμπλουτίσει την σειρά με ακόμη περισσότερα animations κατά τις διεκδικήσεις φάσεων και κατά τη διάρκεια υποδοχής της μπάλας αλλά και όταν είμαστε αμυνόμενοι. Όλα αυτά μαζί συντελούν στο να μη βλέπουμε πλέον ρομποτικές κινήσεις μέσα στο γήπεδο και να δημιουργείται μια ρευστότητα στο gameplay. Εννοείται πως οι κινήσεις των πολύ μεγάλων ποδοσφαιριστών όπως του Ronaldo και Messi κλπ αναπαρίστανται με μεγάλη λεπτομέρεια.

Επίσης τα physics της μπάλας είναι πιο αληθοφανή από ποτέ και είναι κάτι που είχαμε αναφέρει και πέρσι. Οι παραφωνίες λίγο που συναντούμε στο gameplay είναι η δύναμη της πάσας και του σουτ που είναι λίγο πιο δυνατές ή δυνατά αναλόγως το πάτημα του εκάστοτε κουμπιού. Τα physics καμία φορά στα τάκλιν δείχνουν τους παίκτες να κολλάνε μεταξύ τους αλλά αυτό όμως δεν συνέβη πάντοτε. Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο του gameplay είναι όταν κάποιες φορές ύστερα από μια χαμένη μπαλιά η οποία μπορεί να πηγαίνει στον κενό χώρο και μπορεί να διεκδικεί ο αντίπαλος παίχτης, πολλές φορές ο δικό μας συμπαίκτης τον αφήνει να περάσει ανενόχλητο και έτσι μπορεί να μας δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Ευελπιστώ με ένα update να το διορθώσουν αυτό το πρόβλημα. Άλλο ένα μελανό σημείο είναι και τα σφυρίγματα του διαιτητή τα οποία πολλές φορές είναι πολύ αυστηρά και «άδικα».

Αφήνοντας το gameplay, την ποδοσφαιρική σειρά την «ντύνει» η περιβόητη FOX Engine όπου και πάλι φέτος μας αφήνει άριστες εντυπώσεις. Η λεπτομέρεια είναι εμφανή παντού και όλα αναπαρίστανται με μια φωτορεαλιστικότητα που αγγίζει την πραγματικότητα. Από τις λεπτομέρειες των γηπέδων μέχρι και τα πρόσωπα των παικτών όλα είναι εκεί όπως πρέπει και η αλήθεια είναι πως φέτος το παιχνίδι έχει ένα προβάδισμα σε αυτό τον τομέα σε σχέση με τον αντίπαλο του. Ένα αρνητικό σημείο είναι πως τα μη «σκαναρισμένα» πρόσωπα των παιχτών δεν φτάνουν στην ίδια λεπτομέρεια αλλά σίγουρα είναι κάτι το οποίο δεν θα σας ξενίσει τόσο. Στον ηχητικό τομέα τα γήπεδα δείχνουν μέσα στη ζωντάνια από τις επεφημίες και τις αντιδράσεις του κόσμου με τον σχολιασμό να κινείται σε μέτρια επίπεδα από τις γνωστές εκφράσεις κλισέ που χρησιμοποιούν οι σχολιαστές. Για τον ελληνικό σχολιασμό δεν θα πω κάτι καθώς συναντούμε και φέτος τους συμπαθέστατους Χρήστο Σωτηρακόπουλο και Γιώργο Θαναηλάκη όπου όμως είναι ο καιρός η εταιρεία πλέον να προβεί σε ριζικές αλλαγές καθώς ο σχολιασμός παραμένει πολύ τυπικός.

Εν κατακλείδι, το eFootball PES 2020 έρχεται φέτος ανανεωμένο στα σημεία και με δυνατό του σημείο το gameplay και τον τεχνικό τομέα. Θεωρώ πως η εταιρεία καταβάλλει μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να επαναφέρει τη σειρά στο σωστό δρόμο. Θετικά σημεία φέτος οι νέες αποκλειστικές συμφωνίες με μεγάλους συλλόγους καθώς και ο εμπλουτισμός του gameplay με νέα στοιχεία. Σίγουρα χρειάζεται βελτίωση στις online υπηρεσίες γιατί μη ξεχνάμε φέτος πως ο τίτλος επικεντρώνεται και εκεί. Σε γενικές γραμμές όμως πρόκειται για ένα προσεγμένο παιχνίδι που θα σας κρατήσει άπειρες ώρες συντροφιά με το gameplay του. Το PES φέτος σκοράρει βγαίνοντας γρήγορα στην αντεπίθεση και ας ελπίσουμε να συνεχίσει να κινείται στο ίδιο πλάνο.

Ευχαριστούμε θερμά τη Zegetron για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Τεχνικός τομέας
Gameplay
Νέες αποκλειστικές συμφωνίες
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Online κομμάτι
Θέματα με την Α.Ι.
8
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ
More Stories
Εκπτωση 50% σε IP/XP Boosts