Dreams

Γίνε ο Developer

Release Date
14/02/2020
Platform
PlayStation 4
Developer
Media Molecule
Publisher
Sony Interactive Entertainment

Το Hype μεγάλο; Δε θα το έλεγα. Άλλωστε πολλές φορές το κοινό σνομπάρει ένα παιχνίδι μόνο από το όνομα. Ας μην είμαστε όμως αρνητικοί. Η Media Molecule προσπάθησε εξ’ αρχής να δημιουργήσει κάτι το διαφορετικό. Πόσες φορές άλλωστε ακούσαμε σχόλια του τύπου ‘’θέλουμε νέες ιδέες’’, ‘’παρθενογένεση 0 το 2019-2020’’. Επί της ουσίας εκεί ήθελε να ποντάρει η εταιρεία. Στο γεγονός ότι το κοινό ήθελε αλλαγές στα projects αλλά και στο γεγονός ότι ίσως όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν Game Developer. Από τα χρόνια του Game Dev Tyccoon είχα να νιώσω έτσι να πω την αλήθεια. Ίσως η ανάγκη για ένα τίτλο με πολλά πράγματα μέσα; Ίσως η ανάγκη να αναδειχθεί κανείς μέσα από αυτόν; Ίσως ακόμα και η ανάγκη για επιβράβευση. Ποιος ξέρει. Πάντως η Sony σίγουρα εκεί ήθελε να στοχεύσει. Το Dreams είναι ένας τίτλος που στην ουσία δεν έχει σενάριο, αρχή, μέση και τέλος. Είναι ένας τίτλος που το όνομα προσωπικά ίσως να μην του ταιριάζει. Είναι επί της ουσίας μία μηχανή παιχνιδιών, δημιουργίας παιχνιδιών και επιβράβευσης ή έστω κριτικής αυτών.

Στο Dreams θα δείτε μία πλατφόρμα παιχνιδιών στην οποία μπορείτε να παίξετε, να δημιουργήσετε και να απορρίψετε ή όχι. Το Dreams κυκλοφόρησε στις 14 Φεβρουαρίου, με σκοπό να χτυπήσει και λίγο στη νοσταλγία μας. Αρχικά στο Dreams πρέπει να επιλέξουμε ένα μικρό imp-τερατάκι το οποίο είναι σαν τον κέρσορα στον υπολογιστή. Ο χειρισμός είναι πολύ εύκολος καθώς ο μικρός αυτός χαρακτήρας είναι ένα με το Motion sensor του μοχλού μας ενώ. Επίσης, η εταιρεία έχει προβλέψει τυχόν προβλήματα στην ευθυγράμμιση του κέρσορα, οπότε με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούμε να κεντράρουμε εύκολα ξανά ως ένα είδος refresh. Το Dreams είναι η χαρά του Gamer με πολλά διαφορετικά Projects, που μου θύμισαν kickstarter. Τίποτα δεν απαγορεύεται στο Dreams αφού δεν υπάρχει κανένα όριο. Αφού περάσουμε ένα μικρό tutorial είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαφορετικά Modes. Αρχικά έχουμε το Dream Surfing. Όπου εκεί ετοιμαστείτε να «σερφάρετε« στα κύματα του Dreams ανάμεσα σε αμέτρητα παιχνίδια και δημιουργίες. Παιχνίδια τα οποία είναι ανεξάρτητα από άλλα, παιχνίδια τα οποία αποτελούν ‘’remakes’’ όπως το Metal Gear Solid, του Spyro και όχι μόνο. Πρόσφατα είδαμε βίντεο μέχρι και από το Ghosts of Tsushima, απίστευτες ιδέες μερικές. Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια για κάποιο λόγο. PS1 καταστάσεις. Η εταιρεία, μας δίνει τη βασική ιδέα μέσω του Art’s Dreams. Ένα τετράωρο παιχνίδι με σενάριο που θυμίζει διαφήμιση παλιά του Red Label. Ένας μουσικός μένει μόνος του μακριά από τη μπάντα του με την ιστορία του να συγκινεί. Ένα έργο που πιθανότατα θα σας μαγέψει. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για εμάς. Αμέτρητα παιχνίδια για όλα τα γούστα. Δεν σας αρέσει κάτι; Κανένα πρόβλημα. Το προσπερνάτε. Ταυτόχρονα με τις επιλογές σας μπορείτε να επιβραβεύετε με thumbs up τα διάφορα projects. Όλα είναι στο χέρι σας.

This slideshow requires JavaScript.

Τα γραφικά των παιχνιδιών δεν είναι κάτι το super τρομερό. Όμως είναι εσκεμμένο καθώς αυτό θέλει να δώσει η εταιρεία. Τη προσπάθεια των παιδιών χωρίς ιδιαίτερο budget και ίσως απαιτήσεων. Αυτή είναι η μαγεία του παιχνιδιού άλλωστε. Αφού λιώσαμε μαζί του, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε εμείς, αν μας βαστάει. Η δεύτερη επιλογή είναι το Dream Shaping. Shaping ενός παιχνιδιού, η δημιουργία του, τα physics του, σχεδιασμός του, το gameplay του, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, όλα. Όλα είναι στα χέρια σας, μέσω ενός τεράστιου καμβά επιλογών. Χαοτικό πραγματικά καθώς είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να καταλάβει τι πρέπει να κάνει από τη πρώτη στιγμή. Σωτήρια βοήθεια από την Sony όμως, τα βίντεο τα οποία εξηγούν κάθε βήμα ξεχωριστά. Για να φτιάξεις κάτι πρέπει να ασχοληθείς αμέτρητες ώρες, αυτή είναι η αλήθεια. Μη περιμένετε σε δύο λεπτά να φτιάξετε τίτλο με χρώματα και γραφικά. Όλα αυτά που εμείς μάθαμε να κρίνουμε, τώρα ήρθε η ώρα να μας κρίνουν. Πόσες ώρες να ξοδέψεις. Φοβερό πάντως εγχείρημα από την εταιρεία. Μία μικρή Engine στα χέρια μας, αυτό είναι το Dreams! Εκτός από παιχνίδια θα δείτε πολλά ακόμα πράγματα στο Dreams. Υπάρχουν αμέτρητα projects όπως ζωγραφιές και άλλα πολλά. Τα χρώματα είναι απίστευτα σε όλα τα παιχνίδια όπως και ο φωτισμός. Η δυσκολία των παιχνιδιών είναι ανάλογα τον σχεδιαστή, ενώ συνήθως ο χειρισμός τους είναι αρκετά απλός και ευχάριστος. Τα loading screens είναι απίστευτα γρήγορα καθώς τα φορτώματα γίνονται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Μέσα από τα διάφορα projects οι σχεδιαστές παίρνουν ‘’τίτλους’’ ανάλογα με τον τομέα στον οποίο είναι κορυφαίοι. Για παράδειγμα, σχεδιασμός χαρακτήρων ή animator κ.α.!

Εν κατακλείδι το Dreams είναι μία πολύ-πλατφόρμα παιχνιδιών αλλά και σχεδιασμού αυτών. Φοβερή ιδέα, εύκολη, σχετικά πάντα, σε χρήση, με έναν τίτλο που ίσως είναι από τις λίγες φορές που θα πω πως αξίζει μέχρι και το τελευταίο του ευρώ. Χρειάζεται αρκετές ώρες να ασχοληθεί κανείς και στα δύο modes. Είναι για να παίξετε και να κάνετε ‘’scouting’’ σε σχεδιαστές, είτε για να δημιουργήσετε κάτι μόνοι σας. Καλή διασκέδαση σε όλους.

Ευχαριστούμε θερμά τη Sony Hellas για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Πανέξυπνη ιδέα
Ένας κόσμος ατελείωτος γεμάτος gaming και όχι μόνο
Αμέτρητες επιλογές
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Μέσα στην τόση ποσότητα των Mini games, θα βρείτε και αρκετά τα οποία δε θα έπρεπε ίσως να υπάρχουν
Καμία ενασχόληση της εταιρείας με τη μουσική του παιχνιδιού
8
BE THE DEV
More Stories
Ανακοινώθηκε και έρχεται Remaster του NieR Replicant