Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Η Sony συνεχίζει να κάνει τα... δικά της | Game Recap #157»

Dragon Ball FighterZ

Ο “μπαμπάς” των Anime επιστρέφει μέσα από ακόμα ένα fighting game. Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με το Dragon Ball Fighter Z δίχως να δώσω σημασία στα προηγούμενα παιχνίδια του τίτλου αλλά ούτε και στο ομότιτλο Anime. Η αλήθεια είναι πάντως πως γι’ αυτό το παιχνίδι μόνο θετικά σχόλια μπορώ να κάνω με απειροελάχιστα αρνητικά.

Μόλις το έλαβα έτρεξα να περάσω τον κωδικό στο PlayStation με μισή καρδιά γνωρίζοντας ότι το παιχνίδι θα κατέβει τουλάχιστον ένα 12ωρο μετά. Κάτι το οποίο με έκανε και έπεσα τελείως έξω μιας και το παιχνίδι δεν ήταν πάνω από 4,5 GB και σε περίπου δύο ώρες ήταν ήδη κατεβασμένο. Αμέσως, λοιπόν, πάτησα το Χ και περίμενα πως και πώς να φορτώσει ώστε να δω τι παίζει επιτέλους με το πολύ-αναμενόμενο Fighter Z. Ξεκινώντας το ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα Terms of Use, που κλασσικά κανείς μας δεν τα διαβάζει, αλλά οι δημιουργοί του παιχνιδιού δεν σε αφήνουν απλά να πατήσεις next και να συνεχίσεις το παιχνίδι σου, επιβάλλοντας σου να σκρολάρεις για κανένα δίλεπτο. Μία μικρή λεπτομέρεια που απλά δεν με βρήκε σύμφωνο κατά την πρώτη επαφή. Έπειτα, αφού πρώτα όρισα γλώσσα, ήπειρο, servers, βρέθηκα μέσα σε μία καρτούν πόλη (lobby) να χειρίζομαι το Avatar μου, βρισκόμενος με άλλα άτομα απ’ όλο τον κόσμο. Αυτό το lobby λοιπόν, είναι και το μενού του παιχνιδιού. Αντί όλα να είναι χωρισμένα σε βαρετές λίστες, τα πάντα βρίσκονται μέσα σε αυτή την μικρή πόλη και το κάθε mode ή και store, είναι τοποθετημένα σε μικρά σπιτάκια.

 

Στο Dragon Ball FighterZ υπάρχουν αρκετά modes ώστε να περάσετε την ώρα σας. Εκτός του Story mode, υπάρχει το Training mode όπου μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τις μάχες, το Local Battle όπου μπορείτε να προκαλέσετε τους φίλους σας και να διοργανώσετε τουρνουά, το Online Mode όπου μπορείτε να πολεμήσετε με άτομα απ’ όλο τον κόσμο ώστε να ανεβείτε στις κατατάξεις (ranked match) και το Arcade Mode το οποίο διαθέτει τρία τουρνουά. Μόλις τα κατακτήσετε, ξεκλειδώνετε το hard mode, το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να ξεκλειδώσετε τον Goku και τον Vegeta στην SSGSS μορφή τους, αφού πρώτα όμως το κατακτήσετε κι αυτό.

Αφού σας κούρασα λοιπόν με τα γενικά πράγματα του παιχνιδιού ας αναλύσουμε λίγο και τα βασικά κομμάτια του ξεκινώντας με την ιστορία του. To Dragon Ball FighterZ, όπως τα περισσότερα παιχνίδια Dragon Ball, διαθέτει και ένα υποτυπώδες campaign που συνήθως μας αφηγείται μια ιστορία που συμβαίνει παράλληλα με κάποια επεισόδια του anime. Αυτή την φορά όμως έχουμε έναν εξ ολοκλήρου νέο χαρακτήρα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για το παιχνίδι και τη δημιουργία του επέβλεπε ο ίδιος ο Toriyama. Ο λόγος για το Android 21 (ή “την” καθώς έχει γυναικεία μορφή), που αποτελεί την βασική αντίπαλο της ιστορίας μας.

Πιο συγκεκριμένα, η Γη έχει γεμίσει από κλώνους όλων των μαχητών (Goku, Vegeta, Trunks, Gohan κλπ.) και για κάποιον λόγο οι κανονικοί μαχητές έχουν χάσει τις δυνάμεις τους. Εσείς σαν άνθρωπος εισέρχεστε μέσω του link system στα σώματα τους και με κάποιον τρόπο μπορείτε και πολεμάτε στην θέση τους σε πλήρη συνεργασία με την ψυχή εκείνου που σας φιλοξενεί στο σώμα του. Ο σκοπός σας είναι να σώσετε όλους τους μαχητές από τους κλώνους και στη συνέχεια αφού ενωθείτε μαζί τους, να μπορέσετε να πολεμήσετε και να νικήσετε την αρχηγό των κλώνων, το/την Android 21.

Πολλοί ίσως αναρωτιέστε όμως τι παίζει με την Android 21. Η Android 21 ενώ είναι όμορφα σχεδιασμένη στερείται πρωτοτυπίας, καθώς θυμίζει έντονα κάποιου είδους ένωση μεταξύ Buu και Cell. Πρόκειται για ένα ανδροειδές, το οποίο μεταμορφώνει τους αντιπάλους του σε γλυκά και τους τρώει, ώστε να απορροφήσει τις δυνάμεις τους. Τα ρούχα της κιόλας θα παρατηρήσετε πως μοιάζουν υπερβολικά με του Buu.

To Campaign χωρίζεται σε τρία chapters των 4 περίπου ωρών το καθένα. Σε κάθε chapter έρχεστε αντιμέτωποι με το ίδιο Story αλλά βλέποντάς το από διαφορετικές οπτικές. Στο πρώτο chapter βοηθάτε τον Goku και την παρέα του, στο δεύτερο chapter βοηθάτε τον Frieza και την Ginyu Team και στο τρίτο chapter παίρνετε το μέρος του Android 18. Σε κάθε chapter σκοπός σας είναι να νικήσετε το Android 21 με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, όμως αυτό δεν αναιρεί ότι ουσιαστικά πρέπει να παίξετε το ίδιο story τρεις φορές. Σε κάποιους ίσως φανεί βαρετό, πόσο μάλλον ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε τις μάχες.

Η περιήγηση στο Story γίνεται μέσω χαρτών, όπου σε κάθε χάρτη δίνεται ένας διαθέσιμος αριθμός κινήσεων. Με αυτές τις κινήσεις πρέπει να περιηγηθείτε μέσα από διάφορα μονοπάτια όπου θα επιλέξετε εσείς το ποιους θέλετε να αντιμετωπίσετε. Στο τέλος κάθε χάρτη φυσικά, βρίσκεται η περιοχή με το Boss, όπου αφού το νικήσετε μπορείτε να δείτε το επόμενο cutscene. Επίσης, σε κάποιες περιοχές νικώντας τους εχθρούς σας, σώζετε διάφορους μαχητές και μπορείτε να τους προσθέσετε στην ομάδα σας, καθώς στο Dragon Ball FighterZ οι μάχες γίνονται σε τριάδες. Τέλος, μετά από κάθε μάχη παίρνετε exp και ανεβάζετε level στους χαρακτήρες σας ενώ κερδίζετε και διάφορα power ups (attack, hp, regeneration, defence, special attack κλπ.) που μπορείτε να τα έχετε μόνιμα σαν passives.

Το tutorial είναι πολύ ωραία τοποθετημένο μέσα στο campaign δίχως να κουράζει. Στις πρώτες μάχες, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τους κλώνους το παιχνίδι επεξηγεί ακριβώς τις κινήσεις και τα combo που μπορείτε να κάνετε κατά την διάρκεια της μάχης.

Το σύστημα μάχης του παιχνιδιού είναι αυτό που λέμε easy to play, hard to master. Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό, γρήγορο και εύκολο gameplay, θυμίζοντας έντονα το playstyle του παλιού καλού 2D Street Fighter, με εύκολα combos σε κάθε παίχτη, μιας και οι περισσότεροι έχουν στους ίδιους συνδυασμούς κουμπιών τα special attacks τους. Ο κάθε παίκτης διαθέτει ένα light attack, ένα medium attack, ένα heavy attack και ένα special attack. Πατώντας απλά κάποιο από τα παραπάνω attacks πολλές φορές ο χαρακτήρας εκτελεί combos που κάνουν αρκετή ζημιά στον αντίπαλο. Προκειμένου να γίνει κάποιο special attack και να επιτευχθεί μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλο, θα πρέπει να γεμίσετε στο Super Meter σας, το οποίο γεμίζει μέχρι 7 μπάρες είτε πατώντας έναν συνδυασμό κουμπιών για αρκετή ώρα (Ki Charge), είτε απλά με επιθέσεις στον αντίπαλο. Πολλά special attacks αποτελούν υπέροχα καταστροφικά finishers τα οποία αναπαριστούν κλασσικές σκηνές από το anime.

Ακόμη, μια ενδιαφέρουσα προσθήκη αποτελεί η συλλογή των 7 Dragon Balls κατά την διάρκεια της μάχης (εκτός campaign). Μπορείτε να συλλέξετε τις Dragon Ball απλά κάνοντας τον ίδιο αριθμό από combo attacks. Δηλαδή για την Νούμερο ένα θα χρειαστείτε απλά 1 hit, για την Νούμερο δυο, 2 hit κλπ. Μόλις συγκεντρώσετε και τις 7 και αφού γεμίσετε και τις 7 μπάρες του Super Meter, μπορείτε να καλέσετε τον Shenron ώστε να εκπληρώσει μια σας ευχή. Οι ευχές που μπορείτε να κάνετε είναι το να αναστήσει κάποιον σας συμπαίκτη, να γεμίσει πλήρως την ζωή σας ή ακόμα και το Super Meter σας. Πρόκειται λοιπόν για μία εξαιρετική προσθήκη που μπορεί να ανατρέψει παιχνίδια ειδικά στο online mode.

Το roster χαρακτήρων τολμώ να πω πως με άφησε λίγο μη ικανοποιημένο διότι διαθέτει μόνο 24 χαρακτήρες (+ άλλους 8 με τον ερχομό του expansion). Ανάμεσα σε αυτούς εννοείται πως βρίσκονται οι Goku, Vegeta, Gohan, Gotenks, Trunks, Frieza, Cell, Buu, Goku Black. Αλλά και πάλι ο αριθμός παραμένει μικρός όταν βλέπουμε σε παλιότερα παιχνίδια της σειράς ακόμα και το τριπλάσιο αριθμό παιχτών.

Τα γραφικά του παιχνιδιού όμως είναι υπέροχα. Σχεδιασμένα με την Unreal Engine 4, το ίδιο το παιχνίδι θυμίζει υπερβολικά την όψη του Αnime με τους χαρακτήρες να είναι λεπτομερειακά σχεδιασμένοι ως προς τις κινήσεις, τις εκφράσεις αλλά και τα εφέ γεμάτα χρώματα στις ίδιες αποχρώσεις με του Αnime. Ακόμα κατά την διάρκεια της μάχης όσο οι χαρακτήρες μας δέχονται damage θα παρατηρήσετε πως στο σώμα τους εμφανίζονται μελανιές και γρατσουνιές.

Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω τον εκπληκτικό ήχο που έχει σαν παιχνίδι και ως προς το soundtrack αλλά ιδιαίτερα με κέρδισε το Ιαπωνικό voice over το οποίο έγινε από τους ίδιους τους ηθοποιούς του Αnime. Μία μικρή λεπτομέρεια που πιστεύω πως πρέπει να σημειωθεί.

Με λίγα λόγια το Dragon Ball FighterZ είναι πολύ ευχάριστο και εύκολο για κάποιον που δεν έχει γνώσεις από fighting games, στοχεύοντας όμως και σε πιο “σκληρό-πυρηνικούς” παίκτες με τα easy to learn, hard to master mechanics του. Παλιοί λάτρεις του Anime θα έρθουν σε επαφή με πολλά νοσταλγικά cutscenes αλλά και finishers με την Unreal Engine 4 να είναι υπεύθυνη για το τελικό εκπληκτικό αποτέλεσμα των γραφικών.  

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4
Είδος:  Fighting
Κυκλοφορεί για: PS4/Pro, Xbox One/S/X, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26/01/2018
Διάθεση για την Ελλάδα: Bandai Namco Entertainment Hellas
Εκδότρια εταιρία:  Bandai Namco Entertainment
Εταιρία ανάπτυξης:  Arc System Works

[/vc_column][/vc_row] [review]

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!