Busted.gr

Donkey Kong Country Tropical Freeze

Donkey Kong Country Tropical Freeze

Donkey Kong! Για εμένα ένα όνομα που φέρνει στο νου μου πληθώρα υπέροχων αναμνήσεων από την παιδική μου ηλικία, όταν με τα χέρια στο Game Boy δεν μπορούσα να ξεκολλήσω. Ακολούθησε  ο τερματισμός  της σειράς στο SNES, όπου είχα πάθει την πλάκα μου για τα δεδομένα της εποχής, ειδικά με τις φωτοσκιάσεις μέσα στις σκοτεινές περιοχές που ήταν πραγματικά υπέροχες. Τα χρόνια κυλήσανε και φτάσαμε στο σήμερα. Η Nintendo ευτυχώς δεν ξέχασε τον αγαπημένο μας γορίλα και τον επαναφέρει και στο Nintendo Switch παρά το ότι είχε κυκλοφορήσει και στο Wii U στις 21 Φεβρουαρίου 2014. Υπέροχα τα νέα. Στις 4 Μάη 2018 κυκλοφόρησε με αξιώσεις στην Ευρωπαϊκή αγορά το Donkey Kong Tropical Freeze, το οποίο αποτελεί συνέχεια του πολύ καλού Donkey Kong Returns του Wii U και του 3DS αργότερα. Η Retro Studios ανέλαβε την ανάπτυξη του εν λόγω τίτλου με την ίδια τη Nintendo να αγκαλιάζει και να εκδίδει τον τίτλο. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε το Donkey Kong Tropical Freeze του Nintendo Switch και να δούμε πως τα καταφέρνει.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το Donkey Kong Tropical Freeze αποτελεί έναν τίτλο platform 2D που μπορεί κανείς να απολαύσει είτε μόνος είτε με παρέα σε τοπικό επίπεδο. Στο εν λόγω παιχνίδι η ιστορία έχει ως εξής: ο Donkey Kong έχει γενέθλια και βρίσκεται παρέα με τους φίλους του έτοιμος να σβήσει το κεράκι του. Ένα μπαλόνι όμως από το πάρτι του φεύγει πάνω στον ουρανό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το εντοπίσει ένας Pointy Tuck, μέλος των Snowmads. Αυτός καταφέρνει να εντοπίσει το σπίτι του αγαπημένου μας γορίλα και ειδοποιεί τον αρχηγό του. Ο αρχηγός φυσάει ένα μεγάλο κέρας το οποίο  ελευθερώνει μια τεράστια παγοθύελλα και ταυτόχρονα έναν τεράστιο δράκο πάγου. Το κεράκι του Donkey Kong σβήνει και αμέσως καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο δράκος του πάγου έχει εντοπίσει το σπίτι και το νησί του Donkey Kong και απλώνει πάγο και χιόνια παντού. Ο ήρωες μας μαζί με όλη την οικογένεια Kong παρασύρεται από του σφοδρούς ανέμους μακριά από την καλύβα του και το νησί του και φτάνει στο Lost Mangroves. Ένα μεγάλο πλοίο πάει και σταθμεύει πάνω στο ηφαίστειο του νησιού του Kong και όλο το νησί γεμίζει για τα καλά πάγο και χιόνι ευρισκόμενο πλέον για τα καλά υπό την κατοχή των Snowmads.

Το Donkey Kong Tropical Freeze αποτελείτε από έξι διαφορετικούς κόσμους- νησιά τα οποία διαθέτουν πολύ μεγάλη ποικιλία, τόσο σε σχεδιασμό, όσο και σε gameplay. Ο Donkey Kong κινείται πανέμορφα μέσα στα επίπεδα είτε μόνος του , είτε έχοντας τη βοήθεια των φίλων του. Μπορεί να χτυπήσει τα χέρια στο έδαφος δυνατά ζαλίζοντας εχθρούς, σπάζοντας αντικείμενα ή ανακαλύπτοντας κρυμμένα αντικείμενα. Μπορεί να ρολάρει σαν ρόδα παρασέρνοντας τα πάντα στο διάβα του. Οι φίλοι του έχουν ο καθένας διαφορετικές ικανότητες και ο Donkey Kong τους κουβαλάει στην πλάτη του έχοντας έτσι τη βοήθεια τους. Έτσι έχουμε τον Diddy Kong ο οποίος φέρει ένα jet pack στην πλάτη του επιμηκύνοντας έτσι το άλμα μας,  την Dixie Kong η οποία έχει μια μεγάλη κοτσίδα στα μαλλιά της που μπορεί να περιστρέψει δίνοντας μας έτσι τη δυνατότητα να αυξήσουμε το άλμα μας κυρίως σε ύψος αλλά και χρονικά, τον Cranky Kong που είναι ο παππούς και φέρει μία μαγκούρα με την οποία μπορεί να χτυπάει εχθρούς ή επικίνδυνες επιφάνειες και να εκτοξεύεται πολύ ψηλά, ή να σκοτώνει εχθρούς που οι άλλοι δεν μπορούνε. Υπάρχει διαθέσιμο το Kong-POW meter το οποίο μόλις γεμίσει και ενεργοποιηθεί οι εχθροί που βρίσκονται στην οθόνη μας εξολοθρεύονται και μετατρέπονται σε αντικείμενα χάριν στο special move του Donkey Kong ανάλογα με τον εκάστοτε παρτενέρ του.

Στο Donkey Kong Tropical Freeze θα συναντήσουμε σε κάθε νησί το μαγαζί του Funky Kong στο οποίο μπορούμε να ξοδέψουμε νομίσματα που αποκτάμε μέσα στα επίπεδα και να αγοράσουμε διάφορα καλούδια για να βοηθηθούμε στο ταξίδι μας. Τα καλούδια αυτά μπορούμε να τα φορτώσουμε πριν από κάθε πίστα, αλλά και στο μέσον της, έχοντας πρόσβαση σε ένα πολύ απλό inventory. Μεταξύ αυτών μπορούμε να αγοράσουμε βαρέλια Diddy Kong, Dixie Kong, Cranky Kong, παπαγάλους που μας αποκαλύπτουν κρυμμένα πράγματα, καρδιές ζωής για +1 μέσα στο επίπεδο, potion που σε κάνει αόρατο και άτρωτο για μερικά χτυπήματα, ασπίδες που σε βοηθάνε να μην χάνεις εύκολα όταν οδηγάς βαγονάκι ή πύραυλο, μπαλόνια κόκκινα για να αυξήσουμε τις διαθέσιμες ζωές, μπαλόνια πράσινα για να μας σώσουν αν πέσουμε σε κενά και μπαλόνια μπλε τα οποία μας δίνουν περισσότερο χρόνο χωρίς ανάσα κάτω από το νερό. Υπάρχει επίσης το Capsule Toy Machine στο οποίο αγοράζουμε διάφορα δωράκια, τυχαία, τα οποία αποθηκεύονται στη συλλογή μας.   Στο παιχνίδι καλούμαστε, εκτός από το να φτάσουμε στο τέλος του επιπέδου, να ανακαλύψουμε προαιρετικά διάφορες κρυμμένες τοποθεσίες, να συλλέξουμε όλα τα κομμάτια του παζλ του επιπέδου ή να σχηματίσουμε τη λέξη KONG συλλέγοντας όλα τα γράμματα της λέξης.

Στο Nintendo Switch έχουμε το κανονικό mode όπως το έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα, με δύο καρδιές ζωή και όταν δε συλλέξουμε όλα τα γράμματα KONG τότε γίνεται reset στα γράμματα. Για πρώτη φορά γίνεται εισαγωγή του Funky Kong ως playable χαρακτήρα στο νέο διαφημιζόμενο Funky Mode. Ο Funky είναι ενεργός μόνος του χωρίς παρέα αρχικά ενώ μπορεί να κάνει μεγάλο διπλό άλμα και να σταθεί επάνω σε επιφάνειες επικίνδυνες και μυτερές χάριν στη σανίδα του και μπορεί να μείνει κάτω από το νερό όσο θέλει χωρίς αέρα και διαθέτει πέντε καρδιές. Μπορούμε να κάνουμε εναλλαγή ανάμεσα στον Funky και στον Donkey στο mode αυτό. Σημαντική διαφορά στο Funky Mode αποτελεί το γεγονός ότι εδώ τα KONG γράμματα και ότι άλλο συλλέγουμε από κάθε επίπεδο αποθηκεύονται στο τέλος και μπορούμε να γυρίσουμε να συμπληρώσουμε τα υπόλοιπα κάποια στιγμή αργότερα. Εγώ προσωπικά επέλεξα το Funky mode το οποίο το βρήκα άκρως διασκεδαστικό πιο χαλαρό και ισορροπημένο. Πρέπει να αναφέρω επίσης ότι σε περίπτωση που χάνουμε διαρκώς σε κάποια σημεία το παιχνίδι μας ξεκλειδώνει την επόμενη πίστα και μπορούμε να παραλείψουμε αυτή που μας δυσκολεύει. Χάνουμε βέβαια ότι έχουμε συλλέξει στο εν λόγω επίπεδο. Το Time Attack mode δηλώνει παρόν και μάλιστα με Leaderboards όπου μπορούμε να δούμε και βίντεο replays άλλων παιχτών.

Ο σχεδιασμός των επιπέδων και των εχθρών είναι καταπληκτικός. Οι εχθροί διαθέτουν αρκετά μεγάλη ποικιλία ανά επίπεδο ενώ οι μηχανισμοί και ο χειρισμός, ειδικά με τα motion sensors, απογειώνει την εμπειρία μας στο παιχνίδι. Τα motion sensors αποκρίνονται άμεσα και ο κραδασμός μεταδίδεται στο χειριστήριο όποτε πρέπει ακριβώς. Στο Wii U το Donkey Kong Tropical Freeze έτρεχε κλειδωμένο στα 1280×720 (720p) ενώ στο Switch σε docked mode τρέχει κλειδωμένο στα 1920×1080 (1080p) και με αρκετά ταχύτερα loading times, κάτι που αποτελεί σαφώς καλοδεχούμενη αναβάθμιση. Σε portable mode έχουμε κλειδωμένη ανάλυση 1152×648 (648p). Το παιχνίδι στο Switch έρχεται στα 60fps και πραγματικά δεν χάνει ούτε ένα fps ακόμα και σε portable mode, πράγμα που προσδίδει μέγιστη ομαλότητα. Παρά το ότι το παιχνίδι είναι 2D η κάμερα σε πολλά σημεία εντέχνως ακολουθάει τον παίχτη μας είτε από πλάγια, είτε από πίσω, είτε από οποιαδήποτε γωνία ενώ εμείς κινούμε τον ήρωα, κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό. Ακόμα και αν επιλέξετε να παίξετε σε portable mode πραγματικά θα εκπλαγείτε από το πόσο όμορφα δείχνει το παιχνίδι (σε portable mode είναι σχεδόν σαν το Wii U). Τα μουσικά θέματα είναι πραγματικά υπέροχα και σε πάρα πολλά σημεία θα αναγνωρίστε, οι παλιότεροι, θέματα από το Donkey Kong στο SNES ειδικά στα υπό του νερού επίπεδα. Η εναλλαγή της μουσικής έξω και μέσα στο νερό γίνεται αριστουργηματικά.

Το Donkey Kong Tropical Freeze έρχεται βελτιωμένο σε σχέση με τον εαυτό του στο Wii U. Η δυσκολία του σε κάποια σημεία είναι δεδομένη αλλά ποιος είπε ότι τα θέλουμε όλα στο πιάτο. Είτε  παίξετε το παιχνίδι παρέα με φίλους, είτε μόνος σας ένα είναι σίγουρο, πως θα σας κερδίσει και θα σας συναρπάσει. Αν είχε και online coop θα ήταν θετικό. Εάν αποτελούσε νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Donkey Kong σίγουρα θα ήταν καλύτερα. Ακόμα και έτσι όμως για όλους όσους έχουν στην κατοχή του το Nintendo Switch και τους φίλους των platform, και όχι μόνο, αποτελεί σίγουρη επένδυση κατά τη γνώμη μου καθότι πρόκειται για ένα άρτιο παιχνίδι.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: Nintendo Switch
Είδος: Platform 
Κυκλοφορεί για: Nintendo Switch
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21/02/2014 Wii U, 04/05/2018 Switch
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εκδότρια εταιρία: Nintendo
Εταιρεία ανάπτυξης: Retro Studios

9.5 ΑΡΙΣΤΟ

The Good

 • Υπέροχος οπτικός τομέας.
 • Εξαιρετική απόδοση τόσο σε TV όσο και σε portable mode.
 • Καρφωμένο στα 60 καρέ.
 • Προσθήκη Funky mode.
 • Playble Funky Kong.
 • Ποικιλία σε όλα τα επίπεδα.
 • Αριστοτεχνική χρήση των καμερών.
 • Υπέροχα μουσικά θέματα.
 • Μαγαζί και inventory.
 • Τοπικό co-op.
 • Time Attack με Leaderboards.
 • Εξαιρετικό gameplay.
 • Εμφανώς βελτιωμένο σε σχέση με το Wii U.

The Bad

 • Η τιμή του είναι τσιμπημένη.
 • Έλλειψη online co-op.
 • Θα μπορούσαν να παρουσιάσουν νέο Donkey Kong.
9.5 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα αλλά και pure gamer από το 1990 μέχρι σήμερα. Πρώτη κονσόλα του το Sega Master System Ι μέσα στο 1990. Του αρέσουν όλες σχεδόν οι κατηγορίες παιχνιδιών ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις σε ότι αφορά το gaming,τους υπολογιστές τα κινητά, τα tablets, το διαδίκτυο αλλά και τα gadgets. Αγαπημένο παιχνίδι το Skyrim. “I used to be an adventurer like you, then I took an arrow in the knee”

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr