Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «ΠΩΣ να αντέξεις τέτοια ΞΕΝΕΡΑ σε τέτοιο παιχνίδι | Game Recap #160»

Digimon World: Next Order

Επιστροφή στον ψηφιακό κόσμο, έναν κόσμο ηλεκτρονικό. Στον κόσμο των Digimon!


H σειρά Digimon World επιστρέφει με ένα ολοκαίνουργιο και εντυπωσιακό παιχνίδι. Το Digimon World: Next Order, είναι το 6ο της RPG σειράς World και αναπτύχθηκε από την B.B. Studio για λογαριασμό της βασίλισσας των Anime παιχνιδιών, Bandai Namco. Ο τίτλος αρχικά κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία των Μάρτιο του 2016 για το PlayStation Vita με τον υπόλοιπο κόσμο να πιάνει το παιχνίδι στα χέρια του στις 31 Ιανουαρίου με μία ανανεωμένη έκδοση, με αναβαθμισμένα γραφικά αλλά και νέο περιεχόμενο για το PlayStation 4. Η νέα έκδοση του παιχνιδιού τιτλοφορείται ως Digimon World: Next Order International Edition και κυκλοφορεί για τις κονσόλες της Sony. Αυτό είναι το αναλυτικό Review του παιχνιδιού. Τι μας άρεσε και τι όχι.

Ξεκινώντας το παιχνίδι μας φέρνει στην θέση να επιλέξουμε ανάμεσα στον αρσενικό ή στον θηλυκό πρωταγωνιστή της ιστορίας, τον Takuto και την Shiki αφού μπούμε στα παπούτσια του πρωταγωνιστή μας, ξεκινάει ένα εντυπωσιακό Intro μεταφέροντας μας στον κόσμο των Digimon. Εκεί θα συναντήσουμε δύο Digimon, τον Agumon και Gabumon, τα οποία θα μας συντροφεύσουν στο μεγάλο ταξίδι για την επιστροφή μας στον κόσμο των ανθρώπων. Αφού έχουμε συναντήσει τους φίλους μας κάτι πηγαίνει στραβά και εμφανίζεται ο Machinedramon ο οποίος δεν θα έπρεπε να βρισκόταν εκεί. Ανταποκρινόμαστε αμέσως στην μάχη η οποία λειτουργεί ως Tutorial. Μετά από την φαντασμαγορική μάχη και με το αποτέλεσμα να είναι κατά μας, ξυπνάμε στο χωριό της Floatia, αρχηγός του χωριού είναι ο Jijimon ο οποίος μας εξηγεί πως έχει η κατάσταση και πως είμαστε ο πρώτος άνθρωπος όπου επισκέπτεται τον Ψηφιακό Κόσμο εδώ και καιρό ενώ θεάσεις άλλων ατόμων έγιναν ταυτόχρονα σε άλλες περιοχές. Οι σύντροφοι μας, έχουν ηττηθεί και επιστρέψει στην μορφή DigiEgg, εκεί έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε εάν θέλουμε τα Digimon που θα είναι στο πλευρό μας για το υπόλοιπο του παιχνιδιού. Μην ανησυχείτε όμως, δεν είναι κάτι μόνιμο αφού αν η ποιότητα ζωής των Digimon μας δεν είναι σωστές μας δίνεται ξανά η επιλογή να διαλέξουμε νέο ή και τον ίδιο σύντροφο. Αφού γίνει και αυτό, ο Jijimon θα χρειαστεί την βοήθεια μας ώστε να δοθεί ξανά ζωή στο χωριό, εμείς εκτός των βραβείων των Quest, επωφελούμαστε από διάφορες υπηρεσίες που παρέχουν τα Digimon αυτά. Το μεγάλο μυστήριο είναι τι προκάλεσε τις ανεξήγητες εμφανίσεις του Machinedramon προκαλώντας χάος στον Ψηφιακό Κόσμο και τι μας ενώνει με τους υπόλοιπους ανθρώπους που εμφανίστηκαν κι εκείνοι παραδόξως. Η πλοκή μας είναι απλή μα και ταυτόχρονα πολύπλοκη, αυτό σημαίνει όμως πως έχει βάθος και είναι καλογραμμένη.

Αφού εξηγήσαμε πάνω κάτω τι συμβαίνει με την ιστορία, πάμε να δούμε το Gameplay το οποίο έχει να πει πάρα πολλά. Αρχικά, όπως αναφέραμε στην αρχή, είμαστε κάτοχοι μόνον δύο Digimon, το παιχνίδι μας περιορίζει στην ποσότητα αλλά και την ποικιλότητα ενώ δεν έχουμε έλεγχο των εξελίξεων τους. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κρατάμε σε ισορροπία τα Stats αλλά και το Mood των Digimon μας, κάτι που πάρα πολλοί παίκτες όπως και εγώ ίσως να μην το βρουν βολικό ή να μην κρατάνε μετρήσεις αφού οι εξελίξεις μπορεί να γίνουν αυτόματα μετά από μάχη ή μετά από προπόνηση στο γυμναστήριο της Floatia. Τα Stats των Digimon, χτίζονται μετά από μάχη ως Bonus, μετά από προπόνηση, μετά από το τάισμα τους ή μετά από την “ανακούφιση” τους στο αποχωρητήριο. Ναι, σωστά διαβάσατε, αν δεν είστε γνώστης, υπάρχει αναγκαία η λειτουργία αυτή αφού μετά το τάισμα έρχονται τα “κακάκια” τα οποία αν δεν γίνουν δυσαρεστούν τα Digimon σας ρίχνοντας κάποιους πόντους χαράς αλλά και υγιεινής. Μάλιστα, είναι τόσο αναγκαία λειτουργία όπου εάν δεν φτάσετε εγκαίρως σε κάποιο “WC” του χάρτη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάντα το “γιογιό” σε σχήμα πάπιας. Είναι ένας μηχανισμός ο οποίος συναντιέται για πρώτη φορά σε παιχνίδι, αν δεν κάνετε την “δουλειά σας” μπορεί να αποβούν μοιραίες καταστάσεις. Φροντίστε να κρατήσετε την φιλία σας ψηλά ώστε η ανταπόκριση τους στην μάχη να είναι άμεση αλλά και για να διατηρήσουν την σωστή υγιεινή τους. Αφού είδαμε συνοπτικά την υγιεινή και την εκτροφή των Digimon μας, ας περάσουμε σε κάτι πιο δραστήριο και έντονο, τις μάχες. Εκτός από τα Bonus στα Digimon μετά από κάθε μάχες, και ο χαρακτήρας μας, αμείβεται με πόντους εμπειρίας ώστε να ξεκλειδώσει νέα τεχνάσματα αλλά και με αντικείμενα τα οποία θα σας βοηθήσουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας.

To Digimon World: Next Order, δεν είναι ένα Turn-Based RPG όπως έχουμε συνηθίσει, αντιθέτως, οι μάχες είναι πιο δυναμικές και υπάρχει περισσότερη δράση κατά την διάρκεια τους. Το σύστημα μάχης είναι λίγο πολύπλοκο μα εύκολα συνηθίζεται. Tα Digimon αναμένουν τις εντολές μας ενώ αυτά αποφεύγουν του αντιπάλους ή κάνουν βασική επίθεση. Οι δικές μας εντολές έχουν να κάνουν με το “πέταγμα” αντικειμένων στο Digimon μας, την καθοδήγηση τακτικής αλλά και την “εμψύχωση” τους ή Support όπως αναφέρεται στο παιχνίδι το οποίο είναι το κλειδί για να βγούμε νικητές. Κάθε φορά που γίνεται Support, τα Digimon μας μαζεύουν Support Points τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για το Casting μεγαλύτερων και ειδικών επιθέσεων. Το παιχνίδι έχει πλούσιο περιεχόμενο και πάρα πολλά μέρη να εξερευνήσεις, δεν θα σας κάνει να νυστάξετε ποτέ αφού όλο και κάποιο Quest θα είναι διαθέσιμο. Εκτός των Main Quests της ενδιαφέρουσας πλοκής, θα κληθείτε σε Side αλλά και Daily Quests, αν όχι, τότε μπορείτε να βγείτε στην πεδιάδες του χάρτη και να πολεμάτε με διαφορετικά Digimon ανάλογα την in-game ώρα και μέρα ψάχνοντας για κάποια νέα και μεγαλύτερη πρόκληση. Λέγοντας την λέξη πρόκληση, οφείλω να ομολογήσω πως αρκετές φορές τα βρήκα σκούρα στην μάχη. Το παιχνίδι συνδυάζει ωραία την δυσκολία όντας εύκολη, δύσκολη αλλά και πολύ δύσκολη όπου χρειάζεται. Θα πρέπει να προσέξετε το Level του αντιπάλου σας πριν ξεκινήσετε μια μάχη και να μην υπερτερεί των δυνατοτήτων σας αλλιώς η ήττα είναι αναπόφευκτη. Θα δυσκολευτείτε αρκετές φορές, μα εκεί είναι όλη η γλύκα. Αν φροντίζεται το Digimon σας και κρατάτε μια ωραία ισορροπία θα πάρετε γρήγορα το κολάι. Το μόνο που βρήκα αρνητικό στο όλο κομμάτι Gameplay είναι η έλλειψη Checkpoints με αποτέλεσμα όταν χάνεται η μάχη, όσο μακριά και να έχετε φτάσει θα γυρίσετε αναγκαστικά πίσω στην Floatia. Τέλος, στο Gameplay του Next Order, έρχεται να προστεθεί η καινοτόμα λειτουργία Extra Cross Evolution (EXE) όπου είναι και ο λόγος ο οποίος έχουμε δύο Digimon. Όταν έχουμε πρόσβαση στο ΕΧΕ και τα Digimon μας είναι συμβατά, μπορούμε να τα συνδυάσουμε σε ένα πολύ πιο δυνατό Digimon κάνοντας την μάχη πολύ πιο εύκολη. Προσοχή όμως όπως και στην χρήση αντικειμένων έτσι και εδώ, τα δύο Digimon πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση του τερέν.

Περνάω στο αγαπημένο μου κομμάτι του παιχνιδιού, τα εικαστικά και τα γραφικά χαρακτηριστικά που με αφήσανε ενθουσιασμένο και έχω να πω πολύ καλά λόγια. Στον οπτικό τομέα έχω να πω τα καλύτερα, ναι μεν μιλάμε για ένα Anime παιχνίδι όπου υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όμως για το είδος αυτό έγινε η καλύτερη δυνατή δουλειά. Λεία και καλό-σχεδιασμένα Textures, ομαλές γωνίες, αλλά και λεπτομερή μοντέλα και Animations για κάθε χαρακτήρα και Digimon ξεχωριστά. Όσο για τα Intro και Cinematic, δεν χρειάζεται να πω πως συνδυάζει πολύ ωραία σχέδια και CGI γραφικά με ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Πριν τελειώσω δεν θέλω να νομίζετε πως μιλάω για ένα άρτιο σε γραφικά παιχνίδι, όπως ανέφερα, πρόκειται για κάτι βασισμένο σε Anime και Manga με ένα πάρα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, δεν λείπουν τα μικρά Bugs τα οποία δεν ενοχλούν αλλά ούτε και είναι “τεράστια” αλλά μπορεί να περάσουν και απαρατήρητα. Σε αντίθεση με το προηγούμενο τίτλο Digimon, ο οποίος ήταν ένα απλό Port από την έκδοση του PlayStation Vita, εδώ μιλάμε για ένα παιχνίδι το οποίο ναι μεν είναι και αυτό Port όμως έχει υποστεί μια ουσιώδης αναβάθμιση και βελτιώσεις και όχι ένα απλό Upscale. Κλείνοντας, ένα πολύ θετικό είναι η χρήση της κάμερας, με το L1 και R1 αντίστοιχα αλλάζει το βάθος ενώ με ένα πάτημα του Touchpad, η κάμερα επαναφέρεται στο φυσιολογικό. Εδώ συναντάμε ένα μικρό θέμα σε περίπτωση που τα Digimon σας είναι πολύ μεγάλα με αποτέλεσμα να καλύπτουν την οθόνη. Ναι μεν ανοίγοντας το βάθος βλέπετε τον δρόμο αλλά χάνετε τον χαρακτήρα σας και το αντίθετο.

Στο κομμάτι του ήχου δεν περίμενα να μείνω ευχαριστημένος οφείλω να ομολογήσω. Το Soundtrack του παιχνιδιού είναι πολύ όμορφο και η αλήθεια είναι πως δεν κουράζει όπως συνήθως σε παρόμοια παιχνίδια του ίδιου ύφους. Φυσικά όπως και σε άλλο παιχνίδι της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, δεν θα μπορούσε να μην λείπει η Ιαπωνική γλώσσα η οποία είναι πολύ προσεγμένη όπως και παραδόξως η Αγγλική. Εννοείται πως και εδώ δεσπόζουν τα Dialog Boxes, φαίνεται πως κάποιος ακούει την γκρίνια μου και πρόσεξε αυτή την φορά το συντακτικό και την ορθογραφία! Επίσης, αυτή τη φορά είναι πιο σύντομοι οι διάλογοι και δεν χρειάζεται να περνάς τα 40 κύματα ώστε να παίξεις το παιχνίδι, αλλά καμιά φορά όταν συνέβαινε έστω κι ελάχιστα πέρναγε ευχάριστα η ώρα αφού το παιχνίδι είναι και αστείο. Κλείνοντας θα δώσω και το αρνητικό μου σε αυτό το κομμάτι αφού μερικά ηχητικά εφέ ενοχλούν και είναι συνεχόμενα όπως το “κλάμα” των Digimon που τρυπάει δυστυχώς τα αυτιά, το θετικό όμως είναι πως χαμηλώνει από το πλούσιο μενού ρυθμίσεων όμως δεν το συνιστώ αφού μαζί με το “κλάμα” χάνονται και άλλοι ήχοι. Αυτό το θεματάκι μπορεί να προκαλείται από το Port που έγινε από την B. B. Studio και να μην δέχτηκαν παρέμβαση κατά την διάρκεια της ανάπτυξης για το PlayStation 4.

Για το Digimon World: Next Order η ετυμηγορία έχει ως εξής. Ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ όμορφο παιχνίδι, όμως συναντάμε το μεγαλύτερο και ίσως το μόνο ουσιώδες αρνητικό του παιχνιδιού. Δεν απευθύνεται προς όλους. Κατά την γνώμη μου απευθύνεται σε κοινό το οποίο είναι αρκετά γνώριμο με το Franchise. Ο λόγος είναι πολύ απλός αφού μόνο αυτοί θα ευχαριστηθούν το παιχνίδι γνωρίζοντας και προ-μελετώντας τις κινήσεις των Digimon τους. Δεν υπάρχει λόγος να προβεί κάποιος σε αγορά μόνο και μόνο για να παλέψει με άλλα Digimon, ναι μεν εγγυάται διασκέδαση και ψυχαγωγία όμως σαν RPG και σαν Franchise στοχεύει στο αντίστοιχο κοινό. Αν ανήκετε σε αυτό το κοινό, τότε το Digimon World: Next Order πρέπει να έρθει στην κατοχή σας.

[vc_row][vc_column width=”1/2″]digimon-world-next-order-trailer-en-ingles-ps4-35554
[/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PlayStation 4
Είδος: Action, RPG
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27/01/2017
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, PlayStation Vita
Εκδότρια Εταιρεία: Bandai Namco Entertainment
Εταιρεία Ανάπτυξης: B.B. Studio

editorschoice-busted

[/vc_column][/vc_row]

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!