Detective Pikachu

”A bolt of brilliance! ”


Ήταν ένα φθινοπωρινό απόγευμα και κλασσικά σαν μαθητής δημοτικού τότε διάβαζα για την αυριανή μέρα. Μέχρι που ξεπροβάλλει από την πόρτα του σπιτιού ο πατέρας μου, κρατώντας στο χέρι μια σακούλα.  Αυτή η σακούλα δεν περιείχε τίποτα άλλο πέρα από την Pokemon Yellow, για το Nintendo Gameboy φυσικά. Έκτοτε, το πιτσιρίκι που είχε επαφή μόνο με το κλασσικό Super Mario και το Earthworm Jim, μπήκε στα bandwagons του θαυμαστού κόσμου των Pokémon. Και φυσικά υπήρξε συνέχεια.

Ο έρωτας με τα Pokémon βέβαια καλά κρατεί.. Όμως, πέρα από τα έξοδα για τις ultra balls και τα full restore (καταραμένο Registeel δεν το ξεχνάω έτσι εύκολα), ήρθε στα χέρια μου ένα ολοκαίνουριο, αλλά εντελώς διαφορετικό παιχνίδι Pokémon. Για να μην μακροσκελώ, δεν κάθισα να το μελετήσω για πολύ. Άρπαξα το Nintendo 3DS μου και έπεσα με τα δόντια στο ψητό. Without further ado, αυτό είναι το Detective Pikachu!

Η ιστορία μας ξεδιπλώνεται στη Ryme City και ξεκινάει με τον κύριο πρωταγωνιστή μας, τον Tim Goodman. O Tim δείχνει αποφασισμένος να εντείνει τις προσπάθειες του για να βρει τον πατέρα του, Harry Goodman, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό υπό εξαφάνιση. Η βοήθεια που θα έχει αξίζει κάτι παραπάνω από χρυσό και αυτή είναι ο Pikachu, ο οποίος εργάζεται σαν Detective στο Baker Detective Agency. Σημειώνεται επίσης ότι ο Pikachu αποτελούσε partner-in-crime συνεργάτη του πατέρα του Tim, χωρίς δυστυχώς να θυμάται τα αίτια εξαφάνισης του (ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο Pikachu δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του, οπότε μην περιμένετε να δείτε κάποιο thunderbolt η thunder).

Στη σκιά της εξαφάνισης, γίνεται γνωστή η απερίσκεπτη και περίεργη συμπεριφορά κάποιων Pokémon, τα οποία υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες αποκτούν κόκκινα μάτια και ο θυμός του προκαλεί ζημιές. Φυσικά, μετά το rage mode, δεν θυμούνται απολύτως τίποτα. Συμπερασματικά, ο Tim και ο Pikachu θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διαλευκάνουν την υπόθεση εξαφάνισης του Harry Goodman, αλλά και να ξεσκεπάσουν το φαινόμενο για την περίεργη συμπεριφορά των Pokémon.

Αρκετά όμως με το σενάριο. To παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως puzzle game και το επίπεδο δυσκολίας του κρίνεται αρκετά εύκολο. Μάλιστα, πριν ξεκινήσει κανείς το παιχνίδι, τίθεται η ερώτηση για τη δυσκολία. Σε περίπτωση που ο παίκτης επιλέξει το easy mode, το παιχνίδι δεν θα είναι απαιτητικό, μιας και το touch ενός κουμπιού θα του δίνει πολύ απλά την λύση του μυστηρίου. Όσο αφορά το touch screen, υπάρχει η case list και τα case notes, μέσα στα οποία αποθηκεύονται τα διάφορα αποδεικτικά στοιχεία που στοχεύουν στην επίλυση ενός μυστηρίου. Στη case list, περισυλλέγονται τα στοιχεία από τα άτομα τα οποία ανακρίνονται από τους detective πρωταγωνιστές του παιχνιδιού και στα case notes τα objectives του παιχνιδιού. Μέσω των objectives, γίνεται η ένωση των στοιχείων και εν τέλει ο παίκτης φτάνει στην επίλυση ενός μυστηρίου.

Βέβαια το πρώτο πράγμα που θα ήθελε κανείς να δει αλλά και να ακούσει είναι ο Pikachu. Μπορώ να πω πως η φωνή του και γενικότερα τα lines του εντός του παιχνιδιού ήταν πέρα για πέρα διασκεδαστικά, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του καφέ. Ποιος εξάλλου δεν έχει ερωτικές σχέσεις με τον καφέ; Όσον αφορά τον Tim Goodman, αποτελεί ένα πολύ ήσυχο, στεναχωρημένο αλλά αποφασισμένο χαρακτήρα, δείχνοντας μας τις προθέσεις του για δικαίωση. Το λέω χωρίς ενδοιασμούς, ο Pikachu έσωσε τον τομέα του χιούμορ στο παιχνίδι.

Ας σταθούμε όμως λίγο πιο σοβαρά στο στήσιμο του παιχνιδιού. Σε πολλές περιπτώσεις, το Detective Pikachu θυμίζει αρκετά το Scooby Doo, με την έννοια ότι καθώς ο παίκτης βρίσκει νέα στοιχεία, θα πρέπει να πηγαίνει ξανά σε ένα προηγούμενο άτομο που έχει ανακρίνει, προκειμένου να λάβει εκ νέου στοιχεία. Επιπλέον, πολλά σημεία τα οποία φαίνονται ότι μπορούν να δώσουν κάποιο φως σε μια υπόθεση, είναι μη προσβάσιμα. Θα γίνουν προσβάσιμα αργότερα, ΜΟΝΟ όταν ο παίκτης έχει ολοκληρώσει την έρευνα σε όλη την έκταση της περιοχής. Βέβαια, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να φαίνεται ότι κινείται σε πλαίσια ρουτίνας, αλλά το σενάριο και η διαδραστικότητα των διαλόγων με τα NPC’s εφησυχάζουν τις οποιαδήποτε αρνητικές εντυπώσεις.

Πέρα από τα θετικές εντυπώσεις που μου δημιούργησε, το Detective Pikachu φάνηκε να υστερεί σε κάποια σημεία. Για αρχή, δεν εμφανίζεται σε 3D περιβάλλον, κάτι το οποίο με στεναχώρησε ιδιαίτερα. Ενώ τα γραφικά του είναι εξαιρετικά, άλλα παιχνίδια αντίστοιχων γραφικών έχουν λάβει το βάπτισμα του 3D. Αυτό δείχνει εξάλλου την απομάκρυνση της Nintendo από αυτό τον τομέα. Επιπλέον, οι περιοχές στις οποίες κινούνται ο Tim και ο Pikachu θα μπορούσαν να είναι πιο ανοιχτές και όχι τόσο περιορισμένες, μιας και το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα πιο ζουμερό στη συνέχεια. Δεν είναι πολύ κρίμα να νιώθεις ότι δεν σε χωράει ο τόπος, μέσα σε ένα πολύ ενδιαφέρουσα και αγωνιώδη ιστορία;

Συνοψίζοντας, για το Detective Pikachu, σε καμία περίπτωση δεν θα δείτε fire blasts, earthquakes η επικές μάχες. Θα δείτε όμως τον συναρπαστικό κόσμο των Pokémon να στέκεται επάξια σε ένα πιο καθημερινό τρόπο ζωής, μακριά από εντάσεις και πολεμοχαρή περιβάλλοντα. Στο Detective Pikachu η εκδοχή μιας ρεαλιστικής συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων και Pokémon γίνεται πέρα για πέρα εφικτή. Εάν λοιπόν θέλετε να δώσετε παράταση στην υπομονή σας για τον ερχομό των Pokémon στο Nintendo Switch, σηκώστε με περηφάνια το Nintendo 3DS σας και μπείτε στο κόσμο του Detective Pikachu!

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: 3DS
Είδος: Adventure
Κυκλοφορεί για: Nintendo 3DS/2DS
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23/03/2018
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εκδότρια εταιρία: Nintendo, The Pokémon Company
Εταιρία ανάπτυξης: Creatures[/vc_column][/vc_row]
More Stories
Η ταινία Venom παρουσιάζει ως villain τον Carnage