Conan Exiles

Ένα βάρβαρο παιχνίδι…


To Conan Exiles μετά από μια παρατεταμένη δοκιμαστική περίοδο σε PC και Xbox One κυκλοφόρησε επίσημα και μας υπόσχεται να ζήσουμε μέσα στον φανταστικό κόσμο του Conan. Να ξεκαθαρίσουμε πριν συνεχίσω στο κυρίως θέμα ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ακολουθούμε τον πασίγνωστο βάρβαρο αλλά απλά ζούμε στην εποχή και τον κόσμο του. Πρόκειται για έναν σκληρό survival τίτλο ο οποίος δεν σου χαρίζει τίποτα και παίζει συνεχώς με την έννοια του grind.


Εισαγωγή


Όπως είπαμε και στον πρόλογο το Conan Exiles είναι ένας survival τίτλος που δεν σου δίνει και πολλά περιθώρια για λάθη. Βρισκόμαστε στην μέση μιας ερήμου, από την πρώτη στιγμή του παιχνιδιού, εξόριστοι από την φυλή μας και εντελώς γυμνοί. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο Conan ο οποίος μας απελευθερώνει από τα δεσμά μας και ξεκινάει η περιπέτεια. Οι επιλογές (σώμα, μαλλιά κλπ.) για να δημιουργήσουμε τον μοναδικό χαρακτήρα μας είναι αρκετές και έχουν ικανοποιητική ποικιλία. Με την έναρξη της περιπέτειας καλούμαστε άμεσα να βρούμε ρούχα για να καλύψουμε το σώμα μας και κάποιο είδος όπλου έτσι ώστε να αμυνθούμε στις επιθέσεις από τα ζώα που τριγυρνούν στον αφιλόξενο αυτό κόσμο. Μέσα στα παραπάνω προσθέστε και τους δείκτες πείνας και δίψας όπου κάθε survival παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό του έχει και καταλαβαίνετε αμέσως γιατί θα περάσετε “δύσκολες ώρες” μέσα στο παιχνίδι.

Για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με survival τίτλους στο παρελθόν να πούμε ότι το Conan Exiles δεν θα μας “κρατήσει το χέρι” σε καμία στιγμή μέσα στο παιχνίδι καθώς το tutorial είναι ανύπαρκτο και το σύστημα crafting είναι τόσο αχανές που πιστεύω ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις τι θέλεις να craft-άρεις πάρα να μαζέψεις τα υλικά που θα χρειαστούν. Οι πρώτες ώρες θα σας βρούνε να περιφέρεστε μέσα στον τεράστιο χάρτη προσπαθώντας να μαζέψετε του πόρους (κλαδιά, πέτρες κλπ.) που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε ένα υποτυπώδες σπίτι και να δημιουργήσετε ένα όπλο το οποίο θα μπορεί να σας προστατέψει καλύτερα από τις απειλές.


Gameplay


Κάπου εδώ αρχίζει το χάος του τίτλου που παρ’όλα αυτά έχει την πλάκα του και δεν κουράζει. Ξεκινάμε με την μπάρα stamina να τελειώνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα καθιστώντας αδύνατο το να ανεβούμε σε λόφους ή να κολυμπήσουμε αρκετή ώρα. Αυτό μας κάνει ευάλωτους σε όλων των ειδών τις επιθέσεις που μπορεί να προέρχονται είτε από ζώα είτε από άλλους εξόριστους μαχητές που βρίσκονται στην περιοχή. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στο Conan Exiles θα πεθάνουμε πολλές φορές! Οι υπόλοιποι μαχητές που θα βρίσκονται κοντά μας μπορεί να είναι ήδη περισσότερο ανεπτυγμένοι και πολλές φορές να είναι και σε ομάδες κάτι που μας καθιστά εύκολο θήραμα.

Αφού λοιπόν πεθάνετε άπειρες φορές θα καταλάβετε ότι το να είσαι δυνατός και με καλή πανοπλία δεν αρκεί… Σαν συμβουλή θα σας πω να επενδύσετε στο μάζεμα των πόρων και την προστασία της κατοικίας σας. Αυτά τα δύο είναι ζωτική σημασίας στο ταξίδι που έχετε να κάνετε και θα πρέπει να επιλέξετε ορθολογικά το μοίρασμα των RPG στοιχείων στον χαρακτήρα σας. Η δύναμη για παράδειγμα θα καταλάβετε αργότερα ότι δεν είναι τόσο σημαντική όσο νομίζατε στην αρχή. Το παιχνίδι προσφέρει επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν χωρίς να χρειαστεί να βγέιτε “στη γύρα” για να ψάξετε. Μπορείτε να θυσιάσετε κάποιο ζώο στον θεό που επιλέξατε να πιστεύετε και να σας ανταμείξει.

Στην “μητέρα των μαχών” το Conan Exiles έχει ένα αξιοπρεπή σύστημα μάχης αλλά δεν θα “εφεύρει ξανά τον τροχό”. Οι κινήσεις φαίνονται απλές απλά έχουν άπειρα bugs και κολλήματα κάτι που θα σχολιάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω. Τα ζώα και οι αντίπαλοι που κυκλοφορούν στον χάρτη μας σκοτώνουν με δύο ή πολλές φορές και με ένα χτύπημα. Γι’αυτό τον λόγο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πως κινούμαστε κατά την διάρκεια μιας μάχης και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας έναν τρόπο διαφυγής.

Το Conan Exiles μας δίνει την επιλογή να περιηγηθούμε είτε σε PvE είτε σε PvP χάρτη. Για τους λάτρεις των MMO είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμηθούν πως είναι να “ζεις” με άλλους παίκτες μέσα σε έναν κόσμο και να προσπαθείς να επιβληθείς και να ξεχωρίσεις μέσα σε αυτόν. Το PvP δίνει μια έξτρα δυσκολία στην όλη φύση του παιχνιδιού που οι παίκτες που είναι λάτρεις των survival παιχνιδιών θα την λατρέψουν.


Οπτικοακουστικός τομέας


Ηχητικά το παιχνίδι προσφέρει ότι περιμένει κάποιος από ένα παιχνίδι με τέρατα, μαγεία και αφιλόξενο περιβάλλον, δεν άκουσα κάτι απίστευτο αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι μια χαρά. Τα προβλήματα ξεκινάνε στο όλο στήσιμο του τίτλου. Εκτός από τα γραφικά που στην καλύτερη θεωρώ ότι είναι μέτρια, όλο το παιχνίδι έχει άπειρα bugs και stutter, ακόμη και στο PS4 Pro, για τα οποία θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μιας και είναι τόσα πολλά χρόνια σε ανάπτυξη και έναν χρόνο σε δοκιμαστική περίοδο. Δεν μπορεί να τρέχω για να σωθώ από μια τίγρη και μέσα σε 5 δευτερόλεπτα να κολλάω και να με σκοτώνει. Τέτοια θέματα είναι ζωτικής σημασίας για έναν τίτλο σαν τον Conan Exiles και πιστεύω πως οι δημιουργοί θα τα λύσουν άμεσα με κάποια απανωτά patches. Στα θετικά να βάλω ότι οι servers στο PvP κομμάτι του τίτλου είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικοί καθώς δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα στην περιήγηση μου εντός του παιχνιδιού όσο και να έπαιξα.


Εν κατακλείδι


Το Conan Exiles είναι ένας ιδιαίτερος τίτλος που δεν είναι κακός αλλά απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Όσοι είστε “άρρωστοι” με την ιστορία του Conan και με τον κόσμο του αγοράστε άφοβα καθώς τα προβλήματα που συνάντησα μπορούν να εξαλυφθούν εύκολα από τους δημιουργούς. Για όλους τους υπόλοιπους συστήνω κάποια στιγμή που έχετε όρεξη να ασχοληθείτε με ένα βαρύ survival παιχνίδι που θα σας προσφέρει και αρκετές ώρες διασκέδασης να του ρίξετε μια ματιά γιατί αξίζει. Τέλος, αν εσείς και η παρέα σας ξεμείνατε από κάποιο online παιχνίδι με βάθος είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μαζέψετε το παρεάκι σας για μια περιπέτεια στον κόσμο του Conan.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Action-adventure game, survival game
Κυκλοφορεί για: PS4,Xbox One, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 08/05/2018
Διάθεση για την Ελλάδα: Enarxis Dynamic Media
Εκδότρια εταιρία: Funcom
Εταιρία ανάπτυξης: Funcom

Ευχαριστούμε θερμά τη Enarxis Dynamic Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

[/vc_column][/vc_row]

  1. Έπρεπε να το είχα χτυπήσει στα 30€ μέσω του Game Preview στο Xbox. Φαίνεται ακριβό για 50€, κυρίως λόγω bugs — ανεπίτρεπτο μιας και πέρασε 1 χρόνο σε Early Access. Κατά τ’ άλλα, πάντα μου άρεσε το σύμπαν του Conan και μου φαίνεται από τα καλά survival games (με τα οποία έπηξε η αγορά πια).

More Stories
Φήμη: Το Final Fantasy VII Remake θα βγει και σε Xbox One