Civilization VI

Ανάπτυξη – Διαμάχες – Ιστορία

Το Civilization VI είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς μέχρι σήμερα. Αυτό δεν είναι μικρό επίτευγμα για το franchise, το οποίο συνεχίζει και γίνεται ακόμη καλύτερο μέσω διαφόρων αλλαγών, από βελτιώσεις και προσθήκες, το οποίο οδήγησε την Firaxis στο να δημιουργήσει έναν τίτλο ο οποίος δεν είναι μόνο ευχάριστα πολύπλοκος, αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικός, συναρπαστικός και απρόβλεπτος κατά όλη την διάρκεια του gameplay. Παρά τις διάφορες αλλαγές του, δεν παύει να λειτουργεί πάνω στην κανονική λογική του Civilization. Μπορείτε ακόμα να καθορίσετε τις πόλεις, να επεκτείνετε την αυτοκρατορία σας και να αναπτύξετε τον στρατό σας. Μπορείτε να συνεχίσετε τις πολιτισμικές και επιστημονικές σας έρευνες, προκειμένου να σχεδιάσετε και να χαράξετε το δικό σας μονοπάτι μέσα στην ιστορία, σε όλη τη διαδρομή από την αρχαία εποχή, έως και στην τεχνολογικά ανεπτυγμένη εποχή.

Ακόμη και εάν είστε νέος στην σειρά Civilization, μην ανησυχείτε διότι πάντα υπάρχει το tutorial, το οποίο δεν είναι μόνο σχεδιασμένο για νέους και “άσχετους” παίκτες ως προς την σειρά, αλλά φυσικά είναι και σχεδιασμένο και προγραμματισμένο στο να βοηθήσει τους βετεράνους του Civilization, καθώς υπάρχουν αρκετές αλλαγές στα mechanics του τίτλου, άλλες μικρές, αλλά και μερικές μεγάλες οι οποίες εκτοξεύουν την εμπειρία του gameplay κατά έναν αρκετά μεγάλο βαθμό.

Θα βρείτε μια σειρά από ελαφρώς μικρότερες αλλά εξίσου έξυπνες αλλαγές. Τώρα μπορείτε να προσαρμόσετε την κυβέρνησή σας στο ανάλογο play-style σας, κερδίζοντας διάφορες κάρτες πολιτικής που επηρεάζουν τα πάντα, από τον πόλεμο μέχρι και την πολιτιστική παραγωγή. Τα “civic” έρχονται να αντικαταστήσουν την κοινωνική πολιτική, και τώρα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τις τεχνολογίες, βοηθώντας στο να επεκτήνετε ακόμη περισσότερο τις πόλεις σας και να ξεκλειδώσετε νέες πολιτιστικές δυνατότητες, όπως η θεοκρατία ή η παγκοσμιοποίηση. Και με την προσθήκη της ενεργού έρευνας, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο της κατά το ήμισυ. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια για ακόμη μια φορά σας δίνει την δυνατότητα και τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεστε για να αναπτύξετε τις πόλεις σας, και φυσικά στο να κάνετε διάφορες έρευνες όπως το sailing για παράδειγμα. Η πρακτική αυτή εξασφαλίζει ένα πλεονέκτημα για τους “γρήγορους” και άμεσα ενεργούς παίκτες.

Φυσικά οι παλιοί ρυθμιζόμενοι παράμετροι των match δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον τίτλο. Σας δίνουν την δυνατότητα όχι μόνο να ρυθμίσετε την δυσκολία του παιχνιδιού, αλλά επίσης και τον αριθμό των αντιπάλων σας, την εμφάνιση βαρβάρων, και γενικώς το ολικό μέγεθος του χάρτη. Η τελευταία ρύθμιση παίζει έναν αρκετά μεγάλο ρόλο στο καινούριο Civilization, καθώς το “standard” μέγεθος του χάρτη έχει μειωθεί, μάλλον για τον λόγο συχνότερου interaction με τους άλλους παίκτες, εάν και παίζοντας σε μεγαλύτερους χάρτες και με λιγότερους παίκτες από όσο φάνηκε δουλεύει μια χαρά.

civilizationvi_2016-09-29_20-18-04-61-0

Φυσικά, σε κάποια στιγμή ερχόμαστε να αναλύσουμε το αντίπαλο AI, το οποίο κατά την γνώμη μου δεν είναι και τόσο καλό. Η Firaxis από ότι φαίνεται έχει προγραμματίσει τον κάθε leader στο να ενεργεί ανάλογα με τις προσωπικές του ιδανικές δυνάμεις, όχι ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό, απλώς μερικές φορές το AI συγκεντρώνεται τόσο πολύ στις συγκεκριμένες πράξεις, κάτι το οποίο στο “long run” του παιχνιδιού καταντάει αρκετά βαρετό, και αρκετές φορές εύκολο ως προς την προσέγκιση μας ενάντια του.

Η συγκεκριμένη τεχνική και προγραμμάτιση του AI δίνει στον παίκτη ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς με το που καταλάβετε και αναλύσετε έστω και λίγο την στρατηγική του αντιπάλου, από εκεί και πέρα θα σας είναι σχεδόν υπερβολικά εύκολο το να ξεπεράσετε και να νικήσετε τον αγώνα, καθώς και τους επόμενους, εάν επιλέξετε να ξαναπαίξετε αντίπαλος με τον συγκεκριμένο leader.

Εάν θέλατε ποτέ να βάλετε το χέρι σας και να βοηθήσετε έναν πολιτισμό με την εξερεύνηση, την ανάπτυξη, και την ανακάλυξη παλαιών πολιτισμών, αλλά ταυτόχρονα  σας έλουζε ο φόβος γνωρίζοντας ότι η σειρά Civilization είναι αρκετά δύσκολη στο να τα καταφέρετε, πάρτε τον λόγο μας, τώρα είναι η καλύτερη ώρα, εποχή, και ταυτόχρονα το καλύτερο παιχνίδι της σειράς, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει στον δρόμο σας με μεγάλη επιτυχία.

Τα παιχνίδια στρατηγικής πάντοτε έδιναν ένα αρκετά ιδιαίτερο κλίμα στο gameplay και την παρουσίαση του κάθε τίτλου ξεχωριστά, ταυτόχρονα προσπαθώντας να κάνουν την εμπειρία του κάθε παίκτη ακόμη καλύτερη προσθέτοντας διάφορες λεπτομέρειες, και η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές το Civilization VI τα καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρουσιάζει ακριβώς την φόρμουλα του Civilization που γνωρίζουμε όλοι, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει πολλές ενδιαφέρουσες πινελιές, τις οποίες είναι σίγουρο ότι θα τις απολαύσουν, όχι μόνο οι νέοι παίκτες, αλλά καθώς και οι βετεράνοι της σειράς. Εάν είστε fan των παιχνιδιών στρατηγικής, το Civilization VI είναι σίγουρα ένας τίτλος ο οποίος δεν θέλετε να χάσετε!

[vc_row][vc_column width=”1/2″]civ-6-packshot

[/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PC
Είδος Παιχνιδιού: Turn-based strategy
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21/10/2016
Κυκλοφορεί για: PC, OS X
Εταιρεία Ανάπτυξης: Firaxis
Εκδότρια Εταιρεία: 2K Games

editorschoice-busted

[/vc_column][/vc_row]
  1. Είσαι ο αρχηγός της φυλής, ωραίος άλλη μια φορά Πάνο!

    Η αλήθεια είναι πως τελευταία φορά ασχολήθηκα με το Civ IV, για κάποιο λόγο το V δεν μου κλίκαρε, και το Beyond Earth για προφανείς λόγους δεν το κοίταξα καν. Για το VI ακούω τα καλύτερα από όλους, οπότε το σκέφτομαι πολύ!

  2. To VΙ έχει σημαντικές αλλαγές από το V κατά την γνώμη μου. Αλλάζει ριζικά το τρόπο που δημιουργείς την πόλη σου και προσωπικά στην αρχή με μπέρδεψε. Στην πορεία το συνήθισα και τολμώ να πω ότι είναι πιο βολικό από το τον προηγούμενο τρόπο. Αυτό που με απογοήτευσε ήταν τα γραφικά. Δεν είμαι φαν του καρτουνιστικου στυλ που ακολούθησαν, όμως δεν θα παραπονεθώ για αυτό αφού βοηθάει στα χαμηλά συστήματα (όπως το δικό μου) να έχει αξιοπρεπέστατο fps. Μου άρεσε η προσθήκη των agendas, αφού μπορώ να ξέρω πως να προσεγγίσω τους παίχτες που με ενδιαφέρει και να απομακρύνω αυτούς που αντιπαθώ. Καλή δουλειά για το κείμενο, μπράβο.

More Stories
Διέρρευσαν renders και specs του πρώτου Huawei smartphone με pop up κάμερα