Δείτε εδώ το νέο Βίντεο: Η εμπειρία και τα παιχνίδια του νέου PlayStation Plus (Extra/Premium)

Capcom Arcade 2nd Stadium

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί

Release Date
22/07/2022
Platforms
Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows
Publisher
Capcom U.S.A., Inc.
Developer
Capcom

Αιώνες πριν… βασικά όχι… δύο δεκαετίες πριν, ξεκίνησα και γω δειλά δειλά το gaming. Δεν ήταν αρχικά σε κάποια κονσόλα αλλά στις κερματομηχανές των διάφορων καταστημάτων. Απ’ ότι θυμάμαι 100 δραχμές έδινα για να απολαύσω τότε το Snow Bros ή το Bubble Bubble. Σιγά σιγά υπήρξε εξέλιξη. Tekken Tag, Soul Calibur και άλλα games μπήκαν στη λίστα, σε αντικατάσταση των Cadilacs και Street Fighter. Πόσες αναμνήσεις, πόσες φορές έτρεχα στο καφενείο να ζητήσω ένα ακόμα κέρμα από το παππού μου για να συνεχίσω. Αυτές ήταν εποχές. Όταν υπήρχε κονσόλα στο σαλόνι και εσύ έκανες 8 χρονών καταδρομική επιχείρηση 1 το πρωί για να παίξεις κρυφά χωρίς να το καταλάβουν. Όταν έπαιξες για πρώτη φορά Metal Gear Solid 1 και αγκάλιασες το μαξιλάρι γιατί σε «κατάλαβαν» και έτρεχες να κρυφτείς. Αυτή τη νοσταλγία λοιπόν προσπάθησε να μας φέρει η Capcom με τη σειρά Capcom Arcade Stadium. Το δεύτερο μέρος της σειράς έρχεται να μας αγκαλιάσει και να μας κάνει να νιώσουμε και πάλι παιδιά. Με τι άλλο! Με παιχνιδάρες του παρελθόντος!

Δε θα ασχοληθούμε ούτε με γραφικά ούτε με fps ούτε με τέτοιες «μοντερνιές». Εδώ μιλά το παιχνίδι από μόνο του και «δε σηκώνω κουβέντα», που λένε. Πάμε να δούμε ποια παιχνίδια ξεχωρίζουν από αυτά που περιλαμβάνονται. Παιχνίδια όπως το 1943, The King of Dragons, Knights of the Round, Black Tiger, Eco Fighters, Mega Man, Street Fighter alpha: Warriors και η αντίστοιχη σειρά Alpha κάνουν τη διαφορά ενώ το Slam Masters μας έκανε να δακρύσουμε μόλις επιλέξαμε τον Oni. Ποιος δε θυμάται το αξέχαστο Knights of the Round. Το είχαμε απολαύσει άλλωστε και στα mame32 για όποιον θυμάται αργότερα στα πρώτα PC. Η λίστα με τους τίτλους είναι πραγματικά αξιόλογη. Εκείνο που ίσως μας χαλά είναι η επανάληψη σε μερικές σειρές καθώς θεωρώ ότι για παράδειγμα δε χρειάζονται όλα μα όλα αυτά τα Street Fighters.

Η λίστα αναλυτικά είναι η εξής:

1943 Kai, Black Tiger,B lock Block, Capcom Sports Club, Darkstalkers: The Night Warriors, Eco Fighters, Gan Sumoku (GunSmoke), Hissatsu Buraiken (Avengers), Hyper Dyne Side Arms, Hyper Street FighterII: The Anniversary Edition, Knights of the Round, Last Duel, Magic Sword, Mega Man: The Power Battle, Mega Man 2: The Power Fighters, Night Warriors: Darkstalkers’ Revenge, Pnickies, Rally 2011, Slam Masters, Savage Bees (Exed Exes), Street Fighter, Street Fighter Alpha: Warriors’ Dreams, Street Fighter Alpha 2, Street Fighter Alpha 3, Super Gem Fighter Mini Mix, Super Puzzle Fighter II Turbo, The King of Dragons, The Speed Rumbler (Rush & Crash), Three Wonders, Tiger Road, Vampire Savior: The Lord of Vampire. Τα περισσότερα από αυτά τα αγαπήσαμε με τα χρόνια και πραγματικά η λίστα είναι αξιοπρεπέστατη. Θα ήθελα όμως να υπάρχει μέσα και το Cadilacs, έτσι για να δείρω και κανένα δεινόσαυρο. Όπως και να έχει όμως, μόνο που είδα το Slam Masters, το μάτι μου «γυάλισε».

«Πατέρα τι κάνεις εκεί;» ακούω τον εαυτό μου να ρωτά τον πατέρα μου όταν τον βλέπω να πατά start για να λιώσει στο Gun. Smoke. Όλη αυτή η νοσταλγία είναι που αξίζει για αυτούς τους τίτλους. Δεν έχει τίποτα άλλο σημασία παρά το να ξανανιώσεις παιδί. Επίσης κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι πως υπάρχουν κάποια  αρκετά εύκολα achievements στα παιχνίδια ενώ κάτι το οποίο μου έκανε αίσθηση είναι η απουσία (online) Multiplayer καθώς αυτό το κάνει λίγο μουντό αφου θα μου άρεσε για παράδειγμα να λιώσω λίγο Street Fighter με παιδιά από το εξωτερικό ή με φίλους.

Εν κατακλείδι το Capcom Arcade 2nd Stadium αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε. Ένας τίτλος που αξίζει μέχρι και το τελευταίο του cent, όταν ειδικά έχει να κάνει με νοσταλγούς εκείνης της αποχής των «ουφάδικων». Η εταιρεία μας φέρνει για ακόμα μία φορά κοντά στο παρελθόν παρουσιάζοντας μας μια αξιόλογη συλλογή ρετρό παιχνιδιών.

Ευχαριστούμε τις Capcom και CD Media για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Λίστα με μεγάλη νοσταλγία
Εύκολο μενού
Αναμνήσεις, αναμνήσεις, αναμνήσεις
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Πόσες αναμνήσεις πια
Επανάληψη στη λίστα επιλογής τίτλων
Θα μπορούσε να έχει (online) Multi