Call of Duty: Vanguard

Δυναμική επιστροφή στα γεγονότα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου

Release Date
05/11/2021
Played on
PS5
Platforms
PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC
Developer
Sledgehammer Games
Publisher
Activision

Η σκυτάλη ανάπτυξης στη σειρά Call of Duty πέρασε κι αυτή τη χρονιά (το πάνε εναλλάξ άλλωστε) στην Sledgehammer Games, από την Treyarch, φέρνοντας μας φέτος το Call of Duty: Vanguard, που εκδίδεται φυσικά από την Activision. Με το Vanguard επιστρέφουμε στα γεγονότα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, άλλωστε η Sledgehammer γνωρίζει καλά αυτά τα κατατόπια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα με το, από τα αγαπημένα μου τελευταία Call of Duty, το WWII. Αν και το 2021 δεν θέλγει από δυνατές κυκλοφορίες παιχνιδιών εντούτοις και την περίοδο αυτή που κυκλοφορεί το Call of Duty: Vanguard έχει μεγάλο ανταγωνισμό στην κατηγορία των first person shooters με το Battlefield 2042 και το Halo: Infinite. To Call of Duty όμως παραμένει Call of Duty και όποιο studio έχει επωμιστεί την εκάστοτε ανάπτυξη του ξέρει πολύ καλά πως και τι κάνει. Προσωπικά είναι από τα ετήσια παιχνίδια που γνωρίζω ότι πιθανότατα θα απολαύσω και θα συνεχίσω να παίζω διαδικτυακά μέχρι το επόμενο και αυτό που θέλω να βλέπω σε κάθε νέο Call of Duty είναι εξέλιξη χωρίς να χαλάει όμως αυτός ο ισχυρός πυρήνας που χαρακτηρίζει τη σειρά έως σήμερα.

Ένα από τα κομμάτια των Call of Duty που μπορεί να μην διαρκεί δεκάδες ώρες αλλά όσο διαρκεί είναι συνήθως καταιγιστικό και άκρως απολαυστικό είναι το Campaign. Στο Call of Duty: Vanguard λοιπόν θα συναντήσουμε Campaign και το καλό που τους θέλω να συνεχίσουν να δίνουν βάση σε αυτόν τον τομέα (no shots fired here), στο οποίο εφόρμησα μετά από λίγους multiplayer αγώνες και μπορώ να πω ότι με εξέπληξε πολύ ευχάριστα. Αρχικά, στηρίζεται πολύ σε αναδρομές των χαρακτήρων στο παρελθόν κατά την τρέχουσα εξέλιξη της ιστορίας και αυτό έχει δύο καλά (μεταξύ άλλων). Πρώτον και για πόσο καιρό δεν θυμάμαι κι εγώ, έχουμε επιτέλους ανάπτυξη χαρακτήρων για τους οποίους πραγματικά καταλήγουμε να νοιαζόμαστε μαθαίνοντας το υπόβαθρό τους χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας με διάφορα fillers. Δεύτερον αυτή η «γνωριμία» με τον κάθε χαρακτήρα δημιουργεί ενδιαφέρον και προσμονή για τον τρόπο εξέλιξης της τρέχουσας ιστορίας εκτός από το να μας νοιάζει πως θα αρπάξουμε το μεγαλύτερο όπλο και θα σταθούμε σε έναν λόφο γαζώνοντας, γιατί έτσι, τους οχτρούς. Οι χαρακτήρες λοιπόν στους οποίους θα μπούμε στις αρβύλες τους είναι ο Arthur Kingsley, που αποτελεί και το διοικητή της ομάδας, ο πιλότος Wade Jackson (ναι έχουμε και συναρπαστικές αερομαχίες και όχι μόνο), η Ρωσίδα sniper από το Στάλινγκραντ Polina Petrova και ο Αυστραλός Lucas Riggs, με ειδίκευση στις ανατινάξεις. Φυσικά συναντούμε κι άλλους χαρακτήρες αλλά επικεντρωνόμαστε και ως gameplay σε αυτούς που έχουν συγκροτήσει μία ολιγομελή ομάδα με συγκεκριμένη αποστολή. Επίσης, αν και σύντομο σε διάρκεια, όπως μας έχουν συνηθίσει τα Call of Duty, παραμένει εντυπωσιακό, καταιγιστικό κατά διαστήματα (με την απόλυτη έννοια της λέξης) ενώ έχει και κάποιες σκηνές που σου μεταφέρουν την αίσθηση ανεβάζοντας την θερμοκρασία και το καρδιοχτύπι. Δεν θέλω να πω περισσότερα καταλάβατε νομίζω πόσο μου άρεσε.

Το Call of Duty: Vanguard δεν θα ήταν Call of Duty προφανώς εάν δεν διέθετε και ένα στιβαρό Online Multiplayer κομμάτι, έτσι όπως το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε στη σειρά και μας έχει κάνει να σπαταλήσουμε εκατοντάδες ώρες μαζί του. Παρόλα αυτά μην περιμένετε ιστορικές αλλαγές σε σύγκριση με το περσινό Cold War, που το έχω και πρόσφατο καθώς έπαιζα μέχρι πρόσφατα. Παρόλα αυτά είναι καλοδεχούμενο το χαρακτηριστικό που μου πήρε λίγα λεπτά να το αντιληφθώ σχετικά με το Combat Pacing που επιτρέπει στο παίκτες να φιλτράρουν επιπλέον την εμπειρία τους όταν αναζητούν ένα διαδικτυακό αγώνα. Μπορούμε να επιλέξουμε λοιπόν είτε την επιλογή Tactical που επιτρέπει μέγιστο αριθμό παικτών σε δώδεκα, είτε Assault με δεκατέσσερις έως τριάντα έξι παίκτες (εξαρτάται και από το χάρτη) είτε Blitz με δεκαέξι έως σαράντα έξι παίκτες. Συνολικά στο λανσάρισμα θα συναντήσουμε είκοσι χάρτες (με τρεις ακόμα να προστίθενται την πρώτη σεζόν) με τους τέσσερις από αυτούς να προορίζονται για το νέο mode Champion Hill, που προστίθεται με το Patrol στα ήδη κλασσικά γνωστά και μη εξαιρετέα modes που όλοι γνωρίζουμε. Από την άλλη το Zombies mode φαίνεται ότι μπήκε απλά για να μπει στο λανσάρισμα και προκειμένου να εμπλουτιστεί με μελλοντικές αναβαθμίσεις. Δεν λέω ότι θα προτιμούσα πολύπλοκα πράγματα, όπως έχουμε δει στο παρελθόν να συμβαίνουν και που κατέληγαν αποθαρρυντικά για τους μη σκληροπυρηνικούς αυτού του mode αλλά εδώ φτάσαμε να μην έχουμε ένα βασικό μονοπάτι να ακολουθήσουμε εκτός από το επιβιώνουμε σε κάθε γύρo από τις ορδές. Με παρέα συνεχίζει να είναι διασκεδαστικό αλλά του λείπει περιεχόμενο που ευελπιστώ ότι θα έρθει. Άλλωστε τα παιχνίδια Call of Duty συνεχίζουν να αναβαθμίζονται για πολύ καιρό μετά το λανσάρισμά τους.

Τεχνικά δεν μπορώ να πω ότι περίμενα κάτι λιγότερο από το να εντυπωσιαστώ. Τα γραφικά του Call of Duty: Vanguard είναι πανέμορφα και η απόδοση εκεί που πρέπει να είναι ενώ μπορεί να φτάσει τα 120 καρέ το δευτερόλεπτο (αν το υποστηρίζει και η τηλεόρασή σας φυσικά) ενώ γενικά υπάρχουν και αρκετές επιλογές γραφικών, μιλώντας πάντα για το PS5 στο οποίο το έπαιξα. Εκεί που πάει τον οπτικό τομέα ακόμα παραπέρα είναι στο Campaign όπου υπάρχουν κάποιες σκηνές και ειδικά τα cut scenes που αναρωτιέσαι αν βλέπεις ταινία. Αξίζει να δώσω τα εύσημα επίσης στην Sledgehammer Games για την εξαιρετική εναλλαγή από cut scene σε gameplay και το αντίστροφο. Ηχητικά και πάλι δεν έχω κανένα παράπονο, αν δεν έχετε καλό ηχοσύστημα στην τηλεόρασή σας φορέστε ένα καλό headset και θα νιώθετε στο κέντρο της μάχης, απλά.

Ολοκληρώνοντας, το Call of Duty: Vanguard συνεχίζει να είναι ένα εξαιρετικό Call of Duty παιχνίδι που όμως δεν παίρνει κάποιο ρίσκο και αρνείται να σπάσει αυγά (και δεν το λέω καυστικά απλά το αναφέρω ως πραγματικότητα). Το Campaign του με κράτησε από την αρχή μέχρι το τέλος και το απόλαυσα σε όλη τη διάρκειά του. Το Multiplayer είναι αυτό που θα συνεχίσει να με συντροφεύει μέχρι το επόμενο Call of Duty και διαθέτει άπειρο περιεχόμενο ενώ το Zombies κάνει μπαμ ότι χρειάζεται δουλειά. Αν σας αρέσουν τα Call of Duty σαν και του λόγου μου επενδύστε άφοβα, θα το απολαύσετε.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Εξαιρετικό Campaign
Γραφικά και απόδοση
Combat Pacing
Το Multiplayer γενικά
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Δεν σπάει αυγά
Το Zombies mode θέλει δουλίτσα
8
ΥΠΕΡΟΧΟ