Call of Duty: Modern Warfare Remastered

Επιστροφή στο πεδίο μάχης. Επιστροφή, σε ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι.

Όταν μιλάμε για παιχνίδια First Person Shooter μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό το Call of Duty. Ένα Franchise το οποίο ξεκίνησε να αναπαραγωγεί γεγονότα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πλέον έχει φτάσει σε αστρομάχες στο φεγγάρι αλλάζοντας χέρια σε διάφορες ομάδες ανάπτυξης που ανήκουν στην Activision. Βέβαια για τους ποιο νέους, το μυαλό τους πηγαίνει κατευθείαν στην σειρά του Modern Warfare. Το πρώτο παιχνίδι της τριλογίας κυκλοφόρησε το 2007, 9 χρόνια αργότερα το παιχνίδι κυκλοφορεί μαζί με το νέο Call of Duty: Infinity Warfare και λαμβάνει ειδική μεταχείριση από την Raven Software και επανακυκλοφορεί ως Remastered με τον τίτλο Modern Warfare Remastered. Παρακάτω θα δούμε, πως ένα παιχνίδι, περίπου μια δεκαετία μετά, αλλάζει ολοκληρωτικά και γίνεται ολοκαίνουργιο.

call-of-duty_-modern-warfare-remastered_20161007041336

Για όσους δεν είναι γνώριμοι με την πλοκή και τα γεγονότα διαδραματίζει το παιχνίδι, όπως ο υπότιτλος της σειράς δηλώνει, το Modern Warfare σε αντίθεση τα προηγούμενα παιχνίδια Call of Duty, διαδραματίζεται στα πρόθυρα ξεσπάσματος ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου στην σύγχρονη εποχή όπως την ξέρουμε τώρα, ή τουλάχιστον 9 χρόνια πριν. Βρισκόμαστε στο έτος 2011, η πλοκή, λαμβάνει μέρος σε διάφορα μέρη της υφηλίου. Τα γεγονότα ξεκινάνε από τον Διοικητή Khaled Al-Asad ο οποίος ξεκινά πραξικόπημα στην Μέση Ανατολή ενώ ταυτόχρονα στην Ρωσία εξελίσσεται ένας Εμφύλιος Πόλεμος ανάμεσα σε εθνικιστές και την κυβέρνηση. Τα γεγονότα αυτά γίνονται ένα βήμα πριν το ξέσπασμα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος όμως πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, θα χειριστούμε αρκετούς χαρακτήρες με σημαντικότερους τον Soap MacTavish και τον λοχαγό John Price. Η εναλλαγή ανάμεσα στους χαρακτήρες γίνεται επειδή πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες και γεγονότα ταυτόχρονα όπου σε συνδυασμό με τα νέα αναβαθμισμένα γραφικά που θα δούμε σε πολύ λίγο, μας μεταφέρουν μια πάρα πολύ έντονη εμπειρία.

[quote_box_center author=””]Η διαφορά μεταξύ της απλής και της Remastered έκδοσης του παιχνιδιού, είναι τεράστια.[/quote_box_center]
 

Δεν ήθελα να σταθώ πολύ στο κομμάτι της πλοκής και της ιστορίας, αν μη τι άλλο, μιλάμε για ένα πολεμικό παιχνίδι όπου λίγο πολύ είναι αυτονόητο τι διαπλέκεται, εξάλλου είναι αρκετά γνωστή η ιστορία μετά από μια δεκαετία που θεωρώ πως δεν χρειάζεται περαιτέρω λεπτομέρειες. Πρώτα από όλα όμως, δεν στάθηκα εκεί, για τον λόγο του ότι δεν είναι το επίκεντρο της κριτικής αυτής, αλλά η φροντίδα που υπέστει το MW από την Raven Software και τους υπεύθυνους ανάπτυξης. Η διαφορά μεταξύ της απλής και της Remastered έκδοσης του παιχνιδιού, είναι τεράστια. Καταρχήν μιλάμε για ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι το οποίο προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα στο παρελθόν. Η παραμικρή λεπτομέρεια στα γραφικά, στα Textures, αλλά και τους ίδιους τους χαρακτήρες, έχει αντικατασταθεί από μία ολοκαίνουργια έκδοση τους, με βάθος και ρεαλισμό. Αυτό ισχύει από το Menu, το Openning, τα Cinematics μέχει και το το Gameplay. Οφείλω να ομολογήσω πως το να βλέπω τις σπίθες γύρω από φλόγες να περιτριγυρίζονται από τον πυκνό καπνό σε συνδυασμό με τις κινήσεις των φύλλων των δέντρων και τις σφαίρες που χόρευαν δίπλα από τους στρατιώτες και εμένα, με ωθούσαν να παίξω περισσότερο το παιχνίδι, όσες φορές και αν πέθαινα, προκειμένου να ανακαλύψω ακόμη περισσότερο τις λεπτομέρειες και τα τοπία που δεν ανακάλυψα την πρώτη φορά που έπαιξα το παιχνίδι, όταν είχε πρώτο-κυκλοφορήσει στο PlayStation 3. Δυστυχώς, η κριτική αφορά μόνο το Campaign του παιχνιδιού έτσι είναι αδύνατον να εκφέρω γνώμη και για το Multiplayer κομμάτι όπου και θα περάσουμε τις περισσότερες ώρες σε αυτό. Παρόλα αυτά, αν συγκρίνω τι είδα παίζοντας το παιχνίδι με τα βίντεο που κυκλοφορούν και αφορούν το Multiplayer, δεν απέχουν και τόσο πολύ. Η νέα έκδοση, με έκανε να αγαπήσω και να εξερευνήσω πράγματα, μάλιστα ανακάλυψα και κάποια μικρά λανθασμένα Easter Eggs τα οποία δεν παρατήρησα την πρώτη φορά. Ο λόγος για κάποιες ελληνικές επιγραφές αν και λανθασμένες με έκαναν να γελάσω που παρατήρησα στην αποστολή Crew Expendable η οποία και με μάγεψε από την ρεαλιστικότητα στο περιβάλλον που του έδωσε η νέα προσέγγιση από τους Developers.

[quote_box_center author=””]Οφείλω να ομολογήσω πως το να βλέπω τις σπίθες γύρω από φλόγες να περιτριγυρίζονται γύρο από τον πυκνό καπνό σε συνδυασμό με τις κινήσεις των φύλλων των δέντρων και τις σφαίρες που χόρευαν δίπλα από τους στρατιώτες, με ωθούσαν να παίξω περισσότερο το παιχνίδι.[/quote_box_center]

call-of-duty_-modern-warfare-remastered_20161008040010

Περνώντας στο κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών, του ήχου και του χειρισμού, τα πράγματα είναι κάπως μέτρια ή μάλλον απαράλλαχτα. Η προσαρμογή του χειρισμού στο Dualshock 4 του PlayStation 4 ήταν για εμένα άψογη, δεν δυσαρεστήθηκα και έπαιξα σχεδόν μηχανικά σαν να έπαιζα το Black Ops 3 ή το Advanced Warfare. Με ευχαρίστησε η προσθήκη κάποιων επιπλέον επιλογών στο Menu ρυθμίσεων οι οποίες ανταποκρίνεται και στους πιο απαιτητικούς παίκτες. Μια επιπλέον προσθήκη είναι οι διάφορες επιλογές “φίλτρων” ή “Cheat” τα οποία γίνονται προσβάσιμα μαζεύοντας όλο το διαθέσιμο Intel κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Το Gameplay είναι σχετικά απαράλλαχτο από πλευράς δυσκολίας, ακόμη και αν παίζετε σε κάποια μέτρια δυσκολία. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι καλό, με κράταγε σε εγρήγορση προσπαθώντας να καταλάβω τι έκανα λάθος και να βρω άλλους τρόπους προσέγγισης, αν και θα βλέπετε συχνά την μαύρη οθόνη με τις “παραθέσεις” μεγάλων προσωπικοτήτων, πόσο μου έλειψαν αυτά. Υπάρχουν όμως στιγμές όπου είναι σχεδόν αναπόφευκτο να μην πεθάνετε καθώς θα υπάρχουν Waves από άπειρους εχθρούς. Το ίσως κακό που βρίσκω στο παιχνίδι και αφορά την δυσκολία είναι πως το εύκολο επίπεδο είναι σχετικά πολύ εύκολο ενώ το μέτριο είναι αρκετά δύσκολο, υπάρχει τεράστια διαφορά, παρόλα αυτά δεν λέω πως δεν θα το ευχαριστηθείτε όπως και αν παίξετε με αυτό. Θέλω να αναφέρω, πως έχουν προστεθεί επίσης κάποια νέα πράγματα στο παιχνίδι, όπως πολύ έξυπνα Easter Eggs τα οποία και πρέπει να αλληλεπιδράσετε. Οι φανατικοί της σειράς θα το καταλάβουν αμέσως όταν τα δουν, ενώ όσοι παρατηρείτε την λίστα τον τροπαίων σίγουρα ξέρετε για πιο πράγμα μιλάω. Ίσως αυτό να είναι ένας τρόπος της Activision να μας πει με πλάγιο τρόπο για το μέλλον της σειράς στην τωρινή γενιά. Κλείνοντας με το κομμάτι του ήχου, υπάρχει και εκεί κάποια βελτίωση, πράγμα που δεν έχουμε συνηθίσει σε Remastered εκδοχές παιχνιδιών. Από το θρόισμα των φύλλων, την βαθιά ανάσα όταν σκοπεύετε με το Sniper και κάθε σφαίρα που βρίσκει στόχο ακούγετε πολύ ρεαλιστικά και δεν έχει καμιά σχέση με την πρωταρχική έκδοση του τίτλου. Όσο για το Soundtrack και την μουσική, το πολύ-βραβευμένο Soundtrack του παιχνιδιού δεν θα σας ενοχλήσει καθόλου, είναι μάλιστα και κάτι που μου έλειψε από όλα τα παιχνίδια Call of Duty.

[quote_box_center author=””]Το Gameplay είναι σχετικά απαράλλαχτο από πλευράς δυσκολίας, ακόμη και αν παίζετε σε κάποια μέτρια δυσκολία.[/quote_box_center]

Η ετυμηγορία μου για το Call of Duty: Modern Warfare Remastered είναι πως απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να παίξουν κάτι λίγο πιο “casual” αλλά και εντυπωσιακό ταυτόχρονα. Είναι απαραίτητο για κάποιον φανατικό του Call of Duty και δη της σειράς Modern Warfare, όπως εγώ. Θα εκπλαγείτε με τα πόσα περισσότερα πράγματα έχει να προσφέρει μετά την ειδική μεταχείριση της Raven Software. Αν και το παιχνίδι απευθύνεται σε αυτό το κοινό, η Activision το απευθύνει μόνο σε όσους αγοράσουν το Bundle του Call of Duty: Infinity Warfare κάτι που βρίσκω αρνητικό και “απολύτο”. Παρόλα αυτά, από άποψη οικονομίας, με 80 ευρώ, έχετε στην κατοχή σας δύο παιχνίδια, αν και μας επιβάλλεται να έχουμε ένα παιχνίδι το οποίο μάλλον θα παίξουμε μόνο για το Campaign καθώς όλοι αναμένεται να μετακομίσουν -όπως και εγώ -λόγο των κακών εντυπώσεων στο Multiplayer του Modern Warfare το οποίο έρχεται με όλους τους χάρτες που κυκλοφορήσαν στον τίτλο. Ελπίζουμε η Activision στο μέλλον να κυκλοφορήσει ξεχωριστά τους δύο τίτλους. Παρόλα αυτά μόνο και μόνο λόγο της φροντίδας που του δόθηκε αξίζει η απόκτηση του Bundle. Πρόκειται για έναν πλήρως ανανεωμένο τίτλο, όπου ξηλώθηκε και ράφτηκε από την αρχή. Όσον αφορά την φροντίδα αυτή, πρέπει να παραδειγματιστούν όλες οι εταιρίες που ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο σε δικά τους παιχνίδια. Είναι πολλοί λίγοι οι αξιέπαινοι Remastered τίτλοι, το Modern Warfare είναι ένας από αυτούς.

[vc_row][vc_column width=”1/2″]cod-mw-remastered-cover_v2

[/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PlayStation 4
Είδος: FPS
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04/11/2016
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, Xbox One και PC
Εκδότρια Εταιρεία: Activision
Εταιρεία Ανάπτυξης: Raven Software, Infinity Ward

editorschoice-busted[/vc_column][/vc_row]

More Stories
Το LG G4 θα κυκλοφορήσει με πενάκι;