Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Τι έκανες εκεί ρε XBOX αλλά... | Game Recap #167»
Beyond Good and Evil - 20th Anniversary Edition
Beyond Good and Evil - 20th Anniversary Edition

Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition

Αναμένοντας το Beyond Good & Evil 2

Release Date
25/06/2024
Played on
PS5
Platforms
PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC, Nintendo Switch
Developer
Ubisoft
Publisher
Ubisoft

To Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition, αν αφαιρέσουμε το δεύτερο συνθετικό τμήμα που το έλαβε κατά την επανακυκλοφορία του ως Remaster πριν μερικές μέρες, αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση παιχνιδιού. Αρχικά κυκλοφόρησε από τη Ubisoft το μακρινό 2003 για PlayStation 2, Windows PC, Xbox και GameCube, αναπτύχθηκε από το στούντιο της θείας Ubi (όπως αρέσκομαι να την αποκαλώ για ποικίλους λόγους) στο Montpellier με πρωτεργάτη τον Michel Ancel, δημιουργό της σειράς Rayman και ενώ είχε λάβει καλές σχετικά κριτικές με αποκορύφωμα την υποψηφιότητα για παιχνίδι της χρονιάς το 2004, θεωρήθηκε και ήταν αποτυχία όσον αφορά τις πωλήσεις. Αυτή η μικρή βάση χρηστών που το έπαιξε όμως (συμπεριλαμβανομένου και του υποφαινόμενου) το λάτρεψε και στην επικοινωνία τους για το παιχνίδι το ανήγαγαν σε ένα κλασσικό αριστούργημα. Άξιζε μεγαλύτερη επιτυχία; Σίγουρα, ναι. Ήταν όντως αριστούργημα; Και ναι, και όχι. Ναι, γιατί ήταν ένα παιχνίδι που έσπαγε τα στεγανά της εποχής του, τόσο τεχνικά όσο και στα διάφορα ήδη που προσέγγιζε με επιτυχία, ως ένα semi open-world adventure τρίτου προσώπου με αξιομνημόνευτη ιστορία και πρωταγωνιστές και όχι γιατί είχε τα θεματάκια του στην προσπάθεια να παντρέψει αρκετά πράγματα που ήθελε να κάνει.

Στην E3 του 2017 (ναι είχαμε ακόμα E3 τότε) ανακοινώθηκε με ενθουσιασμό το prequel, Beyond Good & Evil 2 και μετά από κάποιες εκλάμψεις τα επόμενα χρόνια, έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Η Ubisoft προφανώς το έχει στα σχέδια της και προφανώς γι’ αυτό κυκλοφόρησε ως Remaster την έκδοση για την οποία μιλάμε σήμερα, Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition, προκειμένου να το γνωρίσουν οι νέοι παίκτες και να αποτελέσει την εισαγωγή για την κυκλοφορία που έχουμε ξεχάσει να περιμένουμε αλλά φαίνεται δεν έχει ξεχαστεί από τα κεφάλια των υπευθύνων της θείας Ubi.

Η αξιομνημόνευτη ιστορία, όπως την χαρακτήρισα πριν λίγες σειρές, ακολουθεί τις περιπέτειες της ακτιβίστριας Jade, μιας ρεπόρτερ, με μάστερ στις πολεμικές τέχνες και στην κατασκοπία, που συνεργάζεται με την αντίσταση για να αποκαλύψει μια σκοτεινή εξωγήινη συνωμοσία. Στον χειρισμό μας έχουμε φυσικά την Jade και άλλους ενδιαφέροντες χαρακτήρες (θείε Pey’j και Double H σε εσάς αναφέρομαι) και προχωράμε την ιστορία λύνοντας γρίφους, πολεμώντας εχθρούς, συλλέγοντας φωτογραφικά στοιχεία, ταξιδεύοντας ακόμη και στο διάστημα. Όπως σας είπα το Beyond Good & Evil προσπαθεί να κάνει αρκετά πράγματα και η πραγματικότητα είναι ότι στα περισσότερα τα καταφέρνει ικανοποιητικά. Η λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής έχει νόημα βάζοντας μας σε διαδικασία να βγάλουμε την κάμερά μας και να τραβήξουμε μία καλή λήψη, οι γρίφοι που θα συναντήσουμε δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, το stealth κομμάτι θυμίζει περισσότερο trial and error αλλά οι μάχες και το στυλ που χρησιμοποιεί η Jade είναι έως και απολαυστικό. Ακόμα και η μεταφορά με το Hovercraft και οι μάχες με οχήματα είναι ικανοποιητικές.

Οφείλω να ομολογήσω όμως πως το Beyond Good & Evil, στον τομέα του ήχου και των γραφικών στέκεται ακόμα και σήμερα. Υπάρχει αυτή η έντονη χρωματική παλέτα (που ναι θα θυμίσει και Rayman) ενώ στη Remaster εκδοχή του θα συναντήσουμε αναλύσεις 4K και αποδόσεις 60 frames-per-second με σημαντικά αναβαθμισμένα textures. Ο χειρισμός έχει δεχθεί και αυτός βελτιώσεις για να μοιάζει και να αισθάνεται πιο σύγχρονος και σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνει.

Ο τίτλος λοιπόν παραμένει τόσο διασκεδαστικός όσο και ευχάριστος αλλά δεν γίνεται μετά από είκοσι χρόνια να μην υπάρχουν στοιχεία που να μην μαρτυρούν την ηλικία του. Όπως η λίγο ρευστή κίνηση του χαρακτήρα μας και η αδέξια κάμερα ειδικά σε πιο περιορισμένους χώρους. Ακόμα και στη μάχη μπορεί να αγανακτήσουμε μερικές φορές. Παρόλα αυτά το Beyond Good & Evil είναι ένα παιχνίδι που στηρίζονται περισσότερο στην έρευνα και λιγότερο στη μάχη. Δεν γίνεται όμως να μην επισημάνω πως έχουμε μία εξαιρετική ατμόσφαιρα, πολύ καλό γράψιμο, ένα μοναδικό περιβάλλον που καλούμαστε να εξερευνήσουμε και μία φανταστική πρωταγωνίστρια, που για κάποιο λόγο η θεία Ubi έκλεισε την Jade σε ένα συρτάρι για δύο δεκαετίες και το μέλλον της παραμένει αβέβαιο. Ευελπιστώ ότι η 20th Anniversary Edition που κυκλοφόρησε μόλις να αποτελεί το νέο εναρκτήριο λάκτισμα γι’ αυτό το franchise που αν διατηρήσει το χαρακτήρα του θα δούμε πολλά και ωραία πράγματα στο μέλλον.

Ευχαριστούμε τις Ubisoft και CD Media για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

Beyond Good and Evil - 20th Anniversary Edition
ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Αναβάθμιση γραφικών και απόδοσης
Αναβαθμισμένος χειρισμός
Καλογραμμένο παιχνίδι γενικά
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Αναπόφευκτα στοιχεία που μαρτυρούν την ηλικία του
7
ΚΑΛΟ

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!