Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Η Sony συνεχίζει να κάνει τα... δικά της | Game Recap #157»

Batman: Arkham Knight Review

Η επιστροφή και το «τέλος» του σκοτεινού ιππότη που αγαπήσαμε.

Η αγάπη μας για την σειρά Arkham είναι δεδομένη, κάθε gamer που είναι λάτρης είτε του Batman είτε των Action παιχνιδιών βρήκε στη συγκεκριμένη σειρά αυτό που έψαχνε εδώ και χρόνια σε ένα παιχνίδι super-ήρωα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Rocksteady ήταν η πρώτη εταιρία που προσέφερε κάτι τόσο ποιοτικό στον «ρηχό» κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών με super-ήρωες αλλά το γεγονός πως τα συγκεκριμένα παιχνίδια Batman επηρέασαν πάρα πολλούς τίτλους του είδους στη συνέχεια κυρίως στο gameplay τους αλλά και όχι μόνο.

Φτάσαμε στο τρίτο η καλύτερα στο τέταρτο αν θέλετε (αν συμπεριλάβουμε και το Arkham Origins της Warner Bros) μέρος της σειράς Arkham. Το Batman Arkham Knight δεν είναι απίθανο να είναι οριστικά το τελευταίο Batman μιας και ο τρόπος που «κλείνει» δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για συνέχεια. Το παιχνίδι διαδραματίζεται μετά τα γεγονότα του Arkham City σε μια Gotham εγκαταλελειμμένη μετά από τον πανικό που προκάλεσε ο Scarecrow με τις τοξίνες του. Σύμμαχος του Scarecrow αυτή τη φορά είναι ένας μυστηριώδης χαρακτήρας με το προσωνύμιο Arkham Knight, ένας κακοποιός που η Rocksteady δημιούργησε αποκλειστικά για το παιχνίδι.

Χωρίς να θέλουμε να «χαλάσουμε» την εμπειρία σας στο παιχνίδι θα πούμε ότι κατά τη διάρκεια του τίτλου θα συναντήσουμε πολλές γνώριμες φυσιογνωμίες τόσο από την πλευρά του Batman αλλά και από την πλευρά των «κακών». Η πλοκή του τίτλου είναι ιδιαίτερα καλή και κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι τέλους αν και θα θέλαμε να δοθεί περισσότερη προσοχή στους villains του παιχνιδιού ιδιαιτέρα δηλαδή στον Scarecrow και τον Arkham Knight. Την παρουσία τους στο παιχνίδι κάνουν διάφορα mind games που είναι άλλωστε λογικό με τον Scarecrow ως κεντρικό «ανταγωνιστή».

Από την άλλη πλευρά μεγαλύτερος «σύμμαχος» του Batman είναι το πολυδιαφημισμένο από την Rocksteady Batmobile. Δεν είναι τυχαίο θα λέγαμε ότι στο εξώφυλλο του παιχνιδιού καταλαμβάνει μεγάλο μέρος μιας και είναι πραγματικά μια προσθήκη που η Rocksteady θέλησε (και υπερβολικά) πολλές φορές να το περάσει στο παιχνίδι. Το Batmobile δεν είναι απλά ένα μέσο μετακίνησης του Batman αφού με το πάτημα ενός πλήκτρου παίρνει την Tank μορφή του και μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το οπλοστάσιο του όπως ρουκέτες, EMP, Hacks, πολλά από τα οποία βελτιώνονται μέσω του εξαιρετικού και απλού Upgrade System. Ο χειρισμός του Batmobile είναι ικανοποιητικός αν και θέλει τον χρόνο του ώστε να μπορέσει ο παίκτης να το χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά στα πολλά σημεία του Arkham Knight. Δυστυχώς εδώ θα μπει και η έννοια «κατάχρηση» όσο αφορά το Batmobile μιας και η Rocksteady στην ουσία εξαναγκάζει την χρήση του τόσο στο main story όσο και σε πολλά side-quests.

Αφήνοντας το μεγάλο κομμάτι gameplay με το όνομα Batmobile πηγαίνουμε στον Batman και στον χειρισμό του. Απλά θα αναφέρουμε ότι οι μηχανισμοί μάχης είναι οι πιο ολοκληρωμένοι της σειράς προσφέροντας ποικιλία και πρόκληση ενώ κάποιες προσθήκες όπως τα νέα Fear Takedowns δίνουν έναν πιο εντυπωσιακό τόνο στις μάχες σώμα με σώμα. Η προσέγγιση και εδώ μπορεί να γίνει με stealth τρόπο σε πολλά σημεία. Όλα τα προηγούμενα Gadgets είναι διαθέσιμα (συν μερικά καινούρια) το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Το Upgrade System δουλεύει επίσης με XP και Upgrade Points και είναι ιδιαίτερα προσεγμένο με ουσιαστικές και χρήσιμες προσθήκες. Ακόμη και μετά από 30 ώρες παιχνιδιού είχαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να ξεκλειδώσουμε κάτι που δίνει ακόμη περισσότερο «βάθος» στο εξαιρετικό gameplay του τίτλου. Δεν εντυπωσίασε καθόλου, αντιθέτως, το Dual Play χαρακτηριστικό, κατά το οποίο μπορείς να εναλλάσσεις τον έλεγχο μεταξύ του Batman και κάποιου συμμάχου (Robin, Nightwing, Catwoman κλπ) όταν είστε σε κοντινή απόσταση. Γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων αποστολών κι έτσι δεν φαίνεται πολύ, από την άλλη είναι καλό το ότι δεν χάνουμε από τα μάτια μας τον Σκοτεινό Ιππότη και συγκεντρωνόμαστε σε αυτόν.

Όταν ο Batman δεν «πλακώνει» κόσμο τότε συνήθως κάνει αυτό που επίσης γνωρίζει καλά, δηλαδή το investigation, όντας ο μεγαλύτερος ντετέκτιβ της ιστορίας. Ο χαρακτήρας μας σε διάφορα σημεία του τίτλου θα προσπαθήσει να βρει τρόπους να ξεδιαλύνει διάφορα μυστήρια με τη βοήθεια των Gadget του αλλά και της ιδιαίτερης όρασης του με το πάτημα του πλήκτρου Up στο DualShock 4.

Το Main Story έχει διάρκεια λίγο πάνω από τις 10 ώρες  και διαδραματίζεται σε διάφορα σημεία της Gotham κυρίως σε εξωτερικούς χώρους αλλά και κάποιες κλειστές τοποθεσίες. Μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότεροι κλειστοί χώροι θα ήταν σίγουρα καλοδεχούμενοι όσον αφορά το Story του τίτλου. Ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά στοιχεία είναι η απουσία boss fights με μάχη σώμα με σώμα (Solomon Grundy, Bane πχ. από παλιότερους τίτλους). Σχεδόν όλα τα bosses έχουν την μορφή αρμάτων που πρέπει να εξουδετερωθούν με τι άλλο, το Batmobile — χαμένη ευκαιρία, μιας και όπως αναφέρθηκε οι μάχες έχουν βελτιωθεί αρκετά. Οι εχθροί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτούς που θα αντιμετωπίσετε με το Batmobile (άρματα, ελικόπτερα) και αυτούς που θα χρειαστεί να «πλακώσετε» τους κλασικούς thugs, τους στρατιώτες του Arkham Knight, τους Brutes κτλ. Ειδικά η δεύτερη κατηγορία έχει αρκετή ποικιλία σε αντίθεση με αυτά που θα αντιμετωπίσετε οδηγώντας το Batmobile.

Τα side-quests από την άλλη καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του Arkham Knight και είναι καθαρά στη διάθεση του παίχτη αν και πότε θελήσει να τα ακολουθήσει. Αν θελήσετε όμως να δείτε και το δεύτερο (το οριστικό) ending του τίτλου θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε αρκετά από αυτά. 11 παρακαλώ από τους «κακούς» του σύμπαντος του Batman υπάρχουν στα συγκεκριμένα Side Quests τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν πολύ ενδιαφέρον «υπόβαθρο» με τους Two-Face, Riddler, Penguin και Firefly να ξεχωρίζουν κατά την άποψη μας. Στα Side Quests συγκαταλέγονται και πολλά Clear the Map που αφορούν να καθαρίσετε την Gotham από τον στρατό του Arkham Knight είτε μέσω Batmobile είτε όχι. Τα συγκεκριμένα Side Quests θα ήταν καλύτερο να είχαν μικρότερη διάρκεια γιατί από ένα σημείο και μετά κουράζουν ιδιαίτερα.

Κάποιες άλλες λεπτομέρειες που αφορούν τον τίτλο είναι η επανεμφάνιση του Riddler που έρχεται με πολλούς και έξυπνα σχεδιασμένους γρίφους κάποιοι εκ των οποίων λύνονται με την βοήθεια του Batmobile (ναι θα ακούσετε πολλές φορές αυτή τη λέξη στο κείμενο). Κατά την προσωπική μου άποψη, παιχνίδι Arkham χωρίς Riddler δεν γίνεται. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα γνωστά Challenges που είναι πλέον πιο σωστά δομημένα ενώ δεν υπάρχει κάποιου είδος multiplayer στο παιχνίδι.

Πηγαίνοντας στον τεχνικό τομέα το πρώτο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι πρόκειται για έναν καθαρά next-gen τίτλο. Η λεπτομέρεια στα περιβάλλοντα και τους χαρακτήρες, τα διάφορα εφέ, η βροχή, η θάλασσα όλα βοηθούν ώστε να έχουμε ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχουμε παίξει μέχρι στιγμής. Σε αντίθεση με την έκδοση για PC η έκδοση για κονσόλες δεν έχει προβλήματα πέρα από κάποια pop-in στα textures τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια. Το Arkham Knight τρέχει ομαλότατα στα 30fps κάνοντας το παιχνίδι μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία.

Ο ηχητικός τομέας περιλαμβάνει διάφορα τhemes και μουσικές του Batman χωρίς να εντυπωσιάζει και χωρίς να υστερεί. Το voice acting περιλαμβάνει μεγάλο Cast και είναι ιδιαίτερα ποιοτικό ενώ ο Kevin Conroy επιστρέφει ως η φωνή του θρυλικού Batman, μετά τον Roger Craig Smith που πήρε τον ρόλο για το Arkham Origins.

Ταυτότητα παιχνιδιού

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για review: Playstation 4
Είδος: Open-world Action
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23/06/2015
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, Xbox One, PC (σύντομα)
Εκδότρια Εταιρεία: Warner Bros.
Εταιρεία Ανάπτυξης: Rocksteady Studios, Iron Galaxy Studios (PC)

[wp-review]

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!