Busted.gr

Attack on Titan 2

Attack on Titan 2

Ήρθε λοιπόν η ώρα να μιλήσουμε για το Attack on Titan 2 ή αλλιώς A.O.T. 2, μιας και έτσι αναγράφεται στο παιχνίδι. Ιδιαίτερες συστάσεις νομίζω δεν χρειάζεται διότι για να κάνατε κλικ σε αυτό το κείμενο σημαίνει ότι έχετε παίξει το πρώτο παιχνίδι είτε ότι είστε λάτρης του Anime (σαν και εμένα). Το πρώτο παιχνίδι της σειράς μου άφησε μία “γλυκανάλατη γεύση”, το δεύτερο όμως έχει βελτιωθεί καθόλου ή παραμένει ίδιο; Ας το ανακαλύψουμε παρέα στο Review που ακολουθεί.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Η ιστορία του παιχνιδιού ξεκινά από τα αρχικά επεισόδια του ομότιτλου anime, δηλαδή τα κλασσικά πράγματα με την ανθρωπότητα να ζει μέσα σε τρία τείχη που τους προστατεύουν εδώ και έναν αιώνα από την επίθεση τιτάνων. Τα τείχη από το εξωτερικό στρώμα μέχρι το εσωτερικό χωρίζουν την ανθρωπότητα ανάλογα με την οικονομική τους άνεση και ονομάζονται Maria, Rose και Sina, ώσπου μια μέρα ένας Τιτάνας σπάει μέρος του τοίχου και οι τιτάνες κάνουν την εμφάνισή τους και λεηλατούν ότι βρεθεί στον διάβα τους. Κάπου εκεί λοιπόν ξεκινά και η ιστορία του χαρακτήρα μας. Στο Α.Ο.Τ. 2 δεν θα χειριζόμαστε γνωστούς χαρακτήρες του anime, όπως και στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, αλλά δημιουργούμε τον δικό μας του οποίου η ιστορία μου θύμιζε αρκετά την ιστορία του πρωταγωνιστή της σειράς Eren, δηλαδή κατά την είσοδο των τιτάνων ο χαρακτήρας μας χάνει τους γονείς του και εντάσσεται στον στρατό προκειμένου να πάρει εκδίκηση και να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να σώσει την ανθρωπότητα.

Η ιστορία εξελίσσεται βάσει των δύο πρώτων season του anime αλλά προς το τέλος μας δίνει μία μικρή “γεύση” από την επερχόμενη τρίτη season που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού παραμένει σχεδόν ίδιος με του πρώτου παιχνιδιού, μετά από ένα μισάωρο περίπου τα mechanics συνηθίζονται αρκετά εύκολα και με την χρήση του 3D εξοπλισμού να θυμίζει αρκετά παιχνίδια Spiderman κάνοντάς το αρκετά διασκεδαστικό ακόμα και στο free roaming μιας και είναι καλό-σχεδιασμένος ο τρόπος χρήσης του. Πρόκειται λοιπόν για ένα Hack ‘n’ Slash, Action game με κύριο μας μέλημα την εξολόθρευση τιτάνων.

Ήχος και μουσική

Η μουσική του παιχνιδιού μου έκανε εντύπωση μιας και παραμένει επική κατά της μάχες αλλά και τα cutscenes. Φαίνεται ότι έχει δοθεί η κατάλληλη σημασία από τους δημιουργούς του παιχνιδιού και είναι εναρμονισμένη με τέτοιο τρόπο που δεν κουράζει καθόλου τον χρήστη του παιχνιδιού αντιθέτως προσδίδει καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού. Και πάνω που ειπώθηκαν πολύ καλά λόγια για την μουσική του παιχνιδιού υπάρχει ένα τεράστιο αρνητικό με τον ήχο του χαρακτήρα μας που ειλικρινά είναι ανύπαρκτος. Κατά τα cutscenes αλλά και κατά τους διαλόγους ο χαρακτήρας έχει “καταπιεί το αμίλητο νερό” και απλά αναγράφονται τα λόγια του στους υποτίτλους, κάτι το οποίο με ενόχλησε στο παιχνίδι διότι κατά την δημιουργία του χαρακτήρα μας επιλέγουμε ακόμα και την φωνή που θα του δοθεί η οποία ακούγεται μόνο με κραυγές μέσα στην μάχη και τις αποστολές.

Cutscenes

Στα cutscenes βλέπουμε σκηνές αυτούσιες μέσα από το anime, ανασχεδιασμένες φυσικά στην μηχανή γραφικών του παιχνιδιού και προσωπικά μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που έχει ενσωματωθεί ο χαρακτήρας μας σε αρκετές από αυτές. Ακόμα, μία πολύ ωραία προσθήκη είναι η first person κάμερα που χρησιμοποιείται σε στιγμές που ο χαρακτήρας βρίσκεται να “σουλατσάρει” με τον μηχανισμό 3D κίνησης. Με αυτό τον τρόπο το ίδιο το παιχνίδι καταφέρει να εντάσσει τον χρήστη του μέσα στον κόσμο των τιτάνων, δίνοντάς του μία διαφορετική προοπτική του κατεστραμμένου κόσμου που πρέπει να σωθεί.

Γραφικά

Γραφικά, ένα κομμάτι που θέλει αρκετή ανάλυση για το συγκεκριμένο παιχνίδι μιας και παρατηρήθηκαν αρκετές αστοχίες. Ερχόμενος σε επαφή με το παιχνίδι τα γραφικά δεν μου έκαναν και την καλύτερη εντύπωση δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καλά. Βρισκόμαστε στο έτος 2018 και τα γραφικά φαίνονταν λίγο ξεπερασμένα. Η φυσική κίνηση των σκιών και των μαλλιών δεν ήταν και η καλύτερη αλλά μακάρι να ήταν μόνο αυτά. Στα cutscenes που προ-αναφέρθηκαν τα γραφικά, τα χρώματα και ο φωτισμός ήταν αρκετά προσεγμένα αλλά σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι υπάρχουν μερικά μικρά θεματάκια. Το anti aliasing του ήταν σχεδόν απαράδεκτο σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού τετραγωνίζοντας είτε τα όπλα των npc είτε τα ρούχα τους, κάτι στο οποίο θα έπρεπε να είχε δοθεί λίγη παραπάνω σημασία μιας και δεν πρόκειται για κάποιο απαιτητικό παιχνίδι. Ακόμα ενοχλητικά ήταν τα frame drops που υπήρχαν κατά την διάρκεια της μάχης, πρόκειται για ένα γρήγορο παιχνίδι αλλά η πτώση των fps ήταν κάτι αρκετά εκνευριστικό. Τέλος, ενοχλητικό αρκετά ήταν και το γεγονός ότι μερικοί τοίχοι αλλά και σπίτια βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης δίχως υλική υπόσταση διότι αρκετές φορές βρέθηκε τιτάνας δίπλα μου περνώντας απλά μέσα από το σπίτι, είτε ο χαρακτήρας μου περνούσε ανενόχλητος μέσα από τοίχους.

Gameplay

Το gameplay θυμίζει αρκετά το πρώτο παιχνίδι της σειράς, αλλά όπως είναι λογικό έρχεται με μερικές νέες προσθήκες. Εφόσον δημιουργούμε δικό μας χαρακτήρα υπάρχει αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους χαρακτήρες του Attack on Titan, μέσω διαλόγων και επιλογής ώστε να “συσφίξετε” τις σχέσεις σας. Οι διάλογοι δεν επηρεάζουν την ιστορία του παιχνιδιού αλλά βοηθούν τον δικό μας χαρακτήρα, δηλαδή δημιουργώντας καλύτερες σχέσεις με τους γύρω μας, μας δίνουν διάφορα skills που χρησιμοποιούνται ώστε να μας δώσουν μία μικρή βοήθεια κατά την μάχη. Αρνητική εντύπωση μου έκανε η επανάληψη πιστών και αποστολών από το πρώτο παιχνίδι της σειράς, που προσωπικά με κούρασε αλλά για κάποιον που δεν έχει έρθει σε επαφή με το Attack on Titan Wings of Freedom, δεν νομίζω να τον ενοχλήσει καθόλου.

Ένα ακόμα αρνητικό του παιχνιδιού είναι και η μονοτονία του μιας και όλο το παιχνίδι έχει να κάνει με διαλόγους και σφάξιμο τιτάνων. Δεν αντιλέγω βλέποντας το anime δεν θα μπορούσα να ζητήσω και κάτι περισσότερο αλλά κάθε φορά που έμπαινα στην μάχη υπήρχε το ίδιο μοτίβο συνεχόμενα δηλαδή, σώσε τους συμπαίκτες σου και φτάσε στον μεγάλο τιτάνα (mini boss) προκειμένου να τελειώσει η αποστολή. Κατά την διάρκεια της μάχης ακόμα να αναφερθεί ότι χάνεται ο χαρακτήρας μας και ανάμεσα σε άλλα npc είτε στους τιτάνες κάτι το οποίο ίσως να μας στοίχιζε ακόμα και restart αποστολής.

Τέλος, να αναφερθεί ότι μετά το loading screen βλέπουμε ένα μικρό lag του παιχνιδιού προσπαθώντας να κάνει render χαρακτήρες, τιτάνες και κτίρια, ρίχνοντας για μικρό χρονικό διάστημα τις επιδόσεις του παιχνιδιού.

Another mode

Κατά την είσοδο στο παιχνίδι εκτός του Story Mode υπάρχει από κάτω και το Another Mode. Πρόκειται για το Multiplayer – Arcade κομμάτι του παιχνιδιού το οποίο μας επιτρέπει είτε να επιλέξουμε τον αγαπημένο μας χαρακτήρα από την σειρά και να επαναλάβουμε όποια αποστολή θέλουμε, είτε να ενταχθούμε στο Multiplayer και να παίξουμε σε co-op mode τις αποστολές μαζί με τους φίλους μας είτε να κάνουμε χρονικές μάχες με άλλες ομάδες για το ποια ομάδα θα καταφέρει να τεμαχίσει σε μικρό χρονικό διάστημα τους περισσότερους τιτάνες. Μία αρκετά ωραία προσθήκη κάνοντας έτσι το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό ερχόμενοι σε επαφή με άλλους παίκτες.

Crafting System

Το crafting system του παιχνιδιού είναι αρκετά εύκολο στην κατανόηση και απλό. Κάθε φορά που “τεμαχίζουμε” τιτάνες ή τελειώνουμε κάποια αποστολή κερδίζουμε crafting items που μας επιτρέπουν να αγοράσουμε νέο εξοπλισμό είτε να εξελίξουμε τον ήδη υπάρχων. Παραμένει εύκολο και λυτό διότι πρόκειται για action παιχνίδι και όχι RPG έχοντας όμως κρατήσει μερικά στοιχεία.

Με λίγα λόγια

Το Α.Ο.Τ. 2 είναι ένα παιχνίδι στοχευμένο στους λάτρεις της σειράς και ακολουθεί αρκετά πιστά την υπόθεση του anime/manga. Έχει μερικά θέματα με τον τομέα των γραφικών που ίσως με το επόμενο update θα διορθωθούν. Θα το πρότεινα ως κάποιο παιχνίδι ώστε να σκοτώσει κάποιος τον χρόνο του διότι η επανάληψή του κουράζει αρκετά από ένα σημείο και μετά. Το gameplay του είναι αρκετά διασκεδαστικό με τον μηχανισμό 3D κίνησης να είναι καλό-σχεδιασμένος και να εντάσσει τους fans του anime ακόμα περισσότερο μέσα στον παιχνίδι. Κατά τα άλλα η μουσική του εκπληκτική αλλά το lag που εμφανίζει ώρες ώρες είναι αισθητό. 

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4
Είδος:  Action, Hack ‘n’ Slash
Κυκλοφορεί για: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation Vita, Microsoft Windows
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20/03/2018
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εκδότρια εταιρία: Koei Tecmo
Εταιρία ανάπτυξης: Omega Force

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την έγκαιρη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review

6.5 ΤΙΜΙΟ

The Good

 • πιστό στο anime
 • ευχάριστο και διασκεδαστικό
 • καλή χρήση και προσομοίωση του 3D μηχανισμού κίνησης
 • μουσική
 • cutscenes
 • multiplayer

The Bad

 • επανάληψη αποστολών με το πρώτο παιχνίδι
 • lag μετά τα loading screens
 • frame drops
 • μονότονο gameplay
 • anti aliasing
 • χάνεται ο χαρακτήρας κατά την μάχη
6.5 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Hello everyone, είμαι ο Ηλίας, μουσικός και τρελός με τα games και τα anime. Ασχολούμαι με PC και γενικότερα με games από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι λάτρης της alternative metal μουσικής και αγαπημένο παιχνίδι φυσικά το God Of War.

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr