Astral Chain

Ένας Sherlock σε anime κόσμο...

Release Date
30/08/2019
PLATFORM
Nintendo Switch
DEVELOPER
PlatinumGames
PUBLISHER
Nintendo
Our Score
8.5

H Platinum Games μας έχει συνηθίσει σε επιτυχίες όπως τα Bayonetta, Metal Gear Rising: Revengeance και NieR: Automata, έτσι έχοντας ένα βαρύ όνομα κάνει μια νέα προσπάθεια με το Astral Chain ως αποκλειστικότητα για το Nintendo Switch. H εταιρία βάζει τα πιο δυνατά χαρτιά της στον τίτλο και την ανάπτυξη του και ελπίζει να δημιουργήσει ένα νέο franchise με πολλές συνέχειες για την κονσόλα της Nintendo. Πάμε να δούμε όμως τι καταφέρνει με το Astral Chain!

Στο Astral Chain βρισκόμαστε κάπου στο 2078, η ύπαρξη της ανθρωπότητας κρέμεται από μία κλωστή και ο χαρακτήρας μας βρίσκεται στην πόλη Ark (Κιβωτός) που είναι το μοναδικό καταφύγιο των ανθρώπων και βρίσκεται πάνω σε ένα νησί. Ο κόσμος έχει βυθιστεί στο χάος μετά την εμφάνιση πλασμάτων που προέρχονται από άλλες διαστάσεις και ονομάζονται Chimeras. Δουλειά μας είναι να εξοντώσουμε αυτά τα πλάσματα και να επαναφέρουμε την τάξη και την ηρεμία στον κόσμο μέσω του ειδικού τμήματος Police Neuron Task Force και τον συντρόφων μας. Ως βοηθό σε αυτό το ταξίδι έχουμε και τα Legions, πρόκειται για αιχμαλωτισμένες Chimeras οι οποίες έχουν ενωθεί μαζί μας με μια νέα τεχνολογία που της υποτάσσει και ονομάζεται Astral Chain. Μέχρι εδώ το χτίσιμο της δημιουργίας ενός κόσμου από την Platinum Games είναι υποδειγματικό, η εταιρία έχει δώσει σωστό βάθος και βάσεις για την εξέλιξη της ιστορίας. Νομίζω ότι το γενικό κλίμα του παιχνιδιού το έχετε καταλάβει ήδη οπότε δεν θα εμβαθύνω περισσότερο με τον φόβο των spoilers να παραμονεύουν σε κάθε γωνία.

Ξεκινώντας το παιχνίδι καλούμαστε να επιλέξουμε τον χαρακτήρα μας. Οι επιλογές είναι αρκετά βασικές και πέρα από το φύλο (άνδρας ή γυναίκα) μας δίνονται μια αράδα προσώπων και διάφορων χρωματικών αποχρώσεων για τα μάτια, μαλλιά κλπ του χαρακτήρα μας. Όπως σε πολλούς Ιαπωνικούς τίτλους αυτό που με ξένισε αρκετά είναι ότι ο χαρακτήρας μας είναι “μουγκός” καθ όλη την διάρκεια της περιπέτειας. Θα ήθελα να δω έστω για μια φορά περισσότερο πλουραρισμό σε αυτά που έχει να πει και όχι να είναι μια από τα ίδια. Ελπίζω στο επόμενο παιχνίδι (έχουν ανακοινώσει ήδη ότι έχουν στο μυαλό τους το sequel) να δώσουν περισσότερη βαρύτητα και σε αυτό. Ειδική αναφορά θα κάνω στο ότι ευτυχώς έβαλαν εντός του παιχνιδιού την επιλογή να μπορούμε να αλλάξουμε την όψη τόσο του χαρακτήρα όσο και των Legions που χρησιμοποιούμε.

Στα του gameplay τώρα το Astra Chain χωρίζεται σε δύο τμήματα. Σε αυτό των ερευνών και σε αυτό της μάχης. Πριν ξεκινήσουμε κάποια αποστολή θα πρέπει να προετοιμαστούμε στα κεντρικά γραφεία της Neuron Task Force έτσι ώστε να έχουμε τα κατάλληλα όπλα και εργαλεία για να την φέρουμε σε πέρας. Ξεκινώντας με την αποστολή συνήθως ερευνούμε κάποια εξαφάνιση ανθρώπου η οποία οφείλεται σε κάποια επίθεση των Chimeras. Σε αυτό το κομμάτι ως άλλος Sherlock Holmes έχουμε στην φαρέτρα μας διάφορα gadgets τα οποία μας δίνουν τρόπους να αποκαλύψουμε την Chimera. Για παράδειγμα μπορούμε να κρυφακούσουμε μια συνομιλία δύο αστυνομικών που έφτασαν πρώτοι στο συμβάν με την χρησιμοποίηση του Legion χωρίς να χρειαστεί να τους ρωτήσουμε το οτιδήποτε. Γενικά η όλη λογική είναι ότι ψάχνουμε τα ίχνη που τελικά θα μας οδηγήσουν στην Chimera και στην λύση του μυστηρίου. Στο συγκεκριμένο τμήμα του παιχνιδιού η Platinum Games αν και κατάφερε εξαιρετικά να χωρέσει mini games και διάφορες σπαζοκεφαλιές για να μας ωθήσει στο να σκεφτούμε ποιο είναι το επόμενο βήμα, στο τέλος καταλήγει να δείχνει επαναλαμβανόμενο χωρίς όμως αυτό να είναι και απαραίτητα κουραστικό.

Το άλλο μεγάλο τμήμα στο gameplay του Astral Chain, η μάχη, είναι το σημείο όπου ο τίτλος λάμπει και δημιουργεί μια φρέσκια εμπειρία στα hack’n’slash παιχνίδια που κυκλοφορούν. Πολλοί από εσάς σίγουρα έχετε δει κομμάτια μάχης κάπου στο διαδίκτυο και ίσως να σας έχουν φανεί αρκετά περίπλοκα. Να σας πω εδώ ότι δεν έχετε να φοβόσαστε τίποτα καθώς όσο περίπλοκα φαίνονται όταν τα βλέπεις για πρώτη φορά τόσο οικεία γίνονται με την ενασχόληση στο παιχνίδι που στο τέλος θα αρχίσετε να αυτοσχεδιάζετε πως θα προσεγγίσετε όλο και πιο ανορθόδοξα μια μάχη. Η Platinum Games είναι γνωστό ότι δεν έχει αντίπαλο στην δημιουργία συστημάτων μάχης και στο Astral Chain πάει το είδος για ακόμη μια φορά πιο πέρα. Η χρήση του χαρακτήρα και του Legion πολλές φορές θυμίζουν χορογραφία και μου έδιναν την εντύπωση ότι μπορώ να κάνω άπειρες εναλλαγές στο τρόπο που έπαιζα τον τίτλο. Μερικές φορές με έκανε να αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά μπορώ να παίξω οποιαδήποτε μάχη με ένα άλλο Legion. H Platinum ονομάζει αυτή την μορφή μάχης “synergetic combat” και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Να πω ότι τα Legions είναι πέντε και ονομάζονται Sword, Arrow, Beast, Arm και Axe. Το μόνο αρνητικό στο όλο κομμάτι της μάχης ήταν το γεγονός ότι οι εχθροί (εκτός από τα bosses) μετά από κάποια στιγμή επαναλαμβάνονταν όχι τόσο στην όψη αλλά στους μηχανισμούς τους. Αυτό το πρόβλημα υπήρχε και σε άλλους τίτλους του studio και όπως φαίνεται δεν βρήκαν τρόπο να το αποφύγουν στο Astral Chain. Τέλος, να πω ότι ο τίτλος προσφέρει επίπεδα δυσκολίας έτσι ώστε και παίκτες που παίζουν για πρώτη φορά τέτοιου είδους παιχνίδι να μην τα βρουν σκούρα. Στο επίπεδο δυσκολίας Unchained ο παίκτης παίζει για να δει μόνο την ιστορία καθώς οι επιθέσεις γίνονται αυτόματα, στο Casual όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μια πιο ισορροπημένη εμπειρία ενώ στα Standard PT και Ultimate PT γίνεται “του κουτρούλη ο γάμος”!!

Εμφανισιακά το Astral Chain είναι ακόμη ένα θαύμα για την κονσόλα της Nintendo. Η ομάδα ανάπτυξης έβαλε τα δυνατά της και νομίζω ότι έχει φτάσει στα όριά του τον πολύπαθο επεξεργαστή του Switch. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κάποιο τρεμόπαιγμα σε σταθερά στοιχεία της εικόνας αλλά μέσα στην μάχη και την ώρα που παίζεται δεν θα τα καταλάβετε. Framedrops και stutters δεν παρατήρησα σε κανένα σημείο, όσους αντιπάλους και αν έβλεπα μπροστά μου και νομίζω ότι η παραγωγή είναι υποδειγματική. Τώρα για την μουσική επένδυση του τίτλου λίγα πράγματα μπορώ να πω και αυτό γιατί για να καταλάβετε το πόσο υπέροχη είναι θα πρέπει να την “ζήσετε” μόνοι σας. Οι επιλογές κομματιών και το όλο soundtrack του Astral Chain δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν καθώς είναι λίγα τα παιχνίδια εκεί έξω που θα μας βάλουν στο τρυπάκι να ψάξουμε ολόκληρο το κομμάτι που ακούμε. Το Astral Chain είναι ένα τέτοιο παιχνίδι…

H Platinum Games μας δίνει για ακόμη μια φορά έναν τίτλο στον οποίο είμαι σίγουρος ότι και άλλες εταιρίες θα πάρουν ιδέες του και θα τις εμπλουτίσουν. Το Astral Chain είναι ακόμη ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι που βρίσκεται αποκλειστικά στην βιβλιοθήκη του Nintendo Switch και είναι προφανώς ακόμη ένας λόγος να επενδύσετε (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) στην κονσόλα της Nintendo. Οι δημιουργοί αποδεικνύουν ότι υπάρχει πολύς χώρος για ποιοτικά hack’n’slash παιχνίδια και ειδικά όταν αυτά έχουν και την anime αισθητική που είναι αρκετά πιο δύσκολο να μαζέψει το δυτικό κοινό. Για όσους φοβούνται τον anime χαρακτήρα έχω να τους πω ότι δεν θα τους νοιάξει καθώς είναι πολύ καλά δομημένος εντός του τίτλου. To συστήνω σε αυτούς που θέλουν μια δόση cyberpunk κόσμου και περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία την επιστροφή μου στον κόσμο του Astal Chain.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Σύστημα μάχης
Η όλη αισθητική του τίτλου
Ο anime χαρακτήρας αν και υπάρχει είναι πιο casual
Μουσική επένδυση από άλλο πλανήτη
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Για ακόμη μια φορά "μουγκός" χαρακτήρας
Οι μηχανισμοί στις έρευνες θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο πλουραλισμό
8.5
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
More Stories
League of Legends: Κα’Ζιξ o Φύλακας της Άμμου