Assassin’s Creed Odyssey

Η Ubisoft άκουσε τελικά τις προσευχές των Ελλήνων και όχι μόνο και δημιούργησε ένα Assassin’s Creed που διαδραματίζεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα. Το Assassin’s Creed Odyssey λοιπόν που περιμέναμε όσα λίγα παιχνίδια αυτό το φθινόπωρο, έρχεται μετά το Assassin’s Creed Origins, που επίσης διέθετε πολλά ελληνικά στοιχεία και μας μεταφέρει στο 431 π.Χ. και στην περίοδο των Πελλοπονησιακών πολέμων. Έναν πόλεμο που έφερε αντιμέτωπους τη Σπάρτη και την Αθήνα, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις-κράτη εκείνης την εποχής. Κατάφερε όμως να μεταφέρει το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας και να κρατήσει την ταυτότητα των Assassin’s Creed; Θα το ανακαλύψουμε ευθύς αμέσως.

Για πρώτη φορά σε παιχνίδι Assassin’s Creed καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες για να ξεκινήσουμε την περιπέτεια μας. Τον Αλέξιο και την Κασσάνδρα, δύο αδέρφια από την Σπάρτη που βρέθηκαν πολύ μακρυά από αυτήν, σε μικρή ηλικία και κατέληξαν ως μισθοφόροι. Προσωπικά επέλεξα τον Αλέξιο γιατί αν και είχα αποφασίσει να πορευθώ με την Κασσάνδρα, στην οθόνη επιλογής και επηρεασμένος από την γεμάτη τεστοστερόνη εισαγωγή θέλησα τελικά να εφορμήσω στις μάχες που θα ανοιχτούν μπροστά μου με έναν αρσενικό Σπαρτιάτη χαρακτήρα. Όσον αφορά το σενάριο καταλαβαίνετε ότι θέλω να αποφύγω spoilers σε σκηνικά που συμβαίνουν στις πρώτες κιόλας αποστολές του παιχνιδιού και ευτυχώς η Ubisoft φαίνεται ότι έβαλε μυαλό και μας βάζει στο νόημα από την αρχή, κάτι που δεν συνέβει με την πολύ κακή εισαγωγή του Origins. Αν και αρχικά η Ubisoft είχε αναφέρει πως δεν έχει τόση μεγάλη σημασία ποιον χαρακτήρα θα επιλέξουμε εντούτοις αντιλήφθηκα ότι έχει σημασία τόσο αυτή η επιλογή όσο και οι επιλογές διαλόγων, που επίσης πρωτοσυστήνονται σε παιχνίδι Assassin’s Creed. Από εκεί και πέρα το story telling βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και συνδέεται τόσο με ιστορικές προσωπικότητες, που εμείς σαν Έλληνες θα νιώσουμε πιο οικείες αλλά και με μυθολογικά τέρατα της πλούσιας μυθολογίας που διαθέτουμε.

Οι μηχανισμοί του Assassin’s Creed Odyssey διατηρούν πολλά κοινά στοιχεία με αυτούς του Origins αλλά θα συναντήσουμε διαφοροποιήσεις και προσθήκες. Το παιχνίδι όμως στο ξεκίνημα δεν κάνει τόσο καλή δουλειά στο να μας τους συστήσει και αρκείται μόνο στους πολύ βασικούς και κατά τη γνώμη μου δείχνει περισσότερο σαν παράλειψη παρά σαν επιλογή της εταιρείας. Μια μεγάλη διαφορά του Odysssey με το Origins αποτελεί το σύστημα μάχης και η απουσία ασπίδας, κάνοντας τα πάντα πλέον, από εμάς τους ίδιους μέχρι τους αντιπάλους μας, πιο επιθετικούς. Η άμυνα μας, στους αισθητά πιο επιθετικούς εχθρούς, αποτελούν οι κινήσεις αποφυγής και στιγμιαίας απόκρουσης και φυσικά η επίθεση. Επίσης, έχουνε προστεθεί special abilities, με πιο χαρακτηριστικό το spartan kick (βλέπε 300), δίνοντας μεγάλη ευελιξία στην παραμετροποίηση στα θέλω μας και στις απαιτήσεις των αντιπάλων. Ακόμη, ο «θεσμός του πλοίου» έχει επιστρέψει στο Assassin’s Creed Odyssey και πως θα μπορούσε να μην επιστρέψει όταν έχουμε να περιηγηθούμε σε ένα τεράστιο χάρτη της Ελλάδας που περιλαμβάνει Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος. Επομένως θα πρέπει να το αναβαθμίσουμε, να κάνουμε recruit ναύτες και να προάγουμε αυτούς με τα καλύτερα ποσοστά σε αξιωματικούς πληρώματος. Άξια αναφοράς αποτελεί και η προσθήκη ενός συστήματος mercenaries που θυμίζει λίγο αυτό του Nemesis από τα παιχνίδια Middle-Earth. Σε αυτό θα πρέπει να αναρριχηθούμε στην ιεραρχία των μισθοφόρων κυνηγώντας τους αλλά από την άλλη όσο περισσότερο ντόρο κάνουμε γινόμαστε ολοένα και περισσότερο επικηρυγμένος, με αποτέλεσμα να μας κυνηγούν αυτοί και να εμφανίζονται πολλές φορές σε ακατάλληλα σημεία.

Το Assassin’s Creed Odyssey διαθέτει των μεγαλύτερο χάρτη που έχουμε δει σε παιχνίδι της σειράς και ευτυχώς για εμάς είναι αυτός της Ελλάδας, οπότε νιώθουμε και λίγο σαν στο σπίτι μας, στην κυριολεξία. Επίσης, διαθέτει, χωρίς υπερβολές, τα περισσότερα πράγματα για να εξερευνήσουμε και να κάνουμε, ίσως από οποιοδήποτε παιχνίδι έχω ασχοληθεί σε αυτή τη κατηγορία και αυτή είναι η μαγεία του. Άλλωστε από τις επιλογές δυσκολίας στην αρχή του παιχνιδιού δίνεται και η επιπλέον επιλογή του Guided και του Exploration Mode που σχετίζονται με το τι θα βλέπουμε στο χάρτη και τι όχι. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με όσα έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα, εμφανίζοντας σημεία ενδιαφέροντος, που πάλι πρέπει να επισκεφθούμε για να ανακαλύψουμε, ενώ στη δεύτερη, η εξερεύνηση απευθύνεται στους πολύ σκληροπυρηνικούς που θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο του Odyssey μόνοι και χωρίς υποδείξεις.  Στο Assassin’s Creed Odyssey έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με το πιο φιλόδοξο Assassin’s Creed και είναι εμφανής η πρόθεση της Ubisoft να το εμπλουτίσει με νέα RPG στοιχεία και πολύ περιεχόμενο. Όμως κατά τη γνώμη μου σε βαθμό μπουκώματος. Τέτοια στοιχεία σε αυτή τη ποσότητα απαιτούν πολύ δουλειά για να δοθεί βάση στη λεπτομέρεια, γι’ αυτό κάποιες στιγμές το Assassin’s Creed Odyssey δείχνει κάποια σημάδια προχειρότητας που δεν αποκλείεται να διορθωθούν όμως, με τα πολλά patches που είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν.

Τεχνικά, το στούντιο της Ubisoft στο Quebec κατάφερε να αποδώσει με πιστότητα και με πολύ όμορφο αποτέλεσμα τη χρωματική παλέτα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Τα ηλιόλουστα τοπία και οι γεμάτες ζωή θάλασσες πραγματικά σε μαγεύουν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν textures που σε στιγμές αργούν να φορτώσουν και κάποια προβλήματα στο draw distance αλλά δεν θα σταθώ σε αυτά γιατί αν αναλογιστούμε την έκταση του Odyssey μπορούμε εύκολα να τα συγχωρήσουμε. Αρνητική εντύπωση από την άλλη μου έκαναν κάποια bugs που δυστυχώς δεν τα αποφεύγουμε πάλι σε ένα παιχνίδι Assassin’s Creed αλλά ελπίζω να διορθωθούν τα περισσότερα σε μελλοντικές αναβαθμίσεις. Η ηχητική επένδυση του τίτλου κυμαίνεται ορισμένες στιγμές σε επικά επίπεδα ενώ και οι φωνές των Ελλήνων ηθοποιών στους πρωταγωνιστές είναι χαρισματικές. Με παρεξένεψαν μόνο κάποια ηχητικά εφέ όπως για παράδειγμα όταν δίνουμε χτυπήματα σε μία αντίπαλο θηλυκού γένους και ακούγεται ένα μονότονο αχ,αχ,αχ κάθε φορά. Ακόμη, θεωρώ ότι γίνεται υπερχρήση της λέξης «μαλάκα» καθώς οι χαρακτήρες το έχουν ψωμοτύρι είτε όταν απευθύνονται ο ένας στον άλλον είτε για να καταραστούν την τύχη τους. Πραγματικά πιστεύω πως όσοι ξένοι έρθουν στην Ελλάδα διακοπές και έχουν ασχοληθούν με το Odyssey θα μας «στολίζουν» από το πρωί μέχρι το βράδυ «μαλάκα».

Θα μπορούσα να μιλώ για το Assassin’s Creed Odyssey ώρες ολόκληρες αλλά είμαι σίγουρος ότι την μεγάλη εικόνα την έχετε αντιληφθεί πλήρως. Η Ubisoft τα κατάφερε περίφημα και απέδωσε σε ένα τεράστιο σε έκταση παιχνίδι Assassin’s Creed το μεγαλείο του αρχαίου πολιτισμού μας και δεν μπορώ παρά να νιώσω περηφάνια γι’ αυτό. Όσον αφορά την ταυτότητα των Assassin’s Creed έχετε αντιληφθεί, από το Origins κιόλας πως είχε αρχίσει να αλλάζει και το ίδιο μοτίβο ακολουθείται και στο Odyssey πατώντας πάνω σε αυτά τα νέα θεμέλια. Μια ωραία παρατήρηση που αξίζει να αναφερθεί είναι πως ο Αλέξιος, με τον οποίο πορεύτηκα στο παιχνίδι, και φυσικά η Κασσάνδρα, έχουν και το χαρακτήρα του greek lover και οι στιγμές που θα ερωτοτροποήσετε, δεν είναι λίγες. Το ρίσκο της Ubisoft να φέρει στο Assassin’s Creed Odyssey επιλογές, που μερικές από αυτές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ιστορία φαίνεται πως λειτουργεί και δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για επανάληψη, όχι πως το χρειαζόμασταν εδώ που τα λέμε για να το ξεψαχνίσουμε. Το Assassin’s Creed Odyssey, χωρίς να θέλω να φανώ γραφικός, το θεωρώ must για όλους τους Έλληνες gamers και εύχομαι να συνεχίσουν μεγάλες εταιρείες όπως η Ubisoft, να πραγματεύονται σε διάσημα franchises τους την ελληνική ιστορία και πολιτισμό, με τον ίδιο σεβασμό που συμβαίνει στο Odyssey.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος Παιχνιδιού: Action – RPG
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 05/10/2018
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, Xbox One, PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ubisoft Quebec
Εκδότρια Εταιρεία: Ubisoft

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για τη έγκαιρη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του review.

[/vc_column][/vc_row]
More Stories
Η επιστροφή του Bioshock με νέο τίτλο