Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «ΠΩΣ να αντέξεις τέτοια ΞΕΝΕΡΑ σε τέτοιο παιχνίδι | Game Recap #160»

Ashen

Το Ashen κυκλοφόρησε επιτέλους και είναι διαθέσιμο είτε μέσω game pass είτε για αγορά μέσω του xbox store με την ένδειξη play anywhere για όσους το αγοράσουν ψηφιακά. Τι είναι όμως το Ashen; Αυτός που αναγεννάτε από τις στάχτες και τροφοδοτεί με φως και ζωή τον κόσμο. Δημιούργημα της Α44, αποτελεί ένα Souls like θα λέγαμε παιχνίδι με ιδιαίτερο αρτιστικό στυλ που είναι αποκλειστικό της πλατφόρμας του Xbox. Πάμε λοιπόν σιγά σιγά να το ανακαλύψουμε και να δούμε τι μας προσφέρει η νέα αυτή, ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα, προσθήκη.

Ο κόσμος έχει κατακλυστεί από το σκότος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το Ashen αναγεννήθηκε και πλέον έχει αρχίσει να κατακλύζει με φως τον άλλοτε σκοτεινό κόσμο. Σκοπός σας να προστατεύσετε το Ashen με κάθε κόστος, έτσι ώστε να επιβιώσει το νέο φως. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που προτιμούν το σκότος και θα προσπαθήσουν να σας σταματήσουν. Πρέπει να είστε γρήγοροι, ευέλικτοι, συνεργάσιμοι με άλλους και φυσικά να μαθαίνετε γρήγορα εάν θέλετε να επιβιώσετε μέσα από το ταξίδι σας. Στον πυρήνα του το Ashen έχει να κάνει με διαπροσωπικές σχέσεις καθότι θα συναντήσετε και άλλους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ο καθένας ιδιαίτερες γνώσεις που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε και θα γίνουνε και μέρος της κοινότητάς σας στο αρχικό χωριουδάκι σας. Πρόκειται ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε μόνοι σας αλλά και με φίλους σας ή άλλους ανθρώπους, ανάλογα με το στυλ σας. Σίγουρα όμως ευνοεί τη συνεργασία.

Τα γεγονότα εκτυλίσσονται σε έναν αρκετά ανοιχτό κόσμο. Το Ashen αποτελεί ένα παιχνίδι, επηρεασμένο από τη σειρά Souls, και ενώ δανείζεται κάποια στοιχεία σε κάποια μένει στάσιμο, ενώ κάποια άλλα τα κάνει δικά του και τα εξελίσσει. Αποτελεί παιχνίδι τρίτου προσώπου με skills και φιλοσοφία rpg. Αρχικά το Ashen ξεκινάει με τη δημιουργία του χαρακτήρα σας μέσα από ένα απλό και κατανοητό μενού με προκαθορισμένες επιλογές στη δημιουργία του παίχτη. Εν συνεχεία βρισκόσαστε παρέα με έναν πιστό ακόλουθο και μαζί προχωράτε ως ομάδα στο να διαφυλάξετε την επιβίωση του Ashen.

Η αρχική σας περιοχή αποτελεί και την αρχική σας βάση στην ουσία, ένα δυναμικό χωριουδάκι  που εξελίσσεται ενώ εσείς κάνετε αποστολές και βοηθάτε ανθρώπους που συναντάτε. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται και γίνονται μέλη της κοινότητάς σας και χτίζουν το δικό τους σπίτι-βάση στο χωριό σας. Κάθε ένας από αυτούς έχει και μια ειδικότητα, όπως το να μπορεί να κάνει craft ακόντια, να αναβαθμίσει όπλα, να αναβαθμίσει τον αριθμό των potions που σας δίνουνε ζωή (crimson gourds), να αναβαθμίσει το ποσοστό ζωής των healing potions, να τοποθετήσει και να αφαιρέσει talismans.  Μπορείτε επίσης και να αποθηκεύσετε εξοπλισμό στο σεντούκι σας. Δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα να πουλήσετε εξοπλισμό, ούτε να τον καταστρέψετε. Η αρχική περιοχή αποτελεί στην ουσία το δικό σας κέντρο επιχειρήσεων και εξελίσσεται δυναμικά όπως προαναφέραμε, καθότι κάθε βασικό NPC εκεί μπορεί να μας τροφοδοτήσει με αποστολές τις οποίες όσο φέρουμε σε πέρας τόσο εξελίσσεται το επίπεδο του συγκεκριμένου NPC αλλά και η κατασκευή του στο χωριό. Ταυτόχρονα ξεκλειδώνουν και περαιτέρω πράγματα για αναβάθμιση ή εξοπλισμό. Οι ιστορίες των NPC όσον αφορά τις αποστολές τους κρίνονται απλές, όμορφες και πλήρως κατανοητές και συμβάλουν στην κύρια ιστορία και τη συμπληρώνουν ομαλότατα. Γνώμη μας είναι να μην αφήσετε καμία αποστολή ανεκπλήρωτη. Στα θετικά εδώ επίσης είναι και το γεγονός ότι οι αποστολές αυτές σε αναγκάζουν να εξερευνήσεις περισσότερο τον κόσμο ταξιδεύοντας σας σε διαφορετικά σημεία στο χάρτη εξερευνώντας τον σχεδόν όλο μέσω των αποστολών.

Ο χειρισμός του παίχτη σας στο Ashen είναι σχεδόν όπως στη σειρά Souls. Δε θα δυσκολευτείτε καθόλου να προσαρμοστείτε. Μπορείτε να εξοπλιστείτε με διαφόρων ειδών πανοπλίες οι οποίες διαφέρουν σε χαρακτηριστικά αλλά και ποινές, καθότι μια πιο βαριά πανοπλία ενώ προσφέρει καλύτερη άμυνα σε χτυπήματα μειώνει το ρυθμό ανανέωσης του stamina ενώ παράλληλα αυξάνει το ποσοστό stamina που καταναλώνεται. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα όπλα σας. Έχετε στη διάθεσή σας όπλα ενός χεριού παρέα είτε με ασπίδα είτε με φανάρι φωτός για τις πολύ σκοτεινές περιοχές που θα επισκεφτείτε. Παράλληλα μπορείτε να έχετε πάνω σας και όπλα δύο χεριών, το αγαπημένο μου είναι το two hand axe, τα οποία κάνουνε πιο μαζικό damage όντας ωστόσο πιο αργά. Φυσικά υπάρχουν διαφορές σημαντικές στα όπλα όπως το ότι ένα όπλο μπορεί να κάνει περισσότερη ζημιά σε έναν αντίπαλο χωρίς να υπάρχει πιθανότητα critical, ενώ ένα άλλο να προκαλεί λιγότερη ζημιά με αυξημένη πιθανότητα critical. Τα όπλα μπορούν να αναβαθμιστούν πίσω στη βάση σας. Αρχικώς είναι σπασμένα και το πρώτο στάδιο τα επιδιορθώνει και στη συνέχεια βελτιώνονται αποτελώντας forged weapons. Από εκεί και πέρα ξεκινάει η αναβάθμισή τους με ειδικά αντικείμενα, κάτι παρεμφερές με το enhanced weapon. Μην παραμελήσετε τα ακόντια σας καθότι κάνουνε πολλή ζημιά από απόσταση. Όπως έχετε καταλάβει ήδη τα χτυπήματα και το τρέξιμο ή η αποφυγή είναι κινήσεις που απαιτούν stamina. Οπότε, πρέπει να προσέχετε για να έχετε, όπως λέμε. Το inventory του παίχτη σας είναι περιορισμένο αλλά δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Ο παίχτης σας δεν έχει επίπεδα εξέλιξης αλλά όσο κάνετε αποστολές τόσο αναπτύσσεται και κερδίζει περισσότερο life αλλά και stamina. Η απουσία δημιουργία παίχτη με μαγικά αποτελεί μια έλλειψη όπως επίσης και το περιορισμένο οπλοστάσιο, αφού τα όπλα που θα βρείτε είναι περιορισμένα και λίγα. Δεν υπάρχει επίσης η δυνατότητα αναβάθμισης της εκάστοτε πανοπλίας.

Σημαντική προσθήκη είναι τα talismans και τα relics. Ο παίχτης μας μπορεί να έχει εξοπλισμένα πάνω του μέχρι και τέσσερα talismans και ένα relic. Όσο προχωράτε τόσο περισσότερα ξεκλειδώνουν. Αυτά είναι όλα διαθέσιμα για να τα εξοπλιστείτε και μπορείτε να τα βγάλετε όποτε θέλετε. Κάθε φορά όμως που αντικαθιστάτε ένα από αυτά σας κοστίζει σε scoria. Τι είναι τα scoria; Αποτελούν την οικονομία του παιχνιδιού και είναι στην ουσία τα λεφτά μας. Έτσι πρέπει να σκεφτείτε καλά το ποια talismans ή relics θα έχετε εξοπλιστεί ανάλογα την προσέγγισή σας. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, ότι σας βολεύει προκειμένου να μείνετε ζωντανοί και να φέρετε σε πέρας τις αποστολές σας. Η οικονομία του παιχνιδιού κρίνεται σφιχτή και πρέπει να κάνετε οικονομία.

Τι γίνεται σε περίπτωση που χάνετε; Τα schoria σας πέφτουν κάτω και παραμένουν εκεί για αρκετό χρόνο μέχρι να γυρίσετε να τα πάρετε. Δεν γνωρίζουμε πόσο παραμένουν διαθέσιμα αλλά το Ashen μας λέει ότι δε θα είναι εκεί για πάντα. Εμείς παρόλο που χάσαμε αρκετές φορές τα λεφτά ήταν εκεί και μας περίμεναν.

Όσον αφορά το θέμα μάχη στο Ashen, θα λέγαμε ότι είναι βατή μέχρι να εξοικειωθείτε και να μάθετε τους μηχανισμούς του. Από ένα σημείο και μετά όμως η αύξηση στη δυσκολία του είναι εμφανής. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο τα Souls αλλά σε τιμωρεί όπως αυτά. Εδώ κρίνουμε αναγκαίο να αναφέρουμε ότι το companion που έχετε παρέα βοηθάει πάρα πολύ το ταξίδι σας καθότι είναι τόσο ενεργό στη μάχη που δεν έχω συναντήσει τόσο ενεργό companion σε παιχνίδι στο παρελθόν. Έτσι αποτελεί σημαντική βοήθεια στο παιχνίδι σας. Μπορείτε αν δεν θέλετε τη βοήθειά του να τον απενεργοποιήσετε αυξάνοντας έτσι το βαθμό πρόκλησης. Το Ashen διαθέτει χάρτη, που δείχνει τις αποστολές σας, και απλό UI όπως του αρμόζει. Οι αντίπαλοι διαθέτουν τα δικά τους μοτίβα επιθέσεων και αν δεν προσέξετε θα σας τιμωρήσουν. Το ΑΙ είναι συμπαθητικό αλλά υπάρχουν φορές που αναρωτιέστε – “μα πώς με είδε αυτός από τόσο μακριά” ή που θα λέτε “μα τα δικά μου χτυπήματα απαιτούν stamina των αντιπάλων γιατί όχι και επιδίδονται σε συνεχή χτυπήματα;” Υπάρχουν ωστόσο φορές που απογοητεύει μιας και όταν ο αντίπαλος κλειδώσει σε ένα παίχτη αργεί να γυρίσει αλλού ή άλλες φορές που ενώ ο αντίπαλος έχει ξεκινήσει να χτυπάει τον συμπαίχτη σας ξαφνικά γυρνάει πάνω σας (το δεύτερο δεν το θεωρώ και ιδιαίτερα κακό). Δεν πρέπει φυσικά ποτέ να επαναπαύεστε. Δεν θεωρούμε όμως τόσο εδώ όσο και στα Souls τίμιο να είναι ένας αντίπαλος τοποθετημένος δίπλα από μια πόρτα ενός διαδρόμου και με το που περνάτε να σας χτυπάει σαν ρομπότ, ούτε το γεγονός του ότι ενώ εσείς θέλετε φαναράκι για να βλέπετε και να μάχεστε στο σκοτάδι (πράγμα που σας στοιχίζει και την ασπίδα σας) οι αντίπαλοι μάχονται με εξαιρετική άνεση στο σκοτάδι. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν fast travel σημεία στο χάρτη τα οποία ξεκλειδώνουν από κάποιο σημείο και έπειτα (πρέπει να παίξετε αρκετά για να γίνει αυτό) πράγμα που βοηθάει αφάνταστα. Αυτά είναι τα λεγόμενα ritual stones που ξεκλειδώνουν εφόσον τα ανακαλύψετε στην πορεία σας. Τα bosses τα περιμέναμε πιο επιβλητικά και δύσκολα καθότι με απλή αποφυγή χτυπημάτων και hack ’n slash δεν αντιμετωπίσαμε θέματα, ειδικά όταν ήμασταν παρέα δύο ατόμων.

Φυσικά το Ashen διαθέτει και όπως λένε οι κατασκευαστές του passive multiplayer. Αυτό σημαίνει ότι στο ταξίδι σας, εφόσον έχετε ανοιχτό το multiplayer από τις ρυθμίσεις σας, θα συναντήσετε και άλλους τυχαίους παίχτες με τους οποίους μπορείτε να συνεργαστείτε αν θέλετε. Μπορείτε επίσης βάζοντας έναν αριθμητικό κωδικό και ενεργοποιώντας το multiplayer βάση αυτού, να παίξετε παρέα με κάποιον φίλο σας. Για να γίνει αυτό ενεργοποιείτε τον κωδικό και βγαίνετε από το αρχικό χωρίο σας καθότι αποτελεί το δικό σας realm και μέσα εκεί είστε μόνοι σας. Περιμένετε λίγη ώρα έξω και θα δείτε τον συμπαίχτη σας να εμφανίζεται. Η μορφή του συμπαίχτη σας δεν είναι αυτή που βλέπει αυτός στη δική του οθόνη και το αντίστροφο και δεν γνωρίζουμε γιατί γίνεται αυτό. Αν για κάποιο λόγο ο συμπαίχτης σας αποχωρήσει τότε τη θέση του companion σας παίρνει ένα companion με τα χαρακτηριστικά του τελευταίου συμπαίχτη σας, πράγμα πολύ ωραίο. Σκεφτείτε να έχετε μαζί σας ένα δυνατό companion που με την ενεργή συμμετοχή του σας βοηθάει πολύ στις μάχες. Υπάρχει πάντα και η επιλογή απενεργοποίησης συμπαίχτη. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα quests κατοχυρώνονται και στους δύο συμπαίχτες και η εξέλιξη του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα και στους δύο. Είναι στην ουσία δηλαδή σαν να παίζεται σε έναν κοινό server. Πραγματικά το multiplayer co-op με κάποιον φίλο σας απογειώνει την εμπειρία. Από ένα σημείο και μετά ενώ προχωράτε, το Ashen ξεκλειδώνει μέσω το κεντρικού μενού του την επιλογή να ξανά ξεκινήσετε το παιχνίδι με λιγότερο όμως health και stamina για πιο hardcore καταστάσεις σε όσους το επιθυμούν.

Τα γραφικά του Ashen είναι πολύ όμορφα με ένα ιδιαίτερο minimal στυλ. Τα χρώματα είναι όμορφα αν και λίγο μουντά λόγω ύφους του παιχνιδιού, ωστόσο είναι ανοιχτά σε σχέση με άλλα σχετικά παιχνίδια. Οι φωτισμοί μέσα στα dungeons με το φανάρι φωτός είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Οι παίχτες είναι παράξενα σχεδιασμένοι χωρίς χαρακτηριστικά προσώπου όπως μάτια ή στόμα. Φαίνονται ωστόσο τα μαλλιά και τα γένια σε ένα κενό κατά τα άλλα πρόσωπο. Οι αλλαγές κάθε εξοπλισμού γίνονται οπτικά εμφανείς ενώ το χωριουδάκι που χτίζεται συνεχώς θα σας εκπλήσσει. Τα περιβάλλοντα είναι όμορφα σχεδιασμένα στο στυλ του παιχνιδιού με…φθινοπωρινές χρωματικές παλέτες σε αποχρώσεις κίτρινου, καφέ, μπλε, μωβ και γκρι που δημιουργούν ένα αποτέλεσμα αξιόλογο. Κάθε νέα περιοχή στο χάρτη είναι διαφορετικά σχεδιασμένη τόσο σε κλίμα όσο και σε αντιπάλους. Οι αντίπαλοι και τα NPCs είναι και αυτά σχεδιασμένα με έναν παράξενα καλό τρόπο. Θα θέλαμε μεγαλύτερη ποικιλία αντιπάλων και περισσότερες κινήσεις από μέρους τους. Το draw distance είναι πάρα πολύ καλό ενώ λίγες φορές παρατηρήθηκε pop up κάποιων αντικειμένων αρκετά μακριά χωρίς να επηρεάζει τη ροή του παιχνιδιού ή να χαλάει την εμπειρία. Frame drops τουλάχιστον αντιληπτά δεν είχαμε. Εν γένει το Ashen τρέχει απροβλημάτιστα. Το μενού ρυθμίσεων είναι απλό και λιτό ενώ μέσα σε αυτό υπάρχουν όλες οι ρυθμίσεις για τη φωτεινότητα, για το χειρισμό αλλά και επιλογή για 1080p χωρίς να προσδιορίζει αν πρόκειται για 1080p και 60fps. Στο Xbox One X τρέχει σε ανάλυση native 4K χωρίς όμως HDR.

Όσον αφορά τέλος τα μουσικά κομμάτια, το Ashen θα λέγαμε ότι  τα πάει περίφημα καθότι πολύ όμορφα χαλαρωτικά κομμάτια αναβαθμίζουν κατά πολύ την εμπειρία χωρίς να ενοχλούν. Τα ηχητικά εφέ είναι πολύ καλά ενώ η αφήγηση τόσο της βασικής αποστολής αλλά και των side quests πολύ συμπαγής και εύπεπτη.

Κλείνοντας κρατάμε ότι το Ashen αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο και τίμιο παιχνίδι, χωρίς τεχνικά θέματα (τουλάχιστον στην πλατφόρμα δοκιμής μας), με μεγάλη διάρκεια (τουλάχιστον 20 ώρες για να τα κάνετε όλα) με υψηλό βαθμό πρόκλησης χωρίς να εκνευρίζει, που μπορείτε να απολαύσετε εύκολα με έναν φίλο σας. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον φίλτατο Ιωάννη Φωτογιαννόπουλο για την υπομονή του και τη συμμετοχή του προκειμένου να το τερματίσουμε και να βγάλουμε την ετυμηγορία μας. Μπορεί να μην είναι για όλους αλλά αν ο βαθμός δυσκολίας άλλων αντίστοιχων παιχνιδιών σας αποτρέπει τότε σίγουρα το Ashen αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία να ασχοληθείτε μαζί του και να το απολαύσετε. Γιατί είναι βέβαιο ότι μόλις το πιάσετε στα χέρια σας δε θα θέλετε να το αφήσετε μέχρι να τελειώσει.

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: Χbox One X
Είδος Παιχνιδιού: Adventure, Action, Rpg
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 07/12/2018
Κυκλοφορεί για: Xbox One, PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: A44
Εκδότρια Εταιρεία: Annapurna Interactive[/vc_column][/vc_row]

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!