Busted.gr

Arizona Sunshine (for Playstation VR)

Arizona Sunshine (for Playstation VR)

  Hey Fred! 
–  aaaaargh
– Welcome to Arizona Sunshine
“kaboom” (headshot) , Splat


Φυσικά και ένα zombie game δε θα γινόταν να λείπει από τη βιβλιοθήκη του PlayStation VR. Δεν λείπουν από καμία πλατφόρμα ! Έτσι λοιπόν τo Arizona Sunshine για να γεμίσει το κενό αυτό κυκλοφόρησε το καλοκαίρι για το PlayStation VR αφού είχε προηγηθεί η κυκλοφορία του σto PC VR πιο παλιά. Δεν απέσπασε όμως (στο PlayStation VR) καλές κριτικές διότι υπήρχαν κάποια θεματάκια με το χειρισμό και το tracking του.  Όμως από τότε το Arizona Sunshine έχει ενημερωθεί και βελτιωθεί αρκετά στα θέματα του χειρισμού και έχει προστεθεί και παραπάνω δωρεάν περιεχόμενο με τη μορφή co-op horde mode και co-op campaign mode.
Το campaign του Arizοna Sunshine μας βάζει στα παπούτσια  στις μπότες του πρωταγωνιστή μας , που αλλού; στην Arizona και στις βραχώδεις ερήμους της.  Όντας μοναδικός επιζών σύμφωνα με τα διαφαινόμενα , βλέπουμε το χαρακτήρα μας να έχει εξοικειωθεί με την μοναδικότητά του και να χαριεντίζεται με τα zombie (που τα αποκαλεί Fred) μέχρι που ανακαλύπτει ένα ραδιόφωνο που εκπέμπει και τον βάζει στη περιπέτεια να ψάξει να βρει και άλλους επιζώντες. Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού υπάρχει αρκετός μονόλογος με κωμικό/καυστικό/σαρκαστικό χρώμα που ταιριάζει στο χαρακτήρα μας αλλά δεν ταιριάζει πάντα στις στιγμές. Οι μονόλογοι αυτοί σε κάποιους ίσως αρέσει ενώ κάποιους θα τους ξενίσει. Η όλη αίσθηση όμως γενικά θυμίζει cult B movie ταινία. Η ιστορία γενικά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο πέρα από το κλισέ που έχουμε δει σε όλες τις ταινίες με zombie.

Xειρισμός


Το Αrizona Sunshine μας δίνει επιλογή χειρισμού με dualshockmove controllers ή με Aim controller. Μάλιστα με το Αim controller το παιχνίδι μπαίνει αυτόματα σε ειδικό mode όπου υπάρχουν μόνο 2-handed όπλα ενώ με τα move χρησιμοποιούμε όπλα στο κάθε χέρι.
Με το duashock στοχεύουμε κουνώντας το dualshock στο χώρο και όχι με το δεξί μοχλό που χρησιμοποιείται μόνο για την κίνηση της κάμερας αριστερά – δεξιά. Με όλους τους τρόπους κινούμαστε με teleportation ή με ελεύθερη κίνηση, ο βηματισμός είναι όχι γρήγορος και έτσι είναι ένας ωραίος τίτλος για αρχάριους σε VR. Προς χάριν διευκόλυνσης οι διάφορες πόρτες/συρτάρια ανοίγουν με ένα απλό κλικ του L2 στο Aim controller και όχι με κίνηση (όπως προσπαθούσα την πρώτη ώρα). Μία ωραία προσθήκη είναι τα ολογραφικά σκόπευτρα σε όλα τα όπλα που φαίνονται όταν τα φέρνουμε στο ύψος των ματιών μας όπου μάλιστα χρειάζεται και να στοχεύουμε με ένα μάτι σε μακρινές αποστάσεις. Ενώ τα όπλα που παίρνουμε δυστυχώς δεν διαφοροποιούνται καθώς όλα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα τουλάχιστον νιώθουν κάπως διαφορετικά. Σημειώνεται ότι αν μπορούμε καλύτερα να παίζουμε όρθιοι με το aim controller συν ότι το aim controller είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος.

Gameplay

Το gameplay του Arizona Sunshine αποτελείται αυστηρά από πυροβολητό στα ζόμπι στα διάφορα γραμμικά levels που περνάμε, ενώ δε λείπουν και τα κλασσικά του τύπου “κλειδωμένη πόρτα – βρες το κλειδί”. Και φυσικά όταν βρούμε το κλειδί κάποιες φορές θα μας επιτεθεί μία ορδή από ζόμπι. Τα δε ζόμπι έχουν όλα την ίδια κίνηση/επιθέσεις και δεν υπάρχει ποικιλία στις επιθέσεις τους, εκτός από μια με δύο παραλλαγές. Ποικιλία δεν υπάρχει επίσης και στο πώς δείχνουν, εν τούτοις σίγουρα θα δούμε το “θηλυκό ζόμπι με το μαγιό” αρκετές φορές στο campaign. Υπάρχουν και διάφορα αντικείμενα στο Arizona Sunshine αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα πετάμε χωρίς κανένα λόγο αφού διαπερνάν τα ζόμπι και δε τα χτυπάνε καν. Πρόκειται δηλαδή για μία χαμένη ευκαιρία όσο αφορά την ποικιλία του gameplay. Γενικά το campaign έχει χαλαρούς ρυθμούς και μας βρίσκει να να εκτελούμε συνεχόμενα απολαυστικά headshots.

Γραφικά – Ήχος – Παρουσίαση

Ακούγεται πολύ βαρετό και θα έπρεπε να ήταν, αλλά το Arizona sunshine μου φάνηκε προσωπικά αρκετά διασκεδαστικό σε δόσεις των 90+ λεπτών και δε βαρέθηκα. Τα διάφορα level ενώ όντως είναι γραμμικά έχουν ένα οπτικά ενδιαφέρον “θέμα” καθώς είμαστε σε κοκκινωπά βραχώδη φαράγγια με ενίοτε γραφικά ζεστά σπίτια ενώ σίγουρα στα σκοτεινά level θα εντυπωσιαστούμε από την ατμόσφαιρα. Η απόλυτη έλλειψη όρασης εκτός από το φακό μας στο κλειστοφοβικό ορυχείο αποκτά άλλη διάσταση λόγω VR. Ο αμυδρός φωτισμός στο νυκτερινό Level μας αποδιοργανώνει πλήρως από το να εκτελούμε headshots και μας περιορίζει την μακρινή όραση.  Tα γραφικά στο Αrizona Sunshine είναι ανάμεικτης ποιότητας  αφού υπάρχουν και τα ωραία textures (δέντρα κτλ, βράχια, σπίτια) αλλά και textures χαμηλής ανάλυσης. Ένα παράδειγμα προχειρότητας είναι ότι τα ζόμπι όπου και να τα πυροβολήσουμε η πληγή μπορεί να γίνει σε άσχετο σημείο. Δεν μας χαλάει την συνολική εμπειρία αλλά φαίνεται η όχι μεγάλη προσοχή που έχει δοθεί σε κάποια σημεία του οπτικού τομέα του Arizona sunshine. Συνολικά όμως το Arizona Sunshine δεν δείχνει άσχημο ποτέ παρά περισσότερο αδιάφορο κάποιες φορές ενώ δεν λείπουν και οι εντυπωσιακές στιγμές. Στα θετικά είναι το antialiasing που διατηρεί μία μόνιμα καθαρή εικόνα (PS4 Pro).
Η μουσική του Arizona Sunshine έχει μία ιδέα από Western, δένεται με διάφορα synth και ταιριάζει αρκετά στο setting του. Τα διάφορα όπλα ακούγονται ισχυρά και νιώθουμε την ισχύ τους. Ο ήχος είναι surround και όχι 3d και τα διάφορα εφέ όπως ο σπλάτερ ήχος του headshot, ο αέρας και τα τριζόνια της ερήμου γεμίζουν σωστά την περιπέτειά μας.Το campaign διαρκεί γύρω στις 4.5 – 5 ώρες αλλά υπάρχουν επίπεδα δυσκολίας και αλλάζει η εμπειρία μας ανάλογα με το αν παίζουμε με τα Move η με το aim controller (που είναι και το καλύτερο). Υπάρχει και δυνατότητα campaign co-op και Horde mode (Single player Η co-op) αν βρούμε κάποιον άλλον διαδικτυακά.

Συνοψίζοντας: το Arizona Sunshine είναι ένα πολύ απλό σαν gameplay αλλά διασκεδαστικό παιχνίδι κυρίως λόγω της υποστήριξης VR και των περιφερειακών του. Παίζει όμορφα με το Aim controller και θα μας διασκεδάσει. Έχει περιεχόμενο και εκτός του μικρού του campaign (4,5 – 5 ώρες) με τη μορφή του Co-op και Horde mode ενώ υπάρχει κάποιο replay value λόγω του τρόπου χειρισμού τουΈχει γενικά καλή παρουσίαση αλλά το μεγαλύτερο ελάττωμά του είναι η αρχική τιμή του που είναι μεγάλη (40 ευρώ) όταν ο ανταγωνισμός του (βλέπε DoomFarpoint) είναι πιο φθηνός στα 30 ευρώ. Σε κάποια έκπτωση  σίγουρα είναι μία ωραία ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε το aim controller μας.


Aκολουθεί μια γκαλερί με ενδεικτικά στιγμιότυπα από τα διάφορα level:

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro 
Είδος: First Person Shooter
Κυκλοφορεί για: PlayStation VR στα 39,90€ σε ψηφιακή μορφή
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27/06/2017
Εταιρία ανάπτυξης: Vertigo Games
Εκδότρια εταιρία: Vertigo Games
7 Arizombie

The Good

  • επιλογή τρόπου χειρισμού με Moves η Αim Controller η Dualshock
  • πολύ ωραία ατμόσφαιρα σε κάποια levels
  • περιεχόμενο πέρα του campaign με online co-op και horde mode
  • τα όπλα νιώθουν ,ακούγονται ωραία και έχουν ολογραφικά σκόπευτρα
  • είναι ομολογουμένως διασκεδαστικό παρά το...

The Bad

  • ...απλόικο level και game design
  • o χειρισμός με Move θέλει χρόνο
  • πολύ απλό και ένα είδος εχθρών
  • ακριβή αρχική τιμή
  • το χιούμορ του ενδεχομένως θα ξενίσει κάποιους (εμένα όχι)
7 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr