Busted.gr

Agony

Agony

Και τι ζητάω, μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω!


Πίσω στον μακρινό Νοέμβριο του 2016 οι Developers του Agony και συγκεκριμένα η Madmind Studio είχε ξεκινήσει μια καμπάνια μέσω του Kickstarter ώστε να χρηματοδοτηθεί το Project και να ξεκινήσει η παραγωγή του παιχνιδιού. Οι Developers πέτυχαν τον στόχο τους με το παιχνίδι να έχει κάποια μικρή καθυστέρηση ως προς την αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας παρόλα αυτά τα κατάφερε, κυκλοφόρησε και είναι κοντά μας για να δούμε αν μπορεί να μας μεταφέρει το Horror κλίμα που μας είχαν υποσχεθεί οι δημιουργοί. Να διευκρινίσω πως κάποιες σκηνές κόπηκαν από το τελικό παιχνίδι καθώς ήταν αυστηρώς ακατάλληλες και σε πολλές χώρες ο τίτλος δεν θα κυκλοφορούσε καν. Πάμε όμως να ανακαλύψουμε τι ακριβώς παιχνίδι είναι τελικά το Agony.


Ιστορία – Περιβάλλον


To Agony σεναριακά και ως προς το Background της ιστορίας δεν έχει να μας επιδείξει κάτι πρωτότυπο. Παίρνουμε τον ρόλο μιας καταδικασμένης ψυχής που βρίσκεται στην κόλαση και προσπαθούμε να βρούμε την κόκκινη Βασίλισσα ή αλλιώς Red Goddess για να μπορέσουμε και πάλι να επιστρέψουμε στη ζωή. Σαφώς όμως η αναζήτηση δεν είναι και ότι πιο εύκολο καθώς στην κόλαση βρισκόμαστε και όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν κάθε λογής δαιμονικές υπάρξεις. Το σενάριο είναι αρκετά απλοϊκό και θα θέλαμε υπάρχει ένα τύπου έστω υπόβαθρο για τον υποτιθέμενο χαρακτήρα που αναλαμβάνουμε.

Όλα τα γεγονότα να πούμε πως διαδραματίζονται στην κόλαση και ως πρώτη εντύπωση που αντικρίζουμε είναι “ευχάριστη” και το “ευχάριστη” το λέω με την έννοια πως οι Developers καταφέρνουν να αποτυπώσουν το περιβάλλον της κόλασης όπως ακριβώς τη φανταζόμαστε. Θα συναντήσουμε πολλά και φρικιαστικά πράγματα και ότι άρρωστο μπορεί να φανταστεί ο καθένας αλλά όμως όλα αυτά σύντομα θα τα βαρεθούμε καθώς ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος είναι επαναλαμβανόμενος και θα μας θυμίσει παιχνίδι παλαιότερων δεκαετιών. Είναι σαν η φαντασία των δημιουργών να σταμάτησε εντελώς από ένα σημείο και μετά.


Gameplay


To Agony θα το χαρακτηρίζαμε ένα Survival Horror παιχνίδι με προοπτική πρώτου προσώπου. Από τα πρώτα λεπτά θα σας φέρει λιγάκι στο μυαλό το Amnesia ως προς την προοπτική και ως προς το ότι ξεκινούμε αμέσως την εξερεύνηση του περιβάλλοντος. Οι δημιουργοί μας είχαν διαβεβαιώσει πως το στοιχείο Stealth θα είναι έντονο μέσα στον τίτλο κάτι το οποίο δεν το αντιλήφθηκα καν. Αρχίζοντας και εξερευνώντας λοιπόν τον χώρο της κόλασης, αντιλαμβανόμαστε σχεδόν αμέσως το πόσο κενό είναι το παιχνίδι. Ενώ θα μπορούσε να υπάρχει μια ποικιλία ως προς τα ερωτήματα ή τους γρίφους τελικώς όλα κινούνται δυστυχώς σε ένα πολύ ρηχό στάδιο το οποίο καταντάει κουραστικό από ένα σημείο κι έπειτα.

Βεβαίως πέρα από την εξευρένηση του περιβάλλοντος το οποίο όπως σας είπα είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους διάφορους δαίμονες τους οποίους καλούμαστε στην ουσία να τους αποφύγουμε με τους τρόπους με τους οποίους, κατά κάποιο τρόπο, μας εξηγεί και το παιχνίδι. Όμως το Stealh Στοιχείο απουσιάζει εντελώς και η αποφυγή των δαιμόνων δεν δείχνει να λειτουργεί και τόσο καλά. Ένα άλλο στοιχείο που θα σας εκνευρίσει είναι το ότι παθαίνετε πολύ εύκολα και σχεδόν με ένα “χτύπημα”. Πολλές φορές θα μας κουράσει και η κίνηση του χαρακτήρα αφού δεν ήταν λίγες οι στιγμές που κολλούσε σε μικροαντικείμενα. Επίσης, η κίνηση δείχνει εντελώς “πλαστική” και καθόλου ρεαλιστική και καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως έχει γίνει αρκετά πρόχειρη δουλειά όσον αφορά το Gameplay.


Γραφικά – Ήχος


Πέρα από το προβληματικό Gameplay τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στον τεχνικό τομέα. Παρόλο που το παιχνίδι κάνει χρήση της Unreal Engine 4 δεν δείχνει πως οι Developers την εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τόσο ως προς την απεικόνιση όσο και ως προς τα Physics κλπ. Το παιχνίδι στην έκδοση για το PS4 και συγκεκριμένα στο PS4 Pro που το δοκίμασα είχε αρκετά προβλήματα ως προς το frame rate και τα αδικαιολόγητα κοψίματα που έκανε πριν από σχεδρόν κάθε cut-scene.

Επίσης, σε πολλά σημεία το παιχνίδι παραείναι σκοτεινό δίχως να βρίσκω κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Εντάξει να το καταλάβω στην κόλαση βρισκόμαστε αλλά με έναν πυρσό θα έπρεπε να είναι λίγο πιο ευδιάκριτα τα πράγματα. Παρόλα αυτά και με την χρήση του πολλές φορές δεν βλέπουμε την μύτη μας και η όλη υπόθεση καταντάει κουραστική. Επίσης τα Bugs και τα Glitches δεν λείπουν αλλά ευελπιστούμε με κάποια μελλοντικά Updates να εξαλειφθούν στο μέγιστο βαθμό. Στον ήχο δεν έχω να προσθέσω και πολλά πράγματα καθώς βρίσκεται σε καλό επίπεδο και αποτυπώνει καλά το περιβάλλον της κόλασης.


Εν κατακλειδι


Το Agony δυστυχώς δεν θα μπορέσει να ξεχωρίσει ως ένα Survival Horror παιχνίδι καθώς θα το χαρακτήριζα επαναλαμβανόμενο ως προς την δομή του περιβάλλοντος του, έχει προβληματικό και ελλιπές gameplay και ο τεχνικός τομέας του ξεχωρίζει αρνητικά για τις απότομες πτώσεις στο frame rate αλλά και τα bugs και τα glitches που το περικλείουν. Επομένως, μα βαριά καρδιά θα σας πρότεινα είτε να προσπεράστε το καθώς υπάρχουν πολύ καλύτεροι τίτλοι σε αυτήν την κατηγορία είτε να το δοκιμάσετε σε μία γενναία έκπτωση.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Survival Horror
Κυκλοφορεί για: PS4, Xbox One, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29/05/2018
Διάθεση για την Ελλάδα: Enarxis Dynamic Media
Εκδότρια εταιρία: Madmind Studio
Εταιρία ανάπτυξης: PlayWay

Ευχαριστούμε θερμά τη Enarxis Dynamic Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

5 ΕΛΛΙΠΕΣ

The Good

  • Ατμόσφαιρα του τίτλου στα αρχικά στάδια

The Bad

  • Κουράζει σχετικά γρήγορα
  • Ελλιπές gameplay
  • Προβλήματα στα γραφικά
  • Επαναλαμβανόμενο
5 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Aπόφοιτος Πληροφορικής με το μικρόβιο του gaming να μπαίνει όταν στα χέρια του έφτασε το Nintendo Gameboy. Από τότε δηλώνει φανατικός gamer σε PC και κονσόλες. Αγαπημένη του συνήθεια, να προσπαθεί να κάνει χρόνο στο Nurburgring στο Gran Turismo αλλά τώρα τελευταία και στη σειρά Forza. Επίσης λάτρης κινηματογραφικών ταινιών αλλά και τηλεοπτικών σειρών. Αρρωστάκι με την ροκ μουσική αλλα και την Heavy Metal γενικότερα.

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr