Xbox Live σε Nintendo Switch και κινητά. Τι σημαίνει όμως;

Ένα φαινομενικά τυχαίο “ατύχημα” κατά την δημοσίευση των προγραμμάτων της GDC αποκάλυψε ότι η Microsoft δουλεύει πάνω σε μία Cross-platform έκδοση του Xbox-Live που θα επεκτείνεται πέραν της πλατφόρμας του Xbox One και του PC. Η πιθανότητα έλευσης του Xbox Live στο Nintendo Switch αποτελεί σίγουρα ένα πολύ θετικό γεγονός.

Η Microsoft στοχεύει σε αλλαγές οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στους κατασκευαστές παιχνιδιών να συνδέουν παίχτες ανάμεσα σε iOs, Android, Switch, Xbox, Microsoft Store και Windows PCs. Αυτό σημαίνει ότι οι developers θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση ή όχι της βάση των παιχτών του Xbox Live και σε συσκευές εκτός της πλατφόρμας του Xbox (friend lists, achievements, clubs). Δεν σημαίνει ότι θα κατεβάζετε παιχνίδια του Xbox στο Switch. Πρόκειται δηλαδή για μία επέκταση της υπηρεσίας Xbox Live και δεν αφορά τα παιχνίδια ή το ηλεκτρονικό κατάστημα  που συσχετίζονται με το Live.

Αυτή η λειτουργία δεν είναι επί της ουσίας κάτι καινούριο καθότι τα Xbox Live προφίλ χρησιμοποιούνται από κοινού στο Minecraft σε Xbox One και Minecraft που το cross play είναι ενεργό ανάμεσα σε Xbox, Switch και κινητά, ενώ achievements είναι ήδη διαθέσιμα στο Wordament, παιχνίδι στο iOS, από το 2013. Αυτό αποτελεί μια προσπάθεια να γίνει επίσημο κάτι που ήδη ισχύει, σε μικρότερη ίσως κλίμακα, παρά κάτι τελείως νέο.

Βέβαια αυτό δε μειώνει τη σημαντικότητα του γεγονότος αλλά κάθε άλλο, καθότι η ανακοίνωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον παρά στο τώρα. Βραχυπρόθεσμα αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να κερδίζετε Xbox achievements ενώ για παράδειγμα παίζετε ένα multiplatform παιχνίδι, όπως το Fortnite, σε διαφορετική συσκευή, ή να συνδέεστε με φίλους σας χρησιμοποιώντας την Xbox Live λίστα σας αντί της αντίστοιχης του Switch Online.

Μακροπρόθεσμα αυτό ίσως αποτελεί μια αλλαγή στο πώς η Microsoft οραματίζεται το μέλλον των παιχνιδιών. Η ίδια η Microsoft διατυμπανίζει τις δοκιμές της για το Project xCloud τον τελευταίο χρόνο, το οποίο θα σας επιτρέπει να κάνετε stream των παιχνιδιών του Xbox σε κάθε συσκευή.

Μέχρι τώρα η Microsoft ανέφερε δημόσια ότι το xCloud έχει δοκιμαστεί σε κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, αλλά ο επικεφαλής του τμήματος Xbox, o Phil Spencer, ανέφερε ότι το όραμά τους για το μέλλον συμπεριλαμβάνει κάθε συσκευή, ενώ έχει επανειλημμένως αναφερθεί στην αύξηση των παρεχόμενων διαδικτυακών υπηρεσιών ανάμεσα στις κονσόλες (crossover network services).

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το τμήμα Xbox βλέπει ότι το xCloud μελλοντικά θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό απέναντι στις παραδοσιακές κονσόλες. Είναι πιθανό ότι η εμφάνιση του Xbox Live στο Switch και τα κινητά προετοιμάζει το έδαφος για την έλευση του xCloud αργότερα.

Η Microsoft τα τελευταία χρόνια με το Xbox One, διακατέχεται από την τάση να γίνει multiplatform κατασκευαστής παιχνιδιών. Αυτό γίνεται εμφανές και από τις κινήσεις της και τα ανοίγματα προς άλλες πλατφόρμες. Ξεκίνησε εισάγοντας τη δυνατότητα για cross play ανάμεσα σε διαφορετικές κονσόλες και συνέχισε με το cross-buy μεταξύ Xbox One και PC σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια των Microsoft Studios (Xbox Game Studios τώρα).

Το γεγονός ότι η Microsoft επιδιώκει να εισάγει το xCloud και το ότι αποκτάει και νέα στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών, αποτελεί ένδειξη ότι στην επόμενη γενιά στοχεύει και δίνει περισσότερο προτεραιότητα στο ότι οι παίχτες θα αγοράσουν τα παιχνίδια της σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι κονσόλες. Δείχνει δηλαδή μια τάση να απαγκιστρωθεί από το παραδοσιακό hardware όπως το έχουμε γνωρίσει και να προσφέρει υπηρεσίες παντού στον εν λόγω κλάδο “πιάνοντας” όλο και μεγαλύτερο καταναλωτικό gaming κοινό. Θέλει να επεκταθεί με τις υπηρεσίες Xbox Live εκτός των δικών της συσκευών, πράγμα που θα επεκτείνει τη βάση χρηστών γενικά από 400 εκατομμύρια σε 2 δισεκατομμύρια χρήστες και αναλογιστείτε τι σημαίνει αυτό από άποψης οικονομικών εσόδων ή έστω της προοπτικής αύξησης αυτών.

Το Xbox θα παραμείνει και μάλιστα όπως δείχνει στην επόμενη γενιά ίσως δούμε δύο διαφορετικές εκδόσεις της κονσόλας ίσως όμως αρχίσουμε σιγά σιγά να απαγκιστρωνόμαστε από το κλασσικό hardware. Η παραπάνω αποκάλυψη που αναλύσαμε αποτελεί ίσως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Πως σας φαίνεται η ιδέα της επέκτασης του Xbox Live; Περιμένουμε τις απόψεις σας;

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social Media. Busted είστε!

More Stories
MicroMachines: διαθέσιμο για iOS