Busted.gr

Wayward Sky (for Playstation VR)

Wayward Sky (for Playstation VR)

Το Wayward Sky είναι τρανή απόδειξη ότι το VR δεν είναι μόνο για horror παιχνίδια πρώτου προσώπου.


Το VR ως πλατφόρμα μπορεί να αναδείξει νέα είδη παιχνιδιών και να μη μεταφράζει απαραίτητα τα κλασσικά είδη παιχνιδιών σε οπτική VR. (Το Wayward Sky είναι ένα από τα demo που συμπεριλαμβάνονται μέσα στο δωρεάν δισκάκι με τα demo του PSVR και είναι exclusive τίτλος.)
Από τις πρώτες στιγμές του πιστεύω μαγεύει με την αισθητική του και το πως είσαι μέσα στο χώρο. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιχνίδια που δεν είναι VR και τα βλέπουμε όπως βλέπουμε ένα τοπίο από το παράθυρο , στο Wayward Sky είμαστε πέρα και έξω από το παράθυρο, μέσα στο κόσμο. Oι αρχικές στιγμές μας βρίσκουν αν αιωρούμαστε στον γαλάζιο ουρανό και μέσω του 3d ήχου να κοιτάμε αριστερά για να δούμε ένα αεροπλάνο να καταρρίπτεται μέσω μιας μυστηριώδους ακτίνας και να προσεδαφίζεται ανώμαλα σε ένα τεράστιο ιπτάμενο μεταλλικό κάστρο. Στο cutscene που ακολουθεί ο πατέρας σου (σε μέγεθος τεράστιο) απαγάγεται από ένα πιο τεράστιο ρομπότ και είναι στο χέρι της κόρης του Bess (δηλαδή εμείς) να τον σώσουμε.


Στην είκόνα: η γλυκύτατη Bess στο ιπτάμενο κάστρο μας κοιτάζει


To wayward sky αυτοχαρακτηρίζεται ως look and click από την εισαγωγή του και παρόλο που πρόκειται για ένα Point and click adventure υπάρχουν κάποια πράγματα που το διατηρούν διαφορετικό και φρέσκο.  Το look and click έχει να κάνει τη κίνηση του κεφαλιού μας μέσα στο χώρο: βλέπουμε αριστερά, πάνω, κάτω, πίσω μας και με το δεξί Move που μεταφράζεται ως ένας φακός μέσα στο παιχνίδι δείχνουμε μέσω μιας ακτίνας και στη συνέχεια με το πάτημα της σκανδάλης Τ αλληλεπιδρούμε : Είτε προχωράει ο χαρακτήρας εκεί που του υποδείξαμε είτε είτε αλληλεπιδράει με το εκάστοτε αντικείμενο που του υποδείξαμε (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και το Dualshock αλλά το Move είναι ιδανικό). Και εδώ είναι η ωραία παραλλαγή:
Ενώ η οπτική που βλέπουμε το wayward sky είναι μέσα στον κόσμο του με εμάς να αιωρούμαστε και να θαυμάζουμε το τεράστιο αιωρούμενο κάστρο η οπτική αλλάζει σε πρώτο πρόσωπο όταν ο χαρακτήρας μας η Bess αλληλεπιδράει με κάποιο αντικείμενο, βλέπουμε τα πάντα μέσα από τα μάτια της και με τα move τώρα να έχουν γίνει τα χέρια της  πατάμε τους διακόπτες, σηκώνουμε τα αντικείμενα, πιάνουμε κτλ.


πρώτη εικόνα: δείχνουμε με το move τον γρίφο
δεύτερη εικόνα : ο γρίφος σε οπτική πρώτου προσώπου


Το gameplay είναι πολύ απλό (θυμηθείτε look and click) και οι γρίφοι γενικά είναι επιπέδου παιχνιδιών FISHER PRICE (δηλαδή προνηπιακοί) αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Πρόκειται για το ταξίδι στο κάτω κάτω, υπάρχει κάποια συνεχής ροή και κάποιοι πιο δύσκολοι γρίφοι θα την έκοβαν καθώς και το θέμα του παιχνιδιού είναι ανάλαφρο.  Οι γρίφοι σε αυτό το παιχνίδι είναι απλά ένα  μέσο για να προχωρήσουμε και όχι το κυρίως θέμα. Ανά κάποια chapter η ηρωίδα μας παίρνει και κάποια upgrades με τη μορφή εξοπλισμού (όπως γάντζος  για σκοινιά) και το gameplay διατηρείται κάπως φρέσκο και δε κουράζει. Εν τούτοις είναι ένα γραμμικότατο παιχνίδι χωρίς backtracking.
Στον αντίποδα κάποιο καλύτερο design με πιο πολύπλοκους γρίφους να συνδέουν τα διάφορα μέρη του περιβάλλοντος με λίγο backtracking θα ήταν θεμιτό. Πρόκειται δηλαδή για μια περίπτωση “ναι μεν αλλά”.
Υπάρχουν και κάποια collectibles στα διάφορα chapters (5 όλα και όλα τα chapters) και είναι κρυμμένα σε κοινή θέα, πρέπει απλά να τα δείξουμε και να τα κλικάρουμε για να τα πάρουμε. Όταν επισκεπτόμαστε το παιχνίδι από την δεύτερη φορά το κυρίως μενού έχει αλλάξει σε ένα διαδραστικό περιβάλλον όπου μπορούμε να δούμε τα collectibles και να παίξουμε με κάποια αντικείμενα και κάποια arcade! Ομολογουμένως σπαταλούσα λίγο χρόνο εκεί σχεδόν κάθε φορά. Είναι μια ωραία προσθήκη στο παιχνίδι.

Τα γραφικά του Wayward Sky εναι πανέμορφα σαν και υπάρχει μια μαγεία στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Η ηρωίδα μας κινείται όμορφα, είναι γλυκύτατη, και την πρώτη φορά που θα τη δείτε θα θέλετε να την πιάσετε και να τη βάλετε στην παλάμη σας. Το ιπτάμενο κάστρο όπου εξελίσσεται το παιχνίδι είναι μεγάλο και ανά πάσα βλέπουμε κοιτώντας αριστερά και δεξιά και πίσω μας με το Headset και ότι βλέπουμε γενικά θα επισκεφτούμε κάποια στιγμή. Πέρα από την Bess το κάστρο έχει και κάτοικους υπό την μορφή κάποιων συμπαθητικότατων ρομπότ “επιστάτη” που κινούνται με χιουμοριστικά  animation και ρουτίνες που τονίζουν το ανάλαφρο θέμα του παιχνιδιού. Η μουσική υπόκρουση του παιχνιδιού είναι υπέροχη και σου μένει όχι σαν μελωδία απαραίτητα αλλά σαν παρουσία: λιτά θέματα με πιάνο, μελωδίες με πνευστά, απαλοί ήχοι κιθάρας ακόμα και κάποιο σκανδαλιάρικο jazz ύφος σε ένα 2 σημεία συνοδεύουν τέλεια την περιπέτεια της Bess. Το voice acting είναι πολύ καλό αν και οι ομιλίες δεν είναι συχνές, η ηρωίδα μας η Bess έχει μία πολύ όμορφη φωνή και ακόμα και οι ήχοι που βγάζει είναι καλοδουλεμένοι. Τα ηχητικά εφέ κάνουν καλά τη δουλειά τους και είναι απαλά με ευχάριστες νότες.


Είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι και η παρουσία μας μέσω Vr είναι μαγευτική


Η ιστορία που θα μπορούσε να είναι από κάποια ταινία Pixar εξελίσσεται και στο κάστρο όπου παίζουμε αλλά και από έξτρα cutscenes, playable σημεία ,έρχονται την κατάλληλη ώρα εκπλήσσοντας τον παίκτη και είναι αντιπροσωπευτική της ατμόσφαιρας: παραμυθένια.
Όμως εδώ έρχεται και το κύριο αρνητικό του Wayward Sky: το όλο ταξίδι κρατάει περίπου 2 – 4 max ώρες  μαζί με τα collectibles-trophies (αρκεί να μην τρέχουμε για να το τελειώσουμε) και σαν speedrun μπορεί να τελειώσει ακόμα μέσα σε μία ώρα. Replay value δεν υπάρχει γενικά παρά μόνο εάν θέλουμε να ξαναπαίξουμε το παιχνίδι. Το παιχνίδι ενώ έχει κατάλληλη διάρκεια για το ύφος του και τους παιδικούς του γρίφους θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο με φυσικά την κατάλληλη παραπάνω ποικιλία μιας και τα θεμέλια ενός αξιομνημόνευτου παιχνιδιού υπάρχουν. Είναι ιδανικό για πρώτο παιχνίδι VR μιας και δεν έχει κίνηση άρα όχι Motion sickness και παράλληλα συνηθίζουμε το Vr περιβάλλον για πιο απαιτητικά σε κίνηση παιχνίδια.  Όπως και να ‘χει πρόκειται για ένα πολύ καλό VR παιχνίδι και αν και λίγο τσιμπημένο τιμολογούμενο στα 19 ευρώ συστήνεται για όλους ανεξαιρέτως ειδικά σε κάποια έκπτωση.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro με Move/dualshock 4
Είδος: Point and click adventure puzzle
Κυκλοφορεί για: Μόνο Ψηφιακά στα 19 εύρω Playstation Vr αποκλειστικά 
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10/10/16
Εκδότρια εταιρία: Sony interactive entertainment
Εταιρία ανάπτυξης: Uber entertainment

Βρείτε εδώ όλα τα Busted Reviews για τα παιχνίδια του PlayStation VR


7.5 ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ

The Good

  • Πολύ προσεγμένο σε γραφικά-ήχο-μουσική
  • Όμορφη ατμόσφαιρα
  • Γοητευτικό
  • Ιδανικό για πρώτο παιχνίδι

The Bad

  • Πολύ εύκολοι γρίφοι
  • Replay value
  • Μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο σε διάρκεια
7.5 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr