Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «ΠΩΣ να αντέξεις τέτοια ΞΕΝΕΡΑ σε τέτοιο παιχνίδι | Game Recap #160»

Venom

Η αλήθεια είναι πως όταν η Sony ξεκινούσε από την αρχή το δικό της Marvel Universe, μιας και αυτή έχει κάποιου είδους δικαίωμα στους χαρακτήρες της ομώνυμης εταιρείας, αμέσως θυμήθηκα τα δύο μεγαλύτερα ναυάγια μετά αυτό του Τιτανικού. Το Spider-Man 3 με τον Tobey Maguire και το The Amazing Spider-Man 2 (γιατί τουλάχιστον το πρώτο ήταν αξιοπρεπές) με τον Andrew Garfield στον ρόλο του αγαπητού ήρωα.  Ωστόσο, όταν είδα ότι θα έχουμε την πρώτη ταινία με τον χαρακτήρα του Venom, που θα πρωταγωνιστούσε ο Tom Hardy και αυτόματα, θα διαγραφόταν μέσω αυτής, το ανεκδιήγητο θέαμα που έπρεπε να δω με τον κοκαλιάρη Topher Grace, που ναι μεν, καλός ηθοποιός είναι, απλώς όχι για τον Venom.

Μια μικρή παρένθεση εδώ. Ο Venom του Grace δεν ήταν ένας άντρας με αποστολή. Ήταν ένας μίζερος καληνυχτάκιας που επειδή ο Peter Parker έβγαλε καλύτερες φωτογραφίες και του έκλεψε την γκόμενα (λες και με τέτοιο μαλλί χρειαζόταν) αποφάσισε, αφού ο Peter του έδωσε το Symbiote, να έρθει και να του παραπονεθεί για τις φωτογραφίες, απλά παίρνοντας μαζί του την Mary Jane, την γυναίκα που πριν από 30 λεπτά στο Spider-Man 3, του άρεσε και δένοντας τη σε μια πολύ υψηλή πολυκατοικία με ένα ταξί.

Όχι Topher Grace. Αυτός δεν είναι Venom. Αυτός είμαι εγώ στην Πρώτη Γυμνασίου, όταν μου άρεσε η ομορφότερη της τάξης και επειδή φυσικά εγώ, ήμουν πολύ nerd για χάρη της, πήγε με τον ομορφότερο του σχολείου και εγώ να τον εκδικηθώ τον άφησα να γράψει 5 στα Μαθηματικά, παρόλο που μπορούσα να τον βοηθήσω. Καλά να πάθει. Τα ίδια θα έκανα. Αχ, ωραίες εποχές. Τέλος πάντων. Αφού με έπιασε παραλήρημα, λέγοντας σας πόσο μίζερη ήταν η ζωή μου στο Γυμνάσιο, ας μιλήσω καλύτερα για την νέα ταινία με πρωταγωνιστή τον Tom Hardy. Για να δούμε έζησε τελικά για να αντέξει τον πήχη των απαιτήσεων ή αποδείχτηκε τελικά ότι πέσαμε θύμα του over-hype; Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το review θα σας δείξω ότι η ταινία είχε αρκετά λάθη, αλλά το Marvel Universe της Sony έχει τις προδιαγραφές να εξελιχθεί.

Καταρχάς ας πούμε κάτι για την πλοκή. Ο Eddie Brock, είναι δημοσιογράφος και αναζητά την αλήθεια σχετικά με κάποια απόρρητα πειράματα που κάνει η εταιρεία του Carlton Drake, του κακού μας στην ταινία. Η πρώτη απόπειρα του ωστόσο, αποτυγχάνει και μετά από λίγο καιρό, μέσω ενός μέλους της εταιρείας, επιστρέφει για να ανακαλύψει ότι πειραματίζονται με ένα μυστηριώδες εξωγήινο συμβιωτικό πλάσμα, πάνω σε ανθρώπους. Ο Brock, προσβάλλεται από αυτό και κάπως έτσι σιγά, σιγά, ξεκινάει ο “μύθος” που μας παρουσιάζεται για να γεννήσει τον πιο αντί-συμβατικό αντί-ήρωα στην ιστορία των comic-books.

Αυτά είναι όλα χρειάζεται να ξέρετε, χωρίς να σας κάνω κάποιο μεγάλο spoiler. Η αλήθεια είναι ότι ο Tom Hardy μας παρουσιάζει έναν από τους καλύτερους Venom που έχουμε δει, αν όχι τον καλύτερο. Στην ουσία πρόκειται για ένα one-man show του Hardy, που μολονότι κάνει ότι καλύτερο μπορεί, προκειμένου να μας παρουσιάσει μια αξιόλογη ερμηνεία του χαρακτήρα του αντί-ήρωα, πέφτει και αυτός θύμα των πολλών τυποποιημένων “κλισέ” που μπορούν να υπάρξουν σε μια τέτοιου είδους ταινία. Σε πολλά σημεία της μάλιστα, ξέραμε ήδη τι θα συμβεί και αυτό ίσως φταίει λόγω και των πολλών πλάνων που έχουμε ήδη δει στα trailer. Ναι, δυστυχώς η ταινία παθαίνει Batman v Superman και ξέρουμε ήδη την πλοκή της και το πως πάνω κάτω θα καταλήξουν τα πράγματα ήδη πριν καν την παρακολουθήσουμε.  Μην περιμένεις. να πετύχεις, αν μας δίνεις τα πάντα στο πιάτο εξ’αρχής, έτσι δεν είναι;

Επίσης, άλλο ένα μείον είναι το γεγονός ότι ο Venom. μολονότι, είναι ένας χαρακτήρας, που μπορείς να τον παρουσιάσεις ως μια τεράστια κινητή απειλή, περισσότερο μας φαίνεται ότι παρουσιάζεται σαν ένα κακό-φτιαγμένο ανέκδοτο, παρά ως ένας σπουδαίος κακός. Καταλαβαίνω ότι το Marvel Cinematic Universe, βασίζει την συνταγή της επιτυχίας του, στο καλό χιούμορ και συνάμα την υπερβολικά τρελή δράση και φαντασία, όπως ακριβώς θα έπρεπε να γίνει σε κάθε comic book movie. Εδώ, ωστόσο, στο Sony Marvel Universe μιλάμε για τον Venom, ένα πλάσμα με αγριάδα, απίστευτα τρομακτικό look και δυνάμεις που δεν συγκρίνονται με κανενός άλλου ήρωα ή στην προκειμένη περίπτωση αντί-ήρωα. Δεν μπορείς τώρα να τον βάλεις σε ένα super-market να σκοτώσει με κωμικό τρόπο έναν ληστή π.χ. Θες να δεις αυτήν την αγριάδα και ότι κάνει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα επικίνδυνο και δυστυχώς αυτό δεν επιτυγχάνεται σε πάρα πολλά σημεία, στο εν λόγω φιλμ.

Ίσως και να μην βοηθάει το γεγονός ότι κάνουμε να δούμε τον Venom, αφού έχουμε μπει ήδη γύρω στα 45-50 στην ταινία. Και αυτά τα λεπτά πιστέψτε με, δεν περνάνε τόσο εύκολα και ευχάριστα, όσο θα περιμέναμε. Καταλαβαίνω πάλι, ότι είναι μια εισαγωγή στο story του Eddie Brock, πριν γίνει ο ήρωας, όμως για το Θεό, γιατί να είναι τόσο βαρετό; Έχεις δύο υπέρ-ταλαντούχους ηθοποιούς, τους Tom Hardy & Michelle Williams και παρ’όλα αυτά τους περιορίζεις στους cheezy διαλόγους και τις τυπικές προδιαγραφές που πρέπει να υπάρξουν σε μια τέτοιου είδους ταινία. Γιατί ρε παιδιά, να υπάρχουν τόσα κλισέ; Γιατί, ο κακός μας, ο Riz Ahmed, να μην μπορεί να μας δείξει για ποιον λόγο είναι κακός και να μην νιώθουμε λες και είναι το πρώτο εύκολο boss fight στο God of War, που άμα προετοιμαστείς καταλλήλως, τον έχεις στο άνετο; Είναι μια ευκαιρία για πρώτη φορά να γίνει κάτι διαφορετικό και να έχουμε μια δυναμική εισαγωγή σε αυτό το νέο κινηματογραφικό περιβάλλον και παρ’όλα αυτά, χάνεται, λόγω της έλλειψης δημιουργικότητας με τους χαρακτήρες της ταινίας.

Ο χρόνος επίσης, που πέρασαν πάνω στα ειδικά εφέ της ταινίας, είναι αντιληπτός. αφού φαίνεται ότι έχει γίνει καλή δουλειά, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι υπερβολές, που στην περίπτωση του Venom, δεν βοηθούν. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί μέσω των εφέ και του διαλόγου να παρουσιάσει μια ταινία δράσης, θέλοντας παράλληλα, να μας οδηγήσει και στην φαντασία και το χιούμορ που χαρακτηρίζει και το αντίπαλο Marvel Cinematic Universe. Sony, μην προσπαθείς να γίνεις Marvel. O Venom δεν θέλει χιούμορ και υπερβολές. Θέλουμε να δούμε δράση, θέλουμε απλό καλό ξύλο και ξεκοίλιασμα των αντιπάλων. Μένουμε εκεί. Δεν χρειάζεται ούτε η υπερβολική φανφάρα, ούτε τα πολλά εφέ, γιατί έτσι καταλήγει να παρουσιάζεται ο Vemom ως καρικατούρα με κλισέ. Ένα θετικό που αναγνωρίζω, είναι η μουσική επένδυση της ταινίας. Μέχρι και ο Eminem επιστρατεύτηκε και έβγαλε κομμάτι για να το προωθήσει. Τόσο υψηλό ήταν το hype.

Τελικά, ίσως το hype και οι απαιτήσεις των comic book fans να είναι και αυτές, που να επηρεάζουν σε ένα βαθμό την ζυγαριά “καλού-κακού-μέτριου” χαρακτηρισμού της ταινίας. Μετά τον Topher Grace και την καταστροφική παρουσίαση του κακού, τότε, Eddie Brock, στο Spider-Man 3, πολλοί ήταν αυτοί που ζητούσαν τον παλιό κακό Venom, που διάβαζαν στα comics. Και βλέποντας ότι ο Tom Hardy, πήρε τον ρόλο, ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο. Και μολονότι, ο Hardy, πραγματικά κάνει καλή δουλειά, οι επιλογές που του έχει βάλει το σενάριο και οι διάλογοι που υπάρχουν στην ταινία, μειώνουν περισσότερο την επίδραση και το συναίσθημα του φόβου και ταυτόχρονα του θαυμασμού που σου εμπνέει ο συγκεκριμένος comic book anti-hero.

Παρ’όλο που η αρχή δεν ήταν και η καλύτερη, το Marvel Universe της Sony ήδη μας προετοίμασε για τα πράγματα που θα ακολουθήσουν. Μια mid-credits cutscene, μας δείχνει τον επόμενο μεγάλο κακό που θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Venom, χωρίς να πούμε πάρα πολλά, ενώ επίσης έχει ήδη ανακοινωθεί, ότι ο Hardy έχει υπογράψει για δύο ακόμα ταινίες ως αυτός ο χαρακτήρας. Τώρα σιγά-σιγά, που και ο Woody Harrelson μπαίνει στο παιχνίδι (χμμ, με γρίφους μιλάω ο γέροντας) και ταυτόχρονα τον Δεκέμβρη κυκλοφορεί και το animated Spider-Man: Into The Spider-Verse, το οποίο, α ναι μωρέ, λαμβάνει χώρα στο ίδιο σύμπαν με το κινηματογραφικό Venom, η εικόνα για το εγχείρημα αυτό της Sony, να αποκαταστήσει την ζημιά που έκανε με τις δύο χειρότερες ταινίες με σούπερ-ήρωες όλων των εποχών (δεν χρειάζεται να τις ξαναπώ), φαίνεται ευοίωνη.

Για να κλείσω με το Venom, παρόλο που βλέπεις ότι όλοι οι ηθοποιοί, κατά κύριο λόγο, ο Tom Hardy, κάνουν πολύ καλή δουλειά και κάνουν το “κομμάτι” τους στην ταινία και υπάρχουν όλα τα κατάλληλα συστατικά στοιχεία για να είναι επιτυχής η ταινία, τα στερεότυπα “κλισέ”, τα υπερβολικά πολλά πλάνα που είδαμε στα trailer αποκαλύπτοντας την πλοκή και ίσως και οι απαιτήσεις που είχαν πολλοί comic-book fans, θέλοντας να δουν έναν τέλεια παρουσιασμένο κινηματογραφικά αντί-ήρωα, οδηγούν την ταινία στο να έχει την αίσθηση ότι “κάτι της λείπει” ακόμη και όταν τελειώνει, κάνοντας την αρχή ενός νέου εγχειρήματος, να είναι γεμάτο πολλές μετριότητες, που ωστόσο, έχουν την δυνατότητα να βελτιωθούν στο προσεχές μέλλον.

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!