Δείτε εδώ το νέο επεισόδιο Gaming Αμαρτίες #4 στο κανάλι μας στο YouTube

Tom Clancy’s Rainbow Six Extraction

Release Date
20/01/2022
Played on
PS5
Platforms
PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC, Stadia, Luna
Developer
Ubisoft Montreal
Publisher
Ubisoft

To Rainbow Six Extraction είναι κατά κάποιο τρόπο το spin off του πολύ πετυχημένου multiplayer Co-op παιχνίδι της Ubisoft το Rainbow Six Siege. To Extraction έρχεται ως ένα stand alone expansion και στο εισαγωγικό του video μας κάνει μια περίληψη πως ένα είδος εξωγήινων έχουν καταλάβει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σενάριο του είναι εντελώς απλοϊκό και τις δυνατότητες που έχει αυτή η εξωγήινη φυλή θα τις δείτε κατά την διάρκεια, όταν παίζετε Co-op ή μόνοι σας στους χάρτες. Μην βασιστείτε πως είναι ένα παιχνίδι με story mode απλά μας προσφέρει μια υποτυπώδη ιστορία ώστε να έχει και λόγο ύπαρξης μετέπειτα το όλο concept.

Με το που ξεκινάμε και μπαίνουμε στις επιλογές του παιχνιδιού και θα συναντήσουμε τους Operators οι οποίοι είναι 18 στο συνόλό τους και κάποιοι ξεκλειδώνονται αφού προχωράτε και κάνετε πρόοδο μέσα στο παιχνίδι. Κάθε operator έχει τις δικές του δυνατότητες τον δικό του εξοπλισμό και σαφώς όσο ανεβαίνετε επίπεδο ξεκλειδώνετε νέα attributes και skills που θα σας βοηθήσουν γενικώς μέσα στους χάρτες. Έτσι είτε σε ομάδα τριών ατόμων ή μόνοι μας θα μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από τους χάρτες που μας προσφέρονται και είναι οι περιοχές New York City, San Francisco, Alaska, και η Truth And Consequences. Μέσα σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν και οι αντίστοιχες περιοχές που μπορούμε να επισκεφτούμε. Επιλέγοντας μια περιοχή και αφού επιλέξουμε τον αγαπημένο μας operator το παιχνίδι μας ενημερώνει για τις τρεις αποστολές που θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σε κάθε περιοχή. Έτσι έχουμε ουσιαστικά τρία instances όπου και ανάμεσα από κάθε υπό περιοχή έχουμε τις λεγόμενες Airlocks περιοχές που είναι κάτι σαν Safezones ώστε να προχωρήσουμε στη επόμενη αποστολή του ίδιου χάρτη. Κάθε incursion που τελειώνουμε μας δίνει και τα ανάλογα XP. Aν ολοκληρώσουμε επιτυχώς και τα τρία σκέλη τότε τα XP θα είναι πολλά περισσότερα και αντίστοιχα θα ανεβάσουμε level τον operator μας. Βέβαια η δυσκολία ανάμεσα σε κάθε αποστολή ανεβαίνει οπότε δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα ακόμη και στο Moderate mode.

Βέβαια εδώ έχουμε και δύο ενδιαφέροντα στοιχεία που βλέπουμε στο Extraction. Aν κατά την διάρκεια των incursions χάσουμε τότε ο operator μας μένει μέσα στον χάρτη και την επόμενη φορά δεν θα μπορούμε να τον επιλέξουμε. Θα πρέπει να επιλέξουμε έναν άλλο χαρακτήρα και σε αποστολή που θα μας ανατεθεί θα πάμε στην ουσία να τον σώσουμε από την εξωγήινη αυτή φυλή. Επίσης αν ολοκληρώσουμε και τις τρεις φάσεις σε μια περιοχή και ο Operator έχει Health ας πούμε για παράδειγμα 22 στα 100 στο κεντρικό μενού θα μας γίνει ενημέρωση πως είναι Injured και δεν θα μπορέσουμε και πάλι να τον επιλέξουμε. Φυσικά αν η υγεία του είναι στο 60 % θα ξεκινήσουμε από εκεί και όχι στην πλήρως υγεία του.  Βέβαια εδώ να αναφέρουμε πως όταν τελειώνουμε κάθε φορά ανάλογα με τα xp που μας δίνει, μας δίνει και Health Points οπότε όποιοι Operators είναι τραυματισμένοι σιγά σιγά αναπληρώνουν υγεία. Αυτά τα δύο στοιχεία προσφέρουν και ένα ενδιαφέρον στο όλο concept του τίτλου καθώς μας βάζει στο τρυπάκι να πειραματιστούμε με αρκετούς operators να δούμε τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Επίσης το React Milestone ανεβαίνει μεν αλλά αν δεν καταφέρνετε να ολοκληρώνετε τις αποστολές και χάνετε συνεχώς αντίστοιχα πέφτει και αυτό. Δηλαδή μπορεί να έχετε ανέβει στο επίπεδο 4 και μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να πέσετε στο επίπεδο 3.

Η ποικιλία των αποστολών είναι συγκεκριμένη και όλες κυρίως έχουν να κάνουν φυσικά με την εξωγήινη εισβολή. Πολλές φορές θα σας ανατεθεί να πάρετε κάποιο δείγμα να καταστρέψετε διάφορες φωλιές ή Nests, να σώσετε διάφορα πολύτιμα Assets (κυρίως πρόσωπα) και επίσης να μελετήσετε διάφορα σημεία όπου αυτό βοηθά στο να ανεβάζετε και το completion σε κάθε χάρτη. Φυσικά για να εξουδετερώσετε αυτά τα περίεργα και αντιαισθητικά όντα θα πρέπει να έχετε και τον κατάλληλο εξοπλισμό όπου όσο ανεβαίνετε σε level τόσο πράγματα θα ξεκλειδώνουν αν και την πρόοδο γενικώς θα την χαρακτήριζα αργή. Σημαντικό στο gameplay του τίτλου είναι η αίσθηση των όπλων και το κάθε όπλο φυσικά έχει τον λόγο ύπαρξης του. Αν θέλετε να κινηθείτε πιο stealth θα χρησιμοποιήσετε όπλο με σιγαστήρα που είναι και η πιο ασφαλής μέθοδος. Ναι οι καραμπίνες κάνουν μεγάλη ζημιά μεν αλλά προσελκύουν πολύ εύκολα τους Archaeans. Bέβαια εκεί που το παιχνίδι αποτυγχάνει επαρκώς είναι να αποδώσει σωστά το επίπεδο δυσκολίας όταν εντοπιστείτε καθώς γίνεται ένας ανεξήγητος χαμός και το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε νεκρός. Έτσι όσο πιο αθόρυβα καθαρίζετε την περίμετρο τόσο το καλύτερο.

Στο τεχνικό κομμάτι ο τίτλος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και στο PS5 θα συναντήσουμε δύο γραφικές επιλογές είτε το Resolution Mode ή το Performance Mode. Εντάξει ο τίτλος δεν θα εντυπωσιάσει στο γραφικό του κομμάτι καθώς όπως ξέρουμε είναι κομμένος και ραμμένος και για τις κονσόλες προηγούμενης γενιάς. Βέβαια το animation των Archaeans και γενικώς των εχθρών θα μπορούσε να είναι καλύτερο και πιο αληθοφανές. Ωστόσο σχεδόν τα πάντα καταστρέφονται μέσα στους χάρτες και αυτό προσδίδει μια αληθοφάνεια ως προς τις εκρήξεις ή την επίδραση των όπλων στο περιβάλλον.

Ολοκληρώνοντας,το Extraction έρχεται ως ένα spin off από το πολύ γνωστό και πετυχημένο Six Siege. Σίγουρα αυτοί που λατρεύουν ήδη το Six Siege θα το ρίξουν μια ματιά και είναι μια ωραία εναλλακτική να περνάνε ευχάριστα την ώρα τους με παρέα ή με matchmaking παίκτες ή και μόνοι αν θέλουν. Στα θετικά του τίτλου είναι το σίγουρα διασκεδαστικό Co -op με φίλους ειδικά, κάποια στοιχεία στο gameplay που εισάγει και την καθαρή δομή που προσφέρει στους χάρτες, Ενδιαφέρον κομμάτι αποτελούν και οι Operators με όλα τους τα στοιχεία καθώς και η εξέλιξη τους . Ωστόσο στα αρνητικά του τίτλου έρχονται μετά από ένα σημείο οι επαναλαμβανόμενες αποστολές του τίτλου η αργή κυρίως πρόοδος και η ανεξήγητη δυσκολία του ειδικά στο Moderate mode που υποτίθεται είναι χαμηλό το επίπεδο δυσκολίας.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Διασκεδαστικό σε co- op mode
Οι Operators
Πολλά αντικείμενα
Ενδιαφέροντα στοιχεία στο gameplay
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Σε στιγμές ανεξήγητη δυσκολία
Ολίγον τι επαναλαμβανόμενες αποστολές
Λίγο αργή πρόοδος
8
ΥΠΕΡΟΧΟ