Δείτε εδώ το νέο επεισόδιο Gaming Αμαρτίες #4 στο κανάλι μας στο YouTube

To iPhone or not to iPhone?

To iPhone γιορτάζει φέτος 10 χρόνια ζωής και έναν μήνα πριν την παρουσίαση του νέου κινητού της Apple είμαστε εδώ να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του, το πως φτάσαμε ως εδώ και αν αξίζει όλη αυτή η τρέλα που ακολουθεί τα καινούργια κινητά των εταιριών κάτι που δεν παρατηρείται σε άλλες κατηγορίες gadget.

Το 2007 λοιπόν σε μια παρουσίαση που ήταν παρών και ομιλητής ο εμβληματικός CEO της Apple Steve Jobs ανακοινώθηκε το iPhone αλλάζοντας πολλά πράγματα στην βιομηχανία των κινητών. Με μια παρουσίαση, που όποιος αγαπάει την τεχνολογία πρέπει να δει, ο Jobs μας εξήγησε πως όλα τα μέχρι τότε smartphones δεν ήταν και τόσο smart και έδειξε μια συσκευή που άλλαξε τα πάντα όσον αφορά το πως κοιτάμε το κινητό μας ακόμη και σήμερα. Η LCD οθόνη με multitouch τεχνολογία, η έλλειψη physical keyboard, η παρουσία σοβαρού λειτουργικού συστήματος σε μια τόσο μικρή συσκευή είναι μόνο λίγες από τις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν εκείνη την ημέρα.

Απο εκείνη την ημέρα και έπειτα ακολούθησε μια iPhoneμανία όπου όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε. Το πόσα leaks και το πόσο σοβαρά θα είναι έχουν κάθε χρόνο την τιμητική τους και για έναν περίεργο λόγο ακόμη και site που δεν ασχολούνται άμεσα με την τεχνολογία φιλοξενούν αραιά και που κάποιο άρθρο για το επόμενο μεγάλο χαρακτηριστικό του νέου iPhone. Μέσω του σωστού promotion αλλά και της premium αίσθησης που προσφέρουν τα κινητά της η Apple έχει καταφέρει να είναι θέμα συζήτησης ανάμεσα στους χρήστες αλλά πολλές φορές και μήλον της έριδος.

Έτσι και φέτος που όσο να πεις είναι τα μεγάλα γενέθλια του iPhone τα διάφορα leaks και οι πληροφορίες για το νέο κινητό άρχισαν να εμφανίζονται αμέσως μετά την παρουσίαση των iPhone 7 & iPhone 7 Plus. Η περσινή παρουσίαση της Apple άφησε δυσαρεστημένους πολλούς φαν της, μέσα σε αυτούς και εμένα, γιατί φάνηκε ότι έπαιξε εκ του ασφαλούς με το iPhone 7. Δεν υπήρχε “νεύρο” στο κινητό αλλά ούτε και καινοτομίες οι οποίες είναι πλέον άφθονες και από άλλες εταιρίες στον χώρο. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια που έχει να γίνει κάτι συνταρακτικό και μοναδικό σε μια παρουσίαση iPhone και η αλήθεια είναι ότι η Apple έχει κακομάθει τους φαν της όλα αυτά τα χρόνια και πρέπει να ταρακουνήσει και πάλι τα πράγματα. Το iPhone 7 προφανώς πούλησε σαν τρελό όπως όλα τα προηγούμενα κινητά της εταιρίας αλλά η αγορά έδειξε ότι περιμένει πιο τολμηρά “βήματα” από την Apple.

Για να μπούμε στο ψητό, φέτος φαίνεται ότι θα έχουμε ένα κινητό το οποίο θα έχει χαρακτηριστικά που θα δείξουν προς τα που κινείται η βιομηχανία των smartphone. Όλοι είδαμε την προσπάθεια της Samsung με το S8 όπου κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα τόσο στον σχεδιασμό όσο και στο hardware. Σε κάποια σημεία πήρε άριστα σε κάποια άλλα πάλι δυσκολεύτηκε αλλά δεν είναι αυτό το θέμα του άρθρου. Φέτος λοιπόν όπως όλα δείχνουν το νέο iPhone θα παρουσιαστεί με τις εξής βασικές διαφορές από τα προηγούμενα:

  • 5,8 OLED οθόνη με άγνωστη μέχρι τώρα ανάλυση
  • έλλειψη Home Button το οποίο θα είναι ψηφιακό επάνω στην οθόνη
  • μικρότερες διαστάσεις από το iPhone 7 plus με μικρότερα bezel που “αγκαλιάζουν” την οθόνη
  • 3D facial recognition

Σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ λίγο στην αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος(Touch ID) που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει παρελθόν στο νέο iPhone. Η Apple μας έχει συνηθίσει σε επιλογές που δεν τις ακολουθούν άμεσα οι υπόλοιπες εταιρίες. Για παράδειγμα πέρσι αφαίρεσε εντελώς από το κινητό της την θύρα 3,5mm για τα ακουστικά του κινητού. Αυτή η απόφαση έφερε μια θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους χρήστες όσο και από τα μεγάλα τεχνολογικά site του εξωτερικού. Το αποτέλεσμα αυτών των αντιδράσεων δεν έφερε ποτέ την επαναφορά της συγκεκριμένης θύρας, το αντίθετο συνέβη, καθώς είδαμε με την σειρά τους και άλλες εταιρίες του χώρου να αρχίζουν να την αφαιρούν από τα κινητά τους. Με αυτήν την λογική θεωρώ ότι η Apple έχει δει κάτι καλό στην 3D αναγνώριση του προσώπου και νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι έχει να μας προσφέρει πριν την “θάψουμε”. Αν πάλι όλες αυτές οι προβλέψεις των αναλυτών είναι λάθος και η εταιρία κατάφερε να “χωρέσει” το δακτυλικό αποτύπωμα κάτω από την OLED οθόνη είναι κάτι που το αποδεχόμαστε με ευχαρίστηση και θα πρόκειται για μια ακόμα τεχνολογική “νίκη” της Apple απέναντι στον ανταγωνισμό.

Όσον αφορά την ονομασία του καινούργιου κινητού της Apple οι φήμες δίνουν και παίρνουν με επικρατέστερα ονόματα τα εξής:

  • iPhone 8
  • iPhone Pro
  • iPhone 8 Pro 
  • iPhone Edition

Προσωπικά πιστεύω ότι οι Pro κατηγορίες έχουν μπει για τα καλά στις σειρές της Apple και νομίζω ότι προς τα εκεί θα κατευθυνθεί και με την ονομασία. Όποτε θα κάνω μια τολμηρή πρόβλεψη και θα πω ότι το νέο iPhone θα λέγεται iPhone 8 Pro καθώς πιστεύω ότι δεν θα έχουμε φέτος αναβάθμιση S και θα πάμε σε λογική ονομασίας: iPhone 8, iPhone 8 Plus και iPhone 8 Pro.

Όλες αυτές οι πληροφορίες και οι φήμες που είπα παραπάνω ανακυκλώνονται ξανά και ξανά στο διεθνή τύπο εδώ και 1 χρόνο σχεδόν. Η καθημερινότητα κάποιας μερίδας ανθρώπων και δημοσιογράφων περιφέρεται γύρω από το ποιος θα βγάλει πρώτος την είδηση του νέου χαρακτηριστικού είτε του iPhone είτε του νέου κινητού της Samsung είτε της Google κ.ο.κ. Έχει ξεφύγει τόσο πολύ όλη αυτή η ιστορία που βλέπω ανθρώπους που διαχειρίζονται leaks στο Twitter να “σκοτώνονται” για το ποιος έβγαλε πρώτος την φήμη της έλλειψης του Touch ID. Δεν ξέρω αν όλο αυτό βοηθάει στις πωλήσεις των συσκευών ή στο αν οι εταιρίες χρειάζονται τέτοιου είδους promotion αλλά από ότι φαίνεται όλο αυτό το “κυνήγι” των φημών και των πληροφοριών έχει μπει για τα καλά στην ζωή κάθε ανθρώπου που ασχολείται με την τεχνολογία και είναι εδώ για να μείνει.

Πιστεύετε ότι όλο αυτό το “κυνήγι” των φημών βοηθάει την βιομηχανία ή την κρατάει πίσω; Θεωρείτε ότι το νέο iPhone θα προσφέρει κάτι εντελώς νέο στην αγορά; Ποια η αποψή σας για την έλλειψη του δακτυλικού αποτυπώματος; 

Πολλές οι ερωτήσεις και τροφή για σκέψη και κουβέντα. Περιμένουμε τα σχόλια σας παρακάτω.

 Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα.