The Surge 2

Λέμε ναι σε οποιοδήποτε Sci-Fi RPG τίτλο με Dark Souls στοιχεία...

Release Date
24/09/2019
PLATFORM
PlayStation 4, Xbox One, PC
DEVELOPER
Deck13
PUBLISHER
Focus Home Interactive

Η Focus Home Interactive μαζί με την Deck13 κυκλοφόρησαν το sequel του The Surge με το πρώτο παιχνίδι να προβληματίζει τόσο το κοινό όσο και τους κριτικούς. Αυτή την φορά η εταιρία ανάπτυξης υπόσχεται έναν πιο ζωντανό κόσμο με πιο “φυσικό” σύστημα μάχης στην προσπάθειά της να εδραιωθεί στο είδος των Soulsborne παιχνιδιών. Φύγαμε να δούμε τι καταφέρνει με το The Surge 2.

Όπως κάθε RPG που σέβεται τον εαυτό του έτσι και στο The Surge 2 ξεκινάμε με την δημιουργία του χαρακτήρα που θα μας συντροφεύσει καθ όλη την διάρκεια του τίτλου. Οι επιλογές αν και φτωχές κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και το θετικό είναι ότι καλούμαστε να επιλέξουμε έναν διαφορετικό δρόμο για τον χαρακτήρα μας. Για παράδειγμα υπάρχει η επιλογή να δημιουργήσουμε ένα πρώην λαθρέμπορο όπλων (former gun smuggler). Βγάζοντας αυτό από την άκρη, βρισκόμαστε σε ένα αεροπλάνο που θα συντριβεί στην περίφημη Jericho City όπου και θα ξυπνήσουμε ως μοναδικός επιζών στο νοσοκομείο της πόλης. Ξυπνώντας θα καταλάβουμε ότι η πόλη βρίσκεται στα όρια της αναρχίας με διάφορες συμμορίες και nanomachine τέρατα να απειλούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Αν και η ιστορία του The Surge 2 δεν είναι κακή, οι επιλογές στον τρόπο ανάπτυξης την καθιστά απλή και γρήγορα αδιάφορη. Ο τίτλος είχε την τάση να με “πυροβολάει” με διάφορα ονόματα και backstories στην προσπάθεια του να δημιουργήσει lore αλλά η προχειρότητα με την οποία τα αναπτύσσει με έκανε να σταματήσω να ασχολούμαι αρκετά γρήγορα.

This slideshow requires JavaScript.

Το Surge 2 όμως είπαμε στην αρχή ότι είναι ένα soulsborne παιχνίδι, και αν και περιμένουμε περισσότερο τιμωρητική φύση από αυτό βρίσκουμε ευχάριστες μετατροπές για να γίνει πιο φιλικό προς τον παίκτη. Ο χάρτης προφανώς δεν είναι πολύ μεγάλος αλλά δίνει την ποικιλία σε περιβάλλοντα έτσι ώστε να μην βαρεθεί ο παίκτης και η επιλογή των δημιουργών να μας κάνουν να στοχεύουμε συγκεκριμένα μέλη των εχθρών για να κερδίσουμε περισσότερα από μια μάχη είναι πέρα για πέρα εθιστική. Όπως σε όλα τα soulsborne παιχνίδια έτσι και σε αυτό κάθε φορά που νικάμε έναν αντίπαλο μαζεύουμε Tech Scraps τα οποία θα μας βοηθήσουν τόσο στο να ανεβάσουμε level στον χαρακτήρα μας όσο και να αναβαθμίσουμε τα όπλα και την πανοπλία μας. Μια ωραία προσθήκη στο Surge 2 είναι το γεγονός ότι κάθε φορά που χάνουμε τα Tech Scraps και πάμε να τα μαζέψουμε αυτά μας healάρουν για κάποιο χρονικό διάστημα κάνοντας την μάχη πολύ πιο ανεκτική. Μεγάλο ρόλο στον mech χαρακτήρα μας παίζουν τι άλλο; Οι μπαταρίες που όσο επιτιθόμαστε φορτίζουν και μας δίνουν health injectibles ή άλλου είδους βοηθήματα για την περιπέτεια μας.

Πριν ανέφερα το σήμα κατατεθέν των The Surge που είναι το κόψιμο μελών των αντιπάλων με στόχο την δημιουργία διάφορων sets αλλά και την εύρεση νέων όπλων. Το συγκεκριμένο σύστημα δουλεύει τόσο καλά που θα μου λείψει αυτή η επιλογή στο επόμενο soulsborne παιχνίδι που θα παίξω. Η μάχη γίνεται πολύ εθιστική και σε τραβάει συνέχεια να δοκιμάσεις πράγματα και να lootάρεις εχθρούς ακόμη και αν δεν χρειάζεσαι κάτι συγκεκριμένο την δεδομένη χρονική στιγμή. Νομίζω ότι η Deck13 παραδίδει μαθήματα για το πως μπορεί να εξελιχθεί το συγκεκριμένο genre και για εμένα προσωπικά θεωρείται μια μετρ του είδους που μόνο καλά πράγματα έχει να μας δώσει. Δεν είναι εύκολο αυτό που κάνει το The Surge 2, χρειάζεται ταλέντο να μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα τόσο περίπλοκο σύστημα μάχης να φαίνεται απλό για τον καθένα. Ακόμη και παίκτες που δεν έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών θεωρώ ότι πρέπει να του δώσουν μια ευκαιρία. Προφανώς υπάρχουν και λάθη στο όλο σύστημα με τα περισσότερα να τα παρατήρησα στην κάμερα αλλά σαν γενική εικόνα πρόκειται για ένα άρτιο αποτέλεσμα τόσο σαν μηχανισμούς όσο και σαν εικόνα καθώς ο χαρακτήρας δείχνει να “χορεύει” τους αντιπάλους του.

Ιδιαίτερη αναφορά δεν θα μπορούσα να μην κάνω στα επικά boss fights που συνάντησα. Τα boss ήταν σωστά δομημένα και πρόσφεραν αρκετά διαφορετικές εμπειρίες το ένα με το άλλο. Αυτό δεν συνέβαινε με τους απλούς χαρακτήρες που μετά από κάποια στιγμή ήταν αρκετά επαναλαμβανόμενοι με λίγα πράγματα να διαφοροποιούνται στους μηχανισμούς που μου επιτίθονταν. Επίσης, το σύστημα του parry έδινε μια περίεργη αίσθηση υπεροπλίας κάνοντάς με να νιώθω ανίκητος μέχρι να έρθει η επόμενη επίθεση από τον αντίπαλο και να καταλάβω ότι παίζω με την τύχη μου. Όλα αυτά γίνονται ακόμη καλύτερα με το online κομμάτι του τίτλου. Πριν φοβηθείτε να πω ότι πρόκειται για ένα σύστημα τύπου dark souls στο οποίο ο κάθε παίκτης μπορεί να αφήσει μηνύματα στο κόσμο δίνοντας hints σε αυτούς που περνάνε από εκεί. Επίσης, πολλές φορές εμφανίζονται “revenge enemies” οι οποίοι έχουν σκοτώσει κάποιον άλλο παίκτη σε ένα playthrough και μας δίνεται η δυνατότητα να εκδικηθούμε τον θάνατό του κερδίζοντας πολύ loot και Tech Scrap. Η όλη λογική του online είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί σε παιχνίδια του είδους και έχει μεταφερθεί πολύ όμορφα και στο The Surge 2.

This slideshow requires JavaScript.

Εμφανισιακά το The Surge 2 δεν κρατάει τα ίδια υψηλά επίπεδα όπως στο gameplay. Αν και στις δυνατότερες κονσόλες προσφέρεται performance mode με τα 60 fps να τρέχουν απροβλημάτιστα υπάρχουν πολλά θέματα rendering τόσο στο PlayStation 4 Pro όσο και στο Xbox One X. Η Deck13 έχει δηλώσει στα social media ότι εργάζεται ήδη σε patch που θα εξαλείφει τα συγκεκριμένα θέματα. Ηχητικά ο τίτλος ήταν εξίσου μια ευχάριστη έκπληξη, οι ήχοι από το ατσάλι και τους εχθρούς κάνουν την εμπειρία πολύ πλούσια και έπιασα αρκετές φορές τον εαυτό μου να νιώθει μια ευχάριστη αμηχανία για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Το Surge 2 είναι ένας soulsborne τίτλος που δεν εφευρίσκει από την αρχή το είδος αλλά δείχνει ότι μπορούν να γίνουν και ποιοτικά παιχνίδια από εταιρίες που δεν λέγονται From Software. Το σύστημα μάχης είναι τρομερά εθιστικό τόσο για αρχάριους όσο και για παλαίμαχους του είδους δίνοντας μια φρεσκάδα που προσωπικά, έχοντας υπόψιν τον πρώτο τίτλο, δεν περίμενα να δω. Η Deck13 τικάρει όλα τα σωστά κουτάκια αλλά δεν καταφέρνει να δημιουργήσει ένα lore που τόσο αξίζει η ιδέα του Surge. Πιστεύω ότι θα δούμε και τρίτο παιχνίδι για την σειρά και περιμένω πως και πως να δω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον της. Το προτείνω τόσο σε αυτούς που θέλουν, μετά το Sekiro, να πιάσουν κάποιο νέο hardcore-soulsborne παιχνίδι στα χέρια τους αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν ξαναπαίξει το συγκεκριμένο είδος και θέλουν να δοκιμάσουν.

Ευχαριστούμε θερμά την IGE για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Απίστευτο σύστημα μάχης και loot system
Πολύ καλά boss fights
Υψηλό replayability
Όμορφος κόσμος
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Ξεχνάμε γρήγορα την ιστορία
Προβλήματα στην κάμερα
Προβλήματα rendering
8
ΕΘΙΣΤΙΚΟ
More Stories
The Conjuring 2: Νέο ανατριχιαστικό trailer