The Occupation

Στο «The Occupation», καλούμαστε να βιώσουμε το παιχνίδι μπαίνοντας στην θέση της Scarlet Carson, η οποία εργάζεται στην εταιρεία Bowman Carson, και του Harvey Miller, ενός αναγνωρισμένου δημοσιογράφου που ολοκλήρωσε πρόσφατα το βιβλίο του σχετικά με τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ. Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ διαδραματίζεται στην Αγγλία την εποχή του 1987, παρουσιάζει μια όψη της Αγγλίας η οποία δεν συνάπτει με την χρονολογία στην οποία βρισκόμαστε, αλλά με μια παλιότερη εικόνα της. Σκοπός μας αποτελεί να κάνουμε μια έρευνα προκειμένου να αποσπάσουμε πληροφορίες για το βράδυ του έκρηξης που προκάλεσε την απώλεια 23 ανθρώπων και ανάγκασε την κυβέρνηση να ξεκινήσει το αμφιλεγόμενο κίνημα «Unit Act».  Η ιστορία που αφηγείται για τις πολιτικές αναταραχές με τους καθημερινούς πολίτες να διαμαρτύρονται για το πώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται της υποθέσεις της χώρα, δημιουργεί ομοιότητες με τον κόσμο στον οποίο ζούμε τώρα, παρόλο που αναφέρεται στα τέλη της δεκαετίας του ’80. 

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, ξετυλίγονται αμέτρητες φορές ανατροπές, τόσο για τα άτομα τα οποία εμπιστεύεσαι, όσο και για τις πληροφορίες που συλλέγεις για το μέλλον της χώρας, για το οποίο η κυβέρνηση φαινομενικά ψεύδεται, γεγονός που το κάνει εντυπωσιακό και σχεδόν αδύνατο να σταματήσεις την επιθυμία σου να συνεχίσεις την πλοκή. Ωστόσο, αυτό που κάνει το παιχνίδι μοναδικό, είναι η ελευθερία επιλογών και κινήσεων που έχει στην διάθεση του ο κάθε παίκτης, και γίνεται πιο ρεαλιστικό αν λάβουμε υπόψιν ότι έχουμε να πληκτρολογήσουμε κωδικούς, να περάσουμε κάρτες εισόδου, να επιλέξουμε ποια αντικείμενα θα χρειαστούμε τώρα και ποια αργότερα.  Η πρώτη αποκάλυψη μέσα στο παιχνίδι γίνεται όταν βρεθεί η κάρτα εισόδου του Michael Carson, σύζυγος της Bowman Carson,  ο οποίος φαίνεται να έχει πεθάνει πριν 3 χρόνια, όμως η κάρτα εισόδου παραμένει ενεργή άρα και η ύπαρξη του Michael νοητά μέσα στην ροή του παιχνιδιού. Όσο προχωράει η πλοκή και ο παίκτης φτάνει προς το τέλος, τόσο πιο αβέβαιος νιώθει με τον εαυτό του, λαμβάνοντας υπόψιν ότι όσο περνάει η ώρα η ροή των γεγονότων ανατρέπεται και νέα στοιχεία συνεχώς αποκαλύπτονται. Ωστόσο, το τέλος του παιχνιδιού το καθορίζει ο κάθε παίκτης, και μπορεί να αλλάξει όλη η τροπή, ανεξαρτήτως από τις επιλογές που έχει λάβει σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.  

Το ιδιαίτερο και πρωτότυπο στοιχείο του παιχνιδιού αποτελεί το ότι διαδραματίζεται σε πραγματικό χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι το κάθε λεπτό εντός του παιχνιδιού είναι και ένα λεπτό στην πραγματική ζωή, πράγμα που κάνει την πίεση της αναζήτησης πληροφοριών ακόμη πιο «ζωντανή», εφόσον το κάθε λεπτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο. Η αποκάλυψη της αληθείας έρχεται σε πολλές μορφές, όπως μέσα σε κλειδωμένα χρηματοκιβώτια, σε κρυπτογραφημένους υπολογιστές, σε ένα φαινομενικά τυχαίο σημείωμα ή ακόμη και σε δισκέτες που είναι κρυμμένες σε διάφορες τοποθεσίες. 

Ωστόσο, ο παίκτης πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν την ιδέα το να μην γίνει αντιληπτός, γιατί δεν μπορεί να επαναλάβει το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε εάν πρώτα δεν επαναλάβει ξανά το παιχνίδι από την αρχή! Για αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με το χρονικό περιθώριο που του δίνεται και να βιαστεί στις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει σε κάθε περίπτωση. 

Το «The Occupation» αποτελεί ενός πρώτου προσώπου παιχνίδι στηριζόμενο στις επιλογές, δίχως να γίνεται χρήση όπλου οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκειά του αλλά ταυτόχρονα το κάνει δύσκολο το γεγονός ότι δεν μπορείς να κάνεις εξερεύνηση σε όλους τους χώρους, ειδικά σε ένα μεγάλο κεντρικό κτίριο αλλά δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα γιατί θα πέσουμε στην παγίδα των σπόιλερς. Ταυτόχρονα αυτό σε κάνει να θέλεις να μπεις περισσότερο στον ρόλο του παίχτη. Η ώρα μαζί του περνάει ευχάριστα, αν και διάρκειας τέσσερις με τεσσεράμισι ώρες, δεν κατάλαβα πολλές φορές πότε ερχόταν το πρωί.

Τεχνικά, τα γραφικά του είναι ευχάριστα που εναρμονίζονται με την εποχή χωρίς να εντυπωσιάζουν, ειδικά στις κονσόλες PS4 Pro και Xbox One Χ καθώς τα 1080p δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια οπτικής ευχαρίστησης, ενώ ηχητικά ξεχωρίζουν τα voice overs, η ηθοποιία και οι διάλογοι των χαρακτήρων, που σε μερικά σημεία θυμίζει ταινία μυστηρίου. Δεν θα μείνουμε καθόλου στην μουσική του παιχνιδιού, καθώς σε κανένα σημείο σημείο δεν μας έκανε να μπούμε στον κόσμο εκείνης της εποχής, αλλά οι ήχοι από τα μηχανήματα του καφέ ή των υπολογιστών όταν βάζουμε την δισκέτα και των πικ απ με τα βινύλια, μας έκανε να νοιώσουμε την νοσταλγία του τότε.

Τέλος, παρόλο που το παιχνίδι βασίζεται σε ένα πολιτικό σκηνικό της Αγγλίας και διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα παιχνίδια μυστηρίου – θρίλερ, είναι ιδιαίτερα δημιουργικό, καλοσχεδιασμένο και υπόσχεται να σας καθηλώσει μέχρι και το τελευταίο λεπτό με τις ανατροπές που κρύβει η ιστορία πίσω από την έκρηξη. 

 [vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PlayStation 4
Είδος Παιχνιδιού: Stealth,  Adventure
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5/3/2019
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, PC, Xbox One
Εταιρεία Ανάπτυξης: Humble Bundle
Εκδότρια Εταιρεία: White Paper Games

Ευχαριστούμε θερμά την IGE για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

[/vc_column][/vc_row]

More Stories
To Destiny 2 και στο PC; – Φήμες οργιάζουν για το νέο κεφάλαιο του Destiny