Busted.gr

Subnautica

Subnautica

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετό καιρό έψαχνα ένα παιχνίδι να παίξω σαν filler ουσιαστικά ανάμεσα σε WoW, PUBG και CS:GO. Κάτι ελαφρύ, single player, χωρίς πολύ άγχος και drama για να γεμίζω τις ώρες που ήμουν στο pc και δεν ήταν κανένα από τα φιλαράκια Online να παίξουμε τα προαναφερθέντα. Ως μεγάλος λάτρης της Steam χάζευα λοιπόν στο store για καμία προσφορά που θα μου κέντριζε το ενδιαφέρον. Τυχαία πέφτει το μάτι μου πάνω στο Subnautica. Κοιτάω τα reviews των χρηστών στο Steam και έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό. Παιχνιδάκι open world με Steam reviews Overwhelmingly positive δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο. Με λίγο ακόμα ψάξιμο διαπιστώνω ότι το παιχνίδι έχει λίγες μέρες που έγινε επίσημα release και ήδη υπάρχει αρκετό hype γύρω του. Τα 22,99€ που ζητάει η Steam για το παιχνίδι της Unknown Worlds Entertainment είναι πολύ λογική τιμή για ένα τέτοιο παιχνίδι θεωρώ οπότε δεν αργώ πολύ να πατήσω το κουμπάκι Add to cart και εν συνεχεία Purchase. Το παιχνίδι δεν είναι μεγάλο, μάλλον θα λέγαμε το installation file του θυμίζει άλλες εποχές με μέγεθος μόλις 1,7gb  και με το πέρας της εγκατάστασης το παιχνίδι καταλαμβάνει μόνο 6gb στον σκληρό μου δίσκο. Δεν παίρνει πολύ ώρα λοιπόν μέχρι να μπω στο παιχνίδι.

Το menu του Subnautica πολύ απλό και ευανάγνωστο και η πρώτη μου κίνηση φυσικά είναι να πάω στις ρυθμίσεις των γραφικών. Έχοντας στο μυαλό μου ότι βάσει των ελάχιστων αλλά και των ιδανικών απαιτήσεων του παιχνιδιού σε hardware μάλλον πρόκειται για ένα πάρα πολύ ελαφρύ παιχνίδι (χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η recommended gpu είναι η GTX550 Ti)  ρυθμίζω την ανάλυση στα 2Κ και τα graphics settings στο High και ξεκινάω. Η πρώτη εντύπωση είναι η φοβερή ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Η ελαφρά μουσική υπόκρουση και η θέα του μισοκατεστραμμένου διαστημοπλοίου που σε έφερε στον πλανήτη 4546B μας προδιαθέτει για όλα αυτά που πρόκειται να επακολουθήσουν. Βρίσκεσαι στην μέση του ωκεανού σε μία κάψουλα που λειτουργεί ως το σημείο αναφοράς στις εξορμήσεις που κάνεις στον βυθό. Μέσα στην κάψουλα έχει όλα όσα θα χρειαστείς για να επιβιώσεις αλλά και διάφορα άλλα features που ανακαλύπτεις προχωρώντας στο παιχνίδι. Ο χειρισμός είναι πάρα πολύ απλός και κατανοητός με χρήση των WASD όπως σε κάθε 1st person παιχνίδι, χρήση του δεξιού και αριστερού κλικ και του tab που χρησιμεύει για το άνοιγμα του inventory μας. Ο σκοπός μας είναι ξεκάθαρος, η επιβίωση σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον (αρχικά δεν φαίνεται εχθρικό αλλά προχωρώντας διαπιστώνεις ότι είναι, πολύ, πάρα πολύ) και η εξερεύνηση του βυθού του πλανήτη. Πρέπει να φροντίσεις για την παρασκευή φαγητού, πόσιμου νερού και σταδιακά να αρχίσεις να κατασκευάζεις εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις  σε εξερεύνηση μεγαλύτερων βαθών (κατασκευάζοντας βαθυσκάφος π.χ) που θα σου δίνει όλο και πιο rewarding loots. Βέβαια, τα μεγάλα βάθη και τα μεγάλα rewards έχουν και μεγάλο ρίσκο και δεν είναι λίγες οι φορές που θα αναπηδήσεις στην καρέκλα σου από ξαφνικές επιθέσεις ψαριών και άλλων πλασμάτων που περιμένουν να σου επιτεθούν. Για τους λάτρεις των εξερευνήσεων πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το scanner που θα φτιάξεις πολύ νωρίς στο παιχνίδι με το οποίο σκανάρεις ψάρια ή άλλες μορφές ζωής και παίρνεις πληροφορίες για αυτές οι οποίες θα σου φανούν ανεκτίμητες στην πορεία.

Τα γραφικά είναι πάρα πολύ όμορφα και ευκρινή, τα physics του νερού πολύ καλοδουλεμένα και ο ήχος υπέροχος με τα εφέ στον βυθό να ακούγονται πολύ πειστικά και να σε βάζουν στο κλίμα κατευθείαν. Ο δικός μου Η/Υ είναι ένας i7 Haswell και η GPU μου μία RX 580 8gb και στα 2Κ με τα graphics settings στο High που είναι και το μέγιστο παίζω με 40-70fps. Θεωρώ ότι στα 1080p θα μπορεί να παίξει σε mid-high settings οποιοσδήποτε ακόμα και με low range σύστημα με πολύ αξιόλογη απόδοση. Τώρα που το σκέφτομαι το Subnautica είναι ιδανικό να το εγκαταστήσετε στο laptop σας και να έχετε να παίζετε κάτι όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού σε διακοπές ή σε κάποιο ταξίδι. Σαν διάρκεια το παιχνίδι θεωρητικά είναι ατελείωτο όπως και τα περισσότερα open world survival games, αν και μπορείς κάποια στιγμή να φτιάξεις ένα διαστημόπλοιο και να εγκαταλείψεις τον πλανήτη, οπότε το value for money είναι πάρα πολύ υψηλό.

Το Subnautica είναι ένα πολύ τίμιο παιχνίδι καθώς θα σας κρατήσει πολλές ώρες συντροφιά προσφέροντας σας πολύ ωραία ατμόσφαιρα με καλοδουλεμένα γραφικά, ήχο και απεριόριστο content. Για τους λάτρεις των survival – loot – discovery games είναι must και έχει έρθει για να αποκαταστήσει το γόητρο της κατηγορίας μετά την σχετική αποτυχία που είχε το No Man’s Sky που δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εάν πρέπει να γκρινιάξω για κάτι, αυτό θα ήταν η έλλειψη (προς το παρόν) κάποιου co-op mode με το οποίο το παιχνίδι θα μπορούσε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο βάθος (pun intended).

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PC 
Είδος: First Person Survival (single)
Κυκλοφορεί για: PC & Xbox One (Preview έκδοση)
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23/01/2018 
Εταιρία ανάπτυξης: Unknown Worlds Entertainment
Εκδότρια εταιρία: Unknown Worlds Entertainment
8 ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ

The Good

  • Ελαφρύ παιχνίδι τόσο από πλευράς μεγέθους αρχείου εγκατάστασης όσο και από απαιτήσεις σε hardware
  • Πρακτικά ατελείωτο όπως και κάθε open world παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό του
  • Πολύ προσεγμένα γραφικά
  • Ηχητικά εφέ και μουσική που δημιουργούν πολύ όμορφη ατμόσφαιρα

The Bad

  • Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάποιο multiplayer co-op mode του παιχνιδιού αν και ο κόσμος το ζητάει επίμονα. Αναμένουμε εξελίξεις; Θα δείξει σύντομα...
8 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr