Spider-Man: Far From Home

Spider-Man, Spider-Man, doing whatever a Spider, can!

Release Date
02/07/2019
ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ
Jon Watts
PRODUCTION COMPANIES
Marvel Studios, Columbia Studios
ΔΙΑΝΟΜΈΑΣ
Sony Pictures Releasing
ΠΑΡΑΓΩΓΟΊ
Kevin Feige, Amy Pascal

Μετά το Avengers: Endgame, μου πήρε η αλήθεια είναι λίγο καιρό να συνέλθω από αυτά που είδα. Όσο και αν, υπάρχουν διφορούμενες απόψεις σχετικά με την τελευταία ταινία Avengers, με την συγκεκριμένη φουρνιά ηρώων που μεγαλώσαμε από το 2008, εμένα μου άρεσε πολύ το Endgame. Είχε από την μία, ένα ευτυχισμένο τέλος, όπως περιμέναμε, αλλά από την άλλη έκρυβε μια τραγικότητα μέσα του και μια πικρία, σχετικά με το τι σημαίνει να χάνεις τους αγαπημένους σου ανθρώπους ή και το τίμημα του να χρειάζεται να σώσεις ολόκληρο τον κόσμο.

Σειρά μετά το Endgame, είχε η νέα ταινία του φιλικού μας γείτονα, Spider-Man, ο οποίος είχε λίγο καιρό να κάνει την εμφάνιση του ως ο πρωταγωνιστής ενός Marvel film. Η αλήθεια είναι πως χρειαζόταν μια ανανέωση και μια φρεσκάδα, αφού το Homecoming, μολονότι είχε τις ερμηνείες, δεν είχε την αίσθηση ενός Spidey film. Και στο Far From Home, την καινούργια ταινία του Ανθρώπου Αράχνη, έψαχνα ακριβώς αυτό. Την γέννηση του Spider-Man, την μετατροπή του σε έναν άντρα, σε έναν ήρωα, ο οποίος μπορεί ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές του κόσμου, να σηκωθεί, όσα χτυπήματα και αν έχει δεχτεί και να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις. Και ταυτόχρονα φυσικά, κοιτάμε, να δούμε τον Peter Parker, ένα παιδί, το οποίο δεν είναι ο καθημερινός σου έφηβος, αλλά ωστόσο, στις παρέες του και στην ζωή του, είναι πιο ΖΕΝ πεθαίνεις.

Για να πούμε λίγα λογάκια για την πλοκή, δίχως φυσικά κάποιο Spoiler. Μετά τα γεγονότα του Endgame, o Peter Parker νιώθει πληγωμένος, στενοχωρημένος και πενθεί (τους λόγους θα τους ανακαλύψετε όταν δείτε το Endgame) στην τοποθεσία Queens, New York (eat that Zuckenberg). Έτσι λοιπόν, αποφασίζει να βρει λίγο χρόνο για τον εαυτό του, σαν έφηβος που είναι και αποφασίζει να πάει καλοκαιρινές διακοπές (για πάαααντααααα) στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω του την ζωή του υπέρ-ήρωα. Εκεί ωστόσο, τον βρίσκει o Nick Fury, ο οποίος του παρουσιάζει τον Quentin Beck, έναν άνθρωπο από άλλη διάσταση φαινομενικά, ο οποίος διαθέτει κάποιες υπερφυσικές δυνάμεις, που του επιτρέπουν να παλέψει τους Elementals, 4 γιγάντιους εχθρούς, δημιουργημένους από τα 4 στοιχεία της Γης. Ο Peter καλείται, για το καλό του κόσμου να βοηθήσει τον Beck, να παλέψει τους Elementals και να σώσει τόσο τον κόσμο, όσο και τους φίλους του και ειδικά την MJ, για την οποία έχει αρχίσει να νιώθει πράγματα, σαν άλλος “Αλέξης” (με λένε Αλέξη, σε λένε Σοφία).

Η ταινία είναι πολύ καλή και μπορώ να πω, πολύ καλύτερη από το Homecoming. Καταρχάς βοηθάει κατά πολύ σε αυτό ο Tom Holland, ο οποίος έχει κάνει πια τον ρόλο δικό του. Νιώθεις ότι ο Peter Parker πενθεί και νιώθεις πως θέλει να ξεφύγει αρχικά από αυτήν την ζωή και απλώς να είναι πάλι ένα παιδί, χωρίς έγνοιες. Ένα παιδί που το μόνο που τον νοιάζει είναι να είναι με τους φίλους του και να περνάει καλά. Αλλά από την άλλη, ξέρει πως πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι καταστάσεις τον έχουν κάνει υπεύθυνο για πολλά παραπάνω πράγματα. Αυτήν την εσωτερική πάλη, την βιώνουμε στον νεαρό Peter, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε και την ανάπτυξη του ανδρισμού και της δύναμης της ψυχής του, ειδικά απέναντι σε τόσο δύσκολους αντιπάλους όπως οι Elementals.

To supporting cast ακόμα, κάνει εξαιρετική δουλειά. Ο Nick Fury, για άλλη μια φορά, είναι αυτός ο θείος, ο οποίος θέλει το καλό σου, αλλά από την άλλη, δεν τον νοιάζει και η ιδιαίτερα η άποψη σου, για το τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για να είσαι καλά και κάνει του κεφαλιού του. Και αν δεν υπάρχει καταλληλότερος motherf****n άνθρωπος για να παίξει αυτόν τον motherf****n ρόλο (την καταλάβατε την αναφορά) από τον Samuel L. Jackson τότε γελιέστε πραγματικά. Ο Jake Gyllenhaal, στον ρόλο του Quentin Beck, μας δίνει μια διαφορετική εισαγωγή στον ρόλο του Mysterio. Είναι ηρωικός, είναι διαφορετικός από τις άλλες εκδόσεις και μάλιστα, συμβουλεύει τον Peter Parker και τον βοηθάει στο να πετύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο θα ήθελα, να μην υπάρχει τόση αοριστία στις προθέσεις του γενικότερα και να μαθαίναμε κάποια παραπάνω πράγματα για το ποιος είναι. Παρ’όλα αυτά, με βάση αυτά που του έχουν δοθεί, ο Gyllenhaal κάνει καταπληκτική δουλειά και συμβάλλει σημαντικά στην ωρίμανση του Peter.

Ο ρυθμός του film, είναι σχετικά εντάξει, αν και σε μερικά σημεία, εκεί που θα ήθελα να χτιστεί παραπάνω ένταση, έχουμε κάποιες ανάλαφρες σκηνές ή κάποια αστεία, είναι υπερβολικά πολύ “εφηβικά” για εμένα, χωρίς να τα θεωρώ ωστόσο, τεράστια αρνητικά για να χαλάσουν την εμπειρία. Η ταινία συνδυάζει την super-hero δράση, με εφηβικές σκηνές, μπόλικες με χιούμορ και ίσως και νοσταλγία για τους λίγο μεγαλύτερους που την παρακολουθούν. Ακόμη και το ρομάντζο που γίνεται, μεταξύ MJ & Peter, δεν είναι ένα love story που θα πάνε να δουν κοπέλες, που θα πήγαιναν άνετα να δουν και τις “50 Αποχρώσεις του Γκρι”. Αν ελπίζατε κάτι τέτοιο κορίτσια, λυπάμαι, αλλά ο Jamie Dornan θα πρέπει να περιμένει στον υπολογιστή σας. Εδώ τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, πιο χιουμοριστικά και εστιασμένα στον Spidey.

Τα ειδικά εφέ, “ντυμένα” στην υπερβολή και σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταπλήξουν και να κάνουν τους Elementals, μια σοβαρή απειλή, ενώ ταυτόχρονα, η μουσική του Michael Giacchino, δημιουργεί την ατμόσφαιρα στις μεγάλες μάχες αλλά και στις όμορφες στιγμές. Η σκηνή των post credits, δείχνει ότι σιγά σιγά, πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την νέα φουρνιά ηρώων, αλλά η εστίαση είναι καθαρά στο μέλλον του Spider-Man, ο οποίος θα έχει πρωταρχικό ρόλο σε αυτό το νέο phase του MCU.

Το Spider-Man: Far From Home είναι μια νέα, ανάλαφρη εμπειρία και μια περιπέτεια που βοηθάει τον Peter Parker στο να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα στην ζωή του και ταυτόχρονα στο να ωριμάσει τόσο σαν ήρωας, όσο και σαν έφηβος, Ο στόχος του Peter είναι να γίνει ο νέος Iron-Man, σαν το πρότυπο του, τον Tony Stark, ωστόσο τελικά γίνεται κάτι διαφορετικό. Γίνεται ο Spider-Man, ένας ήρωας ο οποίος έχει την καρδιά, έχει και τα κότσια, αλλά παραμένει ένας έφηβος, με την ανάγκη για την αναγνώριση από τους οικείους του που ξέρουν το μυστικό του και την ανάγκη για μια κανονική ζωή, όσο μπορεί τουλάχιστον. Αν περιμένετε, μια ανάλογη συγκινησιακή εμπειρία, με αυτή του Endgame, θα απογοητευτείτε, ωστόσο αν θέλετε να περάσετε καλά για δύο ώρες και να ταυτιστείτε με το καθημερινό ύφος και χιούμορ που έχει ο αγαπημένος μας ήρωας, τότε αυτό το “ταξίδι” είναι κατάλληλο για εσάς.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Ο Spider-Man
Καλό εφηβικό χιούμορ, συνδυασμένο με την super-hero δράση
Η ατμόσφαιρα, μέσω των ειδικών εφέ και της μουσικής
Ο Mysterio...
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
...αν και θα θέλαμε να ξέραμε περισσότερα για αυτόν
Μερικές σκηνές άσχετες με την κλιμάκωση της έντασης
Κάποια υπερβολικά "παιδιάστικα" αστεία
8
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ
More Stories
Στην κορυφή του UK sales chart το Call of Duty: Infinite Warfare