Busted.gr

South Park: The Fractured But Whole

South Park: The Fractured But Whole

Η επιστροφή των “κάφρων”…


Το South Park είναι ένα αμφιλεγόμενο κινούμενο σχέδιο το οποίο σπάει ταμπού και έχει μια ιδιαίτερη αισθητική στο χιούμορ. Η Ubisoft προσπάθησε, κατά τη γνώμη μου, να φτιάξει ένα νέου τύπου RPG, τόσο με το πρώτο παιχνίδι πόσο μάλιστα με το δεύτερο. Θα δούμε αν όλη αυτή η καφρίλα και οι έξυπνες ατάκες αξίζουν να επισκεφθεί κάποιος τον ούτως ή άλλως μαγικό κόσμο του South Park: The Fractured But Whole.


Εισαγωγή


Το παιχνίδι ξεκινάει με μία ακόμη ασήμαντη αφορμή για να λάβουν δράση οι ήρωες μας και αυτή είναι μια χαμένη γάτα. O Eric Cartman που είναι ένας από τους βασικούς ήρωες του τίτλου εξαπολύει ένα “ανθρωποκυνηγητό” για να βρει την χαμένη γάτα καθώς τα χρήματα που δίνονται για την εύρεση είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει αυτός και οι φίλοι του (Coon and Friends) να “γυρίσουν” μια ταινία υπερηρώων στην οποία θα πρωταγωνιστούν οι ίδιοι. Αν σας φαίνεται εντελώς γελοίο το σενάριο του παιχνιδιού δεν κάνετε λάθος. Η βασική συνταγή του τίτλου είναι τα ρατσιστικά σχόλια σε Εβραίους και τα Bosses που μπορεί να είναι μέχρι και παιδόφιλοι γέροι. Έτσι είναι το South Park που αγαπήθηκε από το κοινό του.

Αν σας φαίνεται εντελώς γελοίο το σενάριο του παιχνιδιού δεν κάνετε λάθος. Η βασική συνταγή του τίτλου είναι τα ρατσιστικά σχόλια σε Εβραίους και τα Bosses που μπορεί να είναι μέχρι και παιδόφιλοι γέροι.

Οι άπειρες βρισιές και το κάφρικο ύφος ξεκινάνε από την αρχή του παιχνιδιού μέχρι και τους τίτλους τέλους του. Θα πω μόνο ότι επιλέγετε δυσκολία σύμφωνα με το χρώμα του δέρματος του χαρακτήρα. Όσο πιο μαύροι είμαστε τόσο δυσκολότερο γίνεται το παιχνίδι. Enough said… Εννοείται ότι παρόλο τον RPG χαρακτήρα και την turn based μορφή του, το παιχνίδι ποτέ δεν γίνεται πολύ δύσκολο ή επαναλαμβανόμενο. Ακόμη, υπάρχουν guest εμφανίσεις μεγάλων αστέρων του hollywood και σε αυτό βλέπουμε τον Morgan Freeman να είναι αφεντικό σε κατάστημα με tacos.


Gameplay


Όποιος έχει δοκιμάσει turn based παιχνίδια όπως το XCOM θα βρεθεί κατευθείαν σε γνώριμο περιβάλλον, για όλους τους υπόλοιπους το παιχνίδι προσφέρει ευκολία και κατανοητά tutorials για να μυηθούν στο είδος. Τα στοιχεία RPG είναι βαθύτερα από αυτό που περίμενα καθώς έπρεπε να βρίσκομαι σε συνεχή αναζήτηση loot για να δημιουργήσω κάποια όπλα ή αντικείμενα στο παιχνίδι ενώ και τα side quests έχουν ουσία και δεν είναι κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία επαναλαμβανόμενα.

Επίσης, το South Park έχει διάφορα classes που δείχνουν και “παίζουν” διαφορετικά προσφέροντας την επιλογή στον παίκτη να τερματίσει το παιχνίδι όπως αυτός θέλει. Ο turn based χαρακτήρας του παιχνιδιού μας βάζει σε σκέψη όσον αφορά την επόμενη κίνησή μας αλλά και με τι όπλα και υπερδυνάμεις θα μπούμε στην επόμενη μάχη. Το πάντρεμα του χαβαλέ και του σοβαρού RPG στοιχείου είναι στα καλύτερα του και δεν κουράζει. Όλη αυτή η προσπάθεια ευτυχώς έχει σωστό balance που δίνει μια ιδιαίτερα όμορφη νότα στο παιχνίδι. Η προσθήκη του smartphone που έχεις για μενού και δεν υπήρχε στο πρώτο παιχνίδι κατά την γνώμη μου είναι και μια από τις πιο σημαντικές προσθήκες στη σειρά. Το να βγάλεις selfies με κόσμο και να μεγαλώσεις τους followers στο Coonstangram ή να διαβάσεις ένα γκέι ρομαντικό βιβλίο στο κινητό δείχνει “πόσο στα σοβαρά” πήραν οι developers τον τίτλο για να έχει τα στάνταρ ενός γνήσιου South Park.

Το να βγάλεις selfies με κόσμο και να μεγαλώσεις τους followers στο Coonstangram ή να διαβάσεις ένα γκέι ρομαντικό βιβλίο στο κινητό δείχνει “πόσο στα σοβαρά” πήραν οι developers τον τίτλο για να έχει τα στάνταρ ενός γνήσιου South Park.

Ο χάρτης είναι μικρός και κατανοητός και προσφέρει άπειρα πράγματα να κάνουμε, από side quests μέχρι και την συνεχή αναζήτηση loot χωρίς ιδιαίτερα προφανή λόγο. Ευτυχώς υπάρχουν fast travels σε όλα τα μήκη και πλάτη του χάρτη και η μετακίνηση είναι εύκολη. Στο The Fractured But Whole μας δίνεται επίσης για πρώτη φορά και η δυνατότητα της εξερεύνησης καθώς λύνοντας κάποια απλά puzzles καταφέρνουμε να πιάσουμε στα χέρια μας πιο σπάνιο loot που θα μας βοηθήσει πολύ περισσότερο όσο προχωράει η ιστορία.


Οπτικοακουστικός τομέας


Όπτικα το παιχνίδι προσφέρει την ίδια όμορφη χρωματική παλέτα με την τηλεοπτική σειρά. Τα χρώματα είναι ζωηρά και η σχεδίαση των χαρακτήρων είναι γελοία όπως θα έπρεπε να είναι σε ένα παιχνίδι South Park που σέβεται τον εαυτό του. Ηχητικά φτάνει να πω ότι η Ubisoft έκανε ολόκληρο παγκόσμιο διαγωνισμό για να βρεθούν οι καλύτερες ηχητικά κλανιές. Το εγχείρημα πέτυχε και υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ήχους κλανιάς. Οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων βγάζουν γέλιο αλλά η αλήθεια είναι ότι πάσχουν αρκετά σε σχέση με την σειρά που εκπροσωπούν.

Μου έκανε εντύπωση επίσης που παρά την απλότητα στην σχεδίαση και στην εκτέλεση του παιχνιδιού η Ubisoft κατάφερε να βάλει πολλές αισθητικές και ηχητικές λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα το θρόισμα των φύλλων ή η λεπτομερέστατη αναπαράσταση στην χρήση της τουαλέτας για τη… “χονδρή” ανάγκη (ναι καλά διαβάσατε). Όπως και να έχει οπτικά ο τίτλος έχει αυτό που περιμένει να δει κάποιος από ένα South Park, μην περιμένετε να μαζεύετε τα σαγόνια σας από το πάτωμα με τα γραφικά αλλά με τους ήχους όμως θα έλεγα ότι η Ubisoft έκανε αυτό που έπρεπε και ίσως λίγο παραπάνω.


Εν κατακλείδι


Το South Park: The Fractured But Whole είναι ο άξιος συνεχιστής όλων αυτών που είδαμε στο πρώτο παιχνίδι της σειράς. Το χιούμορ υπάρχει αλλά δεν είναι για όλα τα γούστα. Άλλωστε το παιχνίδι απευθύνεται σε fans της σειράς αλλά και σε αυτούς που θέλουν να παίξουν ένα διαφορετικού τύπου RPG με αστεία στοιχεία και καθόλου σοβαρότητα. Η ενασχόληση μου με το παιχνίδι διήρκεσε περίπου 20 ώρες και δεν κατάφερα να κάνω τα πάντα οπότε είναι ένα τίτλος με αρκετό περιεχόμενο δεδομένου το τι διαπραγματεύεται. Για εμένα προσωπικά το South Park: The Fractured But Whole είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να δοκιμάσετε κάποια στιγμή γιατί προσφέρει πράγματα που δεν συναντάμε εύκολα στο gaming στις μέρες μας. Μας έφαγαν η σοβαρότητα, οι αριθμοί και τα loot boxes…

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4
Είδος: RPG
Κυκλοφορεί για: PS4, Xbox One, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17/10/2017
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εκδότρια εταιρία: Ubisoft
Εταιρία ανάπτυξης: Ubisoft San Francisco
8.3 ΑΞΙΟΛΟΓΟ

The Good

  • Οπτικοακουστικός τομέας
  • Βάθος στα RPG στοίχεια
  • Κλασική καφρίλα του South Park που τρολάρει τους πάντες και τα πάντα
  • Τα puzzles που εμφανίστηκαν στην σειρά και ας είναι εύκολα

The Bad

  • Το χιούμορ δεν φτάνει τα επίπεδα της τηλεοπτικής σειράς ή του πρώτου παιχνιδιού
  • Περίμενα κάτι παραπάνω όσον αφορά το turn based στοιχείο του παιχνιδιού καθώς είναι πολύ βασικό χωρίς πολλές διακυμάνσεις στην δυσκολία
8.3 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr