Δείτε εδώ το νέο μας Βίντεο: «Το πιο χρήσιμο αξεσουάρ του PS5»
Return to Monkey Island
Return to Monkey Island

Return to Monkey Island

Επιστροφή σε ένα από τα πιο iconic adventures

Release Date
08/11/2022
Played on
PS5
Platforms
PS5, Xbox Series X, Nintendo Switch, PC
Developer
Terrible Toybox
Publisher
Devolver Digital

Αναζητώντας λίγο στο διαδίκτυο για να δω πότε κυκλοφόρησε τελευταία κάτι που να σχετίζεται με την θρυλική σειρά Monkey Island με οδήγησε πίσω στο 2009 και την κυκλοφορία του Tales of the Monkey Island που κυκλοφόρησε από την Telltale Games σε συνεργασία με την LucasArts. Τώρα όμως με το Return to Monkey Island έχουμε κάτι διαφορετικό καθώς συνδέεται άμεσα με τη σειρά Monkey Island που αγαπήσαμε τη δεκαετία του ’90 και όσοι σαν κι εμένα ανδρωθήκατε τότε στο gaming μου φαντάζει σχεδόν απίθανο να μην έχετε το Monkey Island και τον κατά προσωπική του πεποίθηση και πλανεύτρα φαντασία μέγιστο πειρατή Guybrush Threepwood κάπου ξεχωριστά μέσα στην καρδιά σας.

Στο Return to Monkey Island εκτός από την επιστροφή του iconic adventure έχουμε και την επιστροφή, για πρώτη φορά στα τριάντα χρόνια παρακαλώ, των αρχικών δημιουργών της σειράς, Ron Gilbert και Dave Grossman με εξαίρεση τον Tim Schafer που πλέει σε πιο ανεξάρτητες θάλασσες πλέον. Το Return to Monkey Island αποτελεί απευθείας sequel του από το 1991 Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge και η ιστορία ακολουθεί, όπως είναι λογικό, τον Guybrush Threepwood, τον αρχικό πρωταγωνιστή των παιχνιδιών Monkey Island που ανέφερα λίγο πιο πάνω καθώς επιστρέφει στο νησί του μετά από πολλά χρόνια και διαπιστώνει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι παλιοί του φίλοι και εχθροί εμπλέκονται σε διαφορετικές πλέον καταστάσεις. Ο Guybrush με όπλο την εξυπνάδα, την εφευρετικότητα και φυσικά το χιούμορ του θα πρέπει να λύσει γρίφους, να αντιμετωπίσει εχθρούς και τελικά να ανακαλύψει το άγιο δισκοπότηρο, της σειράς γενικότερα, Secret of Monkey Island. Η αναζήτηση θα μας φέρει σε επαφή με παλιούς γνώριμους χαρακτήρες και όχι μόνο ενώ οφείλω να ομολογήσω ότι ο τρόπος που γίνεται η αναδρομή ή καλύτερα η υπενθύμιση των προηγούμενων γεγονότων είναι πλήρης και άκρως διασκεδαστική. Επομένως το Return to Monkey Island μπορεί να αποτελεί όαση για εμάς τους νοσταλγούς της σειράς αλλά δεν παύει να σημαίνει ότι μπορεί να απευθυνθεί και σε νεοφερμένους παίκτες.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μία έξοχη ιστορία, καλογραμμένους και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες και φυσικά γρίφους που αποτελούν το κομμάτι που ολοκληρώνει μία φανταστική και διασκεδαστική εμπειρία ειδικά σε ένα παιχνίδι όπως το Return to Monkey Island που φανερώνει από τα πρώτα λεπτά ότι δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ξέρουν ακριβώς τι κάνουν μέσα στον κόσμο του Monkey Island και το κυριότερο πως να το κάνουν. Δεν γίνεται να μην επισημάνω ότι βρήκα την επίλυση γρίφων πιο ικανοποιητική από ποτέ συνδυάζοντας τα παλιά point and click adventures εκσυγχρονισμένο σε σημεία κλειδιά όμως. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψάξετε κάθε περιοχή που μπαίνετε, να δοκιμάσετε κάθε δυνατό συνδυασμό στο inventory πάντα με γνώμονα τα στοιχεία που μας δίνει το παιχνίδι κυρίως μέσα από τους διαλόγους.

Όσον αφορά την αλλαγή του art style του παιχνιδιού σε πιο καρτουνίστικο στυλ ομολογώ κι εδώ ότι στην αρχή την έριξα την επικριτική ματιά μου αλλά ήταν μόνο για λίγο και μπορώ να πω πως όσο περνούσε η ώρα άρχισε να μου αρέσει μέχρι να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν είναι καθόλου άσχημο τελικά και περισσότερο προσδίδει στην εμπειρία του παιχνιδιού και την αίσθηση του χιούμορ που είναι πανέξυπνο και λιγότερο χάνει την αισθητική που είχαμε συνηθίσει στα πρώτα παιχνίδια και φοβήθηκα αρχικά ότι θα μου στερήσει αυτή τη σύνδεση. Όσον αφορά τον χειρισμό όσο να ‘ναι και όσο προσπάθεια και να κατέβαλαν οι δημιουργοί ένα point and click adventure (σ.σ. όπως ορίζει και η ονομασία του) προορίζεται για τη χρήση ποντικιού παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι και με το χειριστήριο μιας και το παιχνίδι το έπαιξα στο PS5 με το DualSense μου δημιούργησε κάποια δυσκολία. Επομένως μην το φοβηθείτε καθόλου (και) σε αυτό το κομμάτι. Επίσης, ηχητικά το το Return to Monkey Island περιλαμβάνει μια εξαιρετική μίξη κλασικών και νέων κομματιών που βοηθούν να δώσουν τον τόνο που απαιτεί το παιχνίδι μεταφέροντας πιστά την ατμόσφαιρα των αρχικών παιχνιδιών. Τα voice overs είναι επίσης κορυφαία, με κάθε χαρακτήρα να φέρνει στο τραπέζι τη μοναδική του προσωπικότητα και να εμβαθύνουν την ενσυναίσθηση. Πιστέψτε με αυτό το τελευταίο δεν είναι εύκολο να το πετύχει γενικά κάποιο παιχνίδι και στο συγκεκριμένο το έχουμε.

Ολοκληρώνοντας, όταν είδα την ανακοίνωση του Return to Monkey Island και λόγω της μακράς ιστορίας μου με τη σειρά από απαρχής των gaming χρόνων μου ενθουσιάστηκα, ειδικά όταν είδα ότι οι περισσότεροι εκ των αρχικών δημιουργών αλλά και ηθοποιών συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια. Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα κατάφεραν και μάλιστα τα κατάφεραν εξαιρετικά. Εάν είστε λάτρεις της σειράς Monkey Island αλλά και των adventures γενικότερα δεν γίνεται να χάσετε το Return to Monkey Island, ειδικά σε αυτή την άκρως δελεαστική τιμή που κυκλοφορεί.

Ευχαριστούμε την Devovler Digital για τη διευκόλυνση πραγματοποίησης του Review.

Τι σημαίνουν οι βαθμολογίες στο Busted

Return to Monkey Island
ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Έξοχη ιστορία και φανταστικοί χαρακτήρες
Πανέμορφο οπτικοακουστικά
Ευφάνταστοι, έξυπνοι και απαιτητικοί γρίφοι
Έξυπνα διασκεδαστικό
Η επιστροφή που άξιζε στο Monkey Island
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Λίγο το backtracking
9
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ