RAGE 2

«Είμαι ένας άλλος... ζω σε παράνοια»

Release Date
14/05/2019
PLATFORM
PS4, Xbox One, PC, Stadia
DEVELOPER
Avalanche Studios
PUBLISHER
Bethesda Softworks
Our Score
7.5

Μπορεί το RAGE 2 να έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγο καιρό και η μεσολάβηση της E3 2019 να μην μου επέτρεψε να εκφράσω την άποψή μου νωρίτερα αλλά πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Αρχικά να επισημάνω πως μου είχαν κάνει εντύπωση τα trailers που είχαν προηγηθεί της κυκλοφορίας του RAGE 2 και έδειχναν ένα σκηνικό απόλυτου πανικού και τρέλας σε μεγάλη κλίμακα μετά αποκαλυπτικού ανοιχτού κόσμου. Αυτό που βίωσα και αντιμετώπισα στο παιχνίδι τελικά βρίσκεται κάπου στη μέση, σύμφωνα πάντα με το πως παρουσιαζόταν ο τίτλος εξαρχής.

Ιστορικά το RAGE 2 τοποθετείται τριάντα χρόνια μετά το πρώτο, που μεταξύ μας δεν νομίζω να είμαστε και πολλοί αυτοί που το θυμόμαστε. Γιατί περισσότερο γνωστό ήταν για το πολύ ευφάνταστο εξώφυλλο που μας υπενθύμιζε με έντονη γραμματοσειρά ότι το παιχνίδι προέρχεται «Από τους δημιουργούς των DOOM και Quake» παρά για το περιεχόμενο του. Στο RAGE 2 λοιπόν έχουμε την επιστροφή της πολεμικής απολυταρχικής οργάνωσης Authority που έπειτα από μία επίθεση επίδειξης ισχύος που εξαπολύει, εξοντώνει σχεδόν όλους τους υπερασπιστές του μετά αποκαλυπτικού αυτού κόσμου που ακούνε στο όνομα Rangers. Κάπου εκεί μπαίνουμε στα παπούτσια του Walker που αναγκάζεται να γίνει Ranger πριν την ώρα του και να θέσει σε ισχύ το σχέδιο, μαζί με τους τρεις χαρακτήρες που χρειάζεται να συνεργαστούμε και να «υπηρετήσουμε», που θα καταστρέψει εν τέλει την Authority.

Όσα πιθανώς έχετε ακούσει για τη σχετικά σύντομη διάρκεια της κεντρικής ιστορίας, έχετε ακούσει σωστά. Για να την ολοκληρώσω χρειάστηκα λίγο παραπάνω από δέκα ώρες αλλά αν αποφασίσετε να πηγαίνετε από τη μία κεντρική αποστολή στην άλλη τότε ίσως περιορίσετε ελαφρώς το συνολικό χρόνο, λίγο ακόμα αλλά η διάρκεια δεν ήταν αυτό που με ξένισε περισσότερο αλλά το ότι από ένα σημείο κι έπειτα και για να προχωρήσω στις επόμενες κεντρικές αποστολές έπρεπε να ανεβώ επίπεδο στα «μάτια» των καθενός από τους ανωτέρω τρεις συνεργάτες μου, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες που αντιστοιχούν στον καθένα, είτε δηλαδή να καθαρίσω outposts είτε να καταστρέψω sentry guns της Authority κ.ο.κ. Αν δηλαδή δεν με «υποχρέωνε» το παιχνίδι σε έξω-κεντρικές δραστηριότητες προκειμένου να ανέβω επίπεδο και να προχωρήσω, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και μέσα σε ένα εξάωρο. Όταν λοιπόν παρουσιάζουμε ένα sandbox τίτλο και του προσδίδουμε τόσο σύντομη κεντρική ιστορία, ακόμα κι αυτή τη χιλιοειπωμένη, σημαίνει ότι κάπου εκεί στις Avalanche Studios (Just Cause, Mad Max) και Id Software (Wolfenstein, Doom) αποφασίστηκε για διάφορους παράγοντες (υποψιάζομαι έλλειψη χρόνου) να μην δοθεί η απαραίτητη βάση. Γιατί κατά τα άλλα έχουμε ένα αρκετά δουλεμένο τίτλο και εξηγούμαι.

Η ιστορία για παράδειγμα, μπορεί να είναι σύντομη και να λείπει η φαντασία για ένα περισσότερο πρωτότυπο αποτέλεσμα αλλά από την άλλη οι ερμηνείες των ηθοποιών, η εξαιρετική κινηματογραφική παρουσίαση και η καλή ροή, όταν δεν σε διακόπτει για να ανέβεις επίπεδο και να προχωρήσεις, της προσδίδουν έναν ανάλαφρο και ευχάριστο χαρακτήρα κάνοντας την να κυλά διασκεδαστικά. Το κυρίαρχο σημείο όμως του παιχνιδιού είναι αδιαμφισβήτητα το gameplay του, το οποίο μπορεί να μην μου φάνηκε τόσο γρήγορο και βίαιο όσο του DOOM για παράδειγμα αλλά είναι ελαφρώς πιο γρήγορο από αυτό του Wolfenstein, με λίγο από Far Cry, σε σκηνικό που θυμίζει κάτι από Mad Max. Από τα μόλις αναφερόμενα μπορούμε να διαπιστώσουμε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι εάν αυτά τα παιχνίδια κατά μία νοσηρή φαντασία συναντιόταν ερωτικά και κάνανε παιδί, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το RAGE 2, μιας κι έχει στοιχεία από όλα τους. Δεύτερον, ότι υπάρχει, όχι τόσο ανακύκλωση αλλά περισσότερο δανεισμός στοιχείων που λίγο πολύ έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια, ακόμα και αν οι δημιουργοί εμπλέκονται άμεσα στη δημιουργία τους, για να δικαιολογήσουμε τις όποιες επιρροές. Στην τελική έχουμε ένα RAGE 2 με δυνατό gameplay, το οποίο όμως δεν φέρνει κάτι καινούριο στο είδος. Παρόλα αυτά η δράση, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε εχθρούς είναι τόσο απολαυστική και εθιστική σαν να αλείφουμε βούτυρο στο ψωμί μας.

Τεχνικά, οφείλω να δώσω τα εύσημα στην Avalanche Studios, που δεν μπήκε στο σκεπτικό, προφανώς γιατί δεν τις βγήκε, να ζορίσει την ανάλυση στα PS4 Pro και Xbox One X για να φτάσει 4K ή κάπου εκεί κοντά. Αντ’ αυτού επέλεξε να κρατήσει το RAGE 2 σε full hd ανάλυση προς χάριν της απόδοσης και των 60 καρέ το δευτερόλεπτο που σε συνδυασμό με την ξέφρενη δράση δημιουργεί ένα άκρως διασκεδαστικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι ο οπτικός τομέας, πέραν της ικανοποιητικής κατά τα άλλα βασικής ανάλυσης, είναι από τα δυνατά σημεία του τίτλου, τόσο στα μοντέλα των χαρακτήρων όσο και στο σχεδιασμό των περιοχών. Επίσης, θετική εντύπωση μου έκανε και το γενικότερο animation και οφείλω να ομολογήσω ότι σε συνδυασμό με την εξαιρετική παρουσίαση και τα voice overs που ανέφερα λίγο πιο πάνω κατάφεραν να με εντυπωσιάσουν κυρίως για το είδος που υπηρετεί.

Όσοι λοιπόν έτυχε να με ρωτήσουν όλο αυτό το διάστημα μέχρι να καταθέσω την άποψή μου πιο εμπεριστατωμένα στο παρόν κείμενο για το πως μου φαίνεται το RAGE 2, η απόκρισή μου ήταν θετική και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε και σήμερα. Αν κάποιο από τα προαναφερόμενα «γονικά» παιχνίδια που ανέφερα, κυρίως τα πρώτα τρία, σας γοητεύουν τότε το RAGE 2 είναι για εσάς. Μπορεί λόγω της σύντομης διάρκειάς στο main περιεχόμενο και της single player φύσης του να μην δικαιολογείται η πλήρης τιμή του αλλά παρατηρώ ότι ακόμα και τώρα, σχεδόν ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του, αυτή έχει μειωθεί ήδη. Επομένως βάλτε το στη λίστα σας και όταν το βρείτε στην τιμή που θα σας ικανοποιεί ορμήξτε χωρίς ενδοιασμούς. Η βόλτα και η μάχη είτε on foot είτε οδηγώντας κάποια από τα οχήματα του RAGE 2 είναι απολαυστική και θα σας διασκεδάσει.

Ευχαριστούμε θερμά την IGE για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Διασκεδαστικό Gameplay
Τεχνικός τομέας και απόδση
Παρουσίαση του τίτλου
Ευχάριστο ως εκεί που δεν πάει
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Σύντομη κεντρική ιστορία
Λίγο κάτι από πολλά
Δεν φέρνει το κάτι νέο στην κατηγορία
7.5
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ
 1. Καλησπέρα Δημήτρη.Ειμαι από εκείνους που περίμεναν το review και πιστεύω ότι όντως τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να το ανεβάσεις.

  Δεν είμαι τόσο φαν της σειράς και δεν έχω παίξει το πρώτο παιχνίδι.Παρολα αυτά επειδή τώρα τελειώνω το doom(υπέροχο και απολαυστικό) πιστεύω ότι η επόμενη μου αγορά θα είναι αυτή εδώ.

  Η μικρής διάρκειας ιστορία σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη καινοτομιών δικαιολογούν το 7,5.

  Αλλά ας μην γελιομαστε.Οπως πολύ σωστά ανέφερες η δράση,οι εκρήξεις και όλη φύση του παιχνιδιού το καθιστούν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.

  “Επομένως βάλτε το στη λίστα σας και όταν το βρείτε στην τιμή που θα σας ικανοποιεί ορμήξτε χωρίς ενδοιασμούς.”

  Αυτό ακριβώς έχω κάνει.Με το που πέσει λίγο ακόμα η τιμή θα το τσιμπήσω να το δοκιμάσω και εγώ.

More Stories
Ο Κράτος και ο Ατρέας “πρωταγωνιστούν” σε ταινίες της Disney