PS5 Vs Xbox Series X: Ποια κονσόλα έχει τα καλύτερα παιχνίδια στο λανσάρισμα

Ένα ερώτημα που απασχολεί σχεδόν κάθε γενιά κονσολών

Ένα ενδιαφέρον άρθρο υπέπεσε στην αντίληψή μου από το twinfinite.net, στο οποίο παρουσιάζονται τα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν στο «παράθυρο» λανσαρίσματος των νέων επερχόμενων κονσολών PS5 και Xbox Series X/S και θέλησα να το μοιραστώ εδώ με τη Busted κοινότητα. Κάθε γενιά το λανσάρισμα είναι μεγάλη υπόθεση καθώς καλή η νέα κονσόλα που θα αγοράσουμε αλλά ποια παιχνίδια θα παίξουμε σε αυτή που (αναλογιζόμενο το στάδιο ανάπτυξης τίτλων πάνω στις νέες κονσόλες) θα εκμεταλλεύονται το νέο hardware καθώς είναι και βασικός ψυχολογικός παράγοντας να βιώσουμε αυτό το «άλμα» της επόμενης γενιάς.

Στο άρθρο δεν περιλαμβάνονται 3rd party τίτλοι όπως τα Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed: Valhalla, Watch Dogs Legion και γενικά multiplatform που θα μπορεί ο καθένας να επιλέξει αν θα τα παίξει είτε στη μία κονσόλα είτε στην άλλη.

Xbox Series X/S

Η Microsoft την τελευταία διετία έχει αποκτήσει κάτω από την ομπρέλα της ουκ ολίγα ταλαντούχα στούντιο (μικρότερα ή μεγαλύτερα) προκείμενου να ενισχύσει τη βασική της πολιτική με το Game Pass και δυνατούς τίτλους που προέρχονται από αυτά και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας για να δούμε κάποια στιγμή μεγάλους high profile αποκλειστικούς τίτλους στην πλατφόρμα της. Το Hellblade 2 φαντάζει ως το ιδανικό παράδειγμα. Το μεγάλο χαρτί δυστυχώς του Xbox, το Halo: Infinite μετά τις αρνητικές κριτικές που δέχτηκε στην πρώτη του πλήρη παρουσίαση (δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου) αναβλήθηκε για το 2021 και από ότι ακούγεται θα αφορά μόνο τη νέα γενιά κονσολών Xbox (πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου αν συμβεί κάτι τέτοιο). Από εκεί και πέρα την κυκλοφορία του Xbox Series X/S θα συναντήσουν ενδιαφέροντες τίτλοι όπως το CrossfireX ή ακόμα περισσότερο ενδιαφέροντες για τα γούστα μου το Scorn. Αναλυτικά οι τίτλοι, οι οποίοι σημειωτέον (σημαντικό) θα είναι προσβάσιμοι και μέσα από το Game Pass από την ημέρα κυκλοφορίας τους (μπορεί κάποιος τίτλος να μου διαφεύγει και να μην είναι αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι):

 • CrossfireX (2020)
 • Last Stop (2020)
 • The Ascent (2020)
 • The Medium (2020)
 • Tunic (2020)
 • The Falconeer (Nov. 10, 2020)
 • Scorn (2020)
 • Twelve Minutes (2020)

PS5

Η Sony από την άλλη φαίνεται να ακολουθεί την πεπατημένη επιτυχημένη οδό δίνοντας με την κυκλοφορία του PS5 κάποιους high profile αποκλειστικούς τίτλους όπως το Demon’s Souls Remake από τη Bluepoint Games και το Spider-Man Miles Morales της Insomniac. Από εκεί και πέρα έχουμε και πρωτοεμφανιζόμενους τίτλους όπως το Godfall αλλά και τη σταθερή αξία στα platforms με το Ratchet & Clank: Rift Apart. Αναλυτικά οι τίτλοι που θα βρούμε στο λανσάρισμα (ή εκεί κοντά) του PS5.

 • Demon’s Souls (Nov. 12, 2020)
 • Spider-Man: Miles Morales (Nov. 12, 2020)
 • Sackboy: A big Adventure (Nov. 12, 2020)
 • Astro’s Playroom (Nov. 12, 2020)
 • Ratchet & Clank: Rift Apart (“Launch Window”)
 • Godfall (2020)

Σύνοψη

Η Microsoft έχει επενδύσει πολλά και σε πολλά νεοαποκτηθέντα στούντιο και η αλήθεια είναι πως για να αποδώσουν καρπούς υψηλής παραγωγής απαιτείται χρόνος. Από την άλλη δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι με την κυκλοφορία μιας τόσης δυνατής κονσόλας όπως το Xbox Series X θα έπρεπε να έχει έναν τίτλο «βιτρίνα» ή όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε «system seller» (για παράδειγμα λανσάρισμα Nintendo Switch με το The Legend of Zelda: Breath of the Wild). Το Game Pass που όπως εξέφρασε πρόσφατα την άποψή του ο Κυριάκος σε editorial είναι ο δρόμος που έχει επιλέξει να στηρίξει περισσότερο από κάθε άλλο η Microsoft και τα πηγαίνει περίφημα. Από την άλλη η Sony συνεχίζει ακάθεκτη με την πολιτική που έχει ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια, με σκοπό να διαθέσει όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους και κονσόλες φέρνοντας τίτλους από franchises που κάνουν κλικ στους παίχτες (Spider-Man, Demon’s Souls, Ratchet & Clank) και ήδη φαίνεται ότι η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Όσοι θυμόσαστε λανσαρίσματα παλαιότερων κονσολών τα πράγματα ήταν λίγο άγονα τον πρώτο καιρό. Με θυμάμαι ακόμα να γυρνάω στα καταστήματα για να επιλέξω έναν από τους δύο τρεις αξιόλογους τίτλους λανσαρίσματος. Φέτος οι κονσόλες νέα γενιάς όμως έχουν ένα πλεονέκτημα κι αυτό είναι το Backwards Compatibility. Το Xbox Series X μέχρι το πρώτο Xbox και το PS5 με το PS4, δίνοντας τη δυνατότητα και στις εταιρείες και στους παίκτες να εκμεταλλευτούν από την πρώτη μέρα πρόσφατους μεγάλους τίτλους ή παλαιότερα διαμαντάκια.

Άποψή μου είναι όμως, αν και κατανοώ και γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είναι εφικτό να δούμε από την πρώτη μέρα μιας νέας γενιάς κονσόλων τίτλους που θα εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες τους και θα μας πέφτουν τα σαγόνια εντούτοις κάθε νέο λανσάρισμα χρειάζεται και τον «κράχτη» του κυρίως για να νιώσουμε όλοι εμείς που θα προμηθευτούμε νέες κονσόλες το αίσθημα της αναβάθμισης (πέρα από τα διάφορα περιφερειακά καλούδια). Σε αυτό το λανσάρισμα και σε αυτό το κομμάτι (των τίτλων) φαίνεται πως το προβάδισμα το έχει η Sony με το PS5.

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social Media.

More Stories
Bayonetta 1 (for Nintendo Switch)