Που οφείλεται η εκτόξευση τιμών των καρτών γραφικών;

Αγαπητοί φίλες και φίλοι του Busted καλησπέρα ή καλημέρα, αναλόγως με το πότε διαβάζετε το παρόν άρθρο. Ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό. Τον τελευταίο καιρό, η κάρτα γραφικών που χρησιμοποιώ είναι η (εν ολίγοις) Radeon HD 6570 2GB, ως δωρεάν αναβάθμιση από Radeon HD 3850. Προφανώς, καμία από τις δύο παραπάνω κάρτες δεν αρκεί για gaming έστω μετρίου βεληνεκούς, τουλάχιστον από εποχές παιχνιδιών 2013 και μετά, εκτός από ελαφριά παιχνίδια που παίζουν σε σχεδόν κάθε σύστημα. Μπήκα λοιπόν κι εγώ στο τρυπάκι να αναβαθμίσω τον υπολογιστή μου, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα. Μετά από πολυήμερη αναζήτηση, κατέληξα σε μία GPU την οποία θα ονομάσω Χ η οποία την στιγμή που την βρήκα είχε λίγο πολύ 120€. Ανατρέχοντας λοιπόν μετά από λιγότερο από 2 μήνες, βλέπω μετ’ εκπλήξεως πως η κάρτα έχει φτάσει πλέον τα 145€. Αποφασίζω λοιπόν να αλλάξω γραμμή πλεύσης και να πάω σε μία εναλλακτική λύση η οποία βρισκόταν στα 150€ για να δω πως κι αυτή έχει πλέον φτάσει τα 185€, με καμία από τις παραπάνω να δείχνει σημάδια πιθανής πτώσης τιμής. Προφανώς παραξενεύτηκα. Μετά από μία μικρή επιπλέον έρευνα ανακαλύπτω πως οι τιμές των καρτών γραφικών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για εμένα τον μέτριο χρήστη. Οπότε μου δημιουργήθηκε το προφανές ερώτημα. Γιατί;

Βλέποντας το παραπάνω γράφημα, οι φόβοι μου και οι υποψίες μέχρι τότε πολλαπλασιάστηκαν. Από τέλη Απριλίου μέχρι μέσα Ιουνίου (Διάστημα δηλαδή 2(!) μηνών), η τιμή μίας συγκεκριμένης κάρτας από εκεί που κυμαινόταν μεταξύ 200-300 δολαρίων έφτασε τα 658. Μιλάμε για διπλασιασμό τιμής και όχι πλέον για απλή αύξηση, καθώς πρόκειται για μία σχετικά high-end κάρτα, η οποία  μάλιστα έφτασε στις 6 Ιουνίου 2017 τα 850 δολάρια. Γιατί όμως αυτή η τόσο δραματική αύξηση; Πάμε παρακάτω να δούμε κάποιους προφανείς λόγους:

  • Αύξηση ζήτησης. Ένας πρώτος προφανής λόγος που μου έρχεται κατά νου είναι η αύξηση της ζήτησης αγοράς κάρτας γραφικών. Με όλο και περισσότερο κοινό να στρέφεται στο pc gaming, οι αγορές των αντίστοιχων κομματιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό συνεπάγεται ότι τα εργοστάσια των εκάστοτε εταιριών πρέπει να βγάζουν περισσότερα κομμάτια σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Οπότε αφού η ζήτηση και η αγορά αυξάνονται τόσο δραματικά, δεν ενδιαφέρει τις εταιρίες να χάσουν ένα ποσοστό πελατείας λόγω τιμών και στρέφονται στην μάζα, η οποία θα προσφέρει έτσι κι αλλιώς τα χρήματά της για την αγορά ειδών, γεγονός που θα αποφέρει πολύ μεγαλύτερο κέρδος στις εταιρίες.
  • Αύξηση κόστους πρώτων υλών. Μία λίγο πιο αδύναμη δικαιολογία είναι το κόστος αύξησης των πρώτων υλών. Όμως αυτό θα μπορούσε απλά να δικαιολογήσει μία αύξηση της τάξεως (βαριά βαριά) του 10-15% και όχι παραπάνω από 100%.
  • Διαφορά ποιότητας από γενιά σε γενιά. Σαν τελευταίο λόγο θα παρουσιάσουμε την σημαντική διαφορά από γενιά σε γενιά. Η τεχνολογία πλέον κάνει άλματα σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, γι αυτό και οι διαφορές τιμών από γενιά σε γενιά μπορούν να είναι τεράστιες, όπως βλέπουμε πολλές φορές και σε επεξεργαστές, οπότε και μόνο η χρηματοδότηση της αντίστοιχης έρευνας και υλοποίησης της βελτίωσης αυτής μπορύν να δικαιολογήσουν άλλη μία αύξηση, αλλά πάλι σε λογικά πλαίσια.

Ας είμαστε όμως ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Όπως και σε εσάς, λογικά, έτσι και σε εμένα, δεν μου αρκούσαν οι παραπάνω λόγοι για να δικαιολογήσω αυτήν την αύξηση στις κάρτες γραφικών τουλάχιστον. Θα μπορούσαν να μου αρκούν, αν παρατηρούνταν μόνο σε μία συγκεκριμένη μερίδα high-end προϊόντων και όχι σχεδόν σε όλη την γκάμα. Γι αυτό κι έκανα περαιτέρω αναζήτηση. Και τολμώ να πω ότι δεν περίμενα ποτέ να βρω αυτά που βρήκα. Παρακάτω λοιπόν υπάρχει όλη η ουσία.

Το βασικό χαρακτηριστικό των καρτών γραφικών είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκαν σε πρώτη φάση. Ίσως και ο λόγος ύπαρξης τους εξ αρχής. Η ταχύτητα υπολογισμών. Παραπάνω βλέπουμε ένα (τραβηγμένο μεν) παράδειγμα ενός mining workstation που “φοράει” 8 Geforce GTX Titan X. Α, μα τι είναι αυτό το mining workstation; Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά.

Ο βασικός λόγος λοιπόν που βρήκα ο οποίος να εξηγεί αυτή την αύξηση τιμής δεν ήταν άλλος από τα Crypto-Currencies. Για να το κάνω πιο οικείο, crypto currency είναι το πλέον πασίγνωστο BitCoin. Ναι, αυτή η “τρέλα” που υπάρχει από το 2009. Για μία συνοπτική ή πιο αναλυτική εξήγηση μπορείτε να ανατρέξετε στα παρακάτω βίντεο από τους χρήστες Be Your Boss.gr και Terry Hatziieremias αντίστοιχα:

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row]

Πλέον υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που έγιναν εκατομμυριούχοι, απλώς παρακολουθώντας την κίνηση του bitcoin, ακριβώς όπως γίνεται με τις μετοχές στο χρηματιστήριο. Εντάξει όμως, ωραία όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχουν οι κάρτες γραφικών και οι τιμές τους; Χαίρομαι που ρωτήσατε. Σύμφωνα λοιπόν με το bitcoinx.gr “Για να κάνει κάποιος Bitcoin Mining χρειάζεται επεξεργαστική ισχύ. Αρχικά το mining γινόταν κάνοντας χρήση του κεντρικού επεξεργαστή (CPU) ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σύντομα όμως παρατηρήθηκε ότι ο κεντρικός επεξεργαστής είναι πολύ πιο αργός σε σχέση με έναν επεξεργαστή γραφικών (GPU). Τα προγράμματα επεκτάθηκαν και τροποποιήθηκαν ώστε να χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές γραφικών για τους σύνθετους υπολογισμούς του Bitcoin Mining. Παρά όμως το ότι οι σημερινές κάρτες γραφικών μπορούν να παράξουν πολλά εκατομμύρια hashes κάθε δευτερόλεπτο, έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας κι αντίστοιχα μεγάλη απαγωγή θερμότητας, δημιουργώντας έτσι σοβαρά προβλήματα για την τροφοδότησή τους αλλά και για την ψύξη τους. Για τους λόγους αυτούς έγιναν προσπάθειες ώστε να βρεθούν άλλοι, πιο οικονομικοί τρόποι για Mining.” Αυτό είναι και το απόσπασμα που θα κρατήσουμε. Λόγω των παραπάνω, οδηγούμαστε σε καταστάσεις όπως η παρακάτω φωτογραφία, που απεικονίζεται μία ολόκληρη αποθήκη-ορυχείο γεμάτη με κάρτες γραφικών.

Από τη στιγμή λοιπόν που εταιρίες ολόκληρες αγοράζουν χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες ή και ακόμα περισσότερες κάρτες γραφικών, δεν θα σκεφτεί αν η κάθε μία έχει 300 ή 600 δολάρια, καθώς το κέρδος το οποίο βγαίνει είναι κάτι παραπάνω από πολλαπλάσιο. Όσοι gamers λοιπόν ήδη ξέρουν τι παίζει με τα crypto currencies και το πώς αυτά επηρεάζουν τις τιμές ενός συστήματος, πολλοί θα εύχονταν απλά να πέσει όλο το σύστημα που τα αφορά. Όχι για άλλους λόγους, αλλά γιατί, κυριολεκτικά, άνθρωποι βγάζουν λεφτά σε βάρος τους.

Εν κατακλείδι, μπορείτε όπως κι εγώ να μην πιστέψετε απαραίτητα ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Παρακάτω θα σας παραθέσω κάποια Screenshots τα οποία έβγαλα μόλις σήμερα κάνοντας αντίστοιχη έρευνα αγοράς σε Game Debate και Aliexpress αντίστοιχα, τα οποία επίσης βοήθησαν στο να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μου για κάτι το οποίο ακούγεται κάπως αλλοπρόσαλλο.

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι μπορεί να γίνει γι αυτό; 

  • Αναμονή. Η προφανής λύση είναι να περιμένουμε. Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μία πτώση στην αξία των crypto currencies, οπότε ίσως σύντομα τελειώσει όλη αυτή η τρέλα με τα ορυχεία που αποτελούνται από GPU και μπορέσει και ο μέσος αγοραστής να προμηθευτεί μία κάρτα της προκοπής χωρίς να χρειάζεται να τρώει μακαρόνια, ρύζι, ηλιόσπορο και φρυγανιές για έναν μήνα.
  • Συνεχής παρακολούθηση μεταχειρισμένων. Ναι, το ρίσκο σε μεταχειρισμένη κάρτα γραφικών είναι τεράστιο. Μπορεί να είναι καμένη, να μην δουλεύει σωστά, να είναι ετοιμοθάνατη και πόσα ακόμα τα οποία μπορεί να μην φανούν ακόμα και κατόπιν δοκιμής. Όμως δεν είναι προτιμότερο να δώσει κάποιος π.χ 150 ευρώ τώρα για μία μεταχειρισμένη και να δώσει άλλα 200 μόλις πέσουν οι τιμές από το να δώσει 400+ τώρα; Μπορεί ο οποιοσδήποτε κάλλιστα να διαφωνήσει, γι αυτό έχουμε τα σχόλια.
  • Αγορά πλήρους συστήματος. Ναι, κι όμως, ειπώθηκε αυτό. Ίσως τελικά να συμφέρει, τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο τουλάχιστον, η αγορά ενός πλήρους συστήματος (το οποίο ίσως να μπορεί να μπει και σε δόσεις) από την αγορά σε κομμάτια (Τα οποία μπορούν και αυτά να μπουν σε δόσεις, οπότε ξεχάστε την προηγούμενη παρένθεση). Αναφερόμαστε πάντα σε όσους έχουν σκοπό να φτιάξουν πλήρες σύστημα από την αρχή.

Αυτά που λέτε. Σας ζάλισα με τις λεπτομέρειες περισσότερο, αλλά κάποια πράγματα πρέπει πρώτα να εξηγηθούν για να χρησιμοποιηθούν μετά σαν αιτιολόγηση.

Συμφωνείτε με τα παραπάνω λεγόμενα; Τι πιστεύετε εσείς για τις αυξήσεις των τιμών; Πιστεύετε ότι θα πέσουν κάποια στιγμή; Τι άλλες εναλλακτικές προτείνετε μέχρι να φτάσει αυτή η πολυπόθητη μέρα; Αναμένουμε τα σχόλιά σας εναγωνίως.

 Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social Media. Busted είστε!

More Stories
Tα Top 10 PlayStation 4 & VR Downloads σε Ευρώπη και Αμερική του μήνα Ιουνίου