Πως να ρυθμίσω σωστά τα RGB Range και Color Space στις κονσόλες PlayStation 4 και Xbox One

Είναι εύκολο να επικρατήσει μία σύγχιση σε όσους δε γνωρίζουν και επισκεφτούν το μενού του PlayStation 4 ή του Xbox One και κοιτάξουν τις ρυθμίσεις εικόνας. Με μία αλλαγή από το μενού RGB Range στο PlayStation 4 ή το αντίστοιχο Color Space του Xbox One (ίδιο αντικείμενο διαφορετική ονομασία) και υπό συνθήκες  φαίνεται να έχουμε πιο έντονα και κορεσμένα χρώματα.
Είναι όμως το σωστό; Υπάρχει σωστή ρύθμιση; Χάνουμε κάτι;

Θα ξεκινήσουμε πρώτα με το τί είναι αυτές οι ρυθμίσεις και μετά πως να τις βάλουμε σωστά.

Το Color Space έχει να κάνει με το πως το εύρος του χρώματος  στέλνεται στις συσκευές Display.

Η επιλογή (Limited στο PS4 και Standard στο XBox One) έχει, χωρίς να μπούμε σε  τεχνικές λεπτομέρειες, τιμές από το 16 έως το 235 με το 16 να είναι το μαύρο και το 235 το λευκό.

Το Full RGB στο PS4 και PC RGB στο XBox One έχει τιμές από 0 έως το 255 με το με το 0 να είναι το μαύρο και το 255 το λευκό.
Φαινομενικά το “0 έως το 255” έχει λευκότερο λευκό και μαυρότερο μαύρο από το “16 έως το 235″ αλλά όμως δεν είναι έτσι. Είναι ακριβώς τα ίδια. Είναι δύο διαφορετικές κλίμακες για το ίδιο πράγμα. Η διαφορά τους έχει να κάνει με το ποιο μέσο χρησιμοποιούμε. Η διαφορά τους έχει να κάνει καθαρά με την σωστή επικοινωνία των συσκευών με στόχο την σωστή, ακριβή και πιστή απεικόνιση.
Γενικά τα PC και τα μόνιτορ χρησιμοποιούν το εύρος 0 – 255 ενώ όλες τηλεοράσεις το 16 – 235 και κάποιες και τα 2.

Τι γίνεται όμως όταν εμείς δίνουμε στην τηλεόραση 0 – 235 και η τηλεόραση απεικονίζει σε 16 – 235;
Τι γίνεται όμως όταν εμείς βάζουμε τη ρύθμιση RGB Full στο PlayStation 4 και Color Space Full RGB στο Xbox One χωρίς να ρυθμίσουμε σωστά την τηλεορασή μας;

Πολύ απλά η τηλεόραση αγνοεί πλήρως τις πληροφορίες και τα χρώματα που είναι κάτω από το 16 και πάνω από 235. Συνεπώς βλέπουμε λάθος και στην πράξη αυτό φαίνεται με ελάχιστες και καθόλου αποχρώσεις του γκρι – μάυρου και του άσπρου. Δεν υπάρχουν σκιάσεις του γκρι. Ένα σκοτεινό πλάνο του Resident Evil 2 δε θα έχει λεπτομέρεια και θα τα βλέπουμε μαύρα. Έτσι θα ανεβάσουμε τη φωτεινότητα για να δούμε, το ενιαίο μαύρο θα γίνει ενιαίο γκρι, πάλο δε θα έχουμε λεπτομέρειες και τα χρώματα θα ξεθωριάσουν. Παρόλο λοιπόν που τα χρώματα θα δείξουν πιο έντονα και κορεσμένα  αρχικά θα είναι λάθος η απεικονισή τους και θα καταστρέψουμε το μαύρο.

Για να δείτε τι πραγματικά γίνεται δείτε την παρακάτω εικόνα αφού έχετε βάλει τις παραπάνω λάθος ρυθμίσεις:

H πρώτη σειρά θα φαίνεται μαύρη και υπάρχει λεπτομέρεια που χάνεται. Σκεφτείτε λοιπόν τα σκοτεινά μέρη σε οποιοδήποτε πλάνο του παιχνιδιού που παίζουμε. Καταστροφή σκέτη.

Σε περίπτωση που εμείς δίνουμε στην τηλεόραση το 16 – 235 και η τηλεόραση δέχεται από τις ρυθμίσεις της 0 – 255 τότε χάνουμε αυτόματα τα χρώματα κάτω από το 16 και πάνω από το 235, η εικόνα μας θα παρουσιάζεται μάλιστα και ως ξεθωριασμένη.

Ποιες είναι οι σωστές ρυθμίσεις λοιπόν;

  • Αν χρησιμοποιούμε μόνιτορ υπολογιστή τότε πρέπει να βάλουμε στο RGB Range του PlayStation 4 και το Color Space του Xbox One τις επιλογές Full ή PC RGB αντίστοιχα.
  • Αν χρησιμοποιούμε τηλεόραση γενικά το 16 – 235 είναι το προτεινόμενο, αν και τα Video games φτιάχνονται με  0 – 255 και η μετατροπή γίνεται αυτόματα. Θυμηθείτε ότι είναι το ίδιο.
    Μπορούμε όμως να βάλουμε ότι θέλουμε στο στο RGB Range του PlayStation 4 και το Color Space του Xbox One αρκεί η τηλεορασή μας να έχει την αντίστοιχη επιλογή. Επικρατεί ένα μπέρδεμα εδώ αφού κάθε κατασκευαστής τηλεόρασης χρησιμοποιεί διαφορετικό όνομα. Για παράδειγμα οι Samsung έχουν στο μενού της εικόνας την επιλογή HDMI Μαύρο (HDMI black level στα αγγλικά) με 2 τιμές: “χαμηλό” δηλαδή 16 – 235 και “υψηλό” δηλαδή 0 – 255. Οι τηλεοράσεις Sony το έχουν συνήθως ως HDMI video Range με το “Limited” ή “Low” ή “χαμηλό” η “περιορισμένο” να αντιστοιχεί στο 16 – 235.
    Δηλαδή (PS4) RGB Range =  Limited – (Xbox One) Color Space = Standard με το HDMI Μαύρο στην τηλεόραση στο “χαμηλό”.
    Αντίστοιχα RGB Range –  Color Space Full – PC RGB με το HDMI Μαύρο στο “υψηλό”.
  • Γενικά καλό είναι να αποφεύγουμε τις auto επιλογές αφού οι συσκευές μπορεί κάποιες φορές να μπερδευτούν (Συμβαίνει αυτό).
  • Για περιεχόμενο HDR όλα τα παραπάνω δε παίζουν κανένα ρόλο και οι επιλογές θα είναι λογικά απενεργοποιημένες.

Ελπίζουμε να σας λύσαμε κάποιες απορίες και να σας βοηθήσαμε να έχετε την καλύτερη δυνατή απεικόνιση. Για οποιαδήποτε απορία ρωτήστε μας.

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social Media. Busted είστε!

More Stories
NBA 2K19