Busted.gr

Pokemon Ultra Sun/Ultra Moon

Pokemon Ultra Sun/Ultra Moon

Μία από τις πιο πετυχημένες σειρές της Nintendo, επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά με σκοπό να μας χαρίσει αρκετές ευχάριστες ώρες και να μας ταξιδέψει στον μαγευτικό κόσμο των Pokemon. Φυσικά μιλάμε για τις ανανεωμένες Ultra Sun και Ultra Moon, μέσω των οποίων θα επισκεφτούμε τον τροπικό και ξεχωριστό χάρτη της Alola. Η Game Freak επιστρέφει επίσης και εμπλουτίζει το περιεχόμενο των περσινών Sun και Moon, είτε για να ελκύσει νέο κοινό, είτε για να γεμίσει όσους δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως από την προηγούμενη έκδοση των τίτλων. Πόσο καλά τα πάει όμως, ως τελευταίος τίτλος στο πετυχημένο Nintendo 3DS της εταιρίας; Eίναι κάτι που θα τραβήξει παίκτες που άφησαν τη σειρά πριν χρόνια; Ας το δούμε παρακάτω.

Για ακόμη μια φορά, παίρνουμε τον ρόλο ενός 11χρονου αγοριού ή κοριτσιού, που μετακόμισε με την μητέρα του/της από το Kanto στην Alola, μια παραλλαγή της Χαβάης. Όπως και με κάθε τίτλο της σειράς, στόχος μας είναι να γίνουμε ο καλύτερος Pokemon εκπαιδευτής και φυσικά, να ολοκληρώσουμε το Pokedex (το οποίο πλέον είναι Pokemon!). Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας, θα γνωρίσουμε διάφορους χαρακτήρες που είτε θα μας βοηθήσουν στο ταξίδι μας, είτε θα σταθούν εμπόδια (Team Skull και Ultra Recon Squad) ώστε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Φυσικά υπάρχει αρκετό περιεχόμενο μετά την ολοκλήρωση της κύριας ιστορίας, για όσους τυχόν δεν ικανοποιηθούν από το περιεχόμενο της κύριας ιστορίας, όπως και πάρα πολλά θρυλικά.

Να σημειώσουμε πως, όσοι έτυχε να ασχοληθούν με τις περσινές Sun και Moon, ίσως να απογοητευτούν αν περίμεναν μεγάλες αλλαγές όπως είδαμε στις Black 2 και White 2 (οι οποίες ήταν συνέχεια των Black και White), καθώς ο τίτλος φέρει ναι μεν αλλαγές και προσθήκες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή που θα παρατηρήσουν νέοι και παλιοί fans της σειράς, είναι η διαφορετική μέθοδος προόδου όσον αφορά τα εμβλημάτων και γυμναστηρίων. Πλέον η πρόοδος γίνεται με δοκιμασίες (Trials) που πρέπει να περάσουμε σε κάθε νησί του τίτλου, όπου και ο κύριος αντίπαλός μας είναι τα νέα Totem Pokemon που είναι αισθητά δυνατότερες εκδοχές των κοινών Pokemon που συναντούμε στον κόσμο. Και μιας και αναφέραμε εκδοχές Pokemon, αλλαγή έχουν υποστεί και κάποια τυπικά Pokemon που γνωρίζουμε από την 1η γενιά ακόμη. Για παράδειγμα, το Rattata (όπως και άλλα) έχουν πλέον την Alola μορφή τους, η οποία στην περίπτωση του Rattata προσθέτει τον τύπου Dark, όπως και άλλες ικανότητες.

Το gameplay από την άλλη, σύστημα μάχης και μενού διεπαφής χρήστη (User Interface, UI) δεν έχει υποστεί αλλαγές από τις βασικές εκδόσεις, κάτι που ήταν ήδη βελτιωμένο καθώς πλέον βλέπουμε πόσο αποτελεσματικές είναι οι επιθέσεις μας σε Pokemon που έχουμε ξανασυναντήσει. Αρκετά μεγάλη προσθήκη είναι κάποια mini-game (αν μπορούμε να τα πούμε έτσι), το Mantine Surf (όπου κάνουμε surf σε ένα Mantine κάνοντας κόλπα και μαζεύοντας πόντους) και η συλλογή Totem Stickers (που μας επιτρέπουν την “αγορά” Totem Pokemon) και βρίσκουμε στα νησιά της Alola.

Ένα κουραστικό στοιχείο είναι οι μεγάλοι διάλογοι και cut scenes που περιέχονται κατά την εξέλιξη της ιστορίας, τα οποία είναι πολύ έντονα ειδικά στις 2 πρώτες ώρες του παιχνιδιού, ενώ συνεχίζονται μέχρι τέλος της ιστορίας (προφανώς) και δεν μπορείτε να προσπεράσετε. Εν μέρη λογικό, θέλει να μας γνωρίσει τους χαρακτήρες του κόσμου, αλλά κουράζει πολύ γρήγορα, κυρίως λόγω του πολύ παιδικού ύφους (ναι, βλέπουμε την ειρωνεία στο συγκεκριμένο κομμάτι). Επίσης, μας έλειψε το στοιχείο από τις παλιότερες Pokemon που ο αντίπαλός μας ήταν αυτό, αντίπαλος, καθώς εδώ έχουμε χαρακτήρες που κάθε τόσο, χαίρονται που μας βλέπουν και θεραπεύουν την εξάδα μας αρκετά συχνά, ακόμη και πριν από μάχη, με τα Totem Pokemon να είναι από τις ελάχιστες προκλήσεις που συναντήσαμε. Το θετικό είναι πως απαιτείται χρήση διαφορετικών τύπων Pokemon με τους ποικίλους αντιπάλους που συναντούμε. Αλλά σε γενικές γραμμές, λείπει έντονα το στοιχείο των παλιότερων γενεών που έπρεπε να ψάξεις για να βρεις τον δρόμο σου, ειδικά με μία εισαγωγή/tutorial 2 ωρών και πολύ καθοδήγηση/hand-holding κατά την όλη πρόοδο.

Οι online υπηρεσίες από την άλλη έχουν εμπλουτιστεί, όπως και διάφορες δραστηριότητες να είναι διαθέσιμες, με το Poke Pelago να προσφέρει mini-games για εσάς και τα Pokemon σας και το Festival Plaza να είναι χώρος όπου μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορα mini-games και ίσως γνωρίσετε νέα άτομα από κάθε γωνιά του πλανήτη. Παράλληλα μπορείτε να κάνετε μάχες ή να δοκιμάσετε την τύχη σας και να ανταλλάξετε Pokemon, ή να πάρετε μέρος σε Challenges που ορίζονται από τη Nintendo.

Παρόν είναι και η τροποποίηση του χαρακτήρα σας, για τον οποίο μπορείτε να αγοράσετε ρούχα, παπούτσια και λοιπά αξεσουάρ, να αλλάξετε το κούρεμα και άλλες μικρο-λεπτομέρειες, όπως φακούς επαφής με διαφορετικά χρώματα.

Από τεχνικής άποψης, ο τίτλος για ακόμη μια φορά έχει αποφύγει πλήρως τη χρήση 3D, η οποία πλέον υλοποιείται μόνο ως gimmick σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φωτογράφισης σε συγκεκριμένα σημεία. Το σύστημα από την άλλη φτάνει πλήρως στα όριά του (σε βασικό μοντέλο 3DS), με αισθητά frame drops και καθυστερήσεις, ειδικά σε μάχες που έχουν περισσότερα από 2 Pokemon, είτε σε trial είτε σε 2 vs 2 και με την μπαταρία να κρατάει γύρω στις 3-4 ώρες παιχνιδιού. Οπτικά είναι ίσως ότι καλύτερο έχουμε δει στη σειρά, με προσεγμένα μοντέλα χαρακτήρων και Pokemon, με μουσική που, ως συνήθως, ταιριάζει με τις μάχες και το περιβάλλον που εξερευνούμε.

Συνοπτικά, έχουμε σίγουρα μια βελτιωμένη και συνολικά πιο ολοκληρωμένη εμπειρία Pokemon. Οι νεώτεροι fans σίγουρα θα περάσουν πολλές ευχάριστες ώρες, δυστυχώς όμως με τους παλαιότερους φίλους της σειράς να βλέπουν αρκετά νέα στοιχεία τα οποία πολύ πιθανόν να τους απωθήσουν να ασχοληθούν παραπάνω από την κύρια ιστορία που προσφέρει. Σίγουρα όμως είναι ένας τίτλος που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για το Review: Nintendo 3DS
Είδος: RPG
Κυκλοφορεί για: Nintendo 2DS, 3DS, new2DS, new3DS
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17/11/2017
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εκδότρια εταιρία: Nintendo, The Pokemon Company
Εταιρία ανάπτυξης: Game Freak

 

8 ΑΞΙΟΛΟΓΟ

The Good

  • Διάρκεια ιστορίας
  • Υλικό μετά την ολοκλήρωση
  • Εμπλουτισμένο υλικό
  • Βελτιωμένο gameplay

The Bad

  • Μεγάλη εισαγωγή/tutorial
  • Απουσία χρήσης 3D
  • Θέματα απόδοσης
  • Ελάχιστη πρόκληση
8 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr