Δείτε εδώ το νέο Game Recap #101: Η «Προδοσία» του Kojima και The Last of Us Part I Ξανά

Νανοσωλήνες άνθρακα από πλαστικές σακούλες

Αυστραλοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο για να μειώσουν το κόστος παραγωγής των νανοσωλίνων άνθρακα με την βοήθεια από πλαστικές σακούλες.

nanotube

Πριν από μερικές μέρες θα διαβάσατε για τον υπολογιστή κατασκευασμένο από νανοσωλήνες άνθρακα, δυστυχώς όμως το κόστος παραγωγής του είναι απαγορευτικό, ήταν τουλάχιστον έως σήμερα. Στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, επιστήμονες βελτίωσαν τον τρόπο παραγωγής των νανοσωλίνων με την χρήση πλαστικών σακουλιών, δίνοντας λύση και στο πρόβλημα συσσώρευσης πλαστικών απορριμάτων. Να σημειωθεί ότι από το 2009 ήταν δυνατή αυτή η επιλογή, όμως η επεξεργασία δεν ήταν οικονομικά συμφέρουσα και τα απόβλητα που προέκυπταν ήταν ιδιαίτερα τοξικά. Η νέα διαδικασία περιλαμβάνει ένα ειδικά σχεδιασμένο υλικό που η σύνθεση του επιτρέπει την συλλογή των ελεύθερων ατόμων άνθρακα, χωρίς την χρήση τοξικών χημικών, και η σακούλα ουσιαστικά αποσυντίθεται.

Στην συνέχεια, αφού σχηματιστεί ο νανοσωλίνας με την βοήθεια του υλικού, φιλτράρεται από μια ειδική μεμβράνη. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως η νέα διαδικασία θα μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής τους, κυρίως γιατί οι πλαστικές σακούλες είναι αρκετά εύκολο να βρεθούν.