Busted.gr

Οδηγός αγοράς: Με τι ακουστικά να συνοδέψω το PlayStation VR μου;

Οδηγός αγοράς: Με τι ακουστικά να συνοδέψω το PlayStation VR μου;

Έχετε αγοράσει/αγόρασατε/σκέφτεστε να αγοράσετε το PlayStation VR (λόγοι για να επενδύσω και να μην επενδύσω εδώ) και θέλετε να δείτε τι επιλογές έχετε για να συνοδέψετε το πιο immersive αίσθημα εικόνας με εξίσου immersive 3d ήχο;

Ο 3d ήχος έχει τρισδιάστατη κατευθυντικότητα δηλαδή ακούμε από όλο το χώρο και αντιλαμβανόμαστε ακόμα και το ύψος που έρχεται ο ήχος  και όχι απλά μπρος – πίσω και από προκαθορισμένες θέσεις όπως στα home theater. 

Nα ξεκαθαρίσουμε ότι τον 3d ήχο τον υποστηρίζουν όλα τα ακουστικά αρκεί να τα συνδέσουμε με το 3,5mm jack στο Headset αφού το processing unit (αυτό το γλυκούλι mini ps4) ευθύνεται για τον 3d ήχο .
Σας έχουμε κάποιες λύσεις και επιλογές χωρίς να σπάσετε το κουμπαρά πολύ (λιγάκι μόνο , μία ρωγμή θα τη κάνουμε!)
Παρακάτω θα αναλύσουμε 2 είδη ακουστικών, τα in-ear που κυριολεκτικά κουμπώνουν μέσα στο κανάλι του αυτιού μας και τα Over-ear που με τα μεγάλα cups τους αγκαλιάζουν όλο το αυτί. Τα earbuds δηλαδή οι γνωστές μας ψείρες δεν αποτελούν μια καλή επιλογή για να συνοδέψουν το PlayStation VR headset μας ενώ τα On-ear μειονεκτούν σε σχέση με τα Over-ear. Βέβαια οι συγκρίσεις αυτες ισχύουν για αντίστοιχης χρηματικής κατηγορίας ακουστικά και δεν είναι απόλυτες. Ψείρες των 300 ευρώ θα ακούγονται καλύτερα από Over-ear των 100 ευρώ. Το “ότι πληρώνεις παίρνεις” ισχύει δηλαδή.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:


In-ear ακουστικά


Τα πλεονεκτήματα των In-ear ακουστικών σχετικά με το PlayStation VR είναι:

 • κυρίως η βολικότητα γιατί δεν είναι κάτι έξτρα στο κεφάλι μας.
 • καλό μπάσο.
 • η πλήρης απομόνωση από εξωτερικους θορύβους για μέγιστο immersion.
 • καθόλου διαρροή ήχου προς τους πλησίους μας.
 • υψηλή ένταση

Τα μειονεκτήματα των In-ear ακουστικών σχετικά με το PlayStation VR είναι:

 • δε χωράνε σε όλους τους τύπους αυτιών, δε βολεύουν πολλούς και δε κουμπώνουν βολικά σε όλα τα κανάλια των αυτιών.
 • το μπάσο μπορεί να γινει υπερβολικό.
 • κάποιοι νιώθουν την πίεση του ήχου να τους ενοχλεί.
 • έχουν “μικρό” ήχο αφού και οι οδηγοί των ακουστικών είνα μικροί.
 • η πλήρης απομόνωση από εξωτερικους θορύβους.

Καταρχάς  τα στόκ in-ear headphones που έρχονται με το PlayStation VR Headset  δουλεύουν μία χαρά.
Eνώ κάνουν τη δουλειά τους σε σύγκριση με άλλα πιο ακριβά in-ear ακουστικά θα είναι εμφανής η διαφορά ιδιαίτερα στη καθαρότητα του ήχου. Έτσι αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το υπάρχων στοκ in-ear αλλά μας αρέσει ο τύπος αυτός και μας βολεύει μπορούμε να προμηθευτούμε άλλα πιο ακριβά μιας καλής εταιρίας πχ Sennheiser , Sony.


Over-ear ακουστικά


Τα πλεονέκτηματα των Over-ear ακουστικών σχετικά με το PlayStation VR είναι:

 • αγκαλιάζουν όλο το αυτί χωρίς να το πιέζουν και κατά συνέπεια είναι ξεκούραστα στα αυτιά μας.
 • έχουν τον πιο “μεγάλο” και “γεμάτο” ήχο από όλα τα είδη ακουστικών.
 • έχουν πιο ποιοτικά καλό μπάσο από τα άλλα.
 • μπορούμε να ακούμε και αμυδρά εξωτερικούς θορύβους αν δε θέλουμε να απομονωθούμε πλήρως.

Τα μειονεκτήματα των Οver-ear ακουστικών σχετικά με το PlayStation VR είναι:

 • χωράνε ελάχιστα ακουστικά μαζί με το Headset ώστε να νιώθουμε και άνετα.
 • δε μπορούμε να απομονωθούμε πλήρως απο εξωτερικούς ήχους αν θέλουμε.
 • κάποια διαρροή ήχου στους πλησίους μας.

Με το κύριο πρόβλημα να είναι η εφαρμογή των Over-ear ακουστικών μαζί με το VR Ηeadset μας θα πρέπει πρωτού αγοράσουμε να σιγουρευτούμε ότι χωράνε να μπουν και να είναι ταυτόχρονα άνετα.
Οι επιλογές είναι πολλές εδώ και θα προτείνουμε κάποιες:


(1)


Official headset της Sony για το Ps4, δηλαδή τα Sony wireless stereo headset (gold) όπως και το νέο Wireless Platinum αν ήδη τα έχουμε υπάρχει πιθανότητα να ταιριάζουν φυσιολογικότατα (δεν είναι όλα τα κεφάλια το ίδιο).
Προφανώς και πρέπει να τα συνδέσουμε με το 3,5 mm jack καλωδιο στο headset και να μην κάνουμε χρήση της ασύρματης λειτουργίας (δε τα ανοίγουμε δηλαδή) για να πάρουμε τον 3d ήχο. Για αυτό το λόγο χάνουν ποιότητα και ένταση ήχου από αυτή που παίρνουμε όταν τα χρησιμοποιούμε με τη φυσιολογική λειτουργία τους. Συγκριτικά με το stock in-ear η ένταση είναι αισθητά χαμηλότερη. Επίσης δε καταναλώνεται η μπαταρία καθόλου από τη χρήση αυτή.
Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στο πως βάζουμε το wireless stereo headset συγκεκριμένα διότι υπάρχει κίνδυνος να σπάσει. Ο ασφαλής τρόπος να μπουν είναι από το λαιμό πίσω μας και μετά τα ανεβάζουμε ενώ για να βγούν εκτελούμε αντίστροφα την διαδικασία.

 


(2)


Μια ωραία επιλογή είναι το Plantronics Rig 4VR που κυκλοφορεί και στη χώρα μας και έχει σχεδιαστεί ειδικά για το PlayStation VR. Μέχρι και ο σχεδιασμός του καθώς και το λευκό χρώμα του ταιριάζει και δένει οπτικά. Είναι αρκετά ελαφρύ και εύκαμπτο και ο πλαστικός σχεδιασμός του κρατάει την τιμή του χαμηλά. Διαθέτει αποσπώμενο μικρόφωνο αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό του Headset ή της κάμερας. Είναι πολύ βολικό, εφαρμόζει τέλεια μαζί με το headset και έρχεται με 2 καλώδια: ένα κοντό που διπλώνει κιόλας  για χρήση με το PlayStation VR και ένα πιο μακρύ για χρήση PC. Ο ήχος του που είναι και το πιο σημαντικό είναι ισορροπημένος χωρίς μπάσες υπερβολές που μας συνηθίζουν τα πιο πολλά headset. Δεν διαθέτει όμως κάποιου είδους ενίσχυση και για αυτό δεν έχει και μπαταρία. Η τιμή του είναι γύρω στα 65-70 ευρώ.


(3)


 

Η προσωπική μου επιλογή είναι το Turtle Beach stealth 350VR και έχει σχεδιαστεί ειδικά και αυτό για VR headsets. Είναι αρκετά ελαφρύ και πάρα πολύ βολικό. Δεν έχει δέρμα στα cups αλλά ύφασμα γιατί αναπνέει και έτσι δεν ζεσταινόμαστε καθόλου στα αυτιά μας. Έρχεται με μικρό καλώδιο 3,5 jack και αποσπώμενο μικρόφωνο. Η διαφορά του με το Plantronics Rig 4VR είναι ότι διαθέτει ενίσχυση, ρυθμιζόμενο μπάσο και ένταση φωνής και πρέπει να το λειτουργήσουμε για να ακούσουμε. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του είναι γύρω στις 30 ώρες και η επαναφορτισή του είναι αρκετά γρήγορη. Η ποιότητα του ήχου του είναι αρκετά καλή για τη τιμή του και αισθητά ανώτερη σε όλους του τομείς από το official Wireless headset stereo όταν το λειτουργούμε για το VR headset μας. Το μπάσο του ποτέ δεν είναι υπερβολικό σε σημείο που να μας πονάνε τα αυτιά αλλα ίσως έχει παραπάνω ενταση από όσο πρέπει στο max του. Η ένταση του Headset είναι μεγάλη λόγω ενίσχυσης και δε γίνεται να την έχουμε στο max (21 στα 25 απο το VR headset με μέγιστη ένταση στα headphones). Η τιμή του είναι γύρω στα 80 – 90 ευρώ.

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω Social Media. Busted είστε!

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr