Η ταινία είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης που προκαλεί ενθουσιασμό στους ταινιόφιλους. Οι ταινίες αρχικά δεν ήταν και τόσο mainstream αλλά αντίθετα μέχρι και το 1930, υπήρχαν βουβές ταινίες κινηματογράφου, κυρίως κωμικές ( Ο Χοντρός και ο Λιγνός, Ο Σαρλό ), όμως από τον Πολίτη Κέιν του Ουέλς και έπειτα, οι ταινίες έχουν καθιερωθεί στις συνειδήσεις μας. Είτε έχοντας πάντα ένα σύμβολο του σεξ, όπως την Ρίτα Χεϊγουορθ παλιότερα και την Μέγκαν Φόξ και την Σκάρλετ Γιόχανσον τώρα, είτε μεταφέροντας μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, όπως τα “Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας” με τον Έντουαρντ Νόρτον, για να μας δείξουν πως τα κοινωνικά στερεότυπα επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς μας. Το σίγουρο είναι ότι μια καλή ταινία, πλέον σου προσφέρει μια ιστορία, σου προσφέρει “τροφή για σκέψη”, σε κάνει να θέτεις στον εαυτό σου διάφορα ερωτήματα. Αυτό είναι για μένα μία ταινία.
Βέβαια, η απογοήτευση έρχεται όταν η ταινία είναι αδιάφορη, βαρετή η δημιουργείται χωρίς κάποιον σκοπό. Εγώ, είμαι μεγάλος fan των ταινιών. Ήμουν στην πρεμιέρα του πρώτου Spiderman, οι παιδικές μου μνήμες έχουν χαραχτεί από άσχημες ψυχολογικές αντιδράσεις όταν είδα τον Κλούνεϊ σαν Batman και έκλαιγα από την στενοχώρια μου όταν δεν είδα καμία ερωτική σκηνή της Σοφία Βεργκάρα στο Machete Kills. Αλλά, όπως και να έχει λατρεύω τις ταινίες, για αυτό ο Admin του busted.gr, τον οποίο χιλιοευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσε, αποφάσισε να μου δώσει την στήλη Movie Maniac. Τι θα κάνουμε στην στήλη αυτή. Μια φορά τον μήνα θα βάζω αυτήν την στήλη, όπου θα αναλύω μια ταινία, είτε επερχόμενη, είτε ήδη διαθέσιμη στους κινηματογράφους και σε DVD ή θα γίνομαι νοσταλγικός και θα θυμάμαι μια ταινία προηγούμενης δεκαετίας. Και όλα αυτά με αυτό το ιδιαίτερο στυλ που βλέπετε και στο Nerd Alert. Σαν πρώτη ταινία, λοιπόν, θα πάρω μια αμφιλεγόμενη θα έλεγε κανείς ταινία, που θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο για την ωμότητα των ερωτικών σκηνών και το μόνο που έκανε είναι αρχικά να γοητεύσει τις γυναίκες ( κυρίως δε τις λεγόμενες “παιδούλες”) με τον Christian Grey και εμάς τους άνδρες να καταριόμαστε την ώρα και την στιγμή που είπαμε το “Ναι” στις κοπέλες μας να πάμε να δούμε την ταινία μαζί τους. Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι. Όλες οι αναγνώστριες του site προτού συνεχίσω να ξέρουν. Δεν σχολιάζω τον ηθοποιό, σχολιάζω τον χαρακτήρα που υποδύεται. Εντάξει;
Oι 50 αποχρώσεις του γκρι ή αλλιώς 50 Shades of Grey, είναι μια ταινία που κυκλοφόρησε στις 13 Φλεβάρη ( μια ημέρα πριν του Αγίου Βαλεντίνου) και έσπασε τα ταμεία. Αυτήν την στιγμή είναι το τέταρτο πιο κερδοφόρο φιλμ του 2015. Εγώ όμως είμαι ένας από αυτούς που έκατσε την είδε και δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένος. Ωραία; Προτού συνεχίσω, τα παρακάτω λόγια μου θα περιέχουν spoilers για αυτό, όποιος δεν την είδε….ας τα δει για να την γλιτώσει. Λοιπόν. Η πρωταγωνίστρια μας είναι η Dakota Johnson, η κόρη του Don Johnson που έπαιζε τον Sonny στο Miami Vice, η οποία υποδύεται την Anastasia, την γυναίκα-θύμα που πάει να πάρει συνέντευξη από το ερωτικό ενδιαφέρον της και επιχειρηματία Christian Grey, τον οποίο υποδύεται ο δολοφόνος Spector από το The Fall, o Jamie Dornan. Προτού συνεχίσω να πω, πολύ τολμηροί οι παραγωγοί της ταινίας που έβαλαν το “νέο αίμα” για να υποδυθεί τέτοιους ρόλους και όχι καταξιωμένους ηθοποιούς. Η Ana, όπως την αποκαλεί ο Grey, πάει στην επιχείρηση του μελλοντικού lover boy της ( Grey) για να του πάρει συνέντευξη. Εκείνος, μαγεμένος από αυτήν δέχεται να παραχωρήσει την συνέντευξή της. Η ταινία ξεκινάει πολύ καλά σε λίγο θα έρθει και ο Χάρι με την Σάλι (ταινία με πρωταγωνιστές τους Billy Crystal & Meg Ryan) για να σας δείξουν πως γνωρίζονται στις ταινίες. Έτσι ξεκινάει, η σχέση μεταξύ τους, η οποία αρχικά μοιάζει περισσότερο κάτι σαν φιλική παρέα. Κλασσικός ανδρικός χειρισμός. Ο άνδρας για να τα φτιάξει με την γυναίκα πρώτα την πάει για καφέ και μετά κάνει..δουλειά. Διδαχή στο ανδρικό πλήθος, κύριε Grey. Τα σέβη μου.
Καθώς προχωράει η ταινία, βλέπουμε την αδυναμία εμπιστοσύνης μεταξύ τους με τον Christian μάλιστα να ακολουθεί την Anastasia στο σπίτι της μάνας της και την ίδια να απογοητεύεται κάθε φορά που την εγκαταλείπει. Τυπική ρομαντική ταινία, μέχρι τούτο το σημείο. Μετά, όμως έρχεται το καλύτερο. Ο Christian Grey αποκαλύπτει πόσο “ανωμαλιάρικο” αγόρι είναι και βάζει την Ana να υπογράψει ένα συμβόλαιο στο οποίο η σχέση τους θα αποτελεί τυπική σχέση με έρωτα και με την ίδια να πραγματοποιεί τις σκοτεινές ερωτικές του επιθυμίες που περιλαμβάνουν και διάφορα ερωτικά αντικείμενα. Και η ίδια λέει ναι. Κούκλα μου, Anastasia, άμα ήθελες, ανωμαλίες και τρελά πράγματα, γιατί δεν πήγαινες στην Ολλανδία, κάτι θα έβρισκες εκεί. Τι κάθισες με αυτόν τον τρελό που ποιος ξέρει τι έχει βάλει στόχο ο διεστραμμένος νους του για το άμοιρο κορμί σου; Και Christian. Είσαι μεγάλος παίκτης αγόρι μου. Για να εξασφαλίσεις τον στόχο σου βάζεις συμβόλαιο. Είσαι “Η” μορφή. Αφού η Anastasia, υπογράφει, περνάω απευθείας στις ερωτικές σκηνές. Ντροπή και αίσχος. Το βιβλίο, το οποίο έχω διαβάσει, τα λέει καλύτερα, εσείς τι κάνατε; Με μαστίγιο και ζώνη την βγάζετε καθαρή; Ήταν το μόνο πράγμα, για το οποίο πιστεύω πήγαν οι άντρες στον κινηματογράφο και δεν πήραν τίποτα. Είναι απαράδεκτο για το ανδρικό φύλο αυτό. Λίγο σεβασμός στην ανδρική φύση, Σκυλιά του Παβλόφ! Τελικά, αυτή καταλήγει να μην γουστάρει τις μεθόδους του κύριου Grey και να χωρίζουν, όπως και στο πρώτο βιβλίο. Αλλά κυρίες και κύριοι, για να καταλάβετε πόσο διεστραμμένο πρόσωπο είναι ο Κρίστιαν Γκρέϊ και πόσο deep και πόσο σκοτεινός είναι και την οδήγησε σε τέτοια απόφαση με αυτόν τον τρόπο θα το καταλάβετε. Σε κάποιο σημείο της ταινίας, η Αnastasia του λέει : ” Θα μου κάνεις έρωτα;” Και, κυρίες και κύριοι, όντας μεγάλη εμπειρία, ο Grey κάνει το ακατανόητο και απαντάει όπως ακριβώς και στο βιβλίο ” Εγώ δεν κάνω έρωτα, εγώ γ****ω ( η λέξη κρύβεται για ευνόητους λόγους, αλλά καταλαβαίνετε το νόημα). Είσαι μεγάλος τυπάς, ρε Dornan, πρέπει να γράψεις κανά βιβλίο για το πως ρίχνει ο άνδρας την γυναίκα, προκειμένου να μάθουμε τίποτα από την εμπειρία σου.
Οι κριτικές που βγήκαν για την ταινία, δεν ήταν και τόσο καλές. Το hype, το οποίο δυστυχώς στις ημέρες μας συμβάλλει στην άνοδο ανάξιων ταινιών, βιβλίων, πραγμάτων και το “πονηρό” που διέθετε αυτή η ταινία την έκαναν κορυφαία. Η ταινία έσπασε τα ταμεία, κάνοντάς τη το τέταρτο πιο κερδοφόρο φιλμ του 2015 μέχρι στιγμής. Παρ’όλα αυτά οι εντυπώσεις ήταν άσχημες, με τους κριτικούς να κάνουν λόγω για άσχημο σενάριο, μονοκόμματες ατάκες με χαμηλό επίπεδο ηθοποιίας. Αυτό όμως δεν την σταμάτησε εκεί, με αποτέλεσμα να έχουμε sequel σε αυτήν. Προσωπική μου άποψη. Ήμουν ένας από τους άτυχους που έκατσε να την δει και πραγματικά βαρέθηκα κάθε μέρος της. Το μόνο που θα μπορούσα να προσθέσω στα θετικά ήταν η σκηνή με την ζώνη, όπου βλέπουμε όλα τα ψυχολογικά του πρωταγωνιστή να προβάλλονται στην οθόνη με τον δικό του αρρωστημένο τρόπο. Κατά τα άλλα, “μάπα το καρπούζι”. Όλο hype και στην ουσία δεν είδαμε κάτι. Ελπίζω το sequel να συνδυάσει την μαγεία του βιβλίου με την δύναμη που έχει η εικόνα και να έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Προτού όμως σας αφήσω, γιατί έχω και δουλειές, πρέπει να αναφέρω ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα το οποίο αποκόμισα εγώ προσωπικά από την ταινία. Κορίτσια, το όλο δίδαγμα για εσάς είναι ότι δεν πρέπει να πέφτετε στην παγίδα του κάθε τυχόντα. Μην γοητεύεστε μόνο από την εξωτερική εμφάνιση και μην του έχετε εμπιστοσύνη επειδή σας φέρνει αμάξι ή νέο laptop ή το νέο iPhone 6 για να γουστάρετε. Πίσω από το μυαλό του μπορεί να κρύβει “βρώμικους σκοπούς” ώστε να εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο την “αθωότητα” που διαθέτετε και να την χαλιναγωγήσει όπως την θέλει ο ίδιος, χρησιμοποιώντας ακόμη και ζώνες, μαστίγια, χειροπέδες για τον άρρωστο σκοπό του. Όσο για εμάς, παλικάρια, καλά ρε δεν ντρεπόμαστε; Έτσι πρέπει να κάνουμε και όλα τα προβλήματα λύθηκαν. Φανταστείτε να μην θέλει να κάνει έρωτα γιατί δήθεν την πονάει το κεφάλι της; Τότε πας και της λες ” Αγάπη μου, το συμβόλαιο τι λέει; Ακόμη και αν έχεις πονοκέφαλο, οφείλεις να ικανοποιείς τις ερωτικές μου ανάγκες γιατί στο λέω!” Το ξέρω ότι στην πραγματικότητα, άμα το λέγαμε αυτό θα τρώγαμε παντόφλα, αλλά γιατί; Δεν μπορεί μια φορά ο άνδρας να γλεντήσει; Τι άλλο θέλετε από την ζωή μας, πειρασμοί που μετά από 10 χρόνια σχέσης τα βαριέστε όλα; Όχι, πέρα από την πλάκα, η ταινία δεν περνάει κάποιο μήνυμα. Είναι απλά μια μόδα, που τώρα γίνεται τάση και όσο θα συνεχίσουν να υπάρχουν ταινίες πάνω στο μυθιστόρημα, τόσο χειρότερο “ναρκωτικό” θα γίνεται για τις γυναίκες και “καρκίνωμᔨγια το ανδρικό φύλο. Την άλλη φορά, υπόσχομαι ( δεν το νομίζω) να είμαι πιο αντικειμενικός. Θα τα πούμε στο επόμενο Movie Maniac.
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!