Monster Jam Steel Titans

Μια Monster Jam εμπειρία για όλους

Release Date
25/06/2019
PLATFORMS
PS4, PC, Xbox One
DEVELOPER
Rainbow Studios
PUBLISHER
THQ Nordic

Monster Trucks, πολλοί θα θυμούνται πόσο εντυπωσιακά μας φαινόντουσαν όταν ήμασταν μικρότεροι (ή πόσο ανούσια, αναλόγως τα γούστα). Σίγουρα όμως πολλοί είναι αυτοί που θα έπαιξαν κάποιο από τα Monster Truck Madness σε υπολογιστή συγγενικού προσώπου και θα θυμούνται ότι ήταν κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα racers, όπως και διασκεδαστικό, με σήμα κατατεθέν το θρυλικό Bigfoot Monster Truck. Κάτι τέτοιο συναντούμε και εδώ στο Monster Jam Steel Titans από την Rainbow Studios, με μια μεγάλη διαφορά. Πλέον πέρα από τις ΗΠΑ, το κοινό που θα ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο είδος racing, φαίνεται να είναι αρκετά μικρό και περιορισμένο. Τι καταφέρνει όμως η ομάδα ανάπτυξης (που τυχαίνει να είναι από την Αριζόνα των ΗΠΑ); Μπορεί να κερδίσει και το Ευρωπαϊκό κοινό;

Όπως είναι αναμενόμενο, το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσουμε είναι ένα βασικό tutorial mode (Monster Jam University), όπου μαθαίνουμε απαραίτητα πράγματα και λειτουργίες του Monster truck μας, πχ επαναφορά όταν τουμπάρουμε (κάτι που θα γίνει αρκετές φορές). Μετά μας δίνεται επιλογή για ένα όχημα και να ξεκινήσουμε το πρώτο μας πρωτάθλημα για να μας βάλει στο πνεύμα του παιχνιδιού, όπου για να προχωρήσουμε πρέπει να βγούμε τουλάχιστον στη 3η θέση ή μπορούμε να κάνουμε τα πιο προχωρημένα tutorial για τα επιπλέον είδη που προσφέρονται (Outdoor Racing, Rhythm, Head to Head, Freestyle, Advanced Stunts, Two Wheeled Skills, Advanced Controls και Timed Destruction).

Και όταν λέμε να προχωρήσουμε στην καριέρα, εννοούμε να κερδίσουμε χρήματα που χρησιμοποιούνται για αναβαθμίσεις του οχήματός μας (χωρισμένες σε 5 κεντρικές κατηγορίες: Engine, Transmission, Suspension, Tires, Chassis) ή αγορά νέων οχημάτων, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 26 επίσημα Monster Trucks του πρωταθλήματος. Παράλληλα τα οχήματα όταν τα επιλέγουμε, μας προσφέρουν επιλογή προφίλ αναλόγως τον αγώνα που θα συμμετάσχουμε, Arena (speed + mobility), Stadium (speed + drift) και Freesyle (chaos points), κάτι που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου πριν ξεκινήσετε το επόμενο πρωτάθλημα, καθώς η συμπεριφορά του οχήματος αλλάζει ριζικά.

Πέρα από τα πρωταθλήματα (που χωρίζονται στις κατηγορίες Outdoor Racing, Arena Trials, Arena Championship, Stadium Trials, Stadium Championship και World Championship), υπάρχει και ένας τεράστιος ανοιχτός κόσμος για εξερεύνηση και πειραματισμό, ο οποίος ξεκλειδώνει νέα τμήματα όσο προχωράμε στην καριέρα μας. Υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία τοποθεσιών και συνολικά 50 Collectables για να συλλέξετε, ενώ είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε το monster truck αφού το αγοράσετε.

Τα οχήματα έχουν ικανοποιητική συμπεριφορά και χειρισμό, μέχρι βέβαια κάποιος αντίπαλος να βρεθεί στον δρόμο σας και να σας βγάλει εκτός πορείας, κάτι που συμβαίνει σχετικά συχνά με τις χαοτικές εκκινήσεις και την πτώση καρέ (στο βασικό Xbox One) λόγω των πολλών ΑΙ οχημάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να βρείτε τον εαυτό σας εκτός δρόμου ή να κάνετε τούμπες, δίνοντας στην ΑΙ αρκετό προβάδισμα όπου και θα πρέπει να αναπληρώσετε χρόνο για την άδικη αρχή. Βέβαια όσο προχωράτε και αναβαθμίζετε το όχημά σας, το πρόβλημα της εκκίνησης θα ξεπεραστεί.

Από τεχνικής άποψης, ο τίτλος υλοποιήθηκε στην Unreal Engine 4 και στο βασικό Xbox One όπου και παίξαμε για το review, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό. Οπτικά είναι αξιοπρεπές με ποικίλες περιοχές στον ανοιχτό χάρτη, προσεγμένα οχήματα και καλό μοντέλο ζημιάς. Αλλά η απόδοση όταν υπάρχουν αντίπαλοι στην οθόνη μας δεν κρατάει τον στόχο των 30 καρέ-ανά-δευτερόλεπτο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ειδικά στην χαοτική εκκίνηση των αγώνων, όπως και στους τελευταίους αγώνες πρωταθλημάτων που πραγματοποιούνται στον ανοιχτό κόσμο με διάφορα check points που πρέπει να πάρουμε με σειρά. Το θετικό είναι ότι αφού τους προσπεράσετε, η απόδοση επανέρχεται. Από την άλλη ο ήχος είναι αξιοπρεπές για τα μοτέρ που φοράνε αυτά τα θηρία, με την μουσική να προσφέρει μια ικανοποιητική ποικιλία κατάλληλη με την κάθε περίσταση.

Φτάνοντας σιγά σιγά στο τέλος, έχουμε μια αρκετά καλή προσπάθεια σε έναν τίτλο που αποτελεί κυρίως fan-service, παρά κάτι άλλο. Έχοντας πάνω από 20 επίσημα αυτοκίνητα του Monster Jam με τα οποία μπορούμε να κάνουμε αγώνες και να αναβαθμίσουμε, έναν ανοιχτό κόσμο με ποικιλία για εξερεύνηση και συλλογή collectables, όπως και κάποια mode για πάνω από έναν παίκτη, είναι μια πολύ καλή προσπάθεια που ίσως να κερδίσει μερικούς λόγω νοσταλγίας, προσφέροντας κάτι διαφορετικό στον χώρο των arcade racing τίτλων. Τέλος, είναι ευχάριστο να βλέπουμε την THQ Nordic να επαναφέρει τη σειρά ύστερα από 9 χρόνια απουσίας, με τελευταίο τίτλο το Monster Jam: Path of Destruction στην περασμένη γενιά κονσολών (και κυκλοφορία τον Νοέμβριο του 2010).

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Ανοιχτός κόσμος για εξερεύνηση
Επίσημα οχήματα και αναβάθμιση
Μουσική επένδυση
Καλό στήσιμο καριέρας
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Οπτικός τομέας
Απόδοση στο βασικό Xbox One
Τα stunts είναι το λιγότερο δύσκολα
Μεγάλη έμφαση σε scores
Θα θέλαμε να κάνουμε το δικό μας Monster Truck
6.5
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ
More Stories
Gameplay από το Need for Speed