Δείτε στο νέο μας Βίντεο: «Τι έκανες εκεί ρε XBOX αλλά... | Game Recap #167»

Η Microsoft θα αγοράσει την AMD;

Η Microsoft βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, με σκοπό να εξαγοράσει την εταιρία κατασκευής επεξεργαστών, AMD. Από ότι φαίνεται, η Microsoft προσέγγισε την Advanced Micro Devices μήνες πριν, όμως το αποτέλεσμα των συνομιλιών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Η Microsoft βρίσκεται στην αγορά των κονσολών πάνω από 10 χρόνια, ενώ το 2006 δημιούργησε ένα τμήμα με σκοπό τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, κυρίως για τις παιχνιδομηχανές της. Αν και η ομάδα ανέπτυξε μερικά τσιπ για τις ανάγκες της εταιρίας, βλέπουμε πως το Xbox One είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή της AMD. Ο λόγος είναι διότι οι λύσεις των μηχανικών της εταιρίας του Bill Gates δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικές ώστε να θεωρηθούν βιώσιμες.

microsoft-logo

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι προς το παρόν άγνωστες, όμως δεν θα είναι δύσκολο για τον έναν μεγάλο αμερικάνικο κολοσσό να αγοράσει τον άλλον μικρότερο. Η AMD αξίζει περίπου $1.80 δυσεκατομμύρια, ποσό δεκάδες φορές μικρότερο από αυτό της Microsoft. Παράλληλα, οι αναλυτές εικάζουν πως για κάθε Xbox One η AMD παίρνει $100 και με περίπου 12.6 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, αυτό μεταφράζεται σε $1.26 δυσεκατομμύρια μέχρι τώρα. Αν ολοκληρωθεί η εξαγορά, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο η Microsoft θα γλυτώνει $1 δυσεκατομμύριο, μόνο από τις κονσόλες. Αν λάβουμε υπόψιν και τα ολοκληρωμένα για κινητά, tablet, Hololens και άλλες συσκευές της, το όφελος πολλαπλασιάζεται.

Βέβαια, η Microsoft δεν “χρειάζεται” όλη την AMD, όπως τους επεξεργαστές για server ή τις ακριβές κάρτες γραφικών της. Θέλει μόνο το τμήμα των επεξεργαστών της, όμως η διοίκηση πολύ πιθανών να μην πουλήσει το κομμάτι που είναι αναγκαίο για την κατασκευή των υπόλοιπων προϊόντων της. Παράλληλα, αυτά είναι κακά νέα και για την Sony, τον ανταγωνιστή της Microsoft στην κατηγορία των κονσολών. Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Sony θα έχει μπροστά της μερικές κακές επιλογές: ή θα δίνει ποσοστό των κερδών της στην Microsoft για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους επεξεργαστές της, ή θα στραφεί προς την Intel, Nvidia, ARM και την IT. Αντίθετα, οι παιχνιδομηχανές αποτελούν ζωτικό σημείο της Microsoft και έτσι δεν θα ήθελε η AMD να πέσει σε ξένα χέρια. Για παράδειγμα, αν η Samsung αποκτήσει τα δικαιώματα για τα APU της, τότε θα μεταμορφωθεί σε μεγάλο ανταγωνιστή στην αγορά των video games.

Εσείς τι λέτε; Νομίζετε πως θα ολοκληρωθεί μια τέτοια συμφωνία;

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!