Jupiter & Mars

Release Date
29/03/2019
PLATFORM
PlayStation 4
DEVELOPER
Tigertron Inc
PUBLISHER
Sony Interactive Entertainment
Our Score
5

Αν και τα Water Levels δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητά υπάρχει κάτι που αν αυτό πετύχει τότε τα Water Levels  κατορθώνουν και μένουν στο νου. Από το Trailer του Jupiter & Mars φάνηκε ότι ίσως είχαμε αυτό το κάτι. Ένα παιχνίδι εξ’ολοκλήρου στη θάλασσα όπου ελέγχουμε 2 δελφίνια με τα ονόματα Jupiter & Mars (από το τραγούδι ‘Fly me to the Μoon’ του Frank Sinatra) και ωραία πιασάρικη μουσική. Μάλλον θα είχαμε ένα παιχνίδι που σε ταξιδεύει όπως τα  Journey και Abzu. Το κερασάκι στη τούρτα όμως ήταν η υποστήριξη PlayStation VR (Τονίζεται ότι υποστηρίζεται μόνο το Dualshock).

Τελικά το Jupiter & Mars κυκλοφόρησε και κατά κάποιο τρόπο πετυχαίνει να μας δώσει κάποια από αυτά που θέλει να μας προσφέρει ενώ σε άλλα αυτονόητα αποτυγχάνει προς έκπληξή μας.

Στο Jupiter & Mars ελέγχουμε μέσω πρώτου προσώπου την Jupiter καθώς ο σύντροφός της ο Mars μας συνοδεύει δανείζοντας μας την ικανότητά του να σπάει εμπόδια. Προορισμός μας είναι να απενεργοποιήσουμε σε κάθε Level τον σταθμό και να δώσουμε λίγο πνοή στους ωκεανούς που έχουν ανέβει και έχουν καλύψει τις πόλεις. Διάφορες περιοχές είναι απαγορευμένες αρχικά διότι δεν έχουμε το Upgrade να πάμε πιο βαθιά ή να σπάσουμε το εμπόδιο. Θα είναι διαθέσιμες όμως όταν βρούμε το Upgrade. Φυσικά για το κυρίως ταξίδι μας δε θα χρειαστεί Backtracking και θα μπορέσουμε να το τελειώσουμε μέσα σε 5 ώρες περίπου. Το Jupiter and Mars θέλει να είναι ενα απλό Metroidvania παιχνίδι αλλά δεν έχει μάθει βασικά πράγματα από αυτά: την οργάνωση και το κίνητρο.

Η έλλειψη χάρτη (κανονικού και Minimap) είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα και αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι τα Levels δεν έχουν ιδιαίτερα Landmards, το αποτέλεσμα είναι η πλήρης έλλειψη προσανατολισμού. Δε ξέρουμε τι έχουμε επισκεφτεί και τι όχι (Σκεφτείτε ένα metroidvania 3d χωρίς χάρτη). Το συνεχές ψάξιμο γίνεται χρησιμοποιώντας συχνά το Sonar (Detective Vision Echolocation) μήπως και βρούμε κάποια σπηλιά η κάποιο πέρασμα που χάσαμε. Είναι τόσο αποκαρδιωτικό το συνεχόμενο ψάξιμο που μας ήρθαν πολλές στιγμές να σταματήσουμε να παίζουμε ενώ άλλες φορές βασιζόμασταν στην τύχη για να βρούμε το δρόμο μας. Αν μη τι άλλο η όχι τόσο γρήγορη ταχύτητα της Jupiter δε βοηθάει. Τέλος ενώ υπάρχει στην οθόνη μας το Objective που φαίνεται σαν κατεύθυνση με τη μορφή πυξίδας (όπως φαίνεται στα στιγμιότυπα),  λόγω του level design αυτό θα δείχνει πίσω μας πολλές φορές καθιστώντας το σχεδόν άχρηστο σαν εργαλείο πλοήγησης. Μία πυξίδα σε ένα λαβύρινθο δεν είναι πολύ χρήσιμη.


Στιγμιότυπα από την VR εκδοχή:


Το άλλο κυρίως πρόβλημα του Jupiter & Mars είναι η έλλειψη του κινήτρου. Με ουσιαστικά όλο το side περιεχόμενο να είναι ένα συνεχές άψυχο Collectathon, ο τίτλος δεν κατάφερε να μας πείσει να να εξερευνήσουμε το κάθε Level και ακόμη χειρότερα να το επισκεφτούμε ξανά αργότερα παρά μόνο από περιέργεια. Τι το τόσο σημαντικό έχει να μαζέψουμε σε κάθε level 3 διαφορετικές συλλογές από αντικείμενα τύπου σουβενίρ ή να απελευθερώσουμε διάφορα θαλάσσια ζώα; Χωρίς να υπάρχει κάποια ανταμοιβή, έστω Cosmetic και σε συνδυασμό με την έλλειψη χάρτη το backtracking δε θα πείσει κανέναν παρά μόνο τους Trophy Hunters.

Είναι κρίμα πραγματικά διότι οι στιγμές που δεν απαιτούν να παίζουμε τυφλόμυγα για το που θα πάμε έχουν επαρκή ατμόσφαιρα για να σκεφτούμε την μόλυνση των ωκεανών. Η μουσική που συνοδεύει αυτές τις στιγμές είναι στα Highlights του παιχνιδιού. Αλλά και πάλι ηχητικά τουλάχιστον θα θέλαμε λίγο περισσότερο ζωή αφού ο ωκεανός παρόλο τη ζωή που φέρει δε πείθει. Όπως και δε πείθει η κίνηση της Jupiter σε πρώτο πρόσωπο. Αν δε το ξέραμε δε θα καταλαβαίναμε ότι είμαστε δελφίνι. Κατά τη γνώμη μας το Jupiter & Mars θα επωφελούνταν αv είχαμε και τα 2 δελφίνια σε τρίτου προσώπου οπτική εναλλάσσοντας τα για το κάθε ability.

To τελευταίο πλήγμα που φέρει το Jupiter & Mars είναι κάτι που δε περιμέναμε καθόλου. Η VR υποστήριξη δεν είναι πολύ καλή αφού τα ευδιάκριτα γραφικά της τηλεόρασης πέφτουν πολύ μέσα στο headset χωρίς όμως να κερδίζουμε σε immersion. Είναι παράξενο αφού όλοι οι κοινοί τίτλοι τηλεόρασης – VR βρίσκονται σε μία ζυγαριά που ισορροπεί. Εδώ η ζυγαριά γέρνει προς την τηλεόραση.

Το Jupiter & Mars είναι εν κατακλείδι ένας τίτλος που κάνει σωστά μόνο τα απαραίτητα: είναι λειτουργικό, έχει κάποιες όμορφες στιγμές, είναι επαρκώς όμορφο στην τηλεόραση. Η τιμή του στα 25 ευρώ είναι αυξημένη για αυτά που προσφέρει όταν ειδικά ώρες ώρες φέρνει και δυσφορία λόγω έλλειψης χάρτη.


Ακολουθεί ένα Gameplay Video από το ειδικό για Gameplay Videos κανάλι μας στο Youtube, Busted Plays:

Ευχαριστούμε θερμά τη Sony Hellas για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΘΕΤΙΚΑ
Ωραία μουσική
Χαλαρωτικό σε κάποιες στιγμές
αισθητικά ωραίο στην τηλεόραση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Πολλά Collectibles
Έλλειψη χάρτη
Δεν είναι όμορφο στη VR εκδοχή
Ρηχό Gameplay
Ακριβό για αυτά που προσφέρει
Η πλοήγηση κουράζει
5
ΜΕΤΡΙΟ
More Stories
Διέρρευσε το Dead Rising 4