“Το iPhone είναι το πιο επιτυχημένο προϊόν όλων των εποχών”

Έχουν περάσει λίγες ημέρες που παρακολούθησα ένα βίντεο στο οποίο ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά κανάλια του YouTube, που δεν τα πάει και τόσο καλά με την Apple (βλέπε Bendgate), προσπάθησε να εξηγήσει σε όλους μας για ποιον λόγο θεωρεί ότι το iPhone πρόκειται για το πιο επιτυχημένο προϊόν όλων των εποχών. Η αλήθεια είναι ότι με προβλημάτισε και με έβαλε σε σκέψεις για το αν αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να υφίσταται. Κάθισα έψαξα αρκετές ώρες και μέρες θέλοντας να σας πω με αυτό το άρθρο γιατί πιστεύω και εγώ το ίδιο, δίνοντας αποδείξεις που  ισχύουν και βασίζονται σε αυτό το βίντεο.

Πριν ξεκινήσω να αναλύω θα αναφέρω ότι δεν μιλάμε για το καλύτερο προϊόν αλλά για αυτό που βάσει πωλήσεων, βάσει μερίδας αγοράς και οικονομικά είναι το πιο επιτυχημένο. Το καλύτερο προϊόν είναι για τον καθένα κάτι διαφορετικό και κάτι τελείως υποκειμενικό. Οπότε πριν αρχίσει να γίνετε πόλεμος στα σχόλια ήθελα να το διευκρινίσω.

Επίσης, για όσους θεωρούν ότι το Android πρόκειται για προϊόν να μην μπουν καν στην διαδικασία να καταλάβουν όλα όσα θα διαβάσουν παρακάτω καθώς ξεκινάνε από λανθασμένη βάση. Το Android πρόκειται για μια ψηφιακή άδεια όπου μέχρι και εγώ αν φτιάξω ένα tablet θα μπορέσω να πάρω τα πνευματικά της δικαιώματα και να την χρησιμοποιήσω για το tablet μου. Το Android δεν είναι προϊόν όπως και τα Windows δεν είναι προϊόν. Τα προϊόντα είναι αυτά που φιλοξενούν τα δύο αυτά λειτουργικά.

Ξεκινώντας, η Apple δυσκολεύτηκε αρκετά να πείσει το αγοραστικό κοινό ότι χρειάζεται ένα iPhone στην τσέπη του και αυτό φάνηκε αμέσως από τις πωλήσεις του πρώτου που δεν ξεπέρασαν τα 14  εκατ. κομμάτια. Όσο περνούσε ο καιρός και τα μοντέλα, ξεκίνησε μια έκρηξη αγοραστικής ζήτησης για το συγκεκριμένο προϊόν η οποία έφτανε πολλές φορές στα όρια της “τρέλας”. Αν δούμε προσεκτικά τι συνέβη θα καταλάβουμε ότι η Apple είναι συνυφασμένη με την έννοια της πολυτέλειας και αυτό είναι που την εκτόξευσε. Ο κόσμος ήθελε κάτι που θα τον έκανε να αισθάνεται “μοναδικός”. Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε ότι τα iPhone (όλα τα μοντέλα) ακόμη και τώρα έχουν κατά μέσο όρο μια τιμή λίγο λιγότερο από 700 δολάρια ενώ το αντίπαλο δέος η Samsung πουλάει κατά μέσο όρο στα 250 δολάρια τα μοντέλα της. Αμέσως καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που αυτήν την στιγμή η Apple βρίσκεται τρίτη σε πωλήσεις κινητών παγκοσμίως καθώς οι τιμές των προϊόντων της, τις περισσότερες φορές, είναι τσιμπημένες μέχρι και απαγορευτικές για τον μέσο καταναλωτή.

Δεν ήταν πάντα έτσι όμως, το 2014 το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus πούλησαν 220 εκατ. τεμάχια καταλαμβάνοντας την 3η θέση σε πωλήσεις κινητών όλων των εποχών. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ότι στις 2 πρώτες θέσεις βρίσκεται μια εταιρία (Nokia) που κινδύνεψε με πτώχευση εξαιτίας αυτής της μεταστροφής του κοινού στα smartphone ενώ η Samsung βρίσκεται μόλις στην όγδοη θέση με ένα κινητό που δεν είναι καν smartphone. Το iPhone κατάφερε να μπει στο top 3 των πωλήσεων πολύ αργότερα από την ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας του αλλά καμία άλλη εταιρία δεν έχει πλησιάσει κοντά σε πωλήσεις.

Όσον αφορά προϊόντα άλλων κατηγοριών θα παραθέσω τον πίνακα που δείχνει και στο YouTube το βίντεο

  • Μοντέλο Αυτοκινήτου με τις περισσότερες πωλήσεις: VW Beetle 21.5 εκατ.
  • Μάρκα Αυτοκινήτου με τις περισσότερες πωλήσεις: Toyota Corolla 43 εκατ.
  • Μουσικός δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις: Thriller (Michael Jackson) 70 εκατ.
  • Όχημα (γενικά) με τις περισσότερες πωλήσεις: Honda Super Cub 87 εκατ.
  • Βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις: Lord of the Rings (το βλέπουμε σαν βιβλίο αν και πρόκειται για τριλογία) 150 εκατ.
  • Παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις: Rubik’s Cube 350 εκατ.
  • Παιχνιδοκονσόλα με τις περισσότερες πωλήσεις: PlayStation 382 εκατ.
  • Σειρά βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις: Harry Potter Series 450 εκατ.
  • Κινητό τηλέφωνο με τις περισσότερες πωλήσεις: iPhone 1 δισ.

Βλέπουμε ότι οι άλλες κατηγορίες δεν είναι ούτε καν κοντά στα 1 δισεκατομμύριο iPhones που έχουν πωληθεί στον κόσμο καθώς μέχρι και η σειρά βιβλίων του Harry Potter μετά βίας πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο. Θα μου πείτε τώρα ότι θα πρέπει να μετρήσουμε και τα κινητά για παράδειγμα της Samsung όλα μαζί σε πωλήσεις. Αυτό όμως είναι άκυρο γιατί στην περίπτωση του iPhone όταν αγοράζεις ένα από τα μοντέλα που είναι διαθέσιμα έχεις iPhone. Στην Samsung μπορεί να έχεις ένα κινητό της σειράς Galaxy A ή της σειράς Galaxy S αλλά η καθεμία έχει διαφορετικά πράγματα να δείξει και πολλές φορές διαφορετικό λειτουργικό σύστημα οπότε δεν μπορούν να θεωρηθούν ίδια. Υποθετικά όμως και να το κάναμε πάλι δεν φτάνουν τις συνολικές πωλήσεις των iPhone.

Επίσης όσον αφορά το PlayStation προσμετρούνται όλα τα PlayStation που έχουν βγει και οι διάφορες εκδόσεις τους. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα παιχνίδια που πρέπει να αγοράσει κάποιος και τα διάφορα περιφερειακά όντως πολύ πιθανόν να περνάει κατά πολύ τις πωλήσεις του iPhone αλλά χωρίς αυτά είναι κάτι “κενό”, δεν μπορεί να κάνει το οτιδήποτε μόνο με το λειτουργικό του χωρίς να δώσεις έξτρα χρήματα. Στο iPhone μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τις βασικές λειτουργίες του χωρίς ούτε ένα ευρώ παραπάνω οπότε βλέπουμε ότι και το Playstation από μόνο του δεν μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο επιτυχημένο από το κινητό της Apple. Τυπικά να πω όμως ότι μάλλον το PlayStation είναι το δεύτερο πιο επιτυχημένο προϊόν όλων των εποχών για αρκετούς λόγους που δεν είναι της παρούσης.

Το επόμενο αποδεικτικό στοιχείο είναι οι επιπτώσεις που έφερε το συγκεκριμένο προϊόν στον κόσμο μας. Πριν από αυτό δεν είχαμε ένα μικρό υπολογιστή στη τσέπη μας που ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να συνδεθούμε μέσω αυτού στο Internet. Εταιρίες όπως η Uber, η Google, η Air bnb, το Facebook κ.α. δεν θα υπήρχαν ή δεν θα ήταν εταιρικοί κολοσσοί χωρίς την επίδραση που είχε το iPhone και γενικότερα η κατηγορία των smartphones στις ζωές μας. Αναφέρω πρώτο το iPhone καθώς ήταν το πρώτο κινητό που έδωσε άμεση επαφή στον χρήστη του με το Internet μέσω μιας οθόνης αφής και χωρίς κανένα φυσικό πληκτρολόγιο που θα έκρυβε πολύ από το περιεχόμενο ιστοσελίδων. Οι άλλες εταιρίες απλά ακολούθησαν την τάση και δημιούργησαν και αυτές με την σειρά τους αξιόλογα smartphones. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια δεκαετία από το αρχικό iPhone, ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το smartphone του και οι λόγοι για αυτό δημιουργήθηκαν μέσω του iPhone. Αυτός από μόνος του είναι ένας λόγος που συνοψίζει τον τίτλο του άρθρου και τον υπογράφει.

Να προσθέσω στα παραπάνω, ότι μέσω του iPhone ο καθένας μας έμαθε να έχει πάνω του μια φωτογραφική κάμερα, ένα music player, μια παιχνιδομηχανή κ.α.. Φανταστείτε όλα αυτά να τα προσθέσουμε και να δούμε τις επιδράσεις και τις επιπτώσεις που με την σειρά τους φέρνουν στον κόσμο μας. Μιλάμε πλέον για μια μορφής επανάσταση του νεότερου κόσμου. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν τα 2/3 των νοικοκυριών των Ην. Πολιτειών Αμερικής έχουν τουλάχιστον δύο προϊόντα της Apple. Η επανάσταση συνεχίζεται…

Τελειώνοντας να αναφέρω πως όλα πλέον δείχνουν ότι η πρωτοπορία σε πωλήσεις και τεμάχια της Apple δεν φαίνεται να συνεχίζει. Όπως όλα κάποια στιγμή φθίνουν φαίνεται ότι και η Apple ίσως να έκανε τον κύκλο της. Νιώθει σίγουρα και η ίδια ότι δεν θα κρατάει για πολύ ακόμη την πρωτοκαθεδρία αυτή. Το iPhone X είναι προ των πυλών και θα δείξει αν άρχισε η πτώση σιγά σιγά του brandname της ή θα δούμε και πάλι μια εκτόξευσή της στο πάνθεον των πιο επιτυχημένων εταιριών. Όπως και να έχει κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι εκείνο το πρωινό της 29ης Ιουνίου 2007 μια συσκευή άλλαξε τα πάντα όσον αφορά την σκέψη μας και το πως θα βλέπαμε τον κόσμο από εδώ και πέρα. Είτε μας αρέσει είτε όχι το iPhone είναι μέχρι στιγμής το πιο επιτυχημένο προϊόν όλων των εποχών.

Υ.Γ.: Παραθέτω τα link αυτών που λέω στο άρθρο για τους δύσπιστους! Εδώ, εδώ και εδώ.

More Stories
Ο νέος και ανανεωμένος Taric είναι και επίσημα κοντά μας