Immortal Legacy: The Jade Cipher

Έρχεται κάποια στιγμή που το ‘Wow Factor‘ στο PlayStation VR αρχίζει κάπως και φθίνει και απλά παίζουμε το παιχνίδι όπως στην τηλεόραση. Έρχεται όμως επίσης κάποια στιγμή που κάποιο παιχνίδι θα μας επαναφέρει το ‘Wow Factor‘ και θα απορροφηθούμε αρκετά σε αυτό που βλέπουμε και παίζουμε. Το Immortal Legacy: The Jade Cipher είναι ένα τέτοιο παιχνίδι και ήδη από τις πρώτες στιγμές θα μας δημιουργήσει θετική εντύπωση λόγω των γραφικών του.

Το Immortal Legacy: The Jade Cipher είναι ένα πολύ φιλόδοξο First Person Shooter με κάποια Ηorror στοιχεία παιχνίδι και είναι το ντεμπούτο στο VR της Viva Games, ένα μικρό Κινεζικό Studio. Ομολογούμε ότι είπαμε στην αρχή “ωχ που πάμε να μπλέξουμε” αλλά η παραγωγή του στην εισαγωγή μας καθησύχασε ακαριαία. Αν και η ιστορία φαντάζει λίγο άγαρμπη στην αρχή, (και είναι) αφού μας λέει πολλές πληροφορίες χώρις να μας ενδιαφέρουν, σύντομα όλα θα μπούν στη θέση τους: Είμαστε για μία αποστολή σε ένα νησί που κατέχεται από βαριά οπλισμένους μισθοφόρους πειρατές και διακατέχεται από ένα κινέζικο μυστήριο αρχαίων χρόνων. Το όλο σκηνικό και η μίξη του έφερε απο τις αρχικές στιγμές στο νου μας κάτι από Uncharted 1 και Far Cry 1-3 αλλά με τη διαφορά ότι είμαστε σε Virtual Reality. Η ιστορία εδώ φαίνεται ότι είναι ένα κομμάτι ενός συνόλου διότι ξεκινάει απότομα και τελειώνει ακόμα πιο απότομα.

To Gameplay του Immortal Legacy: The Jade Cipher δεν είναι εύκολο να περιγραφεί λόγω της ποικιλίας που φέρει. Στην αρχή μας θέλει να περπατάμε σε ένα γραμμικό παιχνίδι και να εμπλεκόμαστε σε πιστολίδια με τους διάφορους πειρατές. Πράξεις όπως να κρυβόμαστε – σκύβουμε πίσω από Cover και να γέρνουμε φυσικά εδώ πιάνουν.  Αργότερα και ενδιάμεσα όμως θα κάνουμε κάτι άλλο. Οι εχθροί όπου υπάρχουν δε χαρακτηρίζονται από ιδιαιτέρως λαμπρή a.i αλλά αυτό είναι προς όφελος αφού ο χειρισμός οπως θα δούμε πιο κάτω θέλει χρόνο να τον συνηθίσουμε. Καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας (μας πήρε 8 ώρες) θα βρούμε πολλά όπλα, θα επιλύσουμε κάποιους γρίφους αλλά προπάντων δε θα κάνουμε τα ίδια μέχρι αυτή να έρθει στο τέλος της.

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε το  Immortal Legacy: The Jade Cipher με μία λέξη αυτή θα ήταν η λέξη Ποικιλία.

Το ύφος του παιχνιδιού και το τι κάνουμε αλλάζει πολύ συχνά σε σημείο που αν το βλέπαμε μεμονωμένα θα νομίζαμε ότι παίζουμε άλλο παιχνίδι. Από αίσθηση Uncharted – Far Cry 1 σκηνικό πάμε σε Resident Evil με το Shooting να δίνει τη θέση του σε άλλου είδους Gameplay (δε θέλουμε να μπούμε σε Spoilers). Ενώ η μόνιμη αλλαγή ύφους είναι ένα ρίσκο απώλειας ταυτότητας, το Immortal Legacy καταφέρνει και δίνει την αίσθηση ταινίας δράσης. Η δυσκολία του παιχνιδιού υπάρχει και θα χάσουμε κάποιες φορές επιστρέφοντας στο Checkpoint. Πρέπει επίσης στην αρχή να κάνουμε οικονομία στις σφαίρες μας και να μην τις σπαταλάμε λόγω αστοχίας αφού δεν θα βρίσκουμε πολύ συχνά. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει Save παρά μόνο Checkpoint System με ότι αυτό συνεπάγεται.

O χειρισμός είναι το μόνο που μας ξένισε αλλά αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το παιχνίδι όσο με τα 2 Move Controllers ως Hardware και την έλλειψη μοχλών κατευθύνσεως. Απαιτείται χρόνος για να συνηθίσουμε το σχήμα χειρισμού και οι μάχες αποκτούν παραπάνω δυσκολία όχι λόγω του A.I (είναι λίγο χαζό μάλιστα) αλλά γιατί υποσυνείδητες κινήσεις όπως Strafe ή υποχώρηση έχουν 4 διαφορετικά κουμπιά. Ο βηματισμός του παιχνιδιού και το τρέξιμο είναι αργά και προς το παρόν υπάρχει φίλτρο Blinder όταν στρίβουμε με ομαλή ροή στη κάμερα καθιστώντας τη περιστροφή με γωνίες την καλύτερη επιλογή. Οι νεοεισερχόμενοι δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αλλά οι έμπειροι ίσως θελήσουν λίγο παραπάνω  ταχύτητα, εμείς όμως πάλι όχι γιατί χαρήκαμε πολύ τον κόσμο του. Δεν υπάρχει επιλογή με Dualshock και το Aim Controller δεν υποστηρίζεται αλλά εκ των υστέρων που το τελειώσαμε τα Move Controllers ταιριάζουν καλύτερα και προσφέρουν εδώ καλύτερο Immersion.

Και πράγματι τι Immersion! Καθόλη τη διάρκεια του Immortal Legacy: The Jade Cipher περπατήσαμε σε μοναδικά τοπία και είχαμε διαφορετικές μάχες / set pieces. Δεν νιώσαμε ότι είχαμε ξαναδεί το ίδιο σκηνικό πριν. Από το να περπατάμε σε ξύλινες σανίδες στην άκρη βουνοκορφών με το κενό κάτω βρεθήκαμε σε ξέφωτο με το τεράστιο σάπιο καράβι ψηλά στα βράχια (Uncharted 1;) και έπειτα σε αρχαία ερείπια με τον τόνο να αλλάζει από περιπέτεια σε Horror, με κάποιες ευχάριστες και αναπάντεχες αλλαγές. Η όλη εμπειρία είναι σαν να είμαστε πρωταγωνιστές σε μία Cult ταινία δράσης (John Carpenter) και οι στιγμές έκπληξης δε λείπουν καθόλου. Ενώ το παιχνίδι έχει μία ιστορία που χαρακτηρίζεται ως ανολοκλήρωτος “αχταρμάς”  αυτή δένει με τη ποικιλία Gameplay και το σύνολο είναι πολύ καλό και προπάντων διασκεδαστικότατο.

Τα πολύ καλά για VR γραφικά (στο PlayStation 4 Pro) από την Unity Engine δεν είναι αντίστοιχα της χαμηλής τιμής που πωλείται το παιχνίδι όπως και γενικά όλη η παραγωγή του.  Ο δε ήχος έχει και αυτός πολύ ωραίο Design και κάνει ότι μπορεί για να ενισχύσει το Immersion. Ενδεικτικό είναι ότι η ενδοεπικοινωνία μέσω του ασυρμάτου ακούγεται από το δεξί μας αυτί με το κατάλληλο εφέ. Είναι αληθοφανέστατο. Η έκπληξη του ήχου είναι ότι το γνώριμο Voice Acting του πρωταγωνιστή μας το εκτελεί ο Doug Cockle – η φωνή του Geralt από το The Witcher.

To Immortal Legacy: The Jade Cipher κοστίζει παραδόξως 20 ευρώ και λέμε παραδόξως γιατί σε αυτό το εύρος τιμής δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο παιχνίδι στο PlayStation VR εκτός από όσα έχουν υποστεί πτώση τιμής. Αν μη τι άλλο θα περιμέναμε να κοστίζει παραπάνω.Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι παρόλο τα αναμενόμενα στραβοπατηματά του καταφέρνει και είναι από τους διασκεδαστικούς τίτλους που έχουμε παίξει στο PlayStation VR. Εφόσον δώσουμε λίγο χρόνο να συνηθίσουμε τον χειρισμό θα ανταμειφθούμε και θα εκπλαγούμε ουκ ολίγες φορές. Συστήνεται σε όλους όσους αρέσκονται να παίζουν με τα Move Controllers.

Ακολουθεί ένα Gameplay Video χωρίς κανένα ιδιαίτερο Gameplay Spoiler από το δεύτερο κανάλι μας Busted Plays:

[vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″]

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PlayStation 4 Pro / PlayStation VR 
Είδος παιχνιδιού: First Person Horror Adventure
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17/04/2019
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4 (€20)
Εταιρεία ανάπτυξης: Viva Games
Εκδότρια εταιρεία: Sony Interactive Entetainment Europe

Ευχαριστούμε τη Sony Hellas για την έγκαιρη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

[/vc_column][/vc_row]
More Stories
Τα Highlights του PlayStation για το 2019 μέσα από βίντεο