Football Manager 2020

Platforms
PC
Developer
Sports Interactive
Publisher
Sega

Παιδί του Championship manager 2001-2002. Παιδί μεγαλωμένο με Maxim Tsigalko, Cherno Samba, Labinot Harbuzi, Nikiforenko, Taribo West κ.α. ”άγνωστους” αστέρες του ποδοσφαίρου, οι οποίοι όμως μας έδωσαν κουβάδες χαράς όταν ήμασταν 12 ετών. Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε παλαιότερα υπήρχε αυτή η κόντρα μεταξύ championship και football manager. Μετά από καιρό το Football Manager επικράτησε. Όμως πέρασε και αυτό από δυσκολίες. Από αμφιλεγόμενες αποφάσεις και κυρίως από στάδια. Πλέον σιγά σιγά ο τίτλος της Sega έχει ”τερματίσει” καθώς ελάχιστες διαφοροποιήσεις βλέπουμε. Νέα γραφικά μεν αλλά ελάχιστες προσθήκες. 2020 πλέον και το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Παιχνίδια τακτικής. Παιχνίδια υπομονής και δεν είναι λάθος ο χαρακτηρισμός που είχε δώσει ο Ζοζέ Μουρίνιο για το ποδόσφαιρο, ”Σκάκι σε χορτάρι”.  Όλα έχουν αλλάξει πλέον. Όλα. Ο τρόπος που γίνονται μεταγραφές. Τα δικαιώματα των παικτών. Τα δικαιώματα των ομάδων. Όλα σύνθετα με τη φανέλα να παίζει ελάχιστο ρόλο. Ίσως έχουν μείνει καμιά 200αριά ρομαντικοί ακόμα που πιστεύουν στο σήμα. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί το νέο Football Manager 2020 και να το κρίνουμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

Ένα από τα μεγάλα ”παράπονα” του κοινού ήταν το περιορισμένο customization στο θέμα προπονητή. Η δημιουργία του στηριζόταν απλά σε ημερομηνίες γέννησης, Facebook κλπ και κάποια βασικά μέρη του σώματος σε συνδυασμό με 3-4 διαφορετικούς τρόπους ντυσίματος. Πλέον αυτό έχει αλλάξει καθώς ο ιδανικός προπονητής για εμάς φέρει σγουρό φουντωτό μαλλί, ντυμένος με παρδαλέ ροζ παντελόνι και κίτρινη μπλούζα. Μπορείτε πραγματικά να κάνετε ότι θέλετε. Μπορείτε να κάνετε τον πιο ψαρωμένο προπονητή μέχρι το μεγαλύτερο καρνάβαλο.

This slideshow requires JavaScript.

Στα του gameplay τώρα, η αναπαράσταση ενός παιχνιδιού γίνεται σε Live μετάδοση βλέποντας τον αγώνα σε highlights τα οποία ρυθμίζεις εσύ το πως θα τα βλέπεις και με ποια ταχύτητα. Επίσης πλέον τα shouts στο ημίχρονο δουλεύουν κανονικά καθώς πέρυσι μάλλον ήταν αμελητέα η χρησιμότητά τους. Πριν την εκκίνηση της χρονιάς μπαίνουν βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι με την ομάδα έτσι ώστε η χρονιά να μην πάει χαμένη. Τα οικονομικά συνήθως είναι αρμοδιότητα της διοίκησης με εμάς να μπορούμε κλασικά να κάνουμε ρύθμιση της μισθοδοσίας σε σχέση με τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για μεταγραφές. Επίσης φέτος για πρώτη φορά εισάγετε ο κώδικας συμπεριφοράς μεταξύ του προπονητή και των παικτών. Κάτι που επίσης δουλεύει καλύτερα σε σχέση με πέρυσι είναι το potential των μικρών παικτών και κατά πόσο θα αποδώσουν στο μέλλον τα αναμενόμενα. Κάτι που μας έκανε φοβερή εντύπωση είναι η ευκολία που γίνονται οι μεταγραφές. Εμείς επιλέξαμε να πάρουμε τον Άρη Θεσσαλονίκης με τον οποίο κατακτήσαμε και πρωτάθλημα στη πρώτη χρονιά. Καταφέραμε να κάνουμε μεταγραφές όμως ο Higuain, o Chicorito, ο Βέλλιος και τον Ποντένσε του Ολυμπιακού. Δύσκολες μεταγραφές οι οποίες έγιναν αφού ξεφορτωθήκαμε αρκετούς παίκτες που δε θέλαμε σε σημαντικά ποσά.

Το κλίμα και η ροή των παικτών στους αγώνες παίζουν σοβαρό ρόλο. Πλέον βασικά υπάρχει έλεγχος σε όλα. Για παράδειγμα είχα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και δεν είχα χρησιμοποιήσει ξανά τον Bruno Gama. Μου είπε το προπονητικό team ότι ο Gama δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του και είναι ρίσκο να τον ρίξω στη μάχη. Επίσης πολλές φορές το κλίμα στην ομάδα είναι αρνητικό, με αποτέλεσμα η ομάδα να μην αποδίδει τα μέγιστα.

Κάτι που επίσης είναι θετικό, οι μεταγραφές και η ομάδα Β έχει το δικό της τρόπο ανάπτυξης. Μπορείτε να την αναλάβετε όποτε θέλετε όμως οι βοηθοί, σας δίνουν πλήρη αναφορά σε όλα.  Όπως ακόμα και πριν το ματς. Το σύστημα που επιλέξαμε είναι ένα ασύμμετρο 4 1 1 3 1… Αν σε κάποια θέση βάζαμε παίκτη που δεν άνηκε σε αυτή τότε το πλαίσιο του παίκτη κοκκίνιζε και έπρεπε να τον αλλάξουμε. Γενικά πρέπει να παίζεις σύστημα ανάλογα με τους παίκτες που διαθέτεις.

Εν κατακλείδι το Football Manager 2020 είναι ένα αρκετά καλό παιχνίδι για τη σειρά του. Το κακό πλέον είναι ότι δεν μπορείς να δεις φοβερές νέες ιδέες καθώς πλέον φαίνεται ότι έχει πιάσει ταβάνι στις αλλαγές και από εδώ και πέρα θα βλέπουμε μόνο αλλαγές στα γραφικά. Κάποιες αλλαγές έγιναν βάση το 2019 αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Το παιχνίδι δεν έχει τεράστιες απαιτήσεις αλλά σίγουρα το database δεν είναι και ενός Indie. Ελπίζουμε στο μέλλον κάποιος να σκεφτεί κάτι πρωτοποριακό καθώς και εμείς καμιά φορά το παίζουμε μάγκες εκ του ασφαλούς πίσω από ένα πληκτρολόγιο χωρίς να προτείνουμε. Το Football manager είναι μία τέτοια κατηγορία. Θες να δεις κάτι καινούργιο αλλά δε ξέρεις τι να προτείνεις. Καλό gaming σε όλους!

Ευχαριστούμε θερμά τη Zegetron για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Έγιναν μικρές αλλαγές στο gameplay
Βελτιωμένα γραφικά
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Μία από τα ίδια
Το παιχνίδι έχει πιάσει ταβάνι στις αλλαγές
Παραείναι όλα αυτοματοποιημένα
7
ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ
More Stories
Gwent: Το επιτραπέζιο του The Witcher μάλλον θα κάνει την εμφάνισή του στην Ε3