Five Nights at Freddy’s VR: Help Wanted

Το νυχτοκάματο το τρόμου

Release Date
28/05/2019
DEVELOPER
STEEL WOOL GAMES
PUBLISHER
Scottgames

Το πρωτότυπο Five Nights at Freddy’s κυκλοφόρησε αρχικά το 2014 και μέσα από διάφορους Streamers και Let’s Play Videos στο YouTube κέρδισε επαρκής δημοσιότητα ώστε να κυκλοφορήσουν Sequels και άλλα Spin offs. Στην πραγματικότητα το Five Nights at Freddy’s δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλοϊκό Point & Click παιχνίδι με Horror ατμόσφαιρα που βασίζεται εξoλoκλήρου σε Jump Scares. Πέντε χρόνια μετά ήταν λογικό να έρθει η VR εκδοχή του ή μάλλον εκδοχές του αφού το Five Nights at Freddy’s VR: Help Wanted περιέχει 7 παιχνίδια Mini-Games.

Συγκεκριμένα μέσα από το VR Menu διαλέγουμε ένα από τα  Five Nights at Freddy 1, 2, 3, 4 ή τα Parts and Service και Vent Repair. Για όσους δε γνωρίζουν στα Five Nights at Freddy 1, 2, 3, 4 πρέπει να επιβιώσουμε στο νυχτοκάματο μας ως φύλακας από τις 12 έως τις 6 το πρωί. Με κάθε επιτυχές Run προχωράμε στην επόμενη εργάσιμη νύχτα από τις 5 συνολικά και επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο με αυξημένη δυσκολία.  Mε τα 2 Move Controllers, που αντιστοιχούν στα χέρια μας, ελέγχουμε τη ζωντανή ροή από τις κάμερες. Ψάχνουμε για τα διάφορα σατανικά Animatronics – Robots και όταν αυτά έρχονται στο γραφείο μας εμείς πρέπει να ανάψουμε το φως ώστε αυτά να μας αποφύγουν. Σε περίπτωση αποτυχίας μια φτηνή τρομάρα Jump Scare μας περιμένει. Το Gameplay εδώ είναι απλοϊκότατο και ουσιαστικά είναι ένα συνεχές (αγχώδες για όσους τρομάζουν) πάτημα κουμπιών – παρακολούθηση της ζωντανής ροής και τριγύρω μας. Τίποτα παραπάνω. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των Sequel όπως η εισαγωγή διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας στο Fnaf 2. Υπάρχει όμως και μία χαμένη ευκαιρία εδώ ώστε να εμπλουτιζόταν το Gameplay, να υπήρχαν κάποιες βελτιώσεις και να μην ήταν ένα Port σε VR. Για παράδειγμα το ενοχλητικότατο ολιγόλεπτο τηλεφώνημα που ακούμε κάθε φορά θα έπρεπε να μπορούσαμε να το σιγήσουμε.

Εκτός από τα Fnaf 1,2,3,4 υπάρχει το Parts and Service που θέλει να επιδιορθώνουμε τα Animatronics με τις κατάλληλες κινήσεις. Το συγκεκριμένο Mini-game παρουσιάζει το πιο πολύ VR ενδιαφέρον μιας και εμπλέκει φυσική κίνηση με τα Move μας. Κάποια λάθος κίνηση και έρχεται το Jump Scare. Δυστυχώς επειδή τα βήματα που κάνουμε είναι συγκεκριμένα δεν υπάρχει καθόλου replay Value και η ώρα που θα ασχοληθούμε είναι πεπερασμένη. Παρόμοια περίπτωση είναι και το Vent Repair που και αυτό με τη σειρά του είναι ενδιαφέρον μέχρι το πρώτο επιτυχημένο Run. Υπάρχει και εδώ χαμένη ευκαιρία αφού η αρχική σύλληψη έχει ωραία ατμόσφαιρα.

Το Dark Rooms μας βρίσκει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με ένα φακό για να απωθήσουμε τα διάφορα Animatronics που παραμονεύουν στο ίδιο δωμάτιο με εμάς. Αυτά θέλουν να μας τρομάξουν (Jump Scare) και εμείς δε θέλουμε να τρομάξουμε. Σε κάθε ένα από τα 4 διαφορετικά σενάρια αλλάζουν λίγο οι κανόνες.

Η όλη παρουσίαση του τίτλου είναι απλά καλή και λόγω της παρουσίασης σε VR υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα που φέρει τα φθηνά Jump Scares. Αν μη τι άλλο ο τίτλος είναι κλάσης ανώτερος από την μη VR εκδοχή του αλλά πάλι το Gameplay υστερεί κατά πολύ.  O χειρισμός και το Tracking με τα Moves δουλεύει απροβλημάτιστα αλλά όταν γυρίζουμε στο Dualshock χάνουμε Immersion και την VR χρηστικότητα. Υπάρχουν διάφορα Collectibles, Coins να μαζέψουμε, κρυφό Lore να ανακαλύψουμε και Modes να ξεκλειδώσουμε. Μπορούμε και αλλάζουμε Mini-game όποτε εμείς επιθυμούμε. Υπάρχει περιεχόμενο στο παιχνίδι αλλά ο χρόνος που ενδέχεται να ασχοληθούμε συνολικά με τον τίτλο είναι περιορισμένος. (Πόσες φορές θα κάνουμε αυτά τα ολιγόλεπτα Mini Games;). Κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι παρόλο που τα πιο πολλά PlayStation VR παιχνίδια μας κρατάνε επίσης για περιορισμένο χρόνο (ίσως και λιγότερο) η ποιότητα αυτή του χρόνου που επενδύουμε ως Gamers είναι η διαφορά.

Το Five Nights at Freddy’s VR: Help Wanted θα μπορούσε να δουλέψει ως τίτλος για νεοεισερχόμενους λόγω του μηδενικού motion Sickness αλλά τελικά με μονάδική ατραξιόν τα φθηνά Jump Scares δε μπορούμε παρά να τον προτείνουμε μόνο σε όσους αρέσει το Five Nights at Freddy’s. Αυτοί θα απολαύσουν τον τίτλο καλύτερα.

Δείτε ένα Gameplay Video από το ειδικό κανάλι μας στο YouTube για αυτό, το Busted Plays:

Ευχαριστούμε θερμά την Sony Hellas για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
7 παιχνίδια Five Nights at Freddy's συν παραλλαγές
Οι Fans θα το παίξουν στην καλύτερη μορφή του
Σωστό Tracking
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Απλοϊκό χωρίς το ελάχιστο βάθος
Φθηνά Jump Scares κυρίως
Απευθύνεται μόνο σε Fans της σειράς
Το τηλεφώνημα σε κάθε Run
5
More Stories
Devil May Cry 5: To “The Void” αποκαλύπτεται