Fire Emblem: Three Houses

Release Date
26/07/2019
PLATFORM
Switch
DEVELOPER
Intelligent Systems, KOEI TECMO GAMES CO., LTD
PUBLISHER
Nintendo
ΕΙΔΟΣ
JRpg -Turn based

Βρισκόσαστε στην ήπειρο του Fodlan. Επικρατεί ηρεμία και η τάξη επιτηρείται από το μοναστήρι του Seirios. Εκεί στεγάζεται και το λεγόμενο officer’s Academy. Βρισκόσαστε λοιπόν προσκεκλημένοι ως officer προκειμένου να διδάξετε σε έναν από τους τρεις μεγάλους οίκους του Fodlan. Κάθε Οίκος απαρτίζεται από μαθητές με την δική του προσωπικότητα ο καθένας ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και έναν εκπρόσωπος του κάθε Οίκου. Ως officer πλέον πρέπει να καθοδηγήσετε τους μαθητές σας στην ακαδημαϊκή τους ζωή και να τους εκπαιδεύσετε ώστε να είναι έτοιμοι σε κάθε μάχη. Όλα τα παραπάνω σας προϊδεάζουν για το τι θα ακολουθήσει, σε ένα παιχνίδι που διαθέτει αρκετό βάθος, πολλές δραστηριότητες, εντάσεις και turn based μάχες εμπλουτισμένα με πλούσιους διαλόγους.

Πατώντας ένα οποιοδήποτε κουμπί στην αρχική οθόνη περνάμε στις βασικές επιλογές του Fire Emblem Three Houses για New Game, Extras και Nintendo Eshop. Τα Extras περιέχουν βασικές επιλογές για το Music library, τη γλώσσα του Voice Over και πρόσβαση στη διαγραφή δεδομένων μας. Ως επιλογές VoiceOver υπάρχουν η Ιαπωνική και Αγγλική γλώσσα. Περνώντας γεμάτοι αγωνία στο New Game επιλέγουμε βαθμό δυσκολίας ανάμεσα σε κανονικό ή δύσκολο, Casual (οι μονάδες σας που σκοτώνονται επανέρχονται μετά το τέλος της μάχης) ή Classic (οι μονάδες που σκοτώνονται στη μάχη χάνονται για πάντα). Επιλέγουμε σύνδεση στο internet για online ή όχι και το Fire Emblem Threehouses ξεκινά ομαλά με μια ωραία εισαγωγή και ένα ωραίο διαδραστικό tutorial ως πρώτη αποστολή.  Μέσα από μία ωραία παρουσίαση καλείστε να αποφασίσετε για τον χαρακτήρα σας, φύλο, όνομα και κατόπιν να πάρετε μέρος στην πρώτη αποστολή σας. Οι επιλογές σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ περιορισμένες.

Οι μάχες στο Fire Emblem Three Houses είναι turn based. Κάθε μέλος της ομάδας σας έχει και διαφορετικό εξοπλισμό και ικανότητες και κινείται διαφορετικά στα μπλε εικονίδια που εμφανίζονται όταν έρθει η σειρά σας. Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι κινήσεις σας έρχεται η σειρά του αντιπάλου σας. Στη μάχη δίνονται επιλογές παίχτη όπως Attack όταν βρεθείτε πλάι σε κάποιον αντίπαλο ή σε ακτίνα βολής, Combat arts που αποτελούν ειδικές επιθέσεις βασιζόμενες σε τεχνικές που χαλάνε περισσότερο το όπλο σας αλλά προκαλούν περισσότερη ζημιά και ξεκλειδώνουν τις συνεχόμενες επιθέσεις (follow up attacks). Αυτές ενεργοποιούνται όταν ένας συμπαίχτης σας βρίσκεται επίσης σε ακτίνα βολής, προκαλούν αύξηση του Avoid rate (Avo) ενώ αυξάνουν το hit rate. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αύξηση της δύναμης (might-Mt). Οι επιθέσεις αυτές καλούνται και linked attacks. Προηγουμένως αναφέραμε το ότι τα όπλα καταστρέφονται ανάλογα με το ρυθμό χρήσης τους. Μπορούν να επισκευαστούν μόνο εκτός μάχης ενώ αν χαλάσουν μέσα στη μάχη υπάρχει ποινή στα χτυπήματα σας και ο αντίπαλος έχει πλεονέκτημα σε follow up επιθέσεις. Υπάρχουν μονάδες που επιτίθενται από κοντά αλλά και μονάδες ranged όπως τοξότες. Σημαντικό ρόλο παίζει το έδαφος που βρισκόσαστε και από το οποίο διεξάγετε την επίθεσή σας, έτσι εάν βρισκόσαστε μέσα σε ένα δάσος έχετε πλεονέκτημα έναντι του εχθρού σας που είναι έξω από αυτό, ενώ μια ομίχλη κάνει δύσκολο το έργο σας λόγω ορατότητας. Υπάρχουν επίσης επιλογές για trade, items convoy και wait. Trade για ανταλλαγή εξοπλισμού και πόρων ανάμεσα στους παίχτες σας, items για αλλαγή οπλισμού του εκάστοτε παίχτη σας αλλά και για χρήση potions, Convoy για επισκόπηση της ομάδας σας και wait για αναμονή αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να επιτεθείτε. Η στρατηγική που θα ακολουθήσετε εναπόκειται σε εσάς. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και ότι για πρώτη φορά γίνεται χρήση των battalions of troops, δηλαδή ταγμάτων στρατευμάτων που ακολουθούν μεμονωμένες μονάδες στη μάχη  προκειμένου να τις στηρίξουν, μία έξτρα επιλογή στο πεδίο της μάχης πολύ εντυπωσιακή.

Βάση σας αποτελεί το μοναστήρι του Seirios μέσα στο οποίο θα μπορέσετε να κάνετε ένα σωρό ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Χωρίς να θέλω να σας χαλάσω την έκπληξη μέσα εκεί θα μπορέσετε να αναπτυχθείτε ώστε να προστατεύσετε την περιοχή από εχθρούς ενώ ως ηγέτης μιας ομάδας ατόμων που θα επιλέξετε, με βάση τα ενδιαφέροντα σας όσον αφορά την προσέγγιση των μαχών, σας δίνεται η δυνατότητα να διδάξετε, να οργανώσετε σεμινάρια, να ασχοληθείτε με κάθε άτομο της ομάδας σας χωριστά ως καθηγητής και ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός, να πάρετε αποφάσεις για την εξέλιξη που εκφράζει ο καθένας, να φέρετε νέα άτομα στην ομάδα είτε από άλλες ομάδες είτε όχι, και γενικά να κάνετε εξερεύνηση μέσα στο τεράστιο μοναστήρι κάνοντας διαφορά quests εκεί μέσα και ξεκλειδώνοντας διάφορες περιοχές και δυνατότητες εκεί μέσα. Στη διάθεση σας έχετε ένα ημερολόγιο, βάση του οποίου γίνονται οι δραστηριότητες σας. Μπορείτε να καθορίσετε κάποιες δραστηριότητες στο ημερολόγιο σας ενώ όλες τις υπόλοιπες ημέρες ασχολείστε με τη διδασκαλία της ομάδας σας, μέχρι και τεστ μπορείτε να βάλετε για να πάρουνε την αντίστοιχη πιστοποίηση. Πραγματικά οι προγραμματιστές δώσανε ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες και τις δυνατότητες στο μοναστήρι αλλά και την προσβασιμότητα τους ώστε να αισθάνεστε ότι έχετε αντικείμενο πάντα και ότι έχετε τον έλεγχο. Πραγματικά αυτό το καταφέρανε και η ενασχόληση με κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά έχει πολύ ενδιαφέρον και θα επιδοθείτε σε έναν αγώνα ώστε να αποτελέσετε πηγή έμπνευσης και υπόδειγμα για κάθε μέλος σας. Το Fire Emblem Three houses κρίνεται σε αυτό το κομμάτι κάτι παραπάνω από πλήρες.

Τα γραφικά του παιχνιδιού στην πλατφόρμα δοκιμής μας, το Nintendo Switch, είναι πολύ όμορφα. Θυμίζουν καλοσχεδιασμένα κινούμενα σχέδια, ενώ οι διάλογοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τους διαλόγους να είναι ιδιαίτερα καλά δουλεμένοι. Υπάρχουν φαινόμενα antialiasing ειδικά όταν παίζετε σε portable mode αλλά εν γένει το οπτικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Το μοναστήρι ενώ έχει κόσμο δείχνει λίγο άδειο διότι μερικά NPCs είναι βιδωμένα σε συγκεκριμένα σημεία χωρίς να κάνουν την παραμικρή κίνηση ενώ θα θέλαμε  περισσότερη ζωντάνια και κίνηση μέσα σε αυτό. Χωρίς αυτό να αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα το Fire Emblem Three Houses δε θα σας αφήσει παραπονεμένους. Σε docked mode η κατάσταση βελτιώνεται δραματικά στο οπτικό κομμάτι και το παιχνίδι ρέει αρκετά καλύτερα οπτικά. Οι χαρακτήρες είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένοι, τόσο οι κύριοι όσο και οι αντίπαλοι, και πολλές φορές δίνεται η αίσθηση ότι απλά παρακολουθείτε ένα ωραίο κινούμενο σχέδιο. Τα πεδία μάχης είναι ενδιαφέροντα με ποικιλομορφία στο σχεδιασμό του τοπίου με δάση, θάμνους, δέντρα, βράχια, ανηφόρες και κατηφόρες, δρόμους ή όχι. Τα όπλα, οι εξοπλισμοί και τα skills είναι όμορφα αλλά θα θέλαμε μεγαλύτερη ποικιλία σε όπλα εντός της ίδιας κατηγορίας, για παράδειγμα περισσότερα σπαθιά διαφορετικού τύπου. Τα διαφορά εφέ κινήσεων και μαγικών είναι αρκετά εντυπωσιακά στις μάχες. Το μοναστήρι είναι αρκετά καλά σχεδιασμένο ενώ υστερεί στις λεπτομέρειες.

Η ηχητική επένδυση κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα ενώ όπως προαναφέραμε στους διαλόγους έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Όλα έχουν νόημα και υπάρχουν παρά πολλοί διάλογοι στο Fire emblem που ίσως κουράσουν μερικούς, αποτελούν ωστόσο σημαντικό κομμάτι καθότι σε κάνουν να μπεις μέσα στο παιχνίδι και να δεθείς μαζί του.

Το Fire Emblem Three Houses ήρθε χωρίς πολλά πολλά και τάραξε κάπως τα νερά στην κατηγορία του. Αποτελεί πλέον ένα πολύ αξιόλογο turn based παιχνίδι με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και χαρακτήρες, που σας δίνει μεγάλη ελευθερία σε ότι κάνετε, ενώ το Nintendo Switch το κάνει portable για να το παίρνετε μαζί σας. Ποιος δε θα το ήθελε μαζί του; Είναι προσιτό σε έμπειρους και αρχάριους ή νεοεισερχόμενους στο είδος χρήστες, ενώ η διάρκεια του είναι αρκετά μεγάλη. Μην το προσπεράσετε και θα μας θυμηθείτε!

 

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.

ΘΕΤΙΚΑ
Πολλές δραστηριότητες
Ενδιαφέρουσα ιστορία και καλογραμμένοι διάλογοι
Χρήση battalion troops
Μεγάλη διάρκεια
Ωραία γραφικά
Πολύ καλή παρουσίαση και πολύ προσιτό και σε νεοεισερχόμενους
Fire Emblem Three houses On the go
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Θέματα Antialiasing ειδικά σε portable mode
Ποικιλία όπλων
Οι μεγάλοι διάλογοι ίσως κουράσουν μερικούς
8.5
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
More Stories
Το intro του True Detective αλα…GTA V