Busted.gr

Everest (for PlayStation VR)

Everest (for PlayStation VR)

EVEREST VR_20171005001644

Έβερεστ, μια λέξη που προκαλεί δέος. Πρόκειται για την ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων που δεσπόζει μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ, έχοντας ύψος 8848 μέτρων ( τα 2/3 του ύψους της Τροπόσφαιρας) από τη στάθμη της θάλασσας. Αποτελεί την ψηλότερη κορυφή του κόσμου και πολλές προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής απέβησαν μοιραίες. Πολικές θερμοκρασίες, δυνατοί άνεμοι, παγετώνες γεμάτοι παγίδες και σταδιακή μείωση του επιπέδου οξυγόνου στην ατμόσφαιρα καθώς ανεβαίνουμε φτάνοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι συνθήκες ακραίες έως φονικές με τον καιρό να αλλάζει ανά δευτερόλεπτο.

Η εφαρμογή Everest αποτελεί για το PsVR μια εμπειρία, όχι παιχνίδι. Μια εμπειρία προκειμένου να γνωρίσεις από κοντά περιοχές ακραίες που ίσως ποτέ δεν θα δεις στη ζωή σου. Η εταιρία ανάπτυξης έχει αποτυπώσει όλο το πραγματικό γεωγραφικό ανάγλυφο (υπόβαθρο) και το έχει αποδώσει πανέμορφα μέσα από την Unreal engine 4. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκθαμβωτικό. Το παιχνίδι σε τοποθετεί στη θέση ενός ορειβάτη που ξεκινώντας από το base camp συνεχίζει την ανάβαση μέχρι να φτάσει στην κορυφή.

EVEREST VR_20171005001902

Στην αρχή μας δίνονται εξηγήσεις για τον απλούστατο χειρισμό. Ένα σημείο φωτεινό εμφανίζεται στο έδαφος και με την κίνηση του κεφαλιού μετακινείται. Με επιβεβαίωση από το χειριστήριο ή το move ο ορειβάτης μας μετακινείται στο επιλέξιμο σημείο. Σκοπός μας είναι να απολαύσουμε τη διαδρομή με στάσεις σε διαφορά σημεία προκειμένου να θαυμάσουμε το αφιλόξενο τοπίο και φυσικά στο τέλος να φτάσουμε στην κορυφή. Όλα μοιάζουν τόσο όμορφα και φυσικά. Στο base camp, το σημείο που ξεκινούν οι αναβάτες, απέχει 5 μέρες δρόμο από το τελευταίο χωριό στο Πακιστάν ευρισκόμενο σε υψόμετρο άνω των 5000 μέτρων. Η νύχτα εκεί πάνω είναι μαγευτική. Απολαμβάνοντας τη θέα από διάφορα σημεία, και ενώ είναι ακόμα νύχτα προς πρωί, στρέφουμε το βλέμμα μας στην ορειβατική ομάδα που μας κάνει νόημα να συνεχίσουμε και η εφαρμογή μας μεταφέρει στο επόμενο σημείο για εξερεύνηση. Η εφαρμογή σε αρκετά σημεία είναι διαδραστική. Πρέπει να περάσουμε αργά πάνω από μια μεταλλική γέφυρα τοποθετημένη πάνω από ένα τεράστιο κενό στον παγετώνα, είτε να ανεβούμε μια πλαγιά δεμένοι σε σχοινί μαζί με την υπόλοιπη ομάδα και να χρησιμοποιήσουμε το σκαπανικό μας για να μη γλιστρήσουμε. Ο καιρός

EVEREST VR_20171005002719

αλλάζει ραγδαία αλλά η κορυφή είναι κοντά! Σε κάθε σημείο νιώθεις δέος και με το που καταφέρεις να προχωρήσεις η μαγευτική θέα σε ανταμείβει. Σιγά σιγά φτάνουμε στην κορυφή και η ανταμοιβή είναι πραγματικά υπέροχη! Ο αφηγητής είναι πάντα μαζί μας και μας κάνει τις αντίστοιχες περιγραφές και μας δίνει στοιχεία για την ανάβαση καθώς και για οτιδήποτε σχετικό. Νιώθεις σαν να συμμετέχεις σε ένα ντοκιμαντέρ.

Σε όλη τη διαδρομή οι ήχοι είναι τελείως φυσικοί, από τον άνεμο που πνέει και τον ακούμε να μας δέρνει έως την απόλυτη ησυχία τη νύχτα. Κάποιες εξηγήσεις και στοιχεία μας δίνονται στην αρχή της εμπειρίας το κειμένου να γνωρίζουμε το ιστορικό περιεχόμενο της ανάβασης και της διαδρομής που ακολουθούμε. Μετά την κατάκτηση της κορυφής του Everest η εμπειρία μας δεν τελειώνει. Το God mode μας δίνει γη δυνατότητα αυξομείωσης του ύψους μας από το φυσιολογικό μέχρι και x3000 ώστε να εποπτεύσουμε όλες τις γύρω κορυφές. Γίνονται εμφανείς δεκάδες άλλες διαδρομές αναρρίχησης σε όλες τις κορυφές. Σε πολλά σημεία υπάρχουν σημαιάκια που μόλις τα επιλέξουμε αρχίζει η αφήγηση που μας δίνει τα απαραίτητα

EVEREST VR_20171005003836

ιστορικά, και όχι μόνο, στοιχεία της διαδρομής. Άλλα από αυτά αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος.

Η απόδοση του Everest στο PS4 Pro ήταν εξαιρετική. Τα γραφικά ίσως θα μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα ειδικά στον έναστρο ουρανό τη νύχτα, ενώ θα ήθελα να ήταν ακόμα περισσότερο διαδραστικό. Βέβαια τα παραπάνω δεν χαλάνε τη συνολική εμπειρία μας.

Το Everest λοιπόν είναι μια αξιόλογη εμπειρία που πιστεύω πρέπει να βιώσετε όσοι έχετε VR. Η τιμή του κοντά στα 15€ είναι λίγο υψηλή αλλά αν πέσει στα 10€ και κάτω πιστεύω θα είναι καλά. Ένα είναι σίγουρο, ότι δε θα μετανιώσετε στο ελάχιστο την εμπειρία που θα ζήσετε εκεί ψηλά!

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Experience VR-Simulation
Κυκλοφορεί για: PS4, PS4 Pro, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4/10/2017
Εκδότρια εταιρία: Solfar Studios
Εταιρία ανάπτυξης: Solfar Studios & RVX
8.5 ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ

The Good

  • Πανέμορφα τοπία
  • Όμορφη αφήγηση
  • Καταπληκτικός ήχος
  • Σα να συμμετέχεις στο ...ντοκυμαντέρ
  • God Mode
  • Στοιχεία για πολλές διαδρομές
  • Διαδραστικό...

The Bad

  • ...αλλά όχι στο βαθμό που θα θέλαμε
  • Μικρό σε διάρκεια
8.5 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα αλλά και pure gamer από το 1990 μέχρι σήμερα. Πρώτη κονσόλα του το Sega Master System Ι μέσα στο 1990. Του αρέσουν όλες σχεδόν οι κατηγορίες παιχνιδιών ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις σε ότι αφορά το gaming,τους υπολογιστές τα κινητά, τα tablets, το διαδίκτυο αλλά και τα gadgets. Αγαπημένο παιχνίδι το Skyrim. “I used to be an adventurer like you, then I took an arrow in the knee”

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr