Erica

Πάρτε ποπ κορν και καθίστε

Release Date
19/08/2019
PLATFORM
PS4
DEVELOPER
Flavourworks
PUBLISHER
Sony Interactive Entertainment

Erica. Έρικα αν προτιμάτε, ένα παιχνίδι που μόνο παιχνίδι δεν μπορείς να το πεις, σου χαρίζει μερικές στιγμές γαλήνης, αλλά φροντίζει να στις «χαλάσει» άμεσα.

Λίγα λόγια για τον τίτλο πριν περάσουμε στο κυρίως πιάτο. Το Erica, είναι ένα adventure στο είδος παιχνίδι, αλλά θα το κατατάσσαμε περισσότερο σε ένα interactive thriler, που αναπτύσσεται από την Flavourworks, μία εταιρεία που μετράει μόλις 4 χρόνια ζωής, κάτω από τις ευλογίες της Sony Interactive Entertainment, κυκλοφόρησε στις 19 Αυγούστου 2019, αποκλειστικά για το PS4 μέσω του επίσημου store της SONY.

Ο developer μας δίνει δύο επιλογές για το πως θα παίξουμε το Erica, φανταστείτε ένα interactive movie τύπου Hidden Agenda, αλλά σε πολύ καλύτερη μοίρα. Οι επιλογές μας είναι αυτές που θα καθορίσουν την επόμενη σκηνή και αυτές τις κάνουμε μέσω του Erica App που είναι διαθέσιμο για το κινητό μας, ή του PS4 controller μας. Εμείς θα σας πούμε να κατεβάσετε και να το χειριστείτε με το app, καθώς σε μερικές σκηνές, οι αντιδράσεις σας πρέπει να είναι άμεσες, πράγμα που δεν γίνεται τόσο εύκολα με το Dualshock.

Έρικα, ένα κορίτσι που την υποδύεται η ηθοποιός Holly Earl και φαίνεται να μπλέκει από μικρή μέσα στην περιπέτεια και τον μυστικισμό. Βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «αόρατο» εχθρό και το περιβάλλον γύρω της, συμπεριφέρεται περίεργα. Το παιχνίδι μας προσφέρει εξαιρετικές σκηνές δράσεις σε μερικά σημεία, φυσικά σε έναν βαθμό το επιλέγουμε εμείς, και η εξαιρετική Erica παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για το υπόλοιπο cast, όπου υπάρχουν σκηνές από τις… οικογενειακές ιστορίες του Alpha, ευτυχώς όχι τόσες πολλές και ενοχλητικές.

Μπήκαμε σχετικά γρήγορα στο πνεύμα του τίτλου, ίσως φταίει και η μικρή του διάρκεια, μόλις δύο ώρες και κάτι ψιλά, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς το είδος του είναι αυτό που δεν του επιτρέπει να πάρει και μεγαλύτερη έκταση. Φανταστείτε να βλέπατε το “The Curse of La Llorona”  για κανένα 6ωρο , χωρίς διάλειμμα. Όχι. Μάλλον η Flavourworks, καθυστέρησε για αυτόν ακριβώς τον λόγο δύο χρόνια την κυκλοφορία του, το έκανε μικρό, ποιοτικό και εξαιρετικά εθιστικό.

Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει την αναφορά του, είναι και το τελείως ελληνοποιημένο, επιτρέψτε μας την έκφραση, menu, διάλογοι καθώς και οι επιλογές. Σαν παιχνίδι της σειράς PlayLink, για κάποιο λόγο το εντάξαμε εδώ, το Erica τα πάει εξαιρετικά, για να καταλάβετε ότι έχουν ασχοληθεί Έλληνες με την μετάφραση και όχι η Google Translate, σε ένα σημείο μας δίνετε η επιλογή “Κάνε τράκα”, από κάποιον χαρακτήρα που κάπνιζε. Δεν είναι μόνο το παραπάνω σημείο αναφοράς, καθώς σειρά παίρνει και το Αρχαιοελληνικό στοιχείο με αρκετές αναφορές, δεν σας λέμε κάτι παραπάνω.

Προσπαθώντας να βρούμε κάτι αρνητικό, θα μπορούσαμε να σταθούμε στο γεγονός, ότι πέραν του πόσο γρήγορα μας έβαλε στον έντονα σκοτεινό κόσμο του, άλλο τόσο γρήγορα ήθελε να μας βγάλει, χαρίζοντας μας ταυτόχρονα και πολύ έντονες στιγμές, που δυστυχώς δεν κρατούσαν για πολύ. Απολαμβάναμε αυτή την ανατριχίλα των ανθρώπων με τις μάσκες και τις εξωκοσμικές παρουσίες, αλλά δεν θέλαμε να μας δείχνει στο καπάκι πεταλουδίτσες και λουλουδάκια, μας ξενερώνουν κάτι τέτοια.

Από την άλλη, οι κινήσεις μας- επιλογές μας, περνούσαν με απίστευτη ρεαλιστικότητα μέσα στο παιχνίδι και σε αυτό που έκαναν σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας το Erica ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της FMV (Full Motion Video) κατηγορίας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το σενάριο να συσχετιστεί με άλλα του ίδιου genre, καθώς η μουσική ,  το cast των ηθοποιών (με ελάχιστες εξαιρέσεις στους «τρίτους» ρόλους), οι διάλογοι, η μουσική, ο φωτισμός, τα έντονα και ταυτόχρονα σκοτεινά χρώματα, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα μια Χολιγουντιανή παραγωγή. Μπράβο, όχι μπράβο σου Flavourworks.

Δεν υπάρχει πολύ ψωμί για να σας το αναλύσουμε, θα γίνουμε περισσότερο κουραστικοί και το ίδιο το παιχνίδι από μόνο του δεν μας δίνει και τα περιθώρια. Το παίξαμε για εσάς και μας άρεσε πολύ που αξίζει να επενδύσετε τον χρόνο σας, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα βρείτε, για την ώρα, κάτι αντίστοιχο και ειδικά στην απίστευτη, εξαιρετική, πανέμορφη τιμή των 9,99 ευρώ από το PlayStation Store και αποκλειστικά εκεί.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Πλήρως εξελληνισμένο
Συμμαζεμένο σε διάρκεια
Όμορφη ατμόσφαιρα
Replayability
Έξυπνη πλοκή
Επαγγελματικές ερμηνείες
Εξαιρετική τιμή.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
Βιαστικό και απότομο τελείωμα των σκηνών
Αχρείαστοι και επαναλαμβανόμενοι διάλογοι
Έλλειψη retail version
«Δύσκολος» χειρισμός με το Dualshock
7.5
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ
More Stories
Πτώση στον τομέα των πωλήσεων κονσολών