Busted.gr

Dragon’s Dogma: Dark Arisen

Dragon’s Dogma: Dark Arisen

Ακόμη ένα remaster στο σακούλι…


To remaster του Dragon’s Dogma έφτασε πρώτα σε PC και τώρα ήρθε η ώρα να κάνει την εμφάνισή του σε PS4 και Xbox One. Όσον αφορά το περιεχόμενο, το παιχνίδι είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που παίξαμε στο PS3 και το Xbox 360 προσφέροντας πολύ λίγα καινούργια στοιχεία πέραν τις αλλαγές στην εμφάνιση από το αυθεντικό.


Εισαγωγή


Το Dragon’s Dogma έγραψε την δική του ιστορία στην προηγούμενη γενιά κονσολών με το στήσιμο του κόσμου του και τα προσεγμένα στοιχεία RPG. Όπως καταλαβαίνουμε αυτά τα δύο βρίσκονται και σε αυτήν την προσπάθεια της Capcom χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν δείχνουν τα χρόνια τους. Η ιστορία δεν είναι κάτι που θα θυμάστε όταν το τελειώσετε αλλά ο τεράστιος χάρτης και τα πάρα πολλά sidequests θα σας κρατήσουν μέχρι την ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Όποιος θυμάται το Dragon’s Dogma στο PS3 θα βρεθεί κατευθείαν σε πολύ γνώριμα λημέρια καθώς η χώρα του Gransys δεν άλλαξε πάρα πολύ αν και φαίνεται πιο όμορφη από ποτέ.

Η αίσθηση μυστηρίου που υπάρχει σε κάθε γωνία του παιχνιδιού είναι κάτι που θα χαροποιήσει πολλούς παίκτες. Το Dragon’s Dogma δεν σου χαρίζεται εύκολα καθώς πολλές αποστολές θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να ολοκληρωθούν. Όσο ασχοληθεί κάποιος με το παιχνίδι τόσο το παιχνίδι θα του δείξει πτυχές του που δεν είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή. Αυτό βέβαια είναι κάτι που δεν απευθύνεται σε όλους αλλά μόνο στους φανατικούς του παιχνιδιού καθώς μετά από κάποια στιγμή όλες οι πληροφορίες που δέχεται ο παίκτης δείχνουν κουραστικές.


Gameplay


Το παιχνίδι είναι εμπλουτισμένο με ένα πολύ πλούσιο σύστημα μάχης στο οποίο υπάρχει πληθώρα επιθέσεων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε light attacks, heavy attacks και special abilities που είναι διαφορετικές ανάλογα με το class που επιλέγουμε. Ακριβώς σε αυτό το σημείο των classes εμφανίζεται ένα ακόμη δυνατό χαρτί του τίτλου, άπειρες επιλογές και μεγάλα skill trees συνθέτουν μια μεγάλη ποικιλία επιλογών για το πως θα στήσουμε τον χαρακτήρα μας κάνοντάς τον μοναδικό. Η επιλογή να μεταφέρουμε τα skills, που έχουμε τελειοποιήσει, στον νέο μας χαρακτήρα αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη βοηθώντας έτσι να ξεκινήσουμε πιο εύκολα κάτι καινούργιο.

Στον τίτλο βλέπουμε να χρησιμοποιούνται και τα λεγόμενα Pawns, ουσιαστικά πρόκειται για την εμφάνιση “φαντασμάτων” άλλων παικτών τα οποία ακολουθούν εμάς προσφέροντας μιας μορφής βοήθεια στους παίκτες που δεν έχουν ξαναπαίξει το Dragon’s Dogma. Πριν ξεκινήσουμε την περιπλάνηση στον κόσμο δίνεται η επιλογή και σε εμάς να καταγραφεί το Pawn μας. Αυτός ο μηχανισμός θυμίζει πάρα πολύ ότι είδαμε στο Bloodborne όπου εκεί ανά πάσα στιγμή κάναμε summon ένα φίλο μας για να μας βοηθήσει με την εξέλιξη της ιστορίας. Τα Pawns είναι μια έξυπνη επιλογή των δημιουργών που έχει υλοποιηθεί πολύ σωστά από την ομάδα ανάπτυξης.


Οπτικοακουστικός τομέας


Εμφανισιακά το Dragon’s Dogma θεωρώ ότι είναι ένας τίτλος που δεν “δουλεύτηκε” και πάρα πολύ. Αν και από θέμα ήχων όλα ακούγονται όμορφα, οι συνομιλίες μεταξύ των χαρακτήρων είναι επιεικώς απαράδεκτες. Στα γραφικά του εννοείται ότι δεν βλέπουμε τα frame drops που υπήρχαν στο πρώτο παιχνίδι και έκαναν το παιχνίδι unplayable αλλά νομίζω ότι η Capcom δεν έδωσε πολύ χρόνο στην ομάδα για να του δώσει μια πιο φρέσκια πνοή. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η επιλογή των 30 fps που “τρέχει” το παιχνίδι ακόμη και στο PS4 Pro. Τέλος, ο πιο εξεζητημένος φωτισμός αν και δείχνει όμορφος δεν προσφέρει κάτι στην όλη σχεδίαση που εμφανέστατα είναι πρόχειρη.


Εν κατακλείδι


Το συγκεκριμένο remaster της Capcom φαίνεται ότι έγινε έχοντας στο μυαλό μόνο τους σκληροπυρηνικούς φαν του Dragon’s Dogma. Αν και παραμένει ένα αξιοπρόσεκτο RPG που έχει αφήσει την δική του ιστορία στην προηγούμενη γενιά δεν νομίζω ότι με το συγκεκριμένο remaster θα κερδίσει νέους παίκτες. Παρ’όλα αυτά είναι ένας καλός τίτλος RPG με “τίμια” τιμή για αυτά που προσφέρει, φτάνει να μην σας ενδιαφέρει το οπτικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ελπίζω να δούμε κάτι καινούργιο με θέμα τον κόσμο του Dragon’s Dogma από την Capcom στο μέλλον.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4
Είδος: Action RPG
Κυκλοφορεί για: PS4, Xbox One, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 03/10/2017
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εκδότρια εταιρία: Capcom
Εταιρία ανάπτυξης: Kento Kinoshita
6 KAKO

The Good

  • Σύστημα μάχης
  • Παραμετροποίηση χαρακτήρων
  • Pawns

The Bad

  • Πρόχειρη επανασχεδίαση του κόσμου
  • Κακοί διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων
  • Βομβαρδισμός με πληροφορίες που δεν έχουν καμία ουσιαστική σημασία στην εξέλιξη
  • Τα sidequests γρήγορα γίνονται επαναλαμβανόμενα
6 ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr